Csecsemőgondozás tanfolyam 28. rész – D vitamin, van egyáltalán értelme?

október 9th, 2009 § 11 hozzászólás

rachitisNagybetűs IGEN a válasz, hihetetlen, hogy vannak anyukák, akik nem adják. Egyesek csak elfelejtik, de találkoztam tudatos, neveljük természetesen a gyereket anyával, aki direkt nem adta. Óriási hiba.

Miért is?

Hallottál már a rachitisről? Nem egy szép betegség, ugye te sem szeretnéd, ha kisbabádnak eldeformálódna pl. csípőcsontja, lába? Vagy egyszerűen visszamaradna a növekedésben? Görbe hátú kisdedet sem szeretne senki véleményem szerint. Nem mellesleg fájdalommal jár. Az egyik anyukával vitáztunk a D vitaminról, ő nem adta. Orvos ismerőse mondta neki, hogy Magyarországon nincs rachitis. Sajnos nem ez a valóság, nem kellene hogy legyen, ha mindenki beadná azt az egy cseppet, de sajnos fel-felbukkanak, mégha nagyon kis számban is rachitises babák. A csonttüneteken kívül vérszegénységet, fokozott fertőzési hajlamot, izomgyengeséget, tarkótáji izzadást (emiatt kopaszság is kialakulhat)  is okozhat.

A következő leckében a csecsemő székletéről (problémák és megoldások) lesz szó, katt ide!

A D vitamin pótlás (Vigantol) a mi éghajlatunkon szükséges az egészséges csontozat kialakulása miatt. Az anyatejben elenyésző mennyiség van (22 NE van 1 liter anyatejben és napi 400 NE-re van szükség). A legújabb kutatások szerint lassan nekünk sem ártana pótolni, összefüggést vélnek felfedezni a vastagbélrák és az alacsonyabb D vitamin fogyasztás között. A népi gyógyászatból került be az orvosságok közé, a csukamájolajat adták az anyák a kicsiknek és hatásos volt. Az éghajlatunk, a légszenyezettség indokolja a pótlást, nem jut elég napfényhez (UV-B sugárzáshoz) a bőr és így nem tud elég D3 vitamin képződni. A többi D vitaminhoz az élelmiszerekből lehet hozzájutni.

Hogy is kell adagolni?

1. Napozás, levegőztetés (persze a szabályokat betartva)

2. 1 éves kor alatt napi egy csepp (ha elfelejted, lehet 2 naponta 2 csepp is), később csak a téli hónapokban szükséges

3. Ha lassan akar kibújni egy fogacska, a gyermekorvos átmenetileg javasolhat napi 2 cseppet

4. Cseppenthetjük a baba szájába, vagy egy kiskanál pl. anyatejbe

5. Koraszülötteknek nagyobb a D3 vitamin szükségletük

6. D vitaminban gazdag ételek: tojássárgája, máj, halfélék, D-vitaminnal dúsított tej (értelemszerűen ezeket csak a megfelelő érettség esetén kaphatja a baba)

Katt ide a következő leckéhez! (csecsemő széklete: problémák és megoldások)

Tagged

§ 11 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 28. rész – D vitamin, van egyáltalán értelme?"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 28. rész – D vitamin, van egyáltalán értelme? at Dokimami.

meta