Szülés utáni szex

szeptember 11th, 2009 § 38 hozzászólás

szexTegnap vendég voltam az RTL Klub Csak csajok műsorában, de sajnos nem volt alkalmam elmondani néhány szerintem fontos dolgot erről a témáról. Amiről most szó lesz: hogyan változik meg a női test  a szülés után, mikor lehet elkezdeni a szexet újra, fogamzásgátlás fontossága, fájdalmas szexről, libido csökkenés a házaspároknál, mennyi szex a normális ebben az időszakban?

Mi történik a női testtel a szülés után? Szülés után 3-4 napig véres folyás van, majd 10-12 napig halvány barna, végül sárgásfehérré változik. 6 hét múlva vége szokott lenni. A méh szülés után 5-7 nap múlva tömötté válik, nem érzékeny, 2 héttel később pedig hason keresztül már nem taptható. Szülés után a méh masszírozásával, hasizom erősítéssel (pl. nagyon óvatosan az ágyban felhúzott térdekkel felüléseket lehet végezni), korai mobilizálással (felkelés az ágyból), gyakori pisiléssel, a rendszeres székelés is roppant fontos (figyelj a táplálkozásra, nehogy szorulásod legyen). Az előbb felsorolt tevékenységekkel lehet gyorsítani a gyógyulást. A császárosoknál (iker szüléseknél) kicsit nehezebben szokott összehúzódni a méh, jobban kell rá figyelni.

Mikor lehet elkezdeni a szexet? Ellentmondásos véleményeket olvashatsz, mást mond a szexológus és mást az orvos. Igazából egyénenként változik, hogy mennyi ideig tart a regeneráció. A 6 hetes kontroll utáni szexet ezért is javasolják a nőgyógyászok. Természetesen van, aki már 4 hét után rendbe jön és zárul a méhszáj. Mi történik, ha valaki hamarabb szexel? Több kimenete is lehet a dolognak: semmi nem történik (a szexen kívül), teherbe esik, vagy mivel nyitva még a méhszáj, ezért nagyobb valószínűséggel szed össze egy fertőzést. Esetleg nem sikerül befejezni az eseményt a fájdalom miatt.

Fogamzásgátlás: Még mindig él az az elképzelés, hogy a szoptatás véd a teherbeesés ellen, de ez nem igaz (nem mindenkinél igaz). Az anyai testnek és a babának az az érdeke, hogy ne legyen terhes újra az anya. Szülés után néhány hónappal egy abortusz hihetetlen megterhelő lelkileg, egy terhesség szülés után néhány hónappal hihetetlen megterhelő testileg. Szóval érdemes várni az újabb terhességgel. Volt már olyan nő, aki szülés után 2 héttel teherbe esett. Az átlag: akik nem szoptatnak szülés után 4 héttel már peteérésük van, akik szoptatnak azoknál az átlag 10-12. héttel szülés után következik be az első peteérés újra. Melyik módszert válasszam? Ez egyén függő, vissza lehet majdnem minden esetben térni a terhesség előtti módszerre (ha volt). 1. No szex, ez a legbiztosabb módszer, de nem minden házasság éli túl. 2. Óvszer és társai: ha valaki nem lyukas óvszerrel esett teherbe, akkor annak újra visszatérni az óvszerre nem túl kellemes, ráadásul a szoptató nők nagy része hüvelyszárazságtól szenved ebben az időszakban, igaz síkosítóval lehet segíteni ezen. 3. Tabletta: az egyetlen jelenleg elérhető szoptatás alatt is szedhető fogamzásgátló tabletta a Cerazette. Persze lehet, hogy hízni fogsz, vagy pattanásos leszel tőle. 4. Természetes védekezés: hőmérőzés, peteérés számolás, figyelés, középidős fájdalom észlelése…nem túl biztos módszer, főleg, hogy mikor jön meg az első menszeszed újra, nem lehet kiszámolni, és előtte két héttel már peteérésed van. A módszer hatékonyságát rontja az a tény is, hogy peteérés környékén a nőknek nagyobb kedvük van szexelni, és még ha érzel is középidős fájdalmat, ha előtte egy-két nappal szexeltél, akkor jó esélyed van egy újafogantatásra. 5. Megszakításos közösülés, hüvely kúp, krém és társai: lehet velük próbálkozni, de közel sem száz százalékos a védelem. 6. Intrauterin eszközök (spirál): a 6 hetes kontrollon érdemes kikérni a nőgyógyász véleményét ezzel kapcsolatban. Jobban szeretik olyanoknak felhelyezni, akik már nem akarnak többet szülni, de ha rendszeres kontrollra jár valaki, akkor elvileg felhelyezhető 2 gyerek között is. 7. Petevezeték elköttetése: erről mindig az az eset jut eszembe, mikor az első alkalommal voltam gyakorlaton a nőgyógyászat ambulancián és éppen hoztak egy sokgyerekes asszonyt elkötött petevezetékkel és terhességgel. Szóval ez sem 100%-os. Ez csak tényleg azoknak ajánlott, akik biztosak abban, hogy soha többet nem akarnak gyereket és már nagyon sok van nekik.

