Az esti altatás felér egy kivégzéssel – legyen a nap fénypontja (10 tipp)

augusztus 21st, 2009 § 24 hozzászólás

altatasMinden gyermek életében eljön az a pillanat, amikor szinte lehetetlen elaltatni este, és akár több, mint egy órán át megy a harc. A gyerek ugrándozik az ágyban, a szülő meg lassan idegbajt kap. Lehet ez ellen tenni valamit, vagy majd kinövi?

Lehet, sőt kell is tenni, ha nem akarsz idegroncs lenni.

Normál esetben egy kisgyermek altatása 20 perc körül van. A félóra még elviselhető, de ha már több, mint 45 percig tart, akkor azt tanácsolom kezdj el harcolni ellene.

De miért nem alszik el hamarabb?

Ennek több oka lehet: az egyik, hogy még nem elég fáradt, a másik, hogy túlpörgött, esetleg nincs esti rituálétok. Átmeneti zavarokat okozhat, ha valami nagyon izgalmas, új dolog történt aznap, jön a fog, vagy éppen napközben máshogy szokott aludni (pl. nagymama a babakocsiban altatja). Ha valami miatt előző nap máshogy aludt el, emlékezhet rá és előfordul, hogy napokba telik a visszaállás a régi szokásokhoz.

Mit lehet tenni?

 1. Először azt kell eldöntened, hogy mikor szeretnéd, hogy aludjon. Ha most túl későn alszik el, akkor a délutáni alvás végét le kell szabályozni. Természetesen, ha valami miatt később tudott elaludni a kicsi, nyugodtan hagyd tovább aludni, mint a cél. Ne feledd az a lényeg, hogy mikor felébred jókedvű legyen.
 2. Ha nem elég fáradt és azért ugrándozik még egy órát az ágyban, akkor pár napon belül sikereket lehet elérni, ha későbbre tesszük az altatás időpontját. Természetesen napokig ki kell tartani, ad hoc módon nem lehet semmilyen szokást megváltoztatni.
 3. Szerinted fáradt, de nincs, vagy már túlnőttétek az altatási rituálétokat. Nagyon fontosak ezek a kis szokások, segítenek a gyereknek az elalvásban. Ahogy nő a gyerek egyre tovább tart, újabb és újabb elemek szövődnek hozzá. Ha már beszél és kihagysz valamit, ne félj szólni fog érte. Érdemes megfigyelni, hogy mi az amit szeret, hisz így sokkal hamarabb célba érsz, mintha egy általad kitaláltat erőltetnél rá. Vannak időszakok mikor egyes elemekre ráun, ilyenkor újakat kell kitalálnotok.

Hogyan kezdjünk neki?

