Sárgaság

január 10th, 2010 § 1 comment

sargasagA legtöbb anya retteg attól, hogy gyermeke besárgul, hiszen akkor tovább kell bent maradni a kórházban. Miről is van szó? A legtöbb baba besárgul a 2.-3. napra, bőre, de még a szeme fehérje is sárga lesz. Ha a kórházban úgy ítélik meg, hogy túl sárga, akkor vérvételt is csinálnak. Ha határérték (bilirubin 220) alatt van, akkor haza lehet menni. Ha magasabb, akkor szükség lehet egy kis  napozásra (fototerápia kék vagy zöld fény 1 óra 3 órás szünetekkel) és ilyenkor sajnos tényleg tovább is kell bent maradni. Természetesen a természetes fény is segít valamennyit, érdemes napoztatni a babát, ha az évszak, időjárás engedi (esetleg közel tenni az ablakhoz). Súlyos esetben intenzív oszályra kerül a baba. Előfordul, hogy gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Milyen problámákkal jár már a fiziológiás sárgaság is?

A baba aluszékonyabb, kevésbé akar szopni. Nagyon nehéz felébreszteni, lehet próbálkozni (és kell is) simogatni a tarkóját, nyakát, gerince mentén, vagy a tenyerét.

Kinek kell számítani arra, hogy besárgul a kisbabája?

Ha a köldökzsinórt későn fogták le, vákumextractio történt, farfekvéses volt a baba, oxitocint kapott az anya, epidurális érzéstelenítésnél is gyakoribb. A 0-ás anyai vércsport, diabetes mellitus és az anyatejes táplálás is hajlamosító tényező.

A sárgaságnak két hetes korra illik elmúlnia, persze ezt nem minden sárgaság tudja. De ha láthatóan csökken két hetes korra és teljesen csak a 3.-vagy netán a 4. hétre múlik el, akkor általában nem kell nagyon aggódni. A D vitamin pótlást érdemes olyankor elkezdeni, amikor már elmúlt a sárgaság.

Előfordulhat azonban, hogy a sárgaság elmúlik, majd újra besárgul a baba. Ilyenkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Az anyatej sajnos lassítja a sárgaság múlását és gyakran tanácsolják az anyáknak, hogy egy szoptatást cseréljenek le tápszerre, vagy itassák a babát langyos teával, babavízzel (amelyiket hajlandó meginni), netán csak tápszert kapjon néhány napig. Vannak olyan nézetek is, hogy maradjon a szopi ilyenkor is. A bilirubinnak vannak jótékony hatásai is az újszülött számára (természetes antioxidáns). Mindenesetre nem könnyű időszak ez sem lelkileg, sem testileg. A tápszer pótlás miatt apadhat az anyatej és sokan nem tudnak visszaállni a kizárólagos szoptatásra, pedig lehetséges, csak kitartónak kell lenni (folyamatosan csökkenteni a tápszert és szükség esetén többet szoptatni).

Olvastad már dokimami online ingyenes csecsemőgondozás tanfolyamát? Ha nem, itt megteheted: KATT!

Tagged

§ Egy vélemény: Sárgaság

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Sárgaság at Dokimami.

meta