Lappang, fertőzőképes de MIKORTÓL? 1. rész (Botulizmus, rotavírus, hepatitis A, hepatitis B, Lyme-kór, Mononucleosis infectiosa)

október 17th, 2009 § 1 comment

fertozesekGondoltam hasznos néhány gyakoribb, ismertebb fertőző betegségnek tisztázni a lappangási idejét és a fertőzőképesség idejét. Miért is? Azért, hogy ha vendégségbe mentek egy családhoz, ahol később derül ki, hogy valaki beteg lett, kell e aggódnod. Vagy ha ti vagytok betegek mikortól lehet közösségbe menni, vendégeket hívni, mikortól nem fertőztök. Ha most nem is érintenek benneteket ezek a betegségek, akkoris érdemes a megelőzésre vonatkozó (tanulság címen futó) részeket átfutnod.

1. Botulizmus (ételmérgezés, seb-botulizmus, bél-botulizmus csecsemő-botulizmus, aeroszolizált forma)

Fertőzés forrása: a fertőzés spórái a földből zöldségek, földes áruk, mézbe kevrednek. 100 fokon több óráig életképesek maradnak, ezért sütés után hosszabban tárolt élelmiszer is fertőzhet.

Lappangási idő: az idegrendszeri tünetek az étel elfogyasztását követő 12-36 órán belül jelentkeznek

Fertőzőképesség tartama: emberről emberre nem terjed

Tanulság: Minden zöldséget meg kell mosni fogyasztás előtt, különösen azt ami földdel szennyezett, csecsemőknek (1 éves kor alatt, de fél éves kor alatt semmiképp) ne adjunk mézet, sült ételt ne tartogassunk sokáig!

2. Rotavírus okozta gastroenteritis

Fertőzés forrása és terjedési mód: beteg és kórokozó-hordozó ember. Fecal-oral, széklettel szennyezett kéz útján vagy a légutakon keresztül. Szennyezett víz is okozhatja.

Lappangási idő: Kb. 24-72 óra.

Fertőzőképesség tartama: Az betegség heveny szakában, az első 4-6 nap és később is, addig, amíg a széklettel vírusürítés történik. Ez igen változó egyénenknént. Általában 8 nap múlva már nem mutatható ki, de immunkárosodott akár 30 napon túl is ürítheti a székletével.

Tanulság: alapvető higiénés szabályok betartása, wc-zés után alapos kézmosás elengedhetetlen!

3. Hepatitis A (heveny májgyulladás A)

A fertőzés forrása: beteg és tünetmentes fertőzött személy

Terjedési mód: enterálisan, székletszóródással, széklettel szennyezett kéz, tárgyak, élelmiszerek, ivó- és fürdővíz útján

Lappanási idő: 15-50 nap, leggyakrabban 28-30 nap.

Fertőzőképesség tartama: már a lappangási idő második felétől is fertőz, maximális fertőzőképességét pont a klinikai tüntek megjelenése előtt éri el. A sárgaság megjelenése után néhány nappal a fertőzőképesség megszűnik.

Tanulság: betartani az alapvető higiénés szabályokat, ha olyan országba utaztok, ahol gyakoribb a betegség előfordulása érdemes beoltatni a családot.

 

4. Hepatitis B (heveny májgyulladás B)

Fertőzés forrása: akut és krónikus betegek, tünetmenetes vírushordozók

Terjedési mód: Vérrel, szüvetnedvekkel, váladékokkal (ondó, hüvelyváladék, nyál). (vérkészítmények, szex, fertőzött anyáról újszülöttre)

Lappangási idő: 45-180 nap, leggyakrabban 60-90 nap.

Fertőzőképesség tartama: Több héttel a tünetek megjelenése előtt kezdődik és a heveny tünetek lezajlásáig tart. A tünetmentes vírushordozók és a krónikus betegek akár életük végéig fertőzőképesek.

Megelőzés: Oltás bizonyos kockázati csoportokba tartozóknak (pl. egészségügyi dolgozók, dializáltak, fertőzöttek családtagjai, vérzékenyek, gyakran váltogatják szexuális partnereiket, kábítószer élvezők, külföldre utazók,…)

 

5. Lyme-kór

Fertőzés forrása: erdei rágcsálók, madarak emlősök

Terjedési mód: kullancscsípés útján

Lappangási idő: 2-32 nap a kullancscsípés után az erythema migrans kifejlődéséig

Fertőzőképesség tartama: emberről emberre közvetlenül nem terjed

Tanulság: kullancsok elleni védekezés (védőöltözet erdei dolgozóknak), bőrbe fúródott kullancs mielőbbi eltávolítása (gyermekek testének alapos átnézése kirándulások után)

 

6. Mononucleosis infectiosa (Pfeiffer-féle mirigyláz)

Fertőzés forrása: beteg ember és tünetmentes ürítő

Terjedési mód: közvetlen orális érintkezés, cseppfertőzéssel, nyállal, fertőzött kéz útján

Lappangási idő: 4-6 hét

Fertőzőképesség tartama: amíg tünetek vannak, sokszor a vírusürítés hosszú ideig is eltarthat, viszont az átadási valószínűség alacsony

Tanulság: az alapvető higiénés szabályok betartása.

Sok fertőző betegség van még, hamarosan folytatom ezt a sorozatot. Katt ide a 2. részhez!

Tagged

§ Egy vélemény: Lappang, fertőzőképes de MIKORTÓL? 1. rész (Botulizmus, rotavírus, hepatitis A, hepatitis B, Lyme-kór, Mononucleosis infectiosa)

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Lappang, fertőzőképes de MIKORTÓL? 1. rész (Botulizmus, rotavírus, hepatitis A, hepatitis B, Lyme-kór, Mononucleosis infectiosa) at Dokimami.

meta