 1. Ha csak az altatás hosszával van gond, akkor abban az időpontban kell vinni aludni, amikor el szokott aludni. Pl. most 8-kor szoktatad vinni aludni, de csak 9 után alszik el. Azt javaslom vidd 9-kor aludni, első napokban lehet, hogy 10-kor fog elaludni, viszont, ha reggel a szokott időpontban felébreszted és délután is a szokott módon altatod, akkor fáradt lesz (nem tudja bepótolni) és megtanulja, hogy az elalvás nem egy óra. Legjobb, ha beálltok a “kb. fél 9-kor megyünk aludni és 9-kor már alszik is”-re.
 2. Ha szeretnéd, hogy hamarabb álomba szenderüljön, akkor ne az estével, hanem a délutánnal kezdj el trükközni. Méghozzá ki kell tapasztalnod, melyik az az óra, amikor már fel kell ébreszteni, hogy este a kívánt időpontban aludjon. Pl. 3-4 hónaposan 6 után nem alhat, 2 évesen meg 3 után, hogy fél 9-re már biztosan aludjon. Ez gyerekenként változik, mindig a sajátodat kell figyelembe venni. Vannak babák, akikhez órát lehet igazítani, vannak akiknek meg kicsit minden napjuk máshogy zajlik. Ez utóbbi sem baj, de este figyelembe kell venni meddig aludt délután és az elalvás várható időpontja előtt fél órával vidd aludni minden nap kicsit máskor, túl nagy ingadozást nem nagyon tolerálnak, mégha nagyon fáradtak is, általában a szokott időpont környékén alszanak el.
 3. Bármit elhatározol, amellett tarts ki, nem lehet egy szokást egy nap alatt megváltoztatni. Gondolj csak magadra, neked mennyi idő, hogy megszokj valami új dolgot? De egy hét alatt már látszani kell az eredménynek. Kisebbeknél még hamarabb.
 4. Az esti rituálétok vajon jó? A legjobb, ha elalvás előtt kitombolhatja magát, majd jön valami nyugtató, ráhangoló dolog (pl. ének, mondóka, mese, netán szopi, van akinek a fürdés is idetartozik), testkontaktus (pl. ölelés, simogatás, puszi) és elalvás a saját ágyikóban. Hogy jelen legyél e végig, az rajtad, illetve a habitusodon múlik, sok altatás módszer javasolja, hogy hagyd el a szobát, de ha téged nem zavar, akkor miért tennéd. Én pl. szeretek ott lenni mikor elalszik és mivel szépen átalussza az éjszakákat, miért is jönnék ki, sőt melléfekszem, mióta kéri ezt.
 5. Sokan ott rontják el a gyerek altatását, hogy idegesek lesznek, kiabálnak (ha elfogy a türelmed, inkább gyere ki a szobából és higgadj le, ha szükséges addig menjen be apa) El tudnál aludni, ha a párod el kezdene veszekedni veled meg kiabálni? Nem hiszem, biztosan felzaklatna és még később aludnál el.  A picurok ráadásul viccesnek fogják találni és a képedbe nevet majd.
 6. Vannak, akik mindent megpróbálnak bevetni, csak aludjon már. Pl. kocsikázni viszik, babakocsiban altatják…amíg a pici nem a saját ágyában alszik el, addig nem lehet elvárni tőle, hogy éjszaka, mikor felszínesebben alszik és leellenőrzi a körülményeit, visszaaludjon, hisz a körülmények megváltoztak, még szép, hogy kiabálni fog.
 7. Mindenáron őrizd meg nyugalmadat. Ha vége az esti mesének, megbeszéltetek mindent, akkor utána keményen állj ellent minden kérdésnek, kérésnek. Ne beszélj, ne nézz a gyerekre, légy közömbös és nyugodt. Ne szólj rá folyton, hogy mostmár ne mozogj, stb…Ha nincs reakció, akkor a produkció is értelmét veszti előbb-utóbb.
 8. Ha új szokást, új szabályokat vezetsz be, mindenképpen mondd el a gyereknek is, még akkor is, ha nem beszél még (az még nem azt jelenti, hogy nem érti).
 9. Vannak olyan babák, akik azért alszanak el sokára, mert tudják, hogy anya ki fog lopózni és úgymond őrzik a helyzetet. Ezért van az, hogy a szeparációs szorongás kitörésekor van olyan család, ahol vissza kell költöztetni a babucot a szülőkhöz, vagy ilyenkor hatásos lehet, ha arra van szoktatva a gyermek, hogy anya ki-be járkál, majd előbb utóbb nincs jelen az elalvás pillanatában.
 10. Nyugalmát megörző szülő, fáradt gyerek, rituálé és törekvés, hogy az ágyikóban aludjon el, ez az altatás sikerének kulcsa.

Saját tapasztalatból tudom, hogy az esti altatás a nap fénypontja is lehet: 2 éves kislányom, ha melléfekszem, átölel és a fülembe súgja, nagyon szeretlek anya. Vannak napok, amikor simogatást is kapok. És ráadásul az éjszakákat is átalussza.

Tagged

§ 24 Vélemény: Az esti altatás felér egy kivégzéssel – legyen a nap fénypontja (10 tipp)"

 • […] sőt kell is tenni, ha nem akarsz idegroncs lenni. Tovább olvasom, katt ide! Címkék: altatás mission […]

 • Ivett szerint:

