Csecsemőgondozás tanfolyam 32. rész – Erre a 19 dologra nagyon figyelj!!! (gyermekbalesetek megelőzése)

január 13th, 2010 § 1 comment

baba-balesetekA balesetek jelentik a legnagyobb fenyegetést a csecsemő egészségére. A legtöbb baleset a baba természetes fejlődéséből következik, ezért kiszámítható és felkészülhetünk rá, MEGELŐZHETJÜK! Sokkal egyszerűbb erre a néhány dologra odafigyelni, mint pl. megtanulni az újraélesztést. Sokkal fájdalommentesebb elkerülni a bajt, mint az intenzív osztályon imádkozni. Ugye? Remélem ebben egyetértünk. Nézzük részletesen a leggyakoribb baleseti módokat a 4-24 hónapos babáknál:

Ebben a korban a leggyakoribbak a balesetek! Nem képesek még eléggé koordinálni a mozgásukat és a veszélyérzet sem túl fejlett. Viszont roppant kreatívak, hihetetlen dolgokra képesek, egyszerűen nem tudsz rá teljesen felkészülni, ezért az óvintézkedések mellett ezerszemű anyává kell átalakulnod.

A következő leckében a csípőszűrésről lesz szó! Katt ide!

A leggyakoribb balesetek ilyen sorrendben: ESÉS, FORRÁZÁS-ÉGÉS, MÉRGEZÉSEK. A legkomolyabb veszélyforrás a lépcsőről való leesés és az erkélyről, vagy ablakból való lezuhanás. A forrázás leggyakrabban akkor fordul elő, mikor a gyermek a forró leveses fazekat magára rántja, vagy kinyitja a forró vizes csapot, netán az öledben ülve a kávédat magára borítja, ahogy hadonászva küti a kezedből.

Mit tehetünk, hogy a legkisebb valószínűséggel érje babánkat baleset?

