Hirtelen nem elég a tejem. Mi történhetett?

január 12th, 2010 § 45 hozzászólás

szopiSok kismama nem tudja mi az a növekedési ugrás vagy igénynövekedés. Pedig, ha hallottak volna már róla, akkor nagyobb valószínűséggel sikerülne a baba 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatása. Miért is?

A kisbaba 2-3 hetes, 6 hetes és kb. 3 hónapos kora körül hirtelen megnő az anyatej igénye, a baba gyakrabban kér enni. Azok az anyák, akik nem hallottak még a növekedési ugrásról ilyenkor megijednek, hogy a baba éhezik és tápszer pótlást adnak. Innen pedig egyenes út vezet ahhoz, hogy valóban kevés legyen a tej.

A növekedési ugrás átvészelése nem könnyű egyeseknek, de nem is lehetetlen. A baba szinte egész nap éhes, szopni akar, látszólag nem is tud megtelődni a mell. Azonban nem kell aggódni, bár még nincs annyi tejcsi, amennyit igényelne, viszont a mellből kiszívja a zsírosabb részeket is alaposan, így hozzájut a számára szükséges kalóriához.

Mit tegyél, ha a kisbabádnak növekedési ugrása van?

Tedd minél többet mellre és igyál tejhozó teát, több folyadékot. Kitartás, néhány nap alatt a mell adaptálódik. Nincs szükség tápszerre, a babák túl szokták élni ezt az időszakot, senki sem halt még éhen emiatt.

Tagged

§ 45 Vélemény: Hirtelen nem elég a tejem. Mi történhetett?"

 • A szerint:

  Mit lehet tenni, ha éhesen sír a mondjuk 2 hetes baba, mert nem elég neki a tej hirtelen? Azt értem, hogy többször tegyük mellre, de mi van, ha folyamatosan mellen van és még mindig nagyon éhes?

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Le kellene ellenőrizni, hogy tényleg éhes e, nem e másért sír, nemcsak akkor tömik a kezüket a szájukba és akarnak szopni, ha éhesek. Mérni kellene egész nap szopi előtt és után mennyit eszik. A baba egész nap a súlya kb. egyhatodát eszi meg. Ha nem pisil csak nagyon keveset, nem kakál, az előírtnál lényegesen kevesebb tejet eszik, még akkor is, ha cicin van egész nap, akkor muszáj tápszer pótlást kapnia átmenetileg, amíg nem rendeződik a helyzet, de ezt a gyerekorvosnak kell megítélnie. Igyál sokat, szoptatós teát is, egyél rendesen, a körülményekhez képest ne idegeskedj és továbbra is sokat tedd cicire, akkor több tejed lesz pár nap alatt. 2 hetesen van egy növekedési ugrás, ha nem idegeskedsz, és “egész nap” cicin van, akkor törvényszerű, hogy pár napon belül rendeződik a helyzet és nem lesz szükség tápszerre. Kitartást kívánok!

 • A szerint:

  Köszönöm, próbálkozom a számolással és a rendes evéssel és a sok cicivel. Most este már muszáj volt kipótolnom (van itthon táp, mert pár nappal ezelőtt álltunk csak át a kizárólagos anyatejre). Bár nem tudom mennyit evett egész nap, nagyon éhes lehetett, pedig most fürdés után egy órán keresztül etettem. Tátogott és elalvás után 10 perccel már fenn volt éhesen. Borzasztó érzés, hogy nem tudom úgy megetetni, hogy ugyanolyan jól aludjon, mint táppal..

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Igy már érthető a dolog, tápról átállni anyatejre nem egyszerű, még biztos nincs elég tejed. Kitartás!

 • M szerint:

  KIsfiam 5 hetes lesz két nap múlva, de pár napja vettem észre, hogy szopizás után is nagyon nyugtalan, nappal nem alszik ( vagy már csak, ha nagyon fáradt, de akkor is csak nyűgösen és keveset), éjjel se annyit, mint előtte (elalvás után, ha evett, kb 2 órát). Éhes, mert a vizet, teát elfogadná, de nem nagyon akarok ilyet adni neki. Óránként teszem mellre, de pár perc után alszik, nyűgös, és ha elveszem, azonnali keserves sírás a vége. A védőnő szerint kevés a tej, mert az utolsó két hét alatt csak 200 gr-ot hízott. Egyébként 3000-el született, most 4000 gr. Most vettem mérleget, mert eddig nem foglalkoztam ezzel, és 30-50 gr-okat eszik csak! A védőnő pótlást javasolt, hogy a baba megnyugodjon, mert szerinte így jobban fog szopni is. Ma próbáltam ki először a tápszert, de szeretném elhagyni. Nagyon igyekszem, hogy több tejem legyen, szoptatós teát iszok, tejserkentő bogyókat, vitaminokat szedek. Hogyan oldjam meg, hogy ne kelljen majd tápszer? Szoptatás után adjak a babának tápszert is? Meddig szopizzon, hogy kiürüljön a mell? Sajnos, azt vettem észre, hogy tudna még enni, de a folyamatos erőlködéstől olyan fáradt, hogy inkább alszik, mert nem úgy jöna tej, ahogy ő szeretné. De kifejni nem tudok, csak 10-eket utána. Ez lehetséges? Mit csináljak?

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Növekedési ugrása van a babának, ilyenkor több napra van szükség, hogy a tejmennyiség annyira megnőjön, amennyire a babának mostmár szüksége van. Ez csak úgy lehetséges, ahogy csináltad, sokszor teszed mellre. Arra kell figyelni, hogy ha el is alszik, ugyanarra a mellre kerüljön vissza, addig, amíg alaposan ki nem szopta. Sajnos, ha tápszert adsz, akkor nem lesz több tejed, ez egy ördögi kör, csak akkor lesz több tejed, ha szopik. Ilyen esetben a fejés nem segít, a baba szopása az igazi inger, ami képes növelni a tejmennyiséget . Azt írod óránként teszed mellre a kisfiad, és csak 30-50 g-kat eszik, ez nem kevés ha beszorzod majdnem kiadja a napi adagját. 3×50 g, az annyi, mint 3 óránként 150 g. Ezzel nincs gond. A 4000 g 5 hét alatt szintén teljesen normális. Akkor kell aggódni, ha hetente 100 g-nál kevesebbet hízik a baba. A napi tejmennyiséget pedig úgy számoljuk ki, hogy a súlyát elosztjuk 6-tal (ha a szopások számával is elosztjuk, akkor pedig kijön az egy szopás alatti kívánt mennyiség. Próbálj meg sokat pihenni (amikor csak lehet), rendesen táplálkozni, szoptatós teát inni és szoptatni, szoptatni, szoptatni. Szükség van e tápszerre? Ezt így a távolból nem tudom megítélni, el tudom képzelni azt, hogy nem. Ezt neked kell megítélni. Ha mégis adsz neki, próbálj meg egyre kevesebbet adni, akkor talán újra többet fog szopni, de igazából sokkal egyszerűbb átvészelni a növekedési ugást max 1 hét alatt, mint tápszerről visszaállni a kizárólagos anyatejre. Meddig szopjon? Ameddig csak akar, ilyen idősen van, hogy kisebb megszakításokkal, pihenésekkel másfélórát is szopiznak. Kitartás! (most éppen nekünk is növekedési ugrásunk van, csak a 3 hónapos :))

