Csecsemőgondozás tanfolyam 30. rész – Allergénmentes diéta szoptatás alatt badarság? Túl sokáig kizárólagosan szoptatni butaság?

november 6th, 2009 § 1 comment

szoptatas-es-dieta

Lehet először kicsit meg fogsz lepődni, de a válasz mind az allergénmentes diéta, mind az elhúzódó kizárólagos szoptatás esetében IGEN. A legújabb vizsgálatokat öszegezve új irányelveket fogalmaztak meg a tudományos életben.

A csecsemőkori allergiák megelőzése szempontjából vizsgálva 5 kérdésre új válaszok vannak. Nézzük a kérdéseket:

  1. Várandósság alatti diéta szükséges?
  2. Meddig szoptass kizárólagosan?
  3. Szoptatás alatti allergénmentes diétának van értelme?
  4. Mi a helyzet a megelőző tápszerekkel az allergia kialakulásának szempontjából?
  5. Hozzátáplálást mikor ideális elkezdeni?

És lássuk a válaszokat:

1. Várandósság és allergénmentes diéta (pl. földimogyoró): nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen jótékony hatása lenne, viszont hiányállapothoz vezethet, ezért kerülendő. Viszont a hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavak (LC-PUFA), melyek a halakban találhatóak nélkülözhetetlenek a magzati idegrendszer fejlődésében.

2. Kizárólagos szoptatás meddig? Legalább 4 hónapig, de ha sikerül 6 hónapig csak anyatejet kapjon a baba.

3. : Szoptatás és diéta? Nincs szükség rá. Ha panasza van a csecsemőnek, akkor ki kell deríteni az okát és csak azt kell mellőzni az étrendből.

4. Megelőző tápszerek melyik jó az allergia megelőzése szempontjából? A szójalapú nem jó, az aminosav-alapú formulákkal kapcsolatban kevés az adat. Viszont a csökkentett allergéntartalmú, részben vagy extenzíven hidrolizált tápszerek egyaránt alkalmasak lehetnek a csecsemőkori allergia, atópia kialakulásának megelőzésére.

5. Hozzátáplálás elkezdésének ideális időpontja: A 17-26. hét között érdemes elkezdeni. Mind a koraibb, mind a későbbi időpontban elkezdett hozzátáplálás növeli az allergia kialakulásának valószínűségét. Pl. a glutén bevezetése a 3. hónap előtt fokozhatja a cukorbetegség kialakulásást, míg ha túl későn, a 7. hónapon túl kap először a csecsemő, nő a coeliakia kialakulásának kockázata. Hiszen elmarad a megfelelő immuntolerancia kialakulása.

A LÉNYEG: 4-6 hónapig kizárólag anyatejet kapjon a csecsemő, de ha eljön az ideje el kell kezdeni a hozzátáplálást, hiszen ha késlekedünk vele ugyanolyan kárt okozhatunk, mint ha túl korán kezdtük volna el. Mi, anyák,  pedig ne diétázzunk, csak ha muszáj.

Forrás: Dr. Réthy Lajos Attila, Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XIV. évfolyam 2. szám 52.o

3 hónapos csecsemők játékai, katt ide a csecsemőgondozás tanfolyam következő részéhez!

Tagged , ,

§ Egy vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 30. rész – Allergénmentes diéta szoptatás alatt badarság? Túl sokáig kizárólagosan szoptatni butaság?

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 30. rész – Allergénmentes diéta szoptatás alatt badarság? Túl sokáig kizárólagosan szoptatni butaság? at Dokimami.

meta