Láthatod a legbiztosabb módszer, ha nincs szex. És ne félj sok minden ezen dolgozik, hogy ne legyen. A libido csökkenhet és nem csak a nőknél, a nők több, mint felének fáj a szex ebben az időszakban, fáradtság, szoptató mellek (fájnak, fröcskölnek…a első hónapokban), megváltozott női test (frusztráció a pocak, az esetleges plussz kilók, a megváltozott mell miatt), kisbaba a közelben (zavarhatja a férfit és a nőt is), száraz hüvely majdnem a nők felénél előfordul, a szoptató kisbabás nő nem szexszimbólum (Angelina Jolie se a Playboy címlapján szoptatott). Szóval a természet próbálja védeni a nőt az újabb teherbe esés ellen és mint láthatod nem csak a szoptatás peteérést valamelyet gátló hatásával, hanem: ne szexeljen a kiscsecsemős anyával a férfi és anya a férfival. Hisz ez a legbiztosabb módszer. De hát mi emberek vagyunk! Egész történelmünk arról szól, hogy legyőzzük a természetet, szóval hajrá, győzzük le, de hogyan?

Fájdalmas szex: Nagyon kevesen fordulnak emiatt orvoshoz (pedig a párok több mint felét érinti), és szerencsére ahogy nő a baba, úgy múlik, javul a helyzet. Az egy éves szülinap után már minden második ilyen problémával küzdő házaspárnál elmúlik ez a probléma. Síkosító (víz alapú ajánlott) javíthat a helyzeten, főleg, ha a hüvelyszárazság volt az ok. Ilyenkor sokszor jobb, ha a nő van felül. Van akinek a hegei fájnak, ez is idővel jobb lesz.

Libido csökkenés: mint már szó volt róla, természetes dolog, hogy a libido csökken. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szex bár másra is használjuk, alapvetően a szaporodásról szól. Szülés után nincs szükség szaporodásra. És bár a nőnek és a férfinak is vannak szexuális igényei, mégis az alkalmak ritkulnak, esetleg az első együttlét csak szülés után hónapok múlva történik meg. Azért lényeges erről beszélni, hogy megértsd, normális, ha kevesebbet szexeltek, és még az is, ha sokára tudod rászánni magad. Kicsit olyan ez, mint a szüzesség elvesztése volt. Akkor van baj, ha túl nagy a diszharmónia a férfi és a nő között. Ha feszültséghez, veszekedéshez, netán a kapcsolat megromlásához vezet. Ekkor mindenképpen tenni kell valamit, trükközni kell. Érdekes tapasztalat volt, hogy a televíziós adás után a betelefonáló nők arról panaszkodtak, hogy a férjüknek nincs kedvük szexelni, vagy csak az igényekhez képest túl kevésszer. Én első körben azt javasolnám, hogy trükközni kell, csábítani (egyszer már ment, miért ne sikerülne újra), nem pedig követelőzni. Viszont ha szülés után még egy év után is probléma van vagy valamelyik fél elégedetlen, már a kapcsolatból való kilépés is felmerül benne, akkor mindenképpen ajánlott szaksegítségért fordulni. A legtöbb dologra van megoldás, ne szégyelj segítséget kérni, megéri, hisz óriási a tét (egy boldog család)!

Mennyi szex a normális ebben az időszakban? Az attól függ, előtte mennyi volt. A nagy átlag azt mutatja, hogy most kevesebb lesz. Tehát normális, hogy kevesebbet bújtok össze, mint előtte. Elbúcsúzhatsz a spontán együttlétektől, mikor a baba alszik és mindkettőtöknek kedve van és nem ébred fel közben, akkor lehettek csak együtt, netán ha sikerül nagymamára bízni. Viszont pozitív hatása is van a ritkább érett házaspári szexnek: lehet, hogy sokkal izgalmasabb lesz és …de tudod mit, inkább próbáld ki és használd a fantáziád! Erről nem beszélni kell, hanem…

Tagged

§ 38 Vélemény: Szülés utáni szex"

 • […] A szülés utáni szexről itt még többet olvashatsz. Katt ide! […]

 • Orsi szerint:

  Kedves Enikő!