 • M szerint:

  Próbálkozunk a (majdnem) folyamatos szopizással 😀 Tegnap este fürdés után annyit javult a helyzet, hogy egyik mellből 110 gr-ot evett, és aludt is, de csak két órát megint, aztán újra fennt volt. Ez nem kevés kicsit? Éjjel is 2 óránként fennt volt, és 90-et evett egy mellből, de 2 óra múlva újra éhes volt, akkor a másikból 90-t szopizott, de aztán csak nyüglődött úgyhogy áttettem a másikra, és abból evett még 40-et. De nem egészen 2 óra múlva újra éhes volt, akkor arra tettem, amelyikből legutóbb kevesebbet szopott. 80-at evett, de 1 óra múlva! megint szopi, ekkor már a másik mellre tettem, 40-et mértem utána. Egyébként van, hogy 1 óráig szopizik, van, hogy csak fél órát, tegnap este nem egészen negyed óra alatt evett 110-et. Most megint nincs annyi tejem, mint akkor? Mert akkor csak szívta és nyelte, ahogy a nagykönyvben meg van írva:D mi lehet a baj, hogy kevesebbet eszik?? Tud egyáltalán ennyi idő alatt annyi tej termelődni, amennyi kell? Akkor is, ha mindkét mellből eszik a baba?

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Ha sokat van mellen a baba és a mellet nagyon alaposan kiszívja (a végén már csak cseppek jönnek), akkor pár nap alatt több tej lesz. Ezt nem lehet másként csinálni. Sajnos ilyenkor 2 órát is van, hogy alig bírnak ki evés nélkül, de pár nap múlva jobb lesz a helyzet. Persze estére már nem sok tej marad, főleg, ha mindkettőt kiszopja egy-egy alkalommal, de akkor is érdemes cicire tenni, mert ha csak pár kortyot is kiprésel, akkor már másnap több tej fog termelődni. Ilyenkor sokkal nagyobb energia tartalmú tej jön, azaz a kevesebb tej többet jelent, éhes ugyan pár napig a baba, neked a mellbimbód kikészül, de hamarosan jobb lesz. Ezen mindenki átesik, csak sokan egyből tápszert kapnak és utána már nem tudják azt elhagyni, mivel a baba nem fog erőlködni a szopással, hiszen megtanulja, hogy a tápszerhez könnyedén hozzájut.

 • M szerint:

  Sajnos minden igyekezetem ellenére nem javult a helyzet. Nem tudom, hogy normális-e az, hogy nálunk ez már hétfő óta tart, és ma sem látok javulást. Ez nem túl hosszú idő már, hogy rendeződjön helyzet?A baba éjjel 100-120-akat eszik, de 2 óránként, akkor el is alszik. Azonban nappal folyamatosan szopni akar, igyekszik is egy darabig, de nincs mit szívni sajnos. Legalábbis nem látom, hogy nyelne, csak nyüglődik. Aztán elalszik, és 5-10 perc múlva éhesen-nyűgösen ébred. Tegnap egyszer adtam tápszert 140-et megevett, és utána se lett jobb a helyzet. DE többet nem mertem adni. Ma 100-at adtam, és 20-at szopizott, de még a levegőn is nyugtalanul alszik. Azonban nem értem azt, hogy miután abbahagyja a szopizást, és én megnyomom a bimbóudvart, sugárban jön a tej. De csak néhány nyomásra, aztán cseppekben folyik. Akkor még tudna szopizni? Tehát nem ürül kia mell? Nem lehet, hogy a mi esetünkben már késő a tejserkentés, mert tényleg elapadt a tej, és nem csak a növekedési ugrástól van? egyik napról a másikra áll át a tej, vagy napról napra lesz több? Tápszert csak egyszer adtam eddig kiegészítőnek, amikor már szopizott, és nem bírtam tovább, hogy folyton éhes. De továbbra is gyakran szpoiztatom, akkor is ha nem jön semmi, próbálkozunk. Délelőtt- délután már csak 20-30-akat mérek, mintha “kifogyna” a tejci. Aztán este, amikor előtte kb 4 órát alszik kinnt, akkor tud rendesen enni többet. De minden nap ez van, menetrendszerűen.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves M!
  A lényeg, hogy a cicit ürítse ki a baba mindig, ez a legfontosabb. Ha befejezi a szopást és úgy érzed, hogy lenne még benne tej, akkor ugyanarra a cicire kell rátenni, és csak ha teljesen kiszopta, akkor jöhet a másik cici. Nekünk is most volt növekedési ugrásunk. A múlt héten kezdődött, hogy napközben gyakrabban, 2 óránként akart szopizni, akkor már sejtettem, hogy igény növekedés van. Majd a hét elején már 2 órát sem bírt ki, éjszaka is gyakrabban kelt és estére szinte semmi tejem nem volt. Tápszert én nem adtam neki és tegnapra lett megint sok tejem. Láthatod nálunk most 10-11 napig tartott. A mélypont után pedig 3-4 nap után lett elég tejem. Nem apad el csak úgy a tej. Ne idegeskedj, pihenj sokat, igyál sokat, egyél, cicizettek szinte egész nap, akkor törvényszerű, hogy több tejed lesz, ezt nem lehet máshogy csinálni, ki kell tartani. Mindig jól ürítse ki a cicit, mielőtt megkapja a másikat, ez a kulcs! Kitartás, menni fog, ne add fel!

