Csecsemőgondozás tanfolyam 27. rész – 2 hónapos kis huncutokkal mit játszunk?

szeptember 29th, 2009 § 7 hozzászólás

mikkamakkaTe is olvastad a Négyszögletű Kerekerdőt? Úgy kezdődik, hogy Mikkamakkával elszaladnak a szomorúság elől az erdőbe (aki egyébként minden délután bekopogtatott eddig). Nektek mostantól nem kell félnetek attól, hogy bekopogtat a szomorúság, hiszen beköltözött a vidámság a kiságyba. 2 hónaposan a babák már szemmel láthatóan visszamosolyognak és rövid idő alatt a legjobb társasággá válnak, szinte mindenen lehet majd nevetni. Neki és nektek is. Hihetetlen, visszahozhatatlan időszak következik az életetekben. Mielőtt elrohannál a játékboltba mindenféle készségfejlesztő csörgőt, rágókát, játszószőnyeget, babahintát, pihenőszéket és forgó zenélőt venni, kérlek higgadj le kicsit. Nézzük mi az amire valóban szüksége van a babának.

 

1. Beszéd: beszélj hozzá sokat, mindig meséld el éppen mi történik. Nézelődjetek.

2. Énekelj neki egyszerű dalokat, mondókákat.

3. Most már a felfüggeszthető forgókat is nagyon szeretik. Nem kötelező zenélnie (a zenélő játékok többségét nem  a szülők idegeinek találták ki). Sőt vásárolnod sem muszáj, csinálhatsz is. forgoÉn ilyet csináltam anno.

4. Biztosíts neki teret a tornászásra, hogy erősíthesse kis izmait. Ne felejtsd a mozgásfejlődésnek az aranyszabálya: siettetni nem lehet, de hátráltatni igen. Ez azt jelenti, hogy egy egészséges gyermeknek a lehetőséget, a teret kell csak biztosítani, nem kell tornásztatni. Viszont, ha egésznap babakocsiba, pihenőszékben tartod, akkor később fog forogni, mintha meg lett volna neki a tér. Ezért szerettük mi nagyon a 120×120 cm-es fa járókánkat az első félévben, minden új mozgást itt csinált először a kislányom .

5. Játszószőnyeg: ha telik rá a költségvetésből, lassan be lehet szerezni. De ha nem, sem kell aggódni, hisz érdekességeket felfüggesztve ugyanazt a hatást lehet elérni. A habtapi szőnyegre pedig bárhol leteheted a babát, nem fog felfázni. Én a hátsó részén vastag ragasztószalaggal rögzítettem a mintákat, a biztonság kedvéért.

6. Baba hinta: nagyon szeretnek a babák és gyerekek is hintázni. De cseppet sem fontos beszerezni babahintát. Ilyenkor még csak az olyan hinták jók, amiben fekszik a baba. Ringasd pl. alkarodra hasra fektetve. Vagy egy nagy párna közepére téve a picurt lehet görgetni jobbra-balra.

7. Képek: lehet lassan kezdi unni a fekete-fehér képeket. Mutass neki újabbakat, színeseket. A geometriai formák, arcok ilyenkor még érdekesebbek.

8. Puszi, simi és társai, ezekből sohasem elég.

Igazából bár még a csapból is a babafejlesztés folyik, nem kell túl aggódni a dolgokat. Hamar rá fogsz jönni, hogy a drága játékok a pénz ablakon való kidobásával egyenlőek. Sokszor a mamának fontosabb, nem a babának. A baba VELED fog szeretni a legjobban játszani és leginkább a való élet érdekli. Ha természetes módon törődsz a babáddal, figyelsz rá, akkor nincs az a “fejlesztő” játék, ami felvehetné veled a versenyt. Szeretni, figyelni, törődni és jó példát mutatni, ezek a legfontosabb dolgok a baba fejlődése szempontjából.

A következő leckében a D vitamin értelméről, értelmetlenségéről lesz szó. Katt ide!

Tagged ,

§ 7 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 27. rész – 2 hónapos kis huncutokkal mit játszunk?"

 • […] A következő lecke címe: 2 hónapos kis huncutokkal mit játszunk? Katt ide hozzá! […]

 • […] Comment! Te is olvastad a Négyszögletű Kerekerdőt? Úgy kezdődik az eleje, hogy Mikkamakkával elszaladnak a szomorúság elől az erdőbe (aki egyébként minden délután bekopogtatott eddig). Nektek mostantól nem kell félnetek attól, hogy bekopogtat a szomorúság, hiszen beköltözött a vidámság a kiságyba. 2 hónaposan a babák már szemmel láthatóan visszamosolyognak és rövid idő alatt a legjobb társasággá válnak, szinte mindenen lehet majd nevetni. Neki és nektek is. Hihetetlen, visszahozhatatlan időszak következik az életetekben. Mielőtt elrohannál a játékboltba mindenféle készségfejlesztő csörgőt, rágókát, játszószőnyeget, babahintát, pihenőszéket és forgó zenélőt venni, kérlek higgadj le kicsit. Nézzük mi az amire valóban szüksége van a babának. Katt ide a folytatáshoz! […]

 • Dirge szerint:

  Hálás köszönet az ötletekért! Nemsokára két hónapos a kislányom, és én is csináltam a függőkét, nem vettem, de azt hittem ez snassz és majd megszólnak érte hogy ilyen primitív játékot csinálok csak (vagy esetleg sajnálom rá a pénzt.) Ezeket az ötleteket olvasni nagyon jó volt!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Szerintem meg éppen ez a különleges. Nálunk pl. ha valaki jött hozzánk, egyből kiszúrta a forgót és rohant megnézni közelebbről is. A nagylányom 3,5 éves és tapasztalatból tudom, hogy minél drágább és minél többet tud a játék, annál unalmasabb, annál kevesebb ideig volt érdekes. A legjobb játékok azok, amelyekkel mi is játszottunk anno illetve ami a háztartásban fellelhető.

 • Molnárné Radnóti Katalin szerint:

  Nagyon jó ilyen és ehhez hasonló ötleteket olvasni, mert már kezdett lelkifurdalásom lenni, hogy nem bírom meg venni a legújabb játékokat.
  Arról nem is beszélve, hogy a mami is remekül szórakozik amíg elkészül az új játék!!!!

 • Gréti szerint:

  köszi a remek ötleteket

 • H.Kati szerint:

  Felfújt lufik fellógatva, ha kicsit meglengeti a szél, nagyon szeretik a babák!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 27. rész – 2 hónapos kis huncutokkal mit játszunk? at Dokimami.

meta