  Kedves Enikő! Csemetém 4 hónapos, s már régóta böngészem az elalvással kapcsolatos tanácsokat, ugyanis bő két hónapja az esti elalvás kissé nehézkes nálunk. A rituálé a következő: 23-kor alszik csak el babóca, de már este 8-tól igen-igen álmos. Fürdés után szopi közben elalszik, majd 10 perc múlva újra felébred. Este 11-ig láncszopizik, közben el-elszundít, az ágyban egyedül nem tud elaludni, tehát ringatni kell, illetve annyira magához tér, hogy még játszunk is. Mit lehet tenni ilyen esetben, hogy amikor álmos elaludjon; ha leteszem az ágyba egyedül elaludjon, s ne kelljen a popsit órákon keresztül ringatni? Vagy még 4 hónaposan ez túl korai elvárás? Köszönöm!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Ivett!
  Bár nem tudom napközben hogy alszik a baba, nekem úgy tűnik, hogy még nem elég álmos, ő 11-től alszik éjszakára. 8-tól még úgymond a másnál délutáninak számító alvása van. 4 hónaposan már nagyon érdekes a világ (http://www.dokimami.hu/2010/08/29/segitseg-elromlott-a-kisbabam-nem-akar-elaludni-ejszaka-ujra-felkel-es-egy-percig-sincs-el-egyedul/), sokkal nehezebb altatni, éjszaka újra többet akar szopni, mert nappal nem “ért rá”. Ha nem akarod órákon át altatni, akkor egyet tehetsz, csak akkor altatod, amikor tényleg álmos. El lehet érni egy 4 hónaposnál is hogy ringatás után a csukódó szem fázisában a saját ágyában aludjon el, de ha ti cicin is szoktatok, nem valószínű, hogy nagyon vevő lenne rá. Ezért ezt csak akkor érdemes megpróbálni (több nap kemény szokatás), ha nagyon elszánt vagy. (http://www.dokimami.hu/2010/10/24/babaaltatasi-modszerek-es-ami-mogottuk-van/). Lehet trükközni az elalvás időpontokkal, de csak fokozatosan. Te tudod, hogy reggel meddig alszik és az jó e neked. Ha trükközöl, akkor attól függően mit akarsz elérni lehet ragaszkodni egyes időpontokhoz (azaz felkelteni a babát), illetve húzni az elalvást. Összefoglalva: az altatás ha 20 percnél tovább tart, legtöbb esetben két dolog áll a háttérben, vagy rossz szokásról (mindig máshogy altatják) van szó vagy még nem elég álmos a baba.

 • Szuzy szerint:

  Kedves Enikő!
  Következő dologban szeretném a tanácsodat kérni:
  Kisfiam 9 hónapos. Már áll, ül,mászik és a 6. fogacskája jön éppen. Most elkezdődött nála egy új szokás, talán az állás miatt. Este fél8-8 között fürdetjük, ez már születésétől fogva így van, utána evés és letesszük a kiságyba aludni, de ő csak áll és ordít, majd nagy nehezen fél 10 körül elalszik, de éjfél körül már ébred. Olyankor nem tudom visszatenni a kiságyba, mert ahogy leteszem azonnal felpattan és állva ordít, ezért most mellettem alszik, hogy ne keljen a kiságyból kivenni. Szóval, ha ébred akkor megsimizem esetleg cumit kap és alszik tovább, már nem akar éjjel enni.Egy éjjel legalább 10-szer felkel, de nincs teljesen ébren, felsír és amint érzi, hogy ott vagyok elalszik. Eddig maga aludt az ágyában, sőt a szobájában is egyedül aludt éjszaka, de most egyszerűen nem tud. Reggel már 6 óra körül ébred és már 9 körül álmos, ilyenkor egy huzamban alszik 3-3,5 órát, felébred ebédelünk, már szinte mindent eszik, játszunk és fél 4 körül megint álmos, akkor kb fél órát alszik. Éjjel nem alszik annyit egy huzamban, mint nappal, egész reggel ásítozik, fáradt.Engem nem zavar, hogy velem alszik, mert a szoptatás alatt is velem aludt és leszokott róla(6 hetes koráig), de az már zavar, hogy nyugtalan és kész rémálom minden esti elalvás, meg az éjjeli kelések. Kérlek segíts nekem ebben, mert Te tudsz a legjobban segíteni:))) volt már rá precedens.Előre is köszönöm.
  Farkas Zsuzsanna

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Még azt meg tudnád írni este hogyan alszik el végül? Hisztivel? Ölben?

 • Szuzy szerint:

  Szia! Egy darabig áll és ordít, majd nagy nehezen lefekszik vízszintesbe 🙂 és simogatom a fejét, hátát. De sajnos akkor sem alszik sokat, tegnap kapott panadolt, mert fájlalta a fogát, de ez sem segített, hajnali fél 4-ig szinte alig aludt valamit. Reggel meg már 6 óra 10-kor fent van és most is itt ásítozik!!! Én nem akarok nyávogni, de még én is nehezen bírom 3 óra alvással, akkor egy ilyen pici gyerek hogy bírja? Kedves Enikő, minden segítségért nagyon hálásak vagyunk!
  Köszönettel:
  Farkas Zsuzsanna