 • M szerint:

  Kedves Enikő!
  Még mindig nem vagyunk túl a nehezén, és most újabb gond merült fel. Folyamatosan, ahogy igényli, szopizunk, de van, hogy csak két mellből elég a tejci sajnos. Hétvégén nem kellett tápszer, de szombaton menstruálni kezdtem, és bár nem túl erős a vérzés, ez okozhatja, hogy kevesebb a tejem? Mert hétvégén már legalább éjjel tudott 10-akat enni egy mellből, és vasárnap nappal is kb ennyiket evett, de vasárnap estére teljesen “kifogytam” legalábbis úgy éreztem. Éjjel is 50-70-et evett, azóta pedig alig szpozik. Mintha nem lenne kedve. Most nem tudom, azért-e, mert nehezebben jön a tejci, vagy mert más az íze ilyenkor? Ma adtam pótlást egyszer, mert kicsit megijedtem attól, hogy az eddig aranysára széklete ma reggelre sötétzöld lett. Ez azt jelenti, hogy hiánya van a babának? Sajnos egyik mellből már csak védővel tudok szoptatni, mert még így is vérzik, ez gátolja a babát, hogy kiürítse a mellet? A vérzés azért jött meg, mert kevesebbet evett a baba? Vagy éppen fordítva van? Azért eszik keveset, mert menstruálok? Szopizás közben rángatja abimbót, cumizik (megzavarhatja, hogy szokott cumit kapni?) ezt ha rendesen jött a tej azelőtt, nem szokta csinálni. Aztán alszik, de pár perc múlva, vagy ha nem alszik el, akkor kedvetlenül elfordul. Nem szeretném feladni, ha már ennyit küzdöttünk.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  E-mailben küldöm majd a választ.

 • Magdolna szerint:

  Kedves Dr-nő!
  A babám 3 hónapos lesz 4 nap múlva… nekünk egy olyan szoptatási problémánk van, ami 5 hetes korba kezdődött… Addig minden rendben volt, rengeteget szopizott, igény szerint szoptattam, nagyon szépen is nőtt a súlya, volt elég tejem is mindig. 5 hetesen az első orvosi vizsgálat napján megváltozott minden. Azóta szoptatáskor üvölt, hisztizik, keservesen sír, és nem eszik… De van, hogy nem csinálja, és eszik nyugodtan. Éjjel pl mindig eszik rendesen. Vagyis most már nem, mivel már átalussza z éjszakát, nem eszik éjjel. Mindent végigjártam, szoptatási tanácsadó, gyerekorvos, védőnő, fórumok stb. Mindent megpróbáltam, de nem jöttem rá, hogy mi a baj. Úgy tűnik nem is mindig ugyanaz. Van hogy a túl erősen spriccelő tej sokkolja, van hogy nem jön eléggé, és az a baj, van hogy csak sok levegőt nyelt, és a büfi után jobb lesz, van hogy puki, vagy kaki a probléma, de van hogy ezek után sem javul, és van, hogy üvölt vagy 5-10 percig, majd egyszer csak megnyugszik, és nekiáll szopizni…
  Próbáltam különböző pózokat, állva sétálva szoptatást, félálomban etetni -felébred közben-, stb stb de igazából semmi sem jött be, teljesen rendszertelen a dolog. Pl az előbb kétszer is evett nyugodtan ciciről, máskor meg tajtékozva őrjöng.
  Amióta ezt csinálja, azóta a súlya sem nőtt olyan szépen, de az orvos szerint még épp elég, nincs baj. Igaz, a minimum megvolt, és a kakis, pisis pelusok száma is megvolt mindig. De azt vettem észre, hogy sokkal nyugodtabb lenne, ha többet ehetne, mert éhes, és ha lefejem és odaadom cumisüvegből, akkor szépen megeszi.
  DE! nem cumizavarról van szó, mert előbb kezdte ezt, mint ahogy cumizott volna, és amióta cumizunk azóta is voltak már jó szopik is.
  Kérdésem, egyrészt, hogy mi lehet ez, és mit javasol, vissza lehet-e még ezt fordítani?
  Másrészt, hogy a sok fejéssel is fent lehet-e tartani a kívánt tejmennyiséget, hogy mindig legyen neki elég? Mivel ő nem szopja ki sosem a sírás miatt, ezért kénytelen vagyok sokat fejni, de hallottam, hogy az nem olyan hatékony, és ha csak fejés lesz, akkor végül el fog fogyni a tejem. Ön mit mond erre?

  Köszönöm

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Magdolna!
  Nehéz így eltalálni a megoldást és kíváncsi lennék a szoptatási tanácsadó mit mondott. De ami először eszembe jutott a történet alapján: 5 hetesen, az első orvosi vizsgálata után kezdődtek a gondok, ilyen tájban van az első növekedési ugrás, gyakrabban kell néhány napig szoptatni a babát, elképzelhetőnek tartom, hogy megéhezett és nem győzte kivárni míg beindul a tejleadó reflex és ezért sírt. Aztán egyre okosabb lett, a memóriája is egyre jobb, amiért egyszer sír, azért legközelebb is fog, többek között azért, mert már emlékszik. Véleményem szerint akkor sír, amikor túl éhes és nem győzi kivárni, amíg megindul a ciciből a tej, ezért cumiból mindig elfogadja azonnal, hisz az rögtön jön. Ráadásul, ha eszébe jut, hogy a cumi mennyivel könnyebb és gyorsabb, akkor ordít a cumiért és nem akar szopizni. De ha éppen nem annyira éhes, és szívesen odabújna anyához, akkor nem sír és szépen szopik. Ezért teljesen kiszámíthatatlan a viselkedése. Ha erről van szó, amit lehet tenni: nem megvárni a szoptatással, hogy annyira éhes legyen, illetve a mellbimbót megnyomni néhányszor, hogy beinduljon a tej és csak azután mellre tenni. Szerintem le lehet szoktatni a cumiról, de nem egy nap alatt, hanem legalább egy hét, de lehet, hogy több is kell hozzá, szépen fokozatosan. A fejés tényleg nem olyan hatékony, de mivel ebben az esetben szopik is a baba, ezért szerintem fenntartható a kellő ideig a tejtermelés. Az, hogy nem gyarapodik úgy a kicsi, ez teljesen természetes, az első két hónapban nagyon sokat nőnek a babák, de ez később alábbhagy. Ráadásul mostanában lehet a következő növekedési ugrás is, amikor több tejre van szüksége és gyakrabban akar szopni, éhes.