 1. Nézz szét a lakásban! Hamutartó, műanyag táska, olajlámpa, mérgező és szúrós virágok, kötőtű, olló, nehéz váza, asztalterítő..pár évre menniük kell a lakásból, vagy jól el kell dugni őket.
 2. Magas etetőszék: Előbb utóbb a baba fel tud mászni a székekre, és inkább előbb, mint te gondolnád. A székről egyenes út vezet az asztalra , majd puff a földre. A nem stabil, esetleg összerakható, szétnyitható etetőszékeket fel lehet borítani, akár még úgy is, hogy benne ül a baba. Mindig kösd bele! Mikor etetőszéket veszel, nézd meg, hogy a lába között is legyen pánt. Pl. az ikeás 3000 Ft-os műanyag etetőszék ilyen szempontból nagyon biztonságos, szinte lehetetlen felborítani és a gyermek lába között műanyag, nem textil pánt van.
 3. Játékok: Ne adj olyan játékot a gyermekednek, amikről kisebb részek letörhetnek. Ha nagyobb gyermeked is van, akkor különösen figyelned kell, hogy az ő játékai ne legyenek elérhető közelségbe a csecsemő számára.
 4. Kések, olló, fiókos szekrények: ne legyenek elérhető közelségben az ollók, kések. Az elérhető fiókok tartalma csupa olyan dolog legyen, amit a csecsemő, kisgyermek megszerezhet. Ahol kisgyermek van, ott cészerű mellőzni az üveges részeket (ajtó, szekrény) a padlótól 110 cm távolságban. Gyakran hallani olyan történeteket, hogy a gyerek belesett az üvegasztalkába, átment az üvegajtón. De még egy üvegbúrájú állólámpa is veszélyt jelenthet.
 5. Tűzhely: Ha szabadon álló tűzhelyed van, ellenőrizd stabil e, nem borul e fel, ha rácsimpaszkodik a baba a sütő ajtajára. az edényeket a fülükkel befele fordítsd főzésnél és ha lehet, inkább a belső főzőhelyet használd.
 6. Kávéfőzők, robotgépek: Úgy tedd, hogy ne érhesse el a gyerek a forralót, kávéfőzőt. Használat után mindig húzd ki a dugót a konektorból. Szükség esetén vakdugót is használj.
 7. Elektromos vezetékek, kapcsolók: a gyerek játszóterének szintjére (ez többnyire
 8. a padló) semmilyen elektromos vezeték ne lógjon be, amelyik nehéz tárgyban végződik, az különösen veszélyes. Ilyen lehet pl. a vasaló!
 9. Mérgezések: Gyógyszerek legyenek elzárva, még a vitaminok is! Figyelj arra, ha vendéged van, hogy a baba a táskájából kiszedhet dolgokat, akár gyógyszer is lehet benne. Ugyanígy ha ti mentek vendégségbe, ott is pl. az éjjeli szekrény számtalan orvosságot rejthet, különösen idősebb rokonoknál. A tisztítószerek, kozmetikumok, illóolajok, cigaretta, hamu is halálos mérgezést okozhat!
 10. Mogyoró, szőlő:  ezenkívül a bab, borsó, gombok is veszélyt jelentenek, ha bekerülnek a légzőnyílásba, fulladást okozhatnak. Ezért nem ajánlott mogyorót adni 3-4 éves kor alatt.
 11. Forró víz: Fürdésnél a gyereket soha nem szabad magára hagyni. Hasznos a gumi szőnyeg a kád aljába, a csúszás megelőzése miatt. A keverőcsap szintén praktikusabb a gyerekes családoknál. Stabil bögréket használjunk, azt kicsit nehezebb felborítani. Legjobb, ha a forró tartalmú edények egyszerűen elérhetetlen távolságban vannak. Az asztalterítőt pedig felejtsük el, amíg kisgyerekünk van.
 12. Víz: 10 cm-nél sekélyebb vízbe is belefulladhat a kisgyerek. Ha vízben pancsol mindig legyünk a közelében, még akkor is, ha karúszó, úszógumi van rajta. A vízbe fulladás igazán csendben szokott lezajlani, nem fogod meghallani, legyél ott mindig!
 13. Könyvespolcok: Micsoda mászóka, kihagyhatatlan egy gyerek számára. Rögzítsd a falhoz, akkor nem fog ráborulni.
 14. Belső lépcsők: Védőkorlát a megoldás a lépcső aljára és tetejére is. A korlát legalább 70-75 cm legyen, a lécek ne legyenek 9 cm-rel távolabb egymástól és ne vízszintesek legyenek.
 15. Erkélyek: Ügyelj arra, hogy az erkélyajtót ne tudja kinyitni a babád. Ne feledd, hogy ha az erkély korlátja vízszintes elemekből áll, akkor az a legjobb mászóka lehet. Valamit tenni kell ilyenkor belülre pl. apró lyukú dróthálót. A korlát magassága min. 110 cm legyen. Ha rudakból áll, akkor ne legyen 9 cm-nél nagyobb távolság köztük. De mivel a gyerek kisszékre állva is ki tud mászni, ezért ha az erkélyen van mindig legyél ott vele!
 16. Ablakok: A gyerek ne legyen egyedül, ha nyitva van az ablak.
 17. Kutyaharapás: Tanítsd meg a germekednek, hogy idegen kutyához ne közeledjen.
 18. Babakocsi: A babakocsiba mindig bele kell kötni a gyermeket. A nehéz szatyrot ne tedd a fogantyúra, hanem alá tedd, mert felborulhat. Ha sétálni viszed, akkor ne forgalmas út mentén menjetek, a gyerek pont a kipufogó gáz szintjében van olyankor
 19. Bicikliülés: Merev gyerekülést vegyél, a nyakmagasság felé érjen a háttámla és legyen benne biztonsági öv. A vázhoz kell erősíteni, nem a csomagtartóhoz. A gyereken legyen bukósisak és az sem árt, ha 2 fék van a bicajon.
 20. Autós gyerekülés: ha a baba eléri a 9 kg-ot, vagy kilóg már a feje a hordozóból át kell térni a gyerekülésre. Ne ezen spórolj.

Csípőszűrés: ezért fontos! Katt ide!

 

 

Tagged

§ Egy vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 32. rész – Erre a 19 dologra nagyon figyelj!!! (gyermekbalesetek megelőzése)

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 32. rész – Erre a 19 dologra nagyon figyelj!!! (gyermekbalesetek megelőzése) at Dokimami.

meta