  Nem pont témábavágó, de ideillő kérdésem lenne. Kis korkülönbséget szeretnénk a gyerekek között, így próbálkoznánk, bár még csak 6 hónapos a babánk. Mivel szoptatok, s szeretnék is minél tovább, még nem tért vissza a ciklusom. Ez tudomásom szerint ekvivalens azzal, hogy nincs peteérésem, nem vagyok fogamzóképes. (Leszámítva egy alkalmat, az első peteérést, 2 héttel az első újra jelentkező vérzés előtt) Most kezdjük a hozzátáplálást, és abban reménykedek, hogy ez segít a testvérke kérdésen is. Nappal 3-4-szer, éjjel változó, 2-5 alkalommal szopik a babám. Van esély szoptatás mellett a ciklus visszatértére, ha csak a tejmennyiség csökken, vagy a szoptatások számát is csökkentenem kell? Ha 1 vagy 2 hatórás szünetet képes vagyok elérni, mondjuk a nappali evések kiváltásával, elképzelhető, hogy éjjel kompenzál a baba, így ugyanannyi tejet termelek, s így továbbra is elmarad a peteérés? Persze megjósolhatatlan, tudom, hisz van, akinek a szoptatás teljes elhagyása kell ehhez, de reménykedek, hogy nekünk nem. Hisz olyat is hallani, hogy a terhesség alatt is végig szoptat valaki, sőt az újszülött mellett az idősebb testvérkének is jut…
  Volna bármilyen ötleted, javaslatod a peteérés kiváltására vagy serkentésére – persze nem hormongyógyszerre gondolok?
  Másik kérdésem a sikosító – ahogy én néztem, majdnem mind spermaölő hatású, ami ellenünk dolgozna. Ajánlanál nem spermicides változatot?
  Szép hosszú kérdés sikeredett, előre is köszönöm a választ!

  Orsi

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Orsi!
  Gyakorlatilag meg is válaszoltad a kérdésedet. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor jön meg a menstruációd. A hozzátáplálás elkezdésével mindenképpen kevesebbet fog szopni összességében, mégha éjszaka szopik is. Hogy ez nálad be fogja e indítani a ciklust újra mostanában, megjósolhatatlan. Az, hogy terhesség alatt fog e szopni a baba, az pedig tőle függ, sokan nem szeretik már azt a tejet, megváltozik az íze. Tudom, nem fog tetszeni ez a válasz. De szerintem ha a tested úgy érzi jöhet a következő baba, akkor fogsz újra teherbe esni. Azért nincs peteérésed, mert a tested védekezik még most egy következő terhesség ellen, most még más dolgod van. Még jó néhány cipekedős hónap vár rád. Tudom, jó dolog, ha a testvérek között kicsi a korkülönbség, de azért azt sem árt megvárni, hogy a tested, leked teljesen regenerálódjon. Ha sokáig szeretnél szoptatni, akkor ne szoktasd még le az éjszakai szopiról, bár az lehet megoldaná a peteérés dolgot. Síkosító ügyben sajnos nem tudok segíteni, de ha beindul a ciklus újra, valószínűleg nem is lesz rá szükség. Összefoglalva: olyan trükköt nem tudok mondani, ami mindenkinek jó. Hidd el, ha eljön az ideje, akkor teherbe fogsz esni újra. Kívánom, hogy mihamarabb sikerüljön és minden rendben legyen!

 • Orsi szerint:

  Köszönöm a választ, várunk, remélünk, próbálkozunk. : )

 • T. K. Krisztina szerint:

  Kedves Enikő!

  16 hónapos a fiam, és a szex számomra még mindig nem az első helyen áll, míg a férjemnek igen. Elég sokat veszekszünk ez miatt, hogy neki vannak igényei, Nekem meg nincsenek. Szakember segítségét szeretnénk kérni, hiszen a szülésem óta nem kívánom a szexet, sajnos a szülés után eslő együttlét sem sikerült számomra jól, hiszen nagyon fájt a vágásom, ezt annak is köszönhetem, hogy ráestem a szülés után 1 héttel és szétnyílott a vágás.
  Mit javasol?
  Szép napot
  Kriszta

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Kriszta!