 • Magdolna szerint:

  Igen, most sokat eszik… amikor sír a cicin, akkor fejek, és adom neki úgy… nagyjából tudom követni az igényét így… az 5 hetes kor körüli növekedési ugrás az szerintem előbb volt nála, úgy emlékszem… de nem vagyok biztos már benne…
  a cumizás sokkal később kezdődött, mert kb 6 hétig erőltettem, hogy szoptatok… szóval csak mostanában álltam rá a fejés és cumisüvegezésre, mert már nem tudtam mit kitalálni… szóval nem hiszem, hogy az lenne a gond, hogy a cumiból könnyebben jön, és erre emlékszik… ez csak ezután lesz gond, ha sokáig csinálom…
  és sajnos sokszor olyan is volt, hogy azért sírt nagyon, mert nem volt éhes, és én etetni akartam.. szóval azt sem lehet megcsinálni, hogy nem várom ki hogy éhes legyen… mert akkor meg az a baja… persze olyan is volt, hogy túl éhes, és türelmetlen.. de olyan is, hogy túl fáradt hogy szívja, pedig éhes…
  a szoptatási tanácsadó olyasmiket mondott, amiket írtam: túl erősen spriccel a tej, engedjem ki az elejét valahova, és csak utána tegyem mellre, vagy lehet, hogy nem jön eléggé (erre nem mondott semmit, de ez nem valószínű, mert sokszor tele volt a szája tejjel, amikor sírt), vagy hogy szoptassam állva járkálva, vagy különböző pózokban, vagy, ne egyek tejet, tejtermékeket, cumisüveget ő is kérdezte, hogy nem ez okoz-e zavart, vagy gyógyszert szedek-e, vagy valami megváltozott-e 5 hetes kora körül stb stb… az aznapi orvosi vizsgálaton volt egy garat és orr váladék mintavétel, ami nagyon nem tetszett neki, a tanácsadó szerint ez is lehet az oka, hogy belenyúltak a torkába… de ezzel nem tudok mit kezdeni, és sajnos egy hét múlva megint lesz egy ilyen kontroll mintavétel… 🙁
  de ma pl délután kétszer, aztán este lefektetésnél is szépen nyugodtan szopizott, türelmesen… és fogalmam sincs mi volt ma más, mint más napon…

  a cumisüvegről csak cicire visszaállni a kisebb gond, ezt meg kell hogy előzze, hogy a sírásokról leszokjon valahogy… ezt nem tudom, hogy mivel tudom elérni…

  köszönöm

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Miért volt garat és orr váladék mintavétel? Ha nem jön eléggé a tej, az csak a szoptatás legelején fordulhat elő, mikor még nem indult be a tejleadó reflex, vannak türelmetlen babák, akik még ezt sem tudják kivárni. Ha túlságosan spriccel, akkor meg szinte fuldoklik a baba, ki-bekapja a cicit, de ez inkább csak az első hónapban szokott problémát okozni. Lehet, tényleg a vizsgálat volt a ludas és az idő fogja csak megoldani a dolgot.

 • Magdolna szerint:

  Azért volt a mintavétel, mert streptococcus pozitív voltam, de elfelejtettek a szülésnél antibiotikumot adni, így utólag őt is meg engem is megvizsgáltak, hogy van-e fertőzés. Mivel volt, így kaptunk antibiotikumot, és most megint lesz mintavétel, hogy elmúlt-e. Mivel 7 hét alatt nem változott semmi, és most újra megpiszkálják szegényt, így az “időben” már sajnos nem bízom… 🙁

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Könnyen lehet, hogy ezek zavartak be. Minden újszülöttel vannak problémák, kinek ez, kinek az jut, van akinek kisebb, van akinek nagyobb probléma. Kitartást kívánok, sovány vigasz, de előbb utóbb minden megoldódik.

 • Jucus szerint:

  Kedves Doktornő!
  Kislányom most 2 és fél hetes, 2960 g-mal született. Napi átlagban kb. 350 g-ot eszik 2-3 óránként, pisil, kakil, kicsit hasfájós, de kiegyensúlyozottnak látom. Viszont aggaszt, hogy még most is a születési súlya körül mozog a súlya. Gyakorlatilag nem hízott egy grammot sem egy hete, ami kezd zavarni. Valami baja lehet, vagy csak lassabban kezdi a növekedést, mint más babák?
  Köszönöm

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Keveset eszik a kislány. Ilyen idősen a testsúlyának az egy hatodát kellene meginnia anyatejben, kb. fél litert. Azt javaslom, hogy többet legyen mellen. Azaz szopik ameddig akar, ha bealszik, akkor megkell huzogatni a mellbimbót általában akkor újra szopnak. Vagy megsimogatni a hátát, tartkóját…De az se baj, ha alszik és majd akkor folytatódik a szopi, ha felkelt. Ilyen pici babáknál előfordul, hogy bizony szinte az egész nap egy végeláthatatalan szoptatás. Böfiztetni kell, majd újra mellre tenni, akár másfél órán át is eltarthat a szoptatás, természetesen szünetekkel, böfiztetésekkel tarkítva. Ha túl sok levegőt nyel, akkor is fájhat a hasa és nem akar szopni, ezért kell akár szoptatás közben is böfiztetni. Ha sok tej van, akkor le lehet fejni egy kicsit szoptatás előtt és utána mellre tenni, akkor a zsírosabb tejet kapja, lehet hogy a hasfájásán is segít, ha nem olyan sok cukrosat kap és a gyarapodást beindíthatja. Mostmár nincs kánikula, lehet így kicsit trükközni. Ha csak nem szopik eleget, és van bőven tej, akkor fejni kell és a lefejt tejet odaadni, abból többet megbírnak enni, hiszen nem kell érte dolgozni. Mivel még elég kicsi és úgy tűnik van anyatej, ezért jobb pohárból megitatva odaadni a tejet. A cumiból is megtudná inni és lehet, hogy nem zavarna be a szoptatásba, de a pohár biztosabb módszer. Mostmár muszáj gyarapodnia, ha két nap múlva sem gyarapszik (mindig ugyanabban az időpontban, ugyanabban a ruhában vagy meztelenül mérve), javaslom, hogy keressék fel az orvost. Sok sikert kívánok!

 • Jucus szerint:

  Kedves Doktornő!
  Ismételten tanácsért fordulok Önhöz. A legutóbbi levelem óta kislányom súlya elérte a 3500 g-ot, most öt hetes (2960-nal született, 2810-zel hoztuk haza). A hasfájásra Infacolt kapott, eddig hatott is, de kb. 3-4 napja, a böfiztetés egy rémálom, mert csak feszíti magát, böfizni nem nagyon akar, aminek az lesz a következménye, hogy estére iszonyatosan sír, mire sikerül kakilni és pukizni.
  Most hetente kb. 10-15 dkt-ot hízik, de azt vettem, észre, hogy mintha most nem enne annyit, mint eddig, ennek ellenére a napi 2-3 dkg hízása megvan. Gondoltam, meg kellene próbálnom a Gripe Watert, hátha az segít a hasfájásán.
  Teljesen tanácsatalan vagyok, nem tudom, mit kellene tennem.
  Válaszát előre is köszönöm.

