Pici babával, kisdeddel a hidegben – 13 probléma és megoldás

november 21st, 2009 § 0 comments

csecsemo-es-a-telMint ahogy a kánikulát átvészelni sem volt egyszerű, a hideg, netán nyirkos idő újabb próbatétel elé állít minden kisgyermekes, csecsemős családot. Nézzük mivel is kell megbirkóznunk:

 1. Bent ragadtunk a lakásban, esik az eső, fúj a szél, köd van…Mit csináljunk egész nap? A legkisebbeknél inkább te szenvedsz, hogy nem tudtok kimozdulni. De a kisgyermekeknek igen nagy érvágás, hogy nem homokozhatnak, játszóterezhetnek, nehéz a lakásban levezetni azt a mérhetetlen energiát, mozgásigényt, ami bennük van. Ideje a kreativitásodat bevetni, találj ki ügyességi feladatokat és érdemes a gondolkodtató játékokat is elővenni. Meg persze a mese is sokáig leköti őket, de mindennap biztosíts időt a tombolásra, mozgásra, szükségük van rá.
 2. Bent ragadtunk a lakásban, mennyit és hogyan szellőztessünk? Ideális esetben óránként kellene 5 percet szellőztetni, de minél hidegebb van, ez annál kevésbé valósítható meg. Azért arra figyelj, hogy naponta minél töbször szellőztess (min. 4x), mégha csak néhány percig is.
 3. Mikor nem lehet sétáltatni vinni a csecsemőket? Nedves, esős időben, szmogban, ködben nem visszük ki a csecsemőt. Ne feledd, az újszülöttet télen 2-4 hétig nem visszük ki. A -5 foknál hidegebb hőmérséklet is azt jelenti, otthon kell maradni!
 4. Hogyan öltöztessem? Most is évényes, hogy egy réteggel több legyen a csecsemőn, mint rajtad. Inkább több vékony, mint egy vastag réteg borítsa. Figyeld nehogy túl melege legyen, mert ha megizzad, attól is megfázhat. Ha bementek valahova, ahol melegebb van, mint kint, figyelj rá, hogy szükség szerint távolíts el róla valamit, nehogy túlmelegedjen.
 5. A lakás páratartalma alacsony. Ez főleg a panel lakásokban fordul elő, érdemes komolyan venni, a párát 50-60 % között tartani. Lehet, hogy csak annyit fogsz észrevenni, hogy a babának, de lehet nektek is váladékos az orrotok, a túl száraz levegő miatti védekezés miatt. Érdemes beruházni egy hideg párásítóra (kb. 12 ezertől már jót lehet venni), vagy ha lehetőség van kísérletet tenni az akvárium tartásra, fürdőszobát nyitva hagyni, esetleg a fürdővizet meghagyni, hagy párologjon, vagy nedves törülközőt tenni a radiátorra. De ha nem sikerül ezekkel az apróságokkal optimális szintre feltornászni a párát, akkor ne sajnáljátok a párásítóra a pénzt.
 6. Penészedünk. Ez általában a magas páratartalmú lakásokban, házakban fordul elő. Óriási és szinte megoldhatatlan probléma. Komolyan kell venni, számos betegségre hajlamosíthat, ha hajlamosak vagytok a légúti betegségekre, valaki asztmás, allergiás, akkor mindenképpen erősen küzdeni kell ellene. A páratartalomtól függően érdemes beruházni egy párátlanítóra, sajnos, ami már ér is valamit, elég drága, 50 ezer Ft-tól kezdődik. Viszont a festés, vagy a sorozatos megbetegedések patika számlái hamar kitermelik ezt az összeget. Bérelni is lehet, de kb. 3-4 heti bérleti díj a gép árával egyenlő. A penészt le kell kezelni, minél hamarabb, mert ahol egyszer kijött, ott mindig kifog. A páratartalmat 50 és 60 % között kell tartani a kisgyermekes családokban.
 7. A legtöbb csecsemő, kisded (de felnőtt is) arcbőre rosszul viseli a hideget. Érdemes venni arckrémet nekik, és sétáltatás előtt bekenni, akár a gyermekorvos is tud kiírni nektek és még lehet, hogy jobban is fogja szeretni az arcocska, mint az illatosított extra krémeket.
 8. Nem kakál mindennap. Akárhogy nézzük, kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk ezekben a hónapokban és a leggyakrabban fogyasztottak is inkább széklettartók. Figyelni kell és ha szükséges, nem tud mindennap kakálni, vagy nehezen kakál időben felülbírálni az étrendjét a kisdednek, de erről majd a későbbiek folyamán írok még.
 9. C vitamin ebben az időszakban nem árt, pl. a Cebion cseppeket a legkisebbek is kaphatják.
 10. Altatás, de miben? Mikor elkezd mozgolódni, forogni a csecsemő könnyen lehet, hogy nem viseli már el a hálózsákot. Ha elalvás után kevesebb, mint egy órával felébred, vagy nehéz elaltatni, elképzelhető, hogy melege van a hálózsákban. Vagy vékonyabbra kell átállnotok, vagy a takaróra. A takarót persze a lerugja, szóval őrült nagy probléma, hogy miben aludjon a baba. Ha eltűri a hálózsákot akkor szerencsétek van. Ha nem, akkor meg a melegebb, plüss pizsama segíthet, hisz, ha ki is takarózik sem fog megfázni.
 11. Betegségek: Nátha, láz, légúti betegségek, nem kötelező védőoltások (Prevenar, influenza). A legtöbb családban előkerül az orrszívó, a lázcsillapítók (Germicid-C, Panadol, Nurofen, Cataflam, hűtőfürdő) és a védőoltások kérdése, na meg persze a Baby luuf, Nasivin, Fluimare. Te mindent tudsz? Mindegyike egy külön cikket megérdemel, úghogy most nem megyek bele a részletekbe.
 12. Fagyás, nem véletlenül nem szabad kivinni a csecsemőt -5 fok alatt. De a kisdedeknél is figyelj, ha esetleg folyik az orra, ami a hidegben könnyen előfordulhat, vagy nyálas, hogy letöröld.
 13. Hány fok legyen a lakásban? A 20-22 fok szokott a legtöbb családnál beválni, mondhatjuk, ez az ajánlott, de valójában a gyermek alkalmazkodik, a hidegebb és a melegebb hőfokot is meg tudja szokni.

Tagged

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Pici babával, kisdeddel a hidegben – 13 probléma és megoldás at Dokimami.

meta