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Zsuzsa!
  Fogalmam sincs, hogyan tudnék segíteni. Én megpróbálkoznék éjfélkor vagy amikor ébred, és nem akar visszaaludni, egy etetéssel, sose lehet tudni. Szerintem most minden összejött nektek: fog, állás, szeparációs szorongás, plussz az, hogy együtt alszol hajnalban vele, ami bár a szeparációs szorongás és a kényelem szempontjából nagyon jó, de hozzá kell szokni, hetekbe telhet mire megtanuljátok és nem ébresztitek egymást. Ha zaklatottan alszik el, akkor az éjszaka is zaklatott lesz, persze ennyire nem kellene, de az is rátesz egy lapáttal. Akár egy Germicid kúppal is be lehetne próbálkozni vagy Nurofennel, azoknak nagyobb hatásuk van, mint a Panadolnak, ha tényleg a foga a baj. A problémát fokozza, hogy kezd szokássá válni, hogy éjszaka fent van, délelőtt alszik, valahogy vissza kellene fordítani a dolgot. Ki kellene alakítani egy új szokást, de ezt neked kell eldönteni hogy mi legyen, viszont napok, akár hetek kellenek, amíg meszokja. Összefoglalva: ha a fog a baj, akkor egy másik fájdalomcsillapítóval próbálkoznék (bár én szeretem anélkül megoldani a dolgokat, vagy valami íny zsibbasztó), elképzelhető, hogy éhes/szomjas újra éjszaka, ez is hamar kiderül, mert ha első kínálásra el is utasítja (rutinból, ha éjszaka nem szokott enni), de kis várakozás után mégis elfogadja és utána jobban alszik, akkor az volt a baj. Az állás is bezavar plussz valószínűnek tartom napközben is egyfolytában igényli a társaságod. Azaz este nem akar elaludni, mert tudja, hogy utána kimész…éjszaka ébred, hogy ellenőrizzen… több dologgal lehet próbálkozni, vagy beviszitek magatokhoz, vagy te ott alszol a közelében, vagy egy ágyban alszol vele. De egyik sem oldja meg azonnal a problémát, idő kell amíg megszokja. A délőtti alvást próbáld napról napra rövidíteni, jobb lenne, ha inkább reggel aludna tovább, nem tudod 6-kor visszaaltatni? Este lehetne kicsit később aludni vinni, hogy már tényleg nagyon álmos legyen, délutáni levegőztetés (persze ha az idő engedi) is segíthet az esti jobb elalvásban. Mindig mondd el neki, hogy mi lesz, mit szeretnél, ilyenkor már elég okosak, sok mindent megértenek. Illetve még mindig ott van eshetőségnek a reflux. Valószínűleg ez egy átmeneti időszak, persze azért hetekig eltarthat (vagy még tovább enyhébb formában), próbálj meg pihenni, amikor alszik. Viszont akármilyen új szokást kialakítottok, számíts rá, hogy az valószínűleg sokáig meg fog maradni. Sajnos nem tudok segíteni, nektek kell kikísérletezni, eldönteni mivel próbálkoztok. Ezek jutottak hirtelen eszembe. Kívánom, hogy sikerüljön rendezni a dolgokat, 9 hónapos kor után javulni szokott az alvás, remélhetőleg csak átmeneti időszakról van szó nálatok is.

 • Szuzy szerint:

  Kedves Enikő!

  Köszönöm a segítséget! Nappal kint alszik és éjjel, ha szükséges megetetem! Most arra gondoltam, megfogadom a tanácsodat és megpróbálok egy új napirendet kialakítani és valahogy áttolni délutánra a nagy alvást! Tudom, hogy nehéz lesz, de ha már úgysem alszunk akkor most van itt az ideje 🙂 A fogával is szenved szegény, majd íratok ki germicidet. A 6. foga már nagyon régen nem akarja áttörni az ínyét, meddig normális ez, mert már régen látjuk, hogy fehér és érezni is lehet, ha megtapintom, de nem bújt még ki már 1 hónapja.Remélem hamar túl leszünk rajta, bár a muútkor is ez volt a problémám, mikor felkerestelek és akkor azt mondtad, nem valószínű, hogy nagy alvó lesz… 🙁 Azért köszönöm még egyszer a segítséget 🙂
  Üdvözlettel:
  Farkas Zsuzsanna

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  A D vitamin adagján nem emelt a gyermekorvos? Az kicsit meggyorsíthatja a fog kibújását.

