Csecsemőgondozás tanfolyam 25. rész- a 2. hónap tudnivalói, szépségei, nehézségei

szeptember 17th, 2009 § 1 comment

szepsegemA második hónap során lányból, kezdő anyából majdnem profi anyává érsz. Talán már tanácsokat is osztogatsz kismama barátnőidnek. Már nem izzadsz le, ha az orvos arra kér, vetkőztesd le a babát, profi módon pelenkázol, öltöztetsz és mintha világéletedbe babakocsit toltál volna. Roppant büszke vagy teremtményedre, aki hihetetlen gyorsasággal nő, hízik és lassan már láthatóan visszamosolyog. Kezded kiismerni és már napirendetek is van. Azért persze nem fenékig tejfel az élet. Szoptatás, növekedési ugrás, fájdalmas mellbimbó, szex, oltás, lázmérés, lázcsillapítás, netán egészségügyi gondokkal kell szembenéznetek. Nézzük mik a legfontosabb tudnivalók erre a hónapra:

1. Mit tud a baba? Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a kisbabák nem egyformán fejlődnek, nagyon nagy különbségek vannak. Nem lenne szabad versenyezni az anyukáknak egymással, bár bevallom engem is büszkeséggel töltött el, mikor pici lányom mozgásfejlődése gyorsabb volt az átlagnál. De sajnos ott a másik oldal is, akiknek lassabban fejlődnek babáik és ezért aggódnak és cudarul érzik magukat. A mozgásfejlődés szempontjából a legalapvetőbb szabály, hogy siettetni nem lehet, de hátráltatni igen. Ugyanez igaz a szellemi fejlődésre is, ha megfelelő ingerek érik a gyereket, akkor normálisan fog fejlődni. A következő leckében lesz majd szó a játékokról, fejlesztésről.

Nézük mit tud az átlag 6 hetesen:

 • hasonfekve fejét 45 fokban fel tudja emelni
 • hanyattfekve kezével, lábával kalimpál
 • kezeit kezdi nyitni
 • visszamosolyog, figyel a hangra
 • hangokat hallat
 • néhány baba már oldalára fordulhat

2 hónaposan:

 • hason fejét 45 fokig emeli, hajlított alkarján támaszkodik
 • kezei a nap felében nyitva vannak
 • kezeit a szájába veszi
 • mozgó személyt szemével követ
 • esetenként tárgy felé nyúlhat
 • gügyög (ab, oo, eh)
 • egyes babák már akkorákat rúgnak, hogy átlendülnek a hátukról hasra, vagy éppen fordítva (vigyázz, le ne essen valahonnan)

