Terhesség alatti vizsgálatok

november 26th, 2009 § 5 hozzászólás

terhes-vizsgalatEzek az alap szűrővizsgálatok, melyeken egy átlagos, egészséges kismama résztvesz a várandósság alatt:

 

 

 

4-12 hét:

 1. Nőgyógyászati vizsgálat: rákszűrés, UH vizsgálat (kora terhességnél hüvelyi)
 2. Első védőnői találkozás: kapsz egy gondozási kiskönyvet, kikérdeznek az adataidról, családodban előforduló betegségekről, munkahelyedről…
 3. Első terhestanácsadás: testsúlymérés, vérnyomásmérés, vérvételek (vércsoport, lues, hepatitisB), belgyógyászat (EKG), fogorvosi vizsgálat
 4. 12 hetes ultrahang (ez már hasi)

12-32 hét között: négyhetente terhestanácsadás (vizeletvizsgálat, testsúly és vérnyomás mérés)

16. hét: Biokémiai laborvizsgálatok (AFP, hCG, PAPP-A, SP1)

18. hét: Második ultrahangos vizsgálat

Felkészültél már kisbabád fogadására? Mindent tudsz? Ha nem, akkor neked szól dokimami online ingyenes csecsemőgondozás tanfolyama! Katt ide az első leckéhez!

23-32. hét: Terheléses vércukor vizsgálat (ált. 26. héten) és vérkép ellenőrzés

32-36. hét között terhestanácsadás két vagy négyhetente szükség szerint

32. hét: Harmadik ultrahangos vizsgálat

36. héttől:

 1. Hetente terhestanácsadás
 2. Hetente NST
 3. Vérkép vizsgálat
 4. Negyedik ultrahangos vizsgálat (38. héten)

40. héttől: Amnioszkópia, NST

Dokimami ingyenes online csecsemőgondozás tanfolyama most itt tart, katt az összes eddigi leckéhez!

Tagged

§ 5 Vélemény: Terhesség alatti vizsgálatok"

 • […] A terhességi vizsgálatok menetéről itt írtam: Katt ide! […]

 • Eliza szerint:

  Kedves Doktornő!Előző segítőkész válaszát megköszönve,ismét megzavarom egy kérdéssel.Kb 3 héttel ezelőtt kiderült hogy terhes vagyok,a dokim is megerősítette ,első uh ,szabályos petezsák 5,6 mm ,mindenki nagyon boldog volt.10 napra rá kiírt egy új uh-ra ,most azonban a 2 cm petezsákban nem talált semmit ,baba felszívódott,várjam hogy vérezzek el,ha ez nem történik meg egy héten belül,menjek vissza uh-ra.Nem történt semmi,közben folyamatos rosszullétek,hányinger,hányás ,fáradékonyság, terhességgel járó tünetek.Tegnap visszamentem uh-ra és csodák csodája,ott a baba, ,6 hetes korára 7 mm-es ,pici szívet láttam amint ver,doki megerősítette hogy az a picike szíve.Elképzelheti hogy mennyire megdöbbentem,egyszerűen nem tudtam most akkor mi van?Sok időt nem hagyott örülni,ambuláns lapomra azt írta hogy “elő,elő?magzat”(miért kérdőjeles,hisz vert a szíve?),de ne örvendjek mert ÚGYIS elhal,korához képest túl pici és életképtelen,tehát ismét várjam hogy elvérezzek vagy egy hét után jelentkezzek nála és aztán irány a kórház .Kedves Doktornő,más dokit is kinéztem most,de időpontot csak 2 nap után adott,addig is megbolondulok,hogy létezik ilyesmi?most ott van,most nincs,magyarázatot nem ad semmire,találgassam én ki mi is történik.Neten párommal körbenézegettünk ,7 mm nagyság 6 hetes embrióra állítólag nagyon is jó,védőnő barátnőnk is ugyanezt állítja.Azt már nem írta ki a lapra a doki hogy a petezsák most mekkora,de érzékelem tapintásra a jobb oldalon.Megköszönném ha esetleg valamilyen magyarázatot tudna adni erre az esetre,hiszen nem akarom hogy egy élő kisbabát kikaparjon belőlem.Márpedig látom rajta hogy egyáltalán nem érdekli.Amíg a másik dokihoz el nem jutok,kérem nyugtasson meg 🙂 Üdvözlettel.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Eliza!
  Minden lehetséges és az ellenkezője is. Én is javaslom, ha lehet, másik orvost válasszon. A kora terhesség mindenkinél bizonytalan, hogy megmarad e, mindenki aggódik. Persze előre leírni, nem túl emberbarát hozzáállás, főleg, ha csak a korábbi hibáját akarta ezzel leplezni. Kis bíztatásnak ez jutott eszembe: anyukám 21 évvel ezelőtt úgy érezte terhes, elment az orvoshoz, megvizsgálta, majd az közölte: nem terhes, csak menstruációs zavara van és egy nagyon erős gyógyszert írt fel neki. Anyukám beszedte, majd pár hét múlva csak visszament, hogy ő szerinte csak terhes, orvos megvizsgálta, nahát tényleg, de akkor el kell venni, mert attól a gyógyszertől biztosan beteg baba fog születni. Egyből időpontot adott anyukámnak az abortuszra. Anyu nem hagyta annyiban a dolgot, elment egy idős doktorbácsihoz, aki azt mondta kb. 8% az esély, hogy tényleg beteg lesz a baba, ő szerinte vállalja anyu a kicsit. Anyukám vállalta, majd megszületett az öcsém, aki nemhogy nem beteg, de egy nagyon rendes, jóképű, okos fiú.

 • Eliza szerint:

  Kedves Dr Jurás Enikő ,köszönöm szépen a válaszát ,tisztában vagyok vele természetesen, hogy bármi megtörténhet ,ezek után meg igencsak félek örülni is .Mindenképpen sikerült tegnap bejutnom egy dokihoz,uh után tisztán közölte hogy a magzat ott van ,9mm-es,szíve működik és hogy ne aggódjak,egy hónap után menjek vissza uh-ra 🙂 az ilyen hozzáállás csak jobb és nyugtatóbb mint azt hallani hogy úgyse lesz baba.Nem hagyjuk magunkat :-)Üdvözlöm,szép napot.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Nagyon örülök, reménykedjünk, hogy minden rendben lesz.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Terhesség alatti vizsgálatok at Dokimami.

meta