Csecsemőgondozás tanfolyam 26. rész – Fájdalmas, kirepedt, vérző mellbimbók: 13 jó tanács

szeptember 22nd, 2009 § 3 hozzászólás

fajdalmas-mellbimboA szoptatás a világ legcsodálatosabb dolga …bla, bla, bla,… biztos Te is hallottad már. Igen, én is ezt mondom, most, mikor már nem is szoptatok. Az eleje viszont kegyetlen tud lenni. Hiába a sok jó tanács, így tedd cicre, ezt csináld, azt csináld, a legtöbb anya igenis legszívesebben ordítana ezekben a fájdalmas napokban és azt gondolja, ez még a szülésnél is rosszabb. A legtöbben keresztül esünk a fájdalmas, esetleg kirepedt, vérző mellbimbó korszakán. Mivel lehet megelőzni, vagy minimálisra csökkenteni a fájdalom idejét, illetve hogyan kell kezelni, erről lesz szó ebben a leckében.

 1. Rendkívül fontos a helyes mellretétel!  Mit jelent ez? Ne csak a mellbimbót kapja be, hanem a bimbóudvarból is minél többet. Ha csak a mellbimbót kapja be, dugd be a kisujjad a szája sarkába és szakítsd meg a szoptatást, majd próbáld újra.
 2. Helyes szoptatási póz: sokféleképpen lehet szoptatni, a fekve szoptatás sajnos nem mindenkinél megvalósítható a mell formától függően. Bármelyik pózban is szoptatod, az a lényeg: a baba arccal teljesen a mell felé forduljon, teste legyen egyenes vonalban a fejével és ne lógjon a cicin. Pont szembe a mellbimbóval ez a lényeg, ne kelljen elfordítania a fejét.
 3. Ha érzékeny a mellbimbó váltogasd a szoptatási pózokat, ez egy kicsit segít. Nem mindig ugyanott rágcsálja.
 4. Korlátozd a komfort szoptatásokat. Ha már nem szívja, csak cumizik és neked nagyon fáj, akkor szakítsd meg a szoptatást. Én alapvetően játszócumi ellenes vagyok, de ezekben a nehéz napokban, segíthet, csak vedd majd el tőle, ha már nincs rá szükség.
 5. Szoptatás után hagyd csupaszon a melled, ne töröld le a tejet és a babanyálat. Mindkettő olyan anyagokat tartalmaz, ami segíti a sebgyógyulást. Nem kell hajszárítóval szárítani, megszárad az magától is.
 6. Ha megteheted csupaszkodj sokat, hadd szellőzön, persze, ha jön a postás, azért kapj fell egy pamut pólót. Ha nem tudsz meztelenkedni, akkor most mellőzd a melltartót és minél bővebb, pamut pólóban légy. Ha muszáj melltartót venned, tehetsz bele lyukas mellkagylót (high-tech cicid lesz tőle, igazán vicces), de ezt csak rövid ideig viseld. A cicinek a szellőzés most a legjobb.
 7. Meddig tart normálisan egy ilyen finom kis mellbimbó kín? 3 nap – 2 hét. Ha tovább tart, akkor segítséget kell kérni!
 8. Nem igaz, hogy szoptatás előtt fertőtleníteni kell a mellet. Elég egy kis langyos vizzel lemosni. Szopi után meg hagyni kell rászáradni a tejet, meg a babanyálat. A fertőtlenítős, szappanos lemosás lassítja, nehezíti a gyógyulást.
 9. Ha a baba szájpenészes, akkor kezelni kell a mellbimbót is, mert könnyen elfertőződhetnek a repedések és akár mellgyulladásod is lehet. Ilyenkor indokolt a szappanos, fertőtlenítős mellbimbó lemosás szoptatás után.
 10. Ne használj bimbóvédőt, legjobb szembenézni a problémákkal és a cicit megedzeni. Ezzel csak elhúzódnának a nehézségeitek.
 11. Ne hagyd abba a szoptatást. Hamar túl lesztek rajta és utána már tényleg csodálatos élmény lesz a szoptatás mindkettőtök számára.
 12. Miért nem gyógyul? Lehet, hogy a baba nyelve le van nőve. Netán cumizavaros. Vagy rossz a szoptatási testhelyzet. Esetleg elfertőződött.
 13. A hámosító kenőcsöket nem szokás ajánlani, de megértem, ha kipróbálod őket. Ha vesztek, olyat vegyetek, amit nem kell lemosni szoptatás előtt, a többiben mérgező anyagok lehetnek a baba számára.

A következő lecke címe: 2 hónapos kis huncutokkal mit játszunk? Katt ide hozzá!

Tagged

§ 3 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 26. rész – Fájdalmas, kirepedt, vérző mellbimbók: 13 jó tanács"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 26. rész – Fájdalmas, kirepedt, vérző mellbimbók: 13 jó tanács at Dokimami.

meta