Lappang, fertőzőképes, de MIKORTÓL? 2. rész (Salmonellosis, Toxoplasmosis, Varicella – Bárányhimlő, heveny felső légúti fertőzések, Humán toxocariasis, Influenza)

október 20th, 2009 § 1 comment

fertozesekGondoltam hasznos néhány gyakoribb, ismertebb fertőző betegségnek tisztázni a lappangási idejét és a fertőzőképesség idejét. Miért is? Azért, hogy ha vendégségbe mentek egy családhoz, ahol később derül ki, hogy valaki beteg lett, kell e aggódnod. Vagy ha ti vagytok betegek mikortól lehet közösségbe menni, vendégeket hívni, mikortól nem fertőztök. Ha most nem is érintenek benneteket ezek a betegségek, akkoris érdemes a megelőzésre vonatkozó (tanulság címen futó) részeket átfutnod.

1. Salmonellosis

Fertőzés forrása: beteg vagy tünetmentes hordozó állat (sertés, szarvasmarha, szárnyasok, rágcsálók), valamint a beteg vagy kórokozó-hordozó ember

Terjedési mód: fertőzött állati eredetű élelmiszerek, főleg tojás, tojáskészítmények, baromfi, tőkehús, húskészítmények fogyasztása, ha nem voltak kellően hőkezelve, pasztőrözés, vagy utólagos szennyeződés történt a szállítás, feldolgozás vagy tárolás közben. Ritkán fordul elő emberről emberre terjedés piszkos kéz, fertőzött tárgyak révén (kisgyermekek, csecsemők, idős emberek közösségében jellemzőbb). Ritkán ivóvíz is terjesztheti.

Lappangási idő: 1-3 nap, kontakt fertőzésben hoszabb, ételfertőzésben 6-48 óra.

Fertőzőképesség tartama: amíg a széklettel ürül. Gyógyulás után hónapokig, sőt évekig is eltarthat a kórokozó ürítés. Ha volt antibiotikus kúra, akkor még tovább.

Tanulság: Az állati eredetű ételek megfelelő hőkezelése, különösen a baromfi, a tojás, a tejes tojásos készítményekre figyelj. Be kell tartani a szabályokat a tárolás, szállítás során. Az alapvető higiéné is szintén fontos.  Az étel elkészítése után is gondoskodni kell a megfelelő tárolásról. Nem véletlen, hogy a nyári hőségben mindig van olyan lagzi, ahol a násznép hasmenéssel megy haza.

2. Toxoplasmosis

Fertőzés forrása: Majdnem valamennyi állat, főleg a macskák. A terhesség alatti friss fertőzés esetén a kismama magzatát is megfertőzheti.

Terjedési mód: Fertőzött állat nem kellően hőkezelt vagy nyers húsának fogyasztása révén, valamint a macska ürülékével. A magzat a placentán keresztül fertőződik.

Lappangási idő: 2-3 hét.

Fertőzőképesség tartama: emberről emberre nem terjed, (kivéve a terhes nő magzata)

Tanulság: nem szabad nyers vagy félig sütött húst enni, személyi higiéné, kerülni kell a macskaürülékkel szennyezett tárgyakkal, talajjal a közvetlen érintkezést.

3. Varicella (bárányhimlő)

Fertőzés forrása: a beteg ember

Terjedési mód: cseppfertőzés, a beteggel való közvetlen érintkezés, váladékokkal frissen szennyezett tárgyak útján.

Lappangási idő: 2-3 hét

Fertőzőképesség tartama: az első tünetek megjelenésétől a pörkök beszáradásáig

Megelőzés: oltás, ajánlott beadatni mielőtt a gyermek közösségbe megy

4. Heveny felsőlégúti fertőzések

Fertőzés forrása: beteg vagy kórokozó-hordozó ember

Terjedési mód: cseppfertőzés, közvetlen érintkezés, ritkábban tárgyak (zsebkendő, pohár)

Lappangási idő: a kórokozótól függően 1-7 nap

Fertőzőképesség tartama: amíg a kórokozó a légúti váladékokkal ürül

Tanulság: a beteget csecsemőktől, koraszülöttektől el kell különíteni, a beteg váladékait és a velük szennyezett tárgyakat fertőtleníteni kell.

 5. Toxocariasis

Fertőzés forrása: kutya és macska, főleg a fiatal állatok

Terjedési mód: Az állatok székletével ürülő peték embrionálódnak. A szennyezett földdel, homokkal, enterális úton jutnak az emberbe.

Lappangási idő: a fertőzés intenzitásától függően néhány hét vagy hónap

Fertőzőképesség tartama: emberről emberre nem terjed. A peték a talaban megfelelő körülmények között hosszú ideig: hónapokig, évekig élet- és fertőzőképesek maradhatnak

Tanulság: Kutyák kitiltása a játszótérről. A gyermekedet tartsd távol a kutya gumitól. Ha van kutyátok gondoskodj a rendszeres antihelmeticus kezeléséről.

6. Influenza

Fertőzés forrása: beteg vagy kórokozó-hordozó ember. (madár, emlősállatok)

Terjedési mód: cseppfertőzéssel

Lappangási idő: 1-3 nap

Fertőzőképesség tartama: feltehetően a klinikai tünetek fennállásának első 3 napja. Kivétel az immunhiányos betegek, ők hónapokig üríthetik a vírust

Tanulság: személyi higiéné és szükség esetén védőoltás

 

Tagged

§ Egy vélemény: Lappang, fertőzőképes, de MIKORTÓL? 2. rész (Salmonellosis, Toxoplasmosis, Varicella – Bárányhimlő, heveny felső légúti fertőzések, Humán toxocariasis, Influenza)

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Lappang, fertőzőképes, de MIKORTÓL? 2. rész (Salmonellosis, Toxoplasmosis, Varicella – Bárányhimlő, heveny felső légúti fertőzések, Humán toxocariasis, Influenza) at Dokimami.

meta