  Nagyon kevés információt adott magukról, ezért érdemben jó tanácsot sem tudok adni és igazából nem is szakterületem ez a téma. Az összes férfi a világon panaszkodni szokott, hogy a gyerek születése után kevesebb a szex. Ez teljesen érthető és általános jelenség. Ami viszont tényleg probléma, hogy ha van is rá alkalom, akkor sem kívánja. Amilyen kérdések bennem felmerültek: Vajon hogyan éli meg a babás mindennapokat? (kimerült, belefásult, boldog, önmagára lelt…) Vajon a férje hogyan viselkedik szex közben? (türelmes, figyelmes, erőszakos, önző…) Vajon a férje hogyan viszonyul a babához, az apasághoz? Szokott önkielégítést végezni? Milyen gyakran szexelnek, szülés előtt milyen gyakran? Azelőtt jobb volt a szex? Szereti az új, anya testét?… Idő kell, ahhoz, hogy a nő feldolgozza a szülést, az anyává válást. Idő kell ahhoz is, hogy a kezdeti “belefulladok az anyaságba, semmi más nem érdekel” érzésből kicsit visszaváltozzon a csábító szeretővé. Idő kell a kapcsolat átalakulásához is, amíg a szerelmespárból család lesz. Sajnos az átmeneti időszakok feszültségekkel lehetnek tele és ha túl billen, komoly károkat okozhat, akár depresszió, válás is lehet a vége. Nem tudom hogy önöknél mi lehet a baj, ezt csak ön tudja, elképzelhető, hogy a szíve mélyén haragszik valami miatt a férjére (pl. nem az elvárt módon viselkedik az új apa szerepben) és frigiditással válaszol erre a teste, így büntetve férjét, hogy ne legyen neki jó. Ha úgy érzi, hogy egyedül nem tudja megfejteni a baj forrását és nem tud változást előidézni, akkor minél hamarabb keressenek egy szexuálpszichológust, nehogy a házasságuk tönkre menjen. Minél tovább várnak, annál nehezebb lesz. Szülés után néhány hónapig sok nőnek okoz fájdalmat a szex, de a baba egy éves kora után ez már nem annyira jellemző és nem testi okai szoktak lenni (pl. hüvelyszárazság, amin a síkosítóval lehet segíteni) hanem egyéb lelki, esetleg hormonális okok. Kívánom, hogy sikerüljön megoldani mielőbb a problémát. Az mindenképpen nagyon reményteljes, hogy változtatni szeretne, hamarosan a megoldásra is bizonyára rá fog lelni, elképzelhető hogy a saját lelkében. Minden jót kívánok!

  Üdv,
  Enikő

  ui.: Elnézést, hogy lerövidítettem a nevét, remélem nem haragszik. (nem kell ezt mindnekinek tudnia)

 • Gabriella szerint:

  Kedves Enikő! Én azt szeretném kérdezni, hogy a Cerazette tablettát meddig lehet szedni? Smíg csak szopik a baba? Ha már van hozzátáplálás, akkor már másfajta fogamzásgátló tabletta ajánlott?
  Köszönöm a segítségét!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Gabriella!
  Szedhető tovább is, de ha már nem szopik a baba, akkor szélesebb palettáról lehet választani, elképzelhető, hogy ekkor már egy másik fajta jobb, kevesebb mellékhatással. Az a lényeg, hogy ekkor már van választási lehetőség.

 • Andrea szerint:

  Kedves Enikő!

  A fájdalmas szex témában kérném tanácsát/véleményét.
  A kisfiunk most 5 hónapos. A terhességem alatt semmi probléma nem volt sem szexuális, sem más téren szerencsére. A szülés után kb. 11-12 héttel próbálkoztunk először az együttléttel, de nem volt túl szerencsés a dolog. A gátsebem addigra szépen meggyógyult, én mégis úgy éreztem, mintha soha nem lettem volna kitágulva. Nálam sajnos nem jött be az, hogy a szülés után többé nem leszek olyan szűk, sőt… Szárazság probléma nem jelentkezett, viszont azóta csak 2-3 alkalommal próbálkoztunk, mert erős fájdalmaim vannak az együttlét során. Én félek tőle, pedig valljuk be – hiányzik a szex, a férjem viszont nagyon megértő és türelmes.
  Van esetleg ötlete, hogy mi okozhatja ezt a fájdalmat? Érdemes lenne elmennem a nőgyógyászomhoz, vagy csak túl korán várom a “csodát”?
  Előre is köszönöm a segítségét!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Andrea!
  Sok nő szenved ettől a szülés utáni egy évben, különösen az első félévben. Én még várnék, nem csinálnék belőle “betegségtudatot”, hátha oldódni fog magától a dolog. De ha úgy érzi, hogy a probléma mélyen gyökerezik (netán egyre rosszabb) és segítségre van szüksége, nem tud/akar várni, akkor érdemes keresni valakit, aki segíthet. Hogy most nőgyógyászra, vagy szexuálpszichológusra lesz szükség, az majd kiderül. Minden jót kívánok!

