Csecsemőgondozás tanfolyam 31. rész – 3 hónapos csecsemők játékai és alapszabályok (20 gondolat)

november 19th, 2009 § 2 hozzászólás

3-hoA kisbabád roham tempóban fejlődik. Nap mint nap meglep benneteket valamivel, hason a fejét egyre magasabbra tudja emelni és egyre tovább bír így nézelődni. Mostmár nyitva vannak piciny kezecskéi és elképzelhető, hogy játszik is vele. Gőgicsél(a-a, o-o) és már egészen ismer benneteket, a memóriája is egyre jobb.

Már biztosan nagyon vártad ezt a pillanatot, ideje megvenni az első csörgőt. Nézzük mi az a 20 szempont, amit szerintem érdemes megfontolni:

 1. Hamarosan utána tud akaratlagosan nyúlni a dolgoknak, úgyhogy be kell szerezned valamilyen csörgőt. Nehéz ügy, a piacon annyi van, mint a csuda. Most még felejtsd el a csoda, mindenféle anyagból összetákolt, “készségfejlesztő” csörgőket. A legjobb most a legegyszerűbb. A legkönnyebb. Pici és gyenge még ez a baba a csörgő monstrumokhoz. Minél könnyebb, vékonyabb, annál jobban meg tudja fogni. Úgyhogy nem spórolásból, de a baba érdekében még a legolcsóbb, legegyszerűbb, legódivatúbb csörgőt érdemes megvenned.
 2. Ha eddig nem tetted volna kemény felületre, akkor sürgősen ideje elkezdened. A pihenőszékeket, zenélő hintákat felejtsd el. A legtöbbet a csecsemőd mozgásfejlődéséért azzal teszed, ha lehetőséget adsz neki a tornászásra. A puha ágy nem a legjobb. Nagy járóka (néhány cm-es szivaccsal), vagy a föld (vigyázz, fel ne fázzon) a legjobb. Van, aki már javában forog, van aki csak hónapok múlva fog elkezdeni, mindenestre ne rajtad múljon. Ne feledd, a mozgásfejlődést siettetni nem lehet, de hátráltatni igen. Egészséges babát nem kell direkt tornásztatni, forgatni, nem fog hamarabb forogni, persze azért van néhány trükk a tarsolyunkba, amivel ingerelhetjük a csecsemőt.
 3. Ha már elkezd utána nyúlni a tárgyaknak, akkor érdemes nem a kezébe adni, hanem kicsit távolabb letenni és hagyni, hogy megszerezze. Nem tud ugyan még szabályosan kúszni, de majd meglátod, hogy képes haladni a maga módján. Hagyd dolgozni, tornázni, nyújtózni, így erősödik, ügyesedik a csecsemő.
 4. Nem szabad sok játékot adni a csecsemőnek. Elég egy-kettő, max. három. Majd megfigyeled mik lesznek a kedvencek.
 5. A babakocsiba is érdemes venni egy játék füzért. Itt is sokszor a kevesebb több.
 6. Éneklés, mondókák. Minél nagyobb a csecsemő, annál inkább lenyűgözi, ha énekelsz neki. Üljetek le, vedd a karodba és énekelj neki, majd nézd meg a kis arcocskáját, csodaként fogja megélni. A Weöres Sándor verseket is nagyon szeretik a csecsemők, kisdedek, ugyan nem értik, de a versikék csodálatos zeneisége lenyűgözi őket.
 7. Magyarázz továbbra is a kisbabádnak, hiszen fejlődik rohamosan a “beszéde”, mégha nem is veszed észre. Tanulja gőzerővel a nyelvet. Már csak pár hónap és ha meghallja a nevét, oda fog fordulni.
 8. Ha nem birod elviselni a kötöttséget, akkor is legyenek fix pontok az életetekben. Egyre jobban emlékeznek, várnak eseményeket a kisbabák, és ha ezek mindig ugyanúgy bekövetkeznek, biztonsággal tölti el őket.
 9. Játszószőnyeget is vásárolhatsz, ha eddig nem tetted volna meg, de ne várj tőle csodákat.
 10. A (zenélő) forgóknak is nagy a sikere.
 11. Nézegethettek képeket, fényképeket és persze közben mindent kommentelj.
 12. Hagyd néha magára, a legtöbb csecsemő “titokban” szokta megcsinálni az első nagy produlciót (pl. átfordulás), ilyenkor jobban magukra tudnak koncentrálni.
 13. A sírásával már vígan manipulál benneteket egy ideje, de ne haragudj rá emiatt, örülj, hogy ilyen okos. Megtanulja ezáltal, hogy képes befolyásolni valamilyen szinten a környezetét, ezért érdemes kitalálni, odafigyelni rá, hogy éppen mit akar. Gondolj bele, milyen nagy jelentőségű tudás ez. Biztosan ismersz olyan embert, talán te is olyan vagy (külső kontrollos), aki mindig a környezetét hibáztatja mindenért és soha sem magában keresi a hibát, éppen ezért nem is tesz a körülmények megváltoztatása érdekében, ha az nem jó neki, akkor sem.
 14. Babamasszázs, simogatás, puszilgatás, pucérkodás. Ezekből soha nem elég. Ha nem is tudod a hivatalos babamasszázs programját, akkor is próbálkozhatsz vele, elrontani nem lehet. Ha csak pucéron kis baba olajjal végig simogatod finoman, körkörös mozdulatokkal az egész testecskéjét és figyeled a reakcióit, már akkor is sok örömötök lehet benne. Persze nem biztos, hogy már az első alkalommal. Pucérkodni mindennap érdemes, ki kell szellőztetni azt a popsit, de vigyázz, nehogy fázzon és a pisi jövetele 100%, ne feledd!
 15. Tedd a nagy párna közepére és ringasd, biztos tetszeni fog neki.
 16. Üljetek a forgó székbe is forogjatok erre-arra.
 17. Nézegessétek magatokat a tükörben.
 18. Olvashatsz is neki nyugodtan, akár a saját könyvedet is.
 19. Állatkás nyálkendőt is vehetsz neki, de ne lepődj meg, ha most még nem ő lesz a kedvenc.
 20. Engedd szabadon a fantáziádat és találj ki a csecsemődnek érdekes játékokat, cselekvéseket, szokásokat, ami csak a ti családotokra jellemző.

Nagyon vigyázz ezzel a 19 dologgal, ha pici babád van! Katt ide!

Tagged

§ 2 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 31. rész – 3 hónapos csecsemők játékai és alapszabályok (20 gondolat)"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 31. rész – 3 hónapos csecsemők játékai és alapszabályok (20 gondolat) at Dokimami.

meta