 • Jucus szerint:

  Kedves Doktornő!
  Ismételten tanácsért fordulok Önhöz. A legutóbbi levelem óta kislányom súlya elérte a 3500 g-ot, most öt hetes (2960-nal született, 2810-zel hoztuk haza). A hasfájásra Infacolt kapott, eddig hatott is, de kb. 3-4 napja, a böfiztetés egy rémálom, mert csak feszíti magát, böfizni nem nagyon akar, aminek az lesz a következménye, hogy estére iszonyatosan sír, mire sikerül kakilni és pukizni.
  Most hetente kb. 10-15 dkt-ot hízik, de azt vettem, észre, hogy mintha most nem enne annyit, mint eddig, ennek ellenére a napi 2-3 dkg hízása megvan. Gondoltam, meg kellene próbálnom a Gripe Watert, hátha az segít a hasfájásán.
  Teljesen tanácsatalan vagyok, nem tudom, mit kellene tennem.
  Válaszát előre is köszönöm.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Jucus!
  Sajnos ezen a korszakon a legtöbb kisbaba átesik. És legtöbbször csak próbálkozunk segíteni nekik. Meg kell tanulni böfizni, kakilni és a mozgáshiány sem kedvez a bélmozgásoknak… Amivel kicsit tudunk segíteni, az pl. szopi előtt megtornáztatni a lábát, amikor nyugalomban van, megnyomkodni a hasát (hogy kicsit megmozgassuk a beleket), ha a kaka nehezen jön ki, van akinek segít, ha a hőmérőt bedugjuk, de ezt nem ajánlott rendszeresen alkalmazni. Kicsit részletesebben írtam már ezekről a dolgokról: http://www.dokimami.hu/category/gyerekbetegsegek-tunetek/gyomor-bel-problemak/ illetve a http://www.dokimami.hu/2010/02/04/csecsemogondozas-tanfolyam-37-resz-babatorna/#more-1376.

 • Szilvi szerint:

  Kedves Enikő,
  Igazából megnyugtatásul fordulok Önhöz. Kislányom 6 hetes, csak anyatejet eszik. 2920grammal (52cm-rel) született, de a kórházban 2650 grammra fogyott. A kórházból 5 nap után engedtek haza emiatt, de itthon már szépen evett és azóta átlag heti 150 grammot hízott, az utolsó héten viszont csak 120 grammot. Naponta 1-2szer mérem, hogy mennyit eszik, ez most 60-70 gramm alkalmanként. Azt figyeltem meg, ha esetleg többet eszik, akkor bukik is, egyébként nem. A gyerekorvos szerint nem elég ez a növekedés és nem elég a napi anyatej mennyiség sem. Most 55 cm és szerinte ehhez minimum 3,5 kg kellene hogy legyen, de ő még csak 3,4. Én úgy érzem (bár első gyerek), hogy jól van, kiegyensúlyozott, jól fejlődik. Keveset sír, éjjel szépen alszik az evések után. Napközben van, hogy 2 óra után újra jelzi, hogy éhes, de inkább 3 óránként eszik, éjjel pedig mindig alszik egyszer 5-6 órát. Naponta nagyon változóan, de minimum 3-4szer kakil (hol sárgás, hol zöldes, szerintem egészséges állagú) és a többi esetben pedig pisis a pelusa. Az orvos azt szeretné, hogy adjunk neki tápszert. Nem tudom, hogy miért nem elég ez a heti hízás és miért nem támogatja az orvos a csak anyatejes táplálást? Aggódjak amiatt, hogy 6hetesen csak 3,4kg? Mikor mondható az, hogy tápszerrel kell pótolni az anyatejet? Figyeljem, hogy meglegyen a minimum heti 400gr növekedés és ne törődjek az orvos tanácsával? Elég nehéz elengedni az orvosi szavakat a fülem mellett, hiszen első gyerek…
  Előre is köszönöm a segítséget!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Szilvi!
  Valóban a hosszához képest pici a súlya a kislányodnak, az első hónapokban többet szoktak hízni a babák hetente, de nem szabad figyelmen kívül hagyni az egyéni jellemzőket, a genetikát. A kislányod már születésekor is hosszú, vékony baba volt, talán te is olyan vagy.
  Én se adnék neki rögtön tápszert, ha van még bőven tej, akkor megpróbálkoznék azzal, hogy kicsit előfejek, majd utána tenném mellre, hogy a zsírosabbat kapja, és kis pihenő, böfiztetés után újra mellre tenném, azaz nyaggatnám. Vannak, akik lusták és a zsírosat már nem nagyon szopják ki, mert azért dolgozni kell. Ha pedig kéri, még a lefejt tejjel is meg lehet kínálni pohárból.
  De elképzelhető, hogy a gyerekorvosnak lesz igaza, és szükség lesz tápszerre. Szerintem nem az anyatejes táplálás ellen van az orvosod, hanem csak a kisbabád miatt aggódik, szeretné, ha optimálisan fejlődne.
  Van egy cikkem, ahol a növekedését tudod ellenőrizni az átlaghoz képest (ez egy régebbi táblázat alapján van, ma már kicsit soványabbak a babák, kevesebb a tápszeres): http://www.dokimami.hu/2009/06/06/csecsemogondozas-tanfolyam-14-resz-novekedes-az-1-honaptol-hossz-suly-fejkorfogat-mellkorfogat/. Egyébként nem hiszem, hogy éhezne a babád, mert akkor nem kakálna annyit és nem lenne jókedvű. Lehet, hogy sokan nem értenek ezzel egyet, de legtöbbször a anyák igenis érzik, hogy minden rendben van, vagy nincs. Én mindenkit arra bíztatok, hogy hallgasson a megérzéseire.
  Szép napot!

 • Ildikó szerint:

  Kedves Enikő! 2010. március 22.-én kapott kérdésekre e-mailben küldött választ a kérdezőnek. Nálunk most dettó ugyanez a helyzet, ez már a második hullám, most vagyunk 3 és fél hónaposak. Sajnos rábeszéltek a pótlásra és napi 2x-3x kiegészítettem a cicizést, de szeretném nagyon, ha visszaállna a rend és nem akarok tápszert adni. Ugye még nem késő???

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Ildikó!
  Miben ugyanaz a helyzet? Ha tudod légyszives írd meg nekem a saját problémáitok részleteit e-mailben (info@dokimami.hu), addig nem tudok válaszolni. Vérzik a mellbimbód?, megjött a menstruációd?…ha írsz, azt is írd le, hogyan alakul a kisbabád széklete, súlya, hangulata, éjszakája, hogyan próbáltad eddig megoldani a dolgokat, mi az ami nem vált be, bevált…stb…
  Várom leveled!