 • rita szerint:

  Kedves Enikő

  Nyolc hónapos a kisbabám, aki lábtartásos faros baba volt és császárral szültem. Könnyű terhesség, egyszerű szülés, és gyors regenerálódás van mögöttem. Türelmes aranyos imádni való férj és csodaszép kisbaba. Egy gond van rémesen fájdalmas a szex. A behatolás annyira fájdalmas, mintha ezer tűvel szurkálnának. annyira összeszűkülök, hogy nem is sikerül.Kisbabámat igény szerint szoptatom éjjel is sokszor.
  Mi elmentünk nőgyógyászhoz a problémánkkal, aki megvizsgált és megállapította, hogy sok köze lehet a fájdalmamnak ahhoz, hogy lábtartásos volt a babám és hogy szoptatási időszak végéig eltarthat ez a kellemetlen állapot. Ön hallott már erről? Természetes alapú kúpokat javasolt, amit a patikákban be lehet szerezni, de egyelőre nem segített:-(

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Én még nem hallottam erről 🙂 A menstruáció visszatértével javulni szokott a helyzet…a síkosító nem segít valamicskét? Elképzelhető, az is segítene kicsit, ha spontán együttlétek lennének, nem lenne idő előtte félni a fájdalom miatt, hosszabb előjáték…ha még sokáig így marad (mensi visszatérte, szoptatás abbahagyása után is), akkor érdemes lelki szinten is kutakodni. Minden jót kívánok!

 • Kunics Renáta szerint:

  Kedves Enikő! Kérdezni szeretném,hogy nekem a kisfiam 3 hetes volt és én már együtt voltam a férjemmel és most lesz 22-én 2 hónapos és félünk,hogy most megint terhes vagyok!! Várom válaszát és előre is köszönjük!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Renáta!
  Ezt csak egymódon lehet tisztázni, ha vesznek egy terhességi tesztet és/vagy felkeresnek egy nőgyógyászt. Nem szokványos, hogy valaki teherbe essen szülés után 3 héttel, de volt már rá példa, nincs kizárva. Mindenképpen érdemes mihamarabb tisztázni. Minden jót kívánok!

 • Kunics Renáta szerint:

  Köszönöm szépen a segítségét!!

 • marton Dorottya Evelyn szerint:

  jó estét! én egy 17 éves anyuka vagyok lassan 5 hete szültem a kis lányom (január.04) és lenne egy életbe vágó kérdésem: szóval alról lenne szó hogy a párommal nem szexeltünk de tegnap előtt (február.01) meg engedtem hogy a péniszének a hegyét berakja egy percre a hüvelyembe! Mennyi az esélye hogy terhes vagyok az elő váladékától ? nem szoptatok 3 hete kb mert nincs tejem! nem tudom hogy ez menyit oszt vagy szoroz de hátha ezzel is változik a véleménye ….. Előre is köszönöm a válaszát ! Üdvözlettel: M.D

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Dorottya!

  Sajnos nem zárható ki a teherbeesés. Egyéni szinten a valószínűségekkel nem sokra megyünk, mert vagy 100 vagy 0 %. Ezt csak a jövő meg egy teszt tudja megmondani.
  Reméljük, kívánom a legjobbakat!

 • B. Tünde szerint:

  Kedves Dokimami! 🙂
  Hasonló problémával fordulok Önhöz mint az előttem szólók. Mi szülés után 6 héttel szexeltünk először, amit én kezdeményeztem kiváncsiságból. Megbántam, iszonyúan fájt. Követkő alkalommal vártunk még 2 hetet, de félbe is maradt mert az is iszonyúan fájt. Tanácsot kértem az egyik barátnőmtől és Ő hozott nekem egy gátmasszázs olajat amivel elkezdtem tágitani magam minden fürdés után. Sajnos minden alkalom utan elkezdtem nagyon vérezni, de nem fájt és nem éreztem semmit. Ettől függetlenül abbahagytam a használatát. Azóta nem tudom magam rávenni a szexre, ha rágondolok sirhatnékom van. Sikositoval meg nem probaltuk. Kicsit megnyugodtam, hogy 1 evet ir regrenálodaskepp illetve szoptatás végét. Már kétségbe voltam esve hogy sosem leszek a régi, és rámegy a kapcsolatom. Hozzáteszem a párom nagyon türelmes, nem erőltet semmit, de Ő is aggódik hogy nem lesz a szexuális életünk soha többé a régi. Ön szerint ettől függetlenül forduljak orvoshoz, vagy várjak még? Síkosítón kívül ajánl még valamit ami könnyítheti a behatolást illetve a fájdalom elkerulését?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Tünde

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Tünde!