2. Leggyakoribb baba bajok:

 • szájpenész: szájnyálkahártyán fehér foltok. Elhanyagolt esetben: a belső szájnyálkahártyán kívül a nyelv és a szájpad is vastagon bevont, a béltraktust is megfertőzi és a fenék bőrén, nemi szerveken is kialakulhat a gyulladás. Ritkán étvágytalanságot, nyugtalanságot, hasmenést, emésztési zavarokat is okozhat. Kezelése speciális szájecsetelővel, a gyermekorvos majd kiírja és megmutatja, hogyan kell kitörölni.
 • koszmó: mondhatnánk ez a baba korpa. A nem igazi koszmóra az olajos felpuhítás, babahajkefélés is hatásos. De az igazi koszmóra orvos által felírt kenőcsöt kell használni. Mely elég macerás, jól be kell dörzsölni és utána 1-2 óráig a baba fején hagyni, érdemes kis sapkát adni rá, nehogy megfázzon.
 • sárgaság: a 2.-3. napon szokott megjelenni, és 3-7 napig tart. Az erőteljesebb sárgaság aluszékonyságot, renyhe szopási reflexet és gyengébb szopást eredményez. Ha 2 hétnél tovább tart, vagy fokozódik, feltélenül orvoshoz kell vinni a babát. Az elhúzódó sárgaságnál javasolhatják egy szopás tápszerre való lecserélését (nem kell megijedni, vissza lehet állni az anyatejre fokozatosan majd), itatást (ha a vizet nem issza meg, akkor nagyon enyhe babateák, kamillateával lehet ízesíteni a forralt vizet, ha így sem issza meg, pici cukrot is lehet bele tenni, de azt is a vízzel együtt fel kell forralni. Helga tippje: anyatej hőfokon add a folyadékot, akkor talán elfogadja).
 • köldöksérv: a köldökgyűrű kiboltosulása. Riasztó, de egy éves korra el szokott tűnni. Nem szabad leragasztani, mert nem segít rajta, viszont fertőzés, ekcéma alakulhat ki körülötte.
 • herék: ha a herezacskók fájdalmasak, feszesek, esetleg kékesen elszíneződnek, azonnal orvoshoz kell vinni a babát
 • csuklás: nagyon gyakran csuklanak a picurok, kis cicire tevéssel lehet segíteni rajtuk
 • bukás vagy hányás, netán reflux betegség?: bukásnál étkezés után rövid idővel visszabuggyan a táplálék kis része a levegőnyelés vagy túletetés okozza. Ezért böfiztetjük. Reflux-betegség: a már gyomorba került táplálék rendszeresen, már a következő etetés előtt is, jelentősebb mennyiségben visszakerül a nyelőcsőbe: a tej túrósan kicsapott, savanykás szagú. A baba mozgására, mozgatására újabb adagok jelennek meg a ruháján. De nem öklendezik, jó kedélyű a baba, bár súlyfejlődésében zavar lehet. Mindenképpen szólj orvosodnak a jelenségről! Hányás: a táplálék egésze, vagy jelentős része gyorsan és intenzíven távozik a szájából a babának. Ha sugárban hány a baba, azonnal orvoshoz kell vinni. Ha jelentéktelennek tűnik a hányás, de ismétlődik, akkor is orvoshoz kell vinni a kisbabát. Hányáscsillapítót adni a babának önkényesen TILOS!

Gyakran okoz fejtörést a szülőknek a baba kakálása, nem kakálása és a lázmérés, lázcsillapítás. Ezeknek majd egy külön leckét fogok szentelni.

3. Növekedési ugrás: a 2. hónap során kell rá számítani, ha nem esel pánikba, és nem adsz egyből tápszer pótlást, akkor sikerülni fog megnövelni a tejmennyiséget a gyakoribb szoptatásokkal, bár kétségtelen a mellbimbód strapára mehet.

4. Szex: eddig földöntúli boldogságban lebegtetek mindketten, hogy milyen kis csodát sikerült összehoznotok és sikeresen átvészeltetek néhány ijedtséget is. De most már itt az idő és apával is foglalkozni kell. Lehet, hogy még nem vagy lelkileg kész a szexre. Milyen aggályaid lehetnek? Nagy a pocakod. A mellbimbóid fájnak. A hüvelyed vajon kitágult, ha természetes úton szültél? Nem kell aggódni a hüvely rendesen összeszokott húzódni, igaz nagyon nagy súlyú babáknál, illetve többedik szülés után előfordul, hogy a bemenet kitágul, netán hüvelyfal, hólyag, vagy végbél sérv, előreesés fordul elő, de ez a 6 hetes vizsgálaton biztos kiderül és akár műtéti úton orvosolható. A hegek ekkorra már meggyógyultak, de kétségtelen sok nőnek időszakonként fájnak még, ez azért az idő múlásával jobb lesz. Nem kötelező a 6 hetes vizsgálat után a szex, de ha kedved van hozzá, akkor érdemes pár dolgot előre megbeszélni. Mire gondolok? Pl. ha fáj a mellbimbód, akkor apának az most tabu, érdemes felül lenned, ui. minden második nő szenved a fájdalmas szextől ebben az időszakban, vízalapú síkosítóra is szükség lehet. És a legfontosabb a fogamzásgátlás. A szoptatás nem 100%-os védelem!

A kövekező lecke: Fájdalmas, berepedt, vérző mellbimbó: 13 jó tanács! Katt ide!

Tagged

§ Egy vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 25. rész- a 2. hónap tudnivalói, szépségei, nehézségei

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 25. rész- a 2. hónap tudnivalói, szépségei, nehézségei at Dokimami.

meta