 • […] rendesen eszel-iszol-pihensz, akkor kb. 6 hetes korra beáll az egyensúly. Ekkor sokan azt hiszik elfogyott a tejük, kevés lett. De általában nem erről van szó. Egyrészt beállt az egyensúly, ami azzal jár, […]

 • Viki szerint:

  Kedves DokiMami!
  Kisfiam szombaton lesz 3hónapos, valszeg most van ez a növekedési ugrás, mert eszik 80-120g körüli mennyiséget, majd 1-1,5óra múlva megint cicire teszem, mivel nyügösködik és mindenen végigmegyünk (peluscsere, játszunk, dumálunk, fáradtnak tűnik megpróbáljuk letenni aludni, ha sír felvesszük kézbe és sétálgatunk vele), de nem nyugszik 🙁 Van h játszadozás közepette egyik pillanatban nevetgélünk, dumálunk, a következőben pedig keservesen sír krokodil könnyekkel. Minden etetés után fejek, van h 1órával a kezdés után, így van pár adag lefejt tejem, amihez tegnap hozzá is nyúltunk, mert hiába tettem cicire, abból már nem jött és csak a sírás folytatódott.
  Éjszakánként sajnos felébredek a nyöszörgésekre (van h cumit keres, amit benyomok a szájába és alukál tovább), így max.3órát alszom egyhuzamban, pedig kisfiam 9-10között elalszik és 4-5ig nem is kér enni.
  Mit tehetek azon kívül, h cicire teszem, ha már semmi sem segít!?!
  Válaszát előre is köszönöm!
  Viki

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Viki!
  Szerintem jól csinálod, van, hogy majd egy hét is eltelik, mire újra lesz elegendő tej a növekedési ugrások idején. Ha üresnek is tűnik a mell, de szopja, akkor lassan, de mégis termelődik zsíros anyatej és másnap mégtöbb fog temelődni…Amit én talán változtatnék, az a fejés. Ha szopi után fejsz, akkor pont a zsíros, jóllakató tejet nem kapja meg. Jobb lenne, ha inkább ő szopná ki. A tejmennyiség növelésére is hatásosabb a fejésnél a szopás. Teljesen normális, (sokan vagyunk ezzel így), hogy 3 óránál többet nem tudsz aludni egyhuzamba, mégha nem is kel, sajnos az anyaság nem a legpihentetőbb “munkák” közé tartozik, különösen, ha valaki szoptat. Azonkívül, hogy cicire teszed sokszor illetve ölben hurcolászod, odaadod a lefejt tejet, játszol vele, nem nagyon tudsz mit csinálni, ha sír. Ha csak nincs elég tej, akkor a tápszer marad, 3 hónaposan még nem lehet hozzátálálást kezdeni. De szerintem nektek sikerülni fog hamar átvészelni ezt az igénynövekedést, legalábbis hozzászólásod alapján ez a benyomásom támadt, nem hiszem, hogy szükség lesz tápszerre. Kitartás, néhány nap és jobb lesz!
  Üdv,
  Dokimami

 • Viki szerint:

  Akkor ezek szerint inkább hagyjam a fejést?!?
  Mostani evésnél kb.10perc jobb cici után átraktam a balra 5-6percre, majd vissza a jobbra kb.10p, így kb.120got evett. Lefejtem a jobbat, bár alig jött belőle pár csepp. Majdnem 2órával később nem nyugodott meg, így bal cicre tettem, majd kicsit a jobbra is, így 70gr körül evett még.
  Mit változtassak a fejés elhagyásán kívül??? És mi lesz a köv.evésnél? Ugye, lesz elég tejcsi a cicikben?
  Először vagyok Anyuka és így hamar elbizonytalanodom 🙁 de igyekszem!!!
  és köszönöm:
  Viki – Levi, Anyukája

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Ha van kedved és úgy érzed segít, fejhetsz, de csodákat ne várj tőle. Egy-egy szotatás során a váltott cicis etetést néhány napnál nem érdemes tovább csinálni, mert hamar rájönnek, és elkezdik csak az elejét kiszívni, ami könnyen jön, a végéért meg nem dolgoznak, inkább várják a másik oldalit és ha ezt hagyjuk, leapasztják a tejcsit. De ezt majd érezni fogod, amíg nincs elég tej, addig lehet. Az a lényeg, hogy kiürítse a mellett, ha kell többször is rá lehet tenni ugyanarra a cicire és utána lehet másik mellre tenni. Ha váltott cicivel szoptatsz, akkor a következő szoptatásnál arra a mellre tedd, amelyikkel befejeztétek a szopit, amelynek valószínűleg csak az elejét szívta le. Ha úgy érzed nincs is sok tej a cicidben, akkor is rá lehet tenni a babát, attól ő még tud abból szívni. Tudom ilyenkor este olyan mintha nem lenne tejed, de ha sokszor teszed cicire, akár félóránként is lehet ilyentájt, ha szükséges, akkor nagyjából elég szokott lenni. Ne mérj minden szopit, csak magadat stresszeled vele. Ha este kevesebbet is szopik, de a kalóriatratalma nagyobb ennek a tejnek, azaz többet ér, mint a mérleg alapján gondolnád. Ha éjszaka éhes lenne, nyugodtan etesd meg, még akkoris, ha ki szokott bírni 6-7 órát, most lehet, hogy szüksége van rá. Próbálj meg bízni magadban, figyelj, érezz, gondolkozz és minden rendben lesz. Oh, és igyál minden szoptatás előtt egy pohár vizet. Kitartás, már csak néhány nap!

 • Viki szerint:

  Köszönöm a tanácsokat, ma akkor nem fejek és egy evési ciklusban megpróbálom csak az egyik cicit odaadni Levinek, h azt jól kiszopcsikázza (ha nem elég neki, akkor megkapja a másikat is). 1* már leálltunk a méréssel, de amikor úgy éreztem, h nem eszik rendesen, inkább visszatettem 🙂 így legalább követni tudtam, h ha keveset evett, h esetleg azért nyügös. Ma akkor ismét nem mérem és csak arra hagyatkozom, amit Levi csinál, mégha csak 15percig szopcsizik a kb.3óra eltelte után.
  Vizet mindig iszom szoptatás közben, oda van készítve, de napközben is folyamatosan iszom és max.2bögre tejet (1,5%) 1nap. Megpróbáltam elhagyni a Védőnő tanácsára, de párnap alatt annyira hiányzott, h visszatértem rá és már nem is lesznek Levin tejkiütések, így bátran iszom.

  Azt szeretném megkérdezni, h miből lehet tudni, h kiürítette a cicit a baba??? Erre vonatkozóan senki nem adott semmilyen infót, így nem is lehet benne biztos az ember, mivel állandóan újratermelődik, h mikor jött el az a pillanat :O Max.azt érzi az ember, h puhább, nem feszes, a baba is másként szopcsizza.