  Azt nem tudom megítélni indokolt-e már külső segítség, ezt csak Ön tudhatja. Ha úgy érzi igen, akkor igen a válasz. A síkosítón és az időn kívül segíthet pl. a spontaneitás(férje spontán, nem előre megbeszélt módon kezdeményez, így nem tudja előre stresszelni magát) és a hosszabb előjáték. Ha túllesznek a kezdeti nehézségeken, ami sok mindenkinél van, mégha nem is beszédtéma, akkor utána könnyen lehet, hogy sokkal jobb lesz a szex, mint előtte valaha is volt, ez is gyakran előforduló tapasztalat. Hogy szülés után ki mikor érik meg újra lelkileg és testileg a szexre, 5 hét múlva, 4 hónap vagy 6 hónap múlva, az egyénileg változó. Hogy a normális állapot mikortól válik/kezdjük kórossá nyilvánítani, mikor van szükség külső segítségre, az már egyénfüggő. Van amikor a dolgok elfogadása (és nem problémaként fókuszba helyezése) sokat segít a megoldásban ahogy telik az idő.
  Minden jót kívánok!

 • B.Margit szerint:

  Kedves Dokimami,

  nekem van egy 26 honapos kisfiam. A ferjemmel a szexualis eletem egyenlo a nullaval. A problema akkor kezdodott mikor teherbe estem. Az egesz terhessegem alatt egyutt voltunk 8-szor. Amikor megkerdeztem a ferjem, mi a problema miert nincs gyakrabban szexualis egytuttlet kozottunk. A valsz volt , hogy nem akar fajdalmat okozni…..Elfogadtam a valaszat es megertettem. De amit nem tudok elfogadni es feldolgozni a szules utani szexmentes eletet. A szulest koveto evben 4-szer voltunk egyutt az azt koveto evben csak 2-szer es motmar marciusban lesz 1 teljes eve, hogy semmi…..:( kerdeztem mi a problema, de azt mondja semmi. Arra is gondoltam talan van valakije….Tobbszor kertem, ha ezt nem tudjuk megoldani kozosen forduljunk szakertohoz , de valsz hatarozott elutasitas volt, mert a ferjem ugy gondolja ez nem olyan sulyos problema, hogy szakertest igenyeljen. Szoval nem tudom mi igazan a gond, mert igazabol megbeszelni sem tudom vele.
  Ha tud, kerem segitsen.
  Koszonom
  Margit

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Margit!
  Nehéz ügy. Nagyon keveset írtál magatokról, így aztán még csak körübelül lőni sem tudok hogy mi lehet a gond, ha van kedved írhatsz nekem részletesebben magatokról az info@dokimami.hu-ra, elnézést a tegezésért, így könnyebb válaszolnom. Mivel megerőszakolni senkit nem lehet, ezért amit tehetsz az, hogy magadat változtatod meg némileg. Belső, külső változás. Ha te változol, változik az otthoni légkör, ami kizökkentheti stagnáló állapototokat. Sok-sok kérdés merült fel bennem: terhesség előtt milyen vérmérséklete volt, szed-e valamilyen gyógyszert, stresszes-e a munkája, van-e hobbija, szokott-e valamit sportolni, eljárni otthonról, szoktatok-e randizni, milyen az általános hangulatotok, kapcsolatotok, te milyen lelki és testi állapotban vagy, szeretitek-e egymást, milyen praktikákkal próbálkoztál már…stb…Nem vagyok szexológus, de ha úgy érzed segítene, szívesen válaszolok, de szerintem jobb, ha e-mailben folytatjuk négyszemközt.
  Várom leveled, (ha úgy döntesz megtisztelsz bizalmaddal).
  Dokimami

 • Éva szerint:

  Kedves Enikő!
  5 hónapos a kislányom. A szülés és a vele járó komplikációk szinte egy az egyben úgy történtek, mint annak idején édesanyámmal. Elég nagy gátsebem lett, illetve a szülés alatt végigrepedt a szülőcsatornám, így belső varrataim is voltak szép számmal. Ami kicsit aggaszt, hogy a kontroll vizsgálatok alapján mindent rendben találtak, mégis rendkívül érzékeny maradt a hegem és ez okoz némi (elég nagy)kellemetlenséget. A cikkedben , illetve a kommentekben is azt olvastam, hogy ez idővel javulni fog. Édesanyám esetében plasztikára volt szükség és elmondása alapján sok-sok évbe telt mire rávette magát és ezzel a megoldással javítottak a helyzetén. Most tanácstalan vagyok, hogy várjak még a javulásra, vagy talán nekem is a hüvelyplasztika lesz majd a megoldás. A másik problémám, hogy egy esetleges következő szülésnél ez a gond újra generálódhat, szóval akkor lehet érdemes lenne várni, csúnyán kifejezve magam, hogy egyszerre tudjam le majd a problémát.
  Eléggé tájékozatlan vagyok a témában, így nem is tudom, hogy a plasztikázás mennyire általános dolog. Ha olyan rutinszerű lenne, mint egy mandulaműtét, nem problémáznék ennyit 🙂
  Köszönöm a segítséget!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Évi!
  A síkosítót próbáltátok már, nem segített? Sok nő jár hasonlóan szülésnél, mint te, általában szépen regenerálódni szokott, különösen első szülés után. Hüvelyplasztikára többnyire süllyedéses betegségek, vizelettárolási nehézségek, illetve többedik szülés után kialakuló tág, szex alatti kényelmetlenséget okozó hüvely esetén szokott szükség lenni. Nem tudom nálad fennálnak-e olyan problémák, melyek indokolnák ezt.
  Minden jót kívánok!