 • Szuzy szerint:

  Szia! De napi 2 cseppet kap. Most este ott maradtam vele az ágyamban és így egész jól aludtunk, párszor sírt csak fel és vissza is aludt. Szerinted, ha ezt csináljuk az a későbbiekben nem lesz gond? Abból a szempontból, hogy kiszoktassuk az ágyamból?Az apukája a nappaliban alszik, mert így kényelmesebben férünk el. Az az igazság, hogy én is kimerült vagyok, mert éjjel nappal én foglalkozom a gyerekkel, az apja még szinte soha nem kelt fel hozzá éjjel 🙁 Pedig nálad is olvastam, hogy talán az is segíthet, ha egy pár napig az apja megy be hozzá, hogy megszokja azt, nem vagyok mindig kéznél. Mi erről a véleményed?
  Köszönettel:
  Farkas Zsuzsanna

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Úgy látszik a szeparációs szorongás a legnagyobb ludas, szeintem ne adj fájdalomcsillapítót neki, ha nem muszáj. Hogy sikerül e kiszoktatnod az ágyaból egyhamar? Ez rajtad is múlik, babád nem fogja kezdeményezni még jó pár évig 🙁 Apa altatás szerintem akkor segíthet, ha pl. valaki szopni kel fel. Egyébként apa függő a dolog. Pl. a szomszédunkban ha az apja vigyáz a gyerekre hamar elalszik egyedül, ui. őt nem érdekelte, sírni hagyta. Az én férjem viszont a hasán altatja a kicsit, órákig képes volt sétálgatni velük, én tiltottam le a gyerek altatásról. Én is elég engedékeny vagyok, de amit ő csinált az már nagyon túlzás volt és utána nekem is nehezítette a dolgom. Szóval apa függő is szerintem.

 • Szuzy szerint:

  Szia Enikő!

  Biztosan úgy van ahogyan mondod, mert most már csak mellettem alszik és azon kívül, hogy egyszer- kétszer felsír álmában, nem olyan vészes. Úgy látszik velem akar aludni, engem nem zavar, mert én is jobban kipihenem magamat. Ez van, ezt csináljuk, mert nem akarunk teljesen kimerülni 🙂 Köszönjük szépen a segítségedet :*)
  Farkas Zsuzsanna

 • Györgyi szerint:

  Kedves Enikő,

  Sehol nem találok megoldást a problémámra. Úgy tűnik “minden” kisbaba tiltakozik az esti elalvás ellen, csak az enyém nem… Nálunk ugyanis pont ez a baj. A kismanó – függetlenül attól, hogy napközben mennyit aludt – délután öt és hat körül már megy is aludni. Ez addig nem is volt gond, amíg (két evéssel ugyan) végigaludt 12-13 órát, de mostanra ez 10-re csökkent. No, de nem az esti időszakból kezdtek fogyni az órák, hanem reggelről. Így most már fél négy, négy körül kelek hajnalban, és persze hulla vagyok, mert én nem tehetem meg, hogy ötkor ágyba bújok vele.
  Apával próbáltunk elcsalni egy-egy esti fél órát, aminek az lett az eredménye, hogy a fürdés utáni öltözködésnél, már teli tüdőből sír, olyan fáradt. Az ilyen próbálkozások után az alvás is nehezebben megy neki, sírva alszik el, de az elalvása időben így sem tart tovább, mint normálisan.
  Egész egyszerűen nem tudom mit csináljak. Nagyon sok dologhoz alkalmazkodtam a babámhoz, így ebben is, csak már kezdek kimerülni. Ha nincs rá megoldás, hát nincs, csinálom tovább így az éjszakát, hiszen egyetemista korában már csak nem arra ébredek, hogy a mellettem fekvő gyermekem az orromat nyalogatja és az arcomat karmolássza 🙂 , de talán mégsem reménytelen a helyzet.
  Ha van esetleg valamilyen javaslatod nekem, és a négy hónapos kislányomnak, hálával fogadom!