  Ill.azt szeretném kérdezni, h miért van az, h öltözésnél, amikor áthúzzuk a bodyt a fejecskéjén, akkor elkezd üvölteni??? Már többféle módszert, figyelem elterelést próbáltunk, de mindig az a vége, h elkezd sírni, ami üvöltésbe csap át és csak akkor hagyja abba, amikor felveszem 🙁 Tudom h este fürcsi után már fáradt, de ezt képes nappal is megcsinálni, amikor kijön a pelusból amit beletett és ezért kell átöltözni. Tudom, h nem szeretnek öltözködni sem, amikor sétálni készülünk, az is egy macera, hiába dumálgatok vele jóízűen, amikor elkezdem ráadni a meleg ruhát, már lefelé görbül a szája, … aztán amikor elindul a babakocsi, már nincs semmi baja, sőt majdnem azonnal elkezd alukálni 🙂

  Köszönöm a bíztató szavakat!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Viki!
  Tejet nyugodtan lehet inni, ha a babának nem okoz problémát. Leírtad pontosan milyen, ha kiüríti a mellet, puhább, a baba elkezdi rágni, már nemszívja, elkezd fájni a szoptatás, kiköpi, nem hajlandó tovább szopni…stb…valamennyi tejet mindig lehet fejni a mellből, ez még a szoptatás abbahagyása után is hosszú hónapokig meg fog maradni. Öltözködni nem igazán szeretnek a babák, különösen a fiúk, lesz még ennél durvább időszak is, amikor a pelenkázás is nehézkes lesz. Amivel lehet próbálkozni, ha nagyon zavar a sírás: pl. alulról ráadni a bodyt és olyan tipegőt, amit nem kell a fején keresztülhúzni. Lehet olyat játszani, hogy valamilyen finomabb anyagot rátenni az arcára és lehúzni, eleinte akár úgy is, hogy nem ér az acához, csak a szele csapja meg, szokták szeretni és hasonló módon eljátszani a body ráadását, mintha bújócskázós játék lenne. De szerintem sok fiú még évekig nem szeret öltözködni, ha majd eljön a csajozás időszaka, talán akkor változik a helyzet. Az arcát pedig senki sem szereti, ha eltakarják, hiszen életünk függ a lélegzetvételtől…és még számtalan más elméletet is felállíthatnánk. Minden jót!

 • Dirge szerint:

  A mi babánk is utálta eleinte ezt az arcon áthúzós dolgot – szerintem egyértelműen bepánikolt szegény – de mára megszokta, szerintem előbb-utóbb rájönnek, hogy nem veszélyes…vagy csak azért van mert nálunk lány van? 🙂

 • pm szerint:

  Mi tortenik, ha nem veszem eszre a novekedesi ugrasat a babamnak, mert hasfajos es allandoan cicizni akar? Ehezni fog vagy keves lesz a tejem? Kesobb ez esetleg behozhato, vagy a baba csak azokban a hetekben ker tobbet enni? Mi lesz, ha nem kap? Attol, hogy nem szoptatok gyakrabban, meg tud noni a tejmennyiseg? Lehet, buta kerdes, de babam hasfajasatol nem tudom megkulonboztetni, ha ehes, mert ez utobbit altalaban nem jelzi. Azt is szeretnem megkerdezni, hogy 6 hetesen hany orankent esznek a babak es mikor kezdenek ritkulni a nappali szoptatasok? Meddig normalis a 2-3 orankenti etetes? Valaszat elore is nagyon szepen koszonom.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  A 2-3 óránkénti etetés teljesen normális lehet végig, baba függő. Nem kell agódni a növekedési ugrás miatt előre. Szólni fog, ha éhes, biztosan észre fogod venni, ha kevés a tej. Sírásokról itt írtam: http://www.dokimami.hu/2009/06/06/csecsemogondozas-tanfolyam-16-resz-hogy-megertsd-a-babad-a-10-fele-siras/#more-217, a hasfájáson megpróbálhattok így segíteni: http://www.dokimami.hu/2009/06/06/csecsemogondozas-tanfolyam-9-resz-hasfajas-enyhitese-gyogyszer-nelkul/, és figyelni a táplálkozásodat, hátha az a probléma: http://www.dokimami.hu/2010/11/18/szoptatas-alatt-mit-ne-egyek-es-mit-egyek-mindenkeppen/. Minden jót kívánok!

 • Timcsy szerint:

  Nekem a héten lesz 5 hetes a kisfiam. Az a problémám, hogy eddig csak anyatejet kapott, de az egyik cicim annyira kisebesedett, hogy nem tudok abból szoptatni, így le kell fejnem, de a tej mennyisége eléggé kevés kb 60 ml, így tápszert is kell adnom neki pár napja.
  A cicimet kezelem, ha meggyógyul akkor már nem fejem és ciciből fogom etetni.
  A másik épp cicimből szopik rendesen, de szerintem abban is kevesebb lett a tej mennyisége, mert szopás után még sír néha.
  Mit tegyek, hogy újra csak anyatejet tudjak adni a kisbabámnak.
  Szedek homeopátiás bogyót, és iszom serkentő teát.

  Köszönöm

  Timcsy

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Timcsy!
  Ebben az időszakban van egy növekedési ugrás is, a ciciben levő tej már a babához apadt, a babának meg nő az igénye. Ez néhány nap-hét nehézséget szokott jelenteni. Ekkor sokkal többet kell szoptatni, mert akkor fog több tej termelődni néhány nap múlva, a fejés nem olyan hatékony. Minél hamarabb újra használatba kellene venni a sebes mellet, elképzelhető, hogy nem jó technival szopik a baba, nem kapja be elég jól a bimbót és azért sebesedett ki és így nem is tud annyit szopni. Ha erről van szó, akkor jó lenne segítséget kérni a védőnőtől vagy egy szoptatási tanácsadótól, mert nem fog sikerülni visszaállni a kizárólagos szoptatásra, változtatni kell a technikán. Sajnos ebben én nem tudok segíteni, ezt látni kellene. Kérjen valakitől segítséget, aki meg tudja nézni hogyan szoptat és tanácsot tud adni.
  Minden jót kívánok!