 • Isobella szerint:

  Kedves Enikő!
  Én tavaly szeptemberben szültem és sajnos a gátvádelem ellenére hatalmas repedésem lett, mert gyorsan jött a baba. Ezen felül a varrás közben folyamatosan tovább repedtem, ezért el lehet képzelni hogy összevarrtak. Az első 5 hétben alig tudtam ülni-állni, egy varratom begyulladt és és a hüvelybemenetnél “összenövésem” is volt. KÉsőbb a hüvely hátsó falán is volt egy nyálkahártya összneövés. Ebből kifolyólag nagyon szűk vagyok. Sajnos az együttlét sem sikerült, pedig már lazult a helyzet. A varratok nagy mértékű hegesedése miatt a hüvelybemenet is szűk és a hátsó hüvelyfal “kemény” A nőgyógyász azt mondta türelem, és esetleg próbáljam meg tamponnal tágítani. Olvastam, hogy a tampon nem ajánlott a vérellátás csökkentő hatása miatt. Ön szerint mivel lehetne próbálkozni? Mivel még szoptatok, ezért még “száraz” is vagyok, arról nem beszélve, hogy milyen feszült. Pedig egyszer-kétszer sikerült igazán jó hangulatot teremtenünk és a férjem is nagyon türelmes, de sajnos az “aranykapun” nem jutott be. Nálam tényleg kéne valami “tágító” módszer, mert természetes rugalmasság csökkent. A kézzel való masszázsra is gondoltunk, de attól néha még jobban befeszülök. (szeritem a sok vizsgálat és “kínzás” miatt).
  Lenne esetleg valami hasznos tanácsa a számomra?
  Köszönöm!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Isobella!
  Nem tudom megítélni, valóban szükség van-e tágításra, mennyire lelki vagy testi a fő probléma, ezért ilyet nem is tudok ajánlani. A türelem, a téma átmeneti hanyagolása, férj részéről váratlan, spontán, síkosítóval felszerelkezett próbálkozás, de leginkább az elvárásoktól mentes türelmes hozzáállás, ha úgy érzi nem megy egyedül, nem tud tovább várni, esetleg a szülésélmény szakemberrel való feldolgozása…ilyenek jutottak még eszembe.
  Minden jót kívánok!

 • Király Olivia szerint:

  Jónapot kivánok
  2honapja szültem és a páromal nem valami fényes a sexuális életünk mert mikor elkezdjük akkor fáj és kicsit a hüvelyemből vér jőn de nem sok és el is mulik percek mulva ezt szeretném megkérdezni miért van? válaszát előre is kőszőnőm

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Olívia!
  Ebben az időszakban gyakori a hüvely szárazság, melyen síkosítóval, hosszabb előjátékkal… lehet kissé segíteni. Természetesen nem tudom innen megmondani, hogy az ön esetében is erről van-e szó.
  Minden jót kívánok!

 • Ildikó szerint:

  Kedves Enikő
  Én 8 hete szültem,szoptatom a babámat.már próbálkoztunk a közösüléssel,de valamiért nem sikerül a teljes behatolás.mintha a felénél falba ütköznénk és nem megy tovább.félek,hogy már nem leszek a régi.a páromnak sikerül eljutni a csúcsra,azt mondja neki igy sem rossz,de nekem nem sikerül.mi lehet a probléma.válaszát előre is köszönöm.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Ildikó!
  Még nagyon korai az időpont, nem kell még aggódni, kicsi türelem, sokat fog változni még a helyzet. Van, akinek szülés után hónapok kellenek, míg újra élvezni tudja a szexet. Türelem, síkosító, hosszabb előjáték…ezek talán kicsi segíthetnek. Minden jót kívánok!