  Köszönettel,
  Györgyi

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Szia Györgyi!
  Mikor először gyorsan elolvastam amit írtál, arra gondoltam, cseréljünk gyereket. Aztán másodjára már leesett, hajnali 4-kor Ti fent vagytok. Ezt tényleg nem kellene annyiban hagyni. Azt nem írtad napközben hogyan alszik. A délutáni alvást kellene húzni, meg lehet, hogy a délelőttit is és utána minél tovább fent tartani este, persze ne várjátok meg míg túlfordul, mert utána tényleg nehezen, nagy sírással lehet csak elaltatni. Hajnalban, ha felkel, te ne kelj fel. Tegyél úgy mintha továbbra is éjszaka lenne, próbáld visszaaltatni, mégha nem is akar visszaaludni, tudasd vele, hogy még aludni kell. Ha együtt aludtok, akkor meg továbbra is maradj fekve, csukott szemmel, ő meg nézelődhet magának, vagy vedd a mellkasodra…nem tudom milyen szokásaitok vannak. Ő azt csinálhat amit akar, de legyen sötét és ne játsz vele. Ha sikerül később altatni este, de napközben nem hagyod, hogy teljesen bepótolja, azaz annyi alvást engedsz neki, amennyi eddig volt, akkor előbb utóbb a hajnali 4 órás kelés után vissza fog aludni, vagy legalábbis én így tippelem, persze tudom a babák nem olvassák a dokimamit se, szóval garancia nincs. De az is lehet, hogyha semmi mást nem csinálsz, csak 4-kor úgy teszel, mintha továbbra is éjszaka lenne, egy-két hét alatt elhagyja a hajnali kelést, pontosabban hamarabb vissza fog aludni. Sajnos olyat nem tudok mondani, ami egy-két nap alatt megoldást hoz, hiszen át kell állítani egy szokást, ráadásul most hamarabb is világosodik.

 • Györgyi szerint:

  Szia Enikő,

  Köszönöm a tanácsot, megfogadtuk. Ma hajnalban már nem keltem fel vele. Fél hatig volt türelemmel, aztán már muszáj volt felkelnünk, mert apánál elszakadt a vérna. 🙂 (Veszélyes munkát végez, érthető, hogy szeretné kialudni magát.) Bízom benne, hogy ha következetesen csináljuk, akkor idővel – ha nem is kel később – hagy aludni minket, és szépen el lesz magában.
  A nappali alvására visszatérve: megtartotta a korábbi ritmusát és idejét is. Egyedül a reggeli ébredés csúszott korábbra két órával, így minden mást is húzott magával, kivéve az esti lefekvést. Ennek megfelelően 8-9 felé már újra ment aludni (ez volt a délelőtti alvása), majd dél után valamivel ismét. (Ez volt a korábbi délutáni alvás.) Délelőtt 1 óra körüli időtartamot alszik, délután szintén, vagy ha mázlim van, akkor kettőre is elnyúlik. Ez is folyamatos visszaaltatással jön össze, mert meg-megébred, akárcsak éjszaka.

  Bízom benne, hogy idővel beáll valami hasonló rend, mint korábban volt! Valamikor mostanában lesz óraállítás is. Így az idő, szó szerint, nekünk dolgozik majd! 🙂

  Köszönettel,
  Györgyi

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Szia Györgyi!

  Hát igen, így érthető miért nem lehet este később fektetni. Valószínűleg csökkent az alvás igénye is, ez folyamatosan változik és az átmeneti időszakok van, amikor nehezek. Nekem pl. a fél 6 a tűrésküszöböm, azaz ekkor már én is hajlandó vagyok felkelni, ha úgy alakul. Egyébként, ha éjszaka/hajnalban kel egy baba, és nem alszik rögtön vissza, netán megébred, akkor másfél-két óra is eltelhet, míg visszaalszik. Ilyenkor lehet sétálgatni vele, ringatni…ki mit szokott, hogy legalább apa tudjon aludni. Bár a Ti esetekben nem lenne szerencsés, ha reggel 6-kor aludna vissza, akkor még nagyobb galiba lenne, ha addig nem aludt el, akkor inkább már ne is aludjon. Szerintem próbáld kicsit húzni a délelőtti, délutáni elalvásokat is, persze csak amennyire lehet. Nálunk pl. évek óta az óraátállítás egyáltalán nem okoz gondot, ugyanis a gyerekeink néhány nappal előtte szoktak változtatni és az óraátállítással szokott visszaállni a “régi” kerékvágás. Kívánom, hogy mihamarabb oldódjon meg a helyzet!

  Üdv,
  Enikő

 • Gabriella szerint:

  Kedves Enikő!

  Nemrég találtam az oldaladra és szeretnék gratulálni hozzá. Rengeteg hasznos információt találtam rajta.

  Segítségedet szeretném kérni, alvási nehézségekkel kapcsolatban.
  Kisfiam 8 hónapos.
  Születésétől kezdve, elég nehezen aludt el. Többnyire ordítva, de szép lassan eljutottunk oda (felvesz-letesz), hogy egyedül aludt el. Ha igényelte, akkor megsimiztük a hátát, kezecskéjét, és elaludt. Ez volt kb. egy, másfél hónappal ezelőttig.
  7 hónaposan még felkelt éjszaka egyszer enni, de utána aludt reggel 8-ig.
  Doktornőnk és védőnőnk tanácsára, elkezdtük az éjszakai evésről való leszoktatást. Éjszaka tápszert evett, és kezdtem hígabbra keverni, majd fokozatosan csökkenteni az adagot és egyben megemelni a napi adagját. Elég lassan ment, de most már nem eszik éjjel. Ha felébred, akkor kap vizet, iszik és alszik tovább (ill. aludt). (elég meleg volt nálunk, így nem is csodáltam, hogy felébredt inni)
  Egyetlen egyszer, teljesen átaludta az éjszakát, kb. 3 és fél hete. Utána is még egy pár napig, csak ivott és aludt szépen, majd egyszer csak kezdett felébredni és csukott szemmel ordítani. Ha felveszem, ívbe feszíti magát és szinte ki akarja szakítani magát a kezemből. Ha visszateszem, rögtön a hátára fordul (hason alszik) és vigasztalhatatlanul sír. Jó félóra, mire sikerül vissza altatni úgy, hogy a hátán van a kezem, az egyik karját a teste mellé fogom, hogy ne tudjon dobálózni, és közben simogatom. Mostanában 2-5-ször ébred. Az elsőnél egy pár korty víz után elalszik csendben, de a következőnél már csak ordít szegénykém.
  Jelenleg jön a felső fogacskája, a jobb 1-es már kint van, most jön a bal. Doktornőnk dentinox-ot javasolt, de semmit sem ér. A hűtőrágókát eldobja éjjel. Cumizni nem cumizik (nem kellett neki).
  A napunk (elvileg) így néz ki.
  8-kor ébredés és szopizás (pótlás tápszerrel), utána játék
  10-kor ~180g gyümölcs,
  10.30 körül megy az ágyba, hogy 11-re már aludjon (magától alszik el, bár az utóbbi napokban már ott kell vele lenni az elalvásig, mert nagyon sír),
  13-kor ~210-230g főzelék,
  14.30-tól séta és általában 15.30 körül szokott elaludni a babakocsiban (magától alszik el, mostanában egyre gyakoribb, hogy egy fél óra múlva felébredt, pl. most is)
  16.30 és 17 óra között uzsi, ~180g gyümölcs, utána játék,
  20-kor vacsora (főzelék), 180-210g között (attól függ, milyen étvágya van éppen),
  20.30-kor fürcsi,
  fürcsi után (21 óra körül) kap még 150g tápszert.
  Majd fél 10 körül megy az ágyba, éneklés, utána beteszem az ágyába és mesét olvasok halvány fénynél. Ezután elalszik (jó esetben). Legalábbis így volt egy hónappal ezelőtt.
  Viszont mostanában már a fürdés utáni tápszernél, leragad a szeme, mivel délután hamar felébred. Ha elalszik és beteszem az ágyába, akkor nem sikerül énekelni és mesélni. Ha felemelem büfiztetni, akkor vissza ébred és akkor ugyanúgy meg van az esti rituálé, de mostanában már nem alszik el szépen, hanem megint csak ordítva, de fél óra alatt elalszik.
  Utána pedig ébred amikor ébred és jön a vigasztalhatatlan ordítás csukott szemmel.
  Ma hajnalban azt figyeltem meg, ha a mellkasomra teszem és kicsit ütögetem a hátát, akkor megnyugodott, de 1-2 perc múlva megrándult és újra kezdte és már feszítette is magát. Néha kinyitotta a szemét. Amint megmozdultam, ugyanúgy ordított. Majd egy óra elteltével, vissza tettem a kiságyba és szinte le kellett fogni (popsiján a kezem, jobb keze a teste mellett, közben simogatom a hátát), és egy 20 perc ordítás után nagy nehezen elaludt.
  A rosszul alvás miatt sokkal nyűgösebb, nem túl mosolygós.

  Szeretném megkérdezni, hogy lenne valami jó tanácsod, hogy mit tehetnénk?

  Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

  Üdvözlettel,

  Gabriella

 • Gabriella szerint:

  Kedves Enikő!

  Azt elfelejtettem mondani, hogy Kisfiam április 8-án felállt. Lehet, hogy a mozgásfejlődése is bezavar az alvásba? Plusz a szeparációs szorongás, ami már másfél hónapja elkezdődött, mert hetekig egy percig sem tudtam kimenni a szobából, mert azonnal sírni kezdett. Mindig mondom neki, hogy hova megyek és mindjárt jövök, de még most is előfordul ilyenkor a nyűgösködés.
  Ami még gondunk lehet, bár ez nem annyira alváshoz kapcsolódik, hogy már ~másfél hónapja kúszik, mászni tudna, de nem szokott. Néhányszor mászott már egy pár “lépést”, de a kúszás és a mászás keveréke jellemző. Ülni “három lábú kis szék”-ként ül le (ezt is elég ritkán, inkább csak hintázik), de egyenesen még nem ült fel. Ha mi letesszük ülve (nem szoktuk, csak kipróbáltuk), akkor egy pár pillanatig eléggé előre dőlve úgy marad, majd eldől. Nem lehet abból problémája, hogy ezek ellenére már felállt? Először egy puffra támaszkodva állt fel, de most már a kiságyban is feláll és bárhol, ahol fel tud támaszkodni és kitolni magát. Nem lehet ebből később tanulási nehézsége, vagy magatartási problémája?

  Előre is nagyon a köszönöm segítségedet!

  Üdvözlettel,

  Gabriella

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Gabriella!
  Igazából szinte mindent felsoroltál, ami tönkreteheti az éjszakát. Sajnos vannak ilyen időszakok is (néha hónapokig elhúzódnak) a babázás során. Neked kell kitapasztalnod hogy mi segít, pontosabban a “vérmérsékletedtől” is függ, hogy mit teszel. Sok lehetőség van. Ha a fogfájás lenne a baj, akkor a nagyon rossz napokon lehet adni neki fájdalomcsillapítót. A szeparációs szorongáson úgy lehet segíteni, ha ott alszol a közelében és ezt ő is tudja, azonnal ez sem segít. Mindig idő kell az új dolgokhoz. Az a baj, ha zaklatottan alszik el, akkor nagy a valószínűsége, hogy rosszul fog aludni. A leírásból azért felmerült bennem, nem-e éhes már hajnalban, nem mintha nappal nem enne eleget, hanem, mert azt írod, hogy az első ébredésnél még egy kis víz után visszaalszik, utána meg nem. Nyilván, miután nektek nem olyan könnyű az éjszakai etetés, mint egy szopis babának, ezért ezt nem biztos, hogy újra be kellene vezetni. Esetleg ha van még kis tejed, megpróbálhatnád mellre tenni. Kétségtelen, ha ez tetszik neki, egy szempillantás alatt hozzá fog szokni, amiről majd egyszer le kell szoktatni. Az a baj, hogy én nem szeretem a drasztikus megoldásokat, ezért nem is szoktam olyanokat javasolni, én biztos beadnám a derekam és megpróbálnék alkalmazkodni a babámhoz úgy, ahogy nekem a legkönnyebb. Szerintem nem kell aggódnod az állás miatt, könnyen el tudom képzeni, hogy fog a kisfiad még mászni, hiszen amíg az állásból menés lesz, addig 4-5 hónap is eltelhet, addig is kell közlekedni és a mászás sokkal gyorsabb, mint a kúszás. Szerintem hamarosan fog ülni is. Ha pedig mégis kimaradna a mászás, lehet azt későbbi életkorban is gyakoroltatni. Kitartást kívánok, vannak nehezebb időszakok, amit nem mindig megoldani, csak átvészelni kell!
  Üdv,
  Dokimami

 • Gabi szerint:

  Kedves Enikő!
  2 éves kislányom altatását nagyon elrontottuk, köztünk alszik, kb fél éve, egy betegség óta. Azóta meggyógyult, de nem hajlandó visszamenni a rácsos ágyba, ami uabban a szobában van. Vissza lehet még szoktatni? Hogyan? Helyszűke miatt nincs lehetőség másik-nem rácsos- ágyat betenni neki. Annyit még tudunk tenni, hogy mi nem abban a szobában alszunk. Mi a jó megoldás? Maradjunk vagy költözzünk ki? Hogyan altassuk?
  Köszönettel: Gabi

 • Gabi szerint:

  Előzőleg lemaradt még egy kérdés: mit tegyünk, ha éjjel felkel és odajön hozzánk, hogy kell visszaaltatni? Köszönöm. Gabi

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Gabi!
  Én azért nem fogalmaznék