 • Szabó Gabriella szerint:

  Kedves Doktornő!
  Kisfiam két nap múlva lesz 5 hetes. 3760 grammal született, 3540 grammal jöttünk ki a kórházból és tegnapelőtt mikor egy hónapos volt 4800 grammot mértünk. Úgy gondolom a súlya megfelelően gyarapszik és a mai nappal azt hiszem túl vagyunk a növekedési ugráson. Egyedül este felé igényli még, hogy akár óránként mellre tegyem. Este felé már nagyon nyűgös, 17 órától már nem akar aludni, viszont a fürdés utáni etetést sem akarja megvárni (ez 19 órakor van és 19:30-tól van szopi), szinte folyamatosan a cici kell neki. De a legnagyobb problémám, hogy este rá rakom cicire és mikor már nagyon kipuhul a mellem, már nem akar szopni és csak iszonyatosan sír. A mai nap úgy tudtam megnyugtatni, hogy ott hagytam a mellem mellett viszont cumit adtam a szájába, ettől megnyugodott és pár perc múlva vissza tudtam tenni mellre és érdekes ekkor elfogadta még ilyen puhán is. Persze nem sokat evett már, mert pár perc szopi után teljesen bealudt, csak néha kortyolt egy keveset. Tejem biztos, hogy volt még, mert mikor elengedte álmában a mellem a szájából ömlött ki a nem lenyelt anya tej. Tegnap is így jártunk, akkor még azt hittem, hogy nincs elég tejem és azért ordít, akkor nem próbálkoztam cumival, hanem sietve cumisüvegből lefejt anyatejet akartam neki adni (minden reggel lefejem egyszer mindkét mellem, változó mennyiségben, de általában 100-120 grammot le tudok fagyasztani a két mellből), de nem fogatta el a cumis üveget, még nem evett csak ciciből. Szóval tegnap a nagy sírásban végső elkeseredésemben még egyszer megpróbáltam mellre tenni és lám csodát akkor elfogadta a cicim, kortyolt egy párat, megnyugodott és elaludt. Nem tudom mitől van ez 2 napja, de nagyon aggaszt, hogy miért kezd el sírni a puha cicin. Nagyon rossz érzés, hogy ordít a gyerekem és nem tudom megnyugtatni!
  Miért csinálja ezt a kisfiam? Valaszat elore is nagyon szépen köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Gabi

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Gabi!
  Sajnos nehéz a távolból megmondani miért sír a kisfiú, csak találgatni tudunk, a pontos okot csak ő tudhatja. A puha ciciből nem olyan gyorsan jön a tejcsi, mint a teléből. A fiúk sokkal mohóbbak szoktak lenni, elképzelhető, hogy amikor fáradtabb türelmetlenebb, vagy szél bántja a pocakját, vagy … , vagy az elalvás előtti állapot nem tetszik neki… Nem kell kétségbe esni, ha néha sír, a sírásnak is megvannak a maga élettani pozitívumai, az a baj, ha magára marad a problémájával, a fiúknak amúgy is alacsonyabb szokott lenni a tűrésküszöbük, hamarabb szólnak, hangosabbak. Mivel minden gyerek más, mindenkinek más heppjei vannak, a legtöbb amit tehetsz érte az, hogy próbálkozol, mi az ami bejön ilyenkor neki. Sétálgathatsz vele, dudolászhatsz, megbüfiztetheted, és sírás után cicre is teheted újra…vagy bármi ami eszedbe jut és jól reagál rá. Kitartás, a kisbabák ilyenek is tudnak lenni, ez egy ilyen időszak!

 • Judit szerint:

  Tisztelt Dokornő!
  Kisfiam 3 és fél hetes, 3320 g-mal született, de 2 hetesen visszaesett 3000g-ra. A védőnő javaslatára 2 óránként szoptatok mindkét mellből, de így is csak 30-40 ml-eket szopizik alkalmanként. Most elindult kicsit a súlya, már 3100 g, de úgy érzem ez még mindig kevés. A szoptatással az elejétől fogva vannak gondjaim, először sebesek voltak a bimbóim, és nagyon fájdalmas volt minden szoptatás. Mára a helyzet sokat javult, de mikor ráharap még mindig fájdalmas és érzem hogy a kis nyelvével dörzsöli a mellem, gyakran szilvamag alakú szoptatás után. A védőnő többször látta hogy szoptatok és szerinte jó a technika, rendesen bekapja a bimbóudvart is – nem tudom mi lehet a probléma. Van elég kakis-pisis pelenkája és az éjszakákat is átalussza (egyszer alszik 5-6 órát is egyhuzamban), de nappal nagyon ritkán és nehezen alszik el (max 2X 1-1órára), sír, félek hogy éhes.
  Folyamatosan vacillálunk, hogy adjunk-e tápszert, mert ha nem muszáj nem szeretném elkezdeni, de a tejem az állandó szopizás, tejserkentő tea és homeopátiás bogyók ellenére sem akar több lenni (vagy csak nem szívja ki?).
  Nem tudom meddig érdemes várni és egyáltalán elképzelhető-e, hogy egy ilyen pici babának elég a napi 250-300 ml tej, vagy csak én szeretném ezt hinni? Azt sem tudom mitévő legyek, ha az igénye tovább nő, de nekem nem lesz több tejem.
  Válaszát előre is köszönöm!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Judit!
  Számomra a súlygyarapodás kevésnek tűnik (http://www.dokimami.hu/2009/06/06/csecsemogondozas-tanfolyam-14-resz-novekedes-az-1-honaptol-hossz-suly-fejkorfogat-mellkorfogat/), de én nem vagyok kompetens a kérdésben. Mindenképpen konzultáljanak a gyerekorvossal, fontos a szoptatás, de van, amikor szükség van a tápszer kiegészítésre. Én ezt a kérdést nem tudom innen eldönteni, gyerekorvos, védőnő, ezért vannak, érdemes hallgatni rájuk. Minden jót kívánok!

 • Adrienn szerint:

  Kedves Enikő!

  Kislányunk holnap (szerda, 10.03) lesz 6 hetes. Hétfőn volt először, hogy éjjel evett 2.20-kor es 5.30kor (eddig erre már szépen beállt), majd 6.30-kor sîrni kezdett és kereste a cicit. Megszoptattam, ugyanùgy szopizott mint egy órával előtte. Hétfőn napközben pedig kétszer fordult elő, hogy nem bírta ki a 3 órát, ahogy előtte már igen. Ma éjjel már 1-kor éhes volt, nem 2-kor, hajnalban pedig ugyanaz történt, higy az 5 orás evés után egy órával szintén evett.
  Ezek lehetnek a fejlődési ugrás jelei??

  Ha ismét etetem majd 3 óra múlva, akkor melyik mellemet kell odaadnom neki? Amelyikből rendesen 3 óra elteltével evett 5kor vagy amelyikből egy ora múlva evett 6kor?

  A növekedési ugrás okozhat alvási problémákat is? Félálomban letesszuk a kiságyba, majd egy idő után elkezd járni keze laba, nyöszörög, nyög és egy idő után felébred és sír.

  Válaszát előre is köszönöm!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Adrienn!
  A válaszom igen, ezek lehetnek a fejlődési ugrás jelei. A mellnél azt kell figyelni, hogy kiürítse, ne csak az elejét szívja ki. Azaz, egy óra után kaphatja ugyanazt a mellet, hogy kiürítse, majd a másikat. Lehet mindkettőből is szoptatni, ha szükséges, nem elég neki, az a lényeg, hogy a végét is kiszívja most, vagy a következő szoptatás kezdetén. Minden jót kívánok!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Hirtelen nem elég a tejem. Mi történhetett? at Dokimami.

meta