 • Bianka szerint:

  Kedves Enikő

  Na arrol lenne szó,hogy a kisbabánk 1 hónapos lesz hétfön és a férjem leakar feküdni velem,hogy mit gondol,hogy jó lenne vagy még nem,császáral szültem.Akor azt mondják,h nem lesz semmi baj nem kell megvárni a 6hetet de én nemtudom és ezért kérném a segitségedet!
  Kérlek irj!
  Elöre is köszönöm!!!!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Bianka!
  Nem tudom megítélni, hogy mennyire regenerálódtál testileg, ezenfelül a lelki szempont sem elhanyagolható. Az ajánlott, a legbiztonságosabb az lenne, ha a 6 hetes kontroll után próbálkoznátok, de elképzelhető, már most is készen állsz és nem lenne gond. Nem lehet soha általánosítani, ezért tényleg nem mondhatok semmi biztosat, nem ítélhetem meg, ezért is javaslom inkább a 6 hét megvárását. Kérdésed kicsit segélykiálltásnak tűnt elsőre, bár lehet, hogy rosszul értelmeztem, első olvasatra úgy éreztem nem állsz még készen lelkileg. Sok nő van, akiknek a szülés után több hónap kell ahhoz, hogy újra kívánják a szexet, nem csak a testi állapot számít. Ez a kettőtök döntésének kell lenni, ha úgy érzed még várnál az első alkalommal, akkor mondd meg a férjednek, biztosan meg fogja érteni, muszáj lesz neki. Ha pedig mégis megpróbáljátok, akkor figyelj magadra és ha kellemetlen valami, akkor egyszerűen hagyjátok abba. Minden jót kívánok!

 • Szilvia szerint:

  Kedves Dokimami:)!!

  8honapos lessz a kisfiam császárral szültem ..a hathetes kontrolon azt mondták minden rendben van de van egykis ghondom a hasammal…terhesség alatt nagyon nagyra nött és ennek ellenére nemlog hanem inkább pupos kemény és a köldökömet is fejjeb érzem,mikor a piercingem vissza tettem kifele állt a köldökömtöl…nem tudom mitöl lehet ez de nem vmi szép ..talán a méhe még nem huzodott vissza??….elöre is közsönöm a választ:)

 • Dokimami szerint:

  Kedves Szilvia!
  Kérem keresse fel a háziorvosát és mutassa meg neki a hasát, én látatlanban nem mondhatok semmit.

 • Szilvia szerint:

  köszönöm szépen a váalszt!!!

 • Vera szerint:

  Kedves Dokimami!
  Január közepén szültem. Sajnos szoptatni nem tudok. Az orvos felírta a Symicia fogamzásgátlót.
  Mikor kezdhetem el szedni? Még nem volt menzeszem. Mikor nyújt védelmet?
  Köszönöm.

 • Dokimami szerint:

  Kedves Vera!

  Kérem olvassa el a betegtájékoztatót, minden kérdésére a válasz le van benne írva:
  “Szülés, vagy a második trimeszterben elvégzett terhesség-megszakítás után

  A szülést, vagy a második trimeszterben elvégzett terhesség-megszakítást követo 21.-28. napon kezdheto el a Symicia filmtabletta szedése. Ha ennél késobbre halasztják a gyógyszer szedésének elkezdését, az elso 7 napos idoszakban barrier-elvu fogamzásgátló eszközt is alkalmazni kell. Mindazonáltal, ha ezt megelozoen már sor került nemi együttlétre, ki kell zárni a terhesség lehetoségét a kombinált fogamzásgátló tabletta esedékes alkalmazásának elkezdése elott, vagy a következo menstruáció idejére kell halasztani a gyógyszer szedésének elkezdését…”

  Minden jót kívánok!

 • Judit szerint:

  Kedves Dokimami!

  Sajnalatos modon 22 hetes terhesen elvesztettuk a Babankat. Nagyon nagy sokk es fajdalom volt mind a kettonk szamara, O volt az elso. Az orvosok 3 honap varakozasi idot javasoltak, mire ujbol probalkozhatunk. Szeretnem megkerdezni, hogy mikortol lehet szeretkezni? Lenyegeben 16 nap telt el a szules ota, mostmar csal barnazgatok.
  Valaszat elore is koszonom
  Tisztelettel: Judit

 • Dokimami szerint:

  Kedves Judit!
  Először is had fejezzem ki részvétemet, átérzem a fájdalmukat. A kérdésre a válasz egyénfüggő, de kb. (4-) 6 hetet érdemes várni. Kívánom a legjobbakat!
  Üdvözlettel: Dokimami

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Szülés utáni szex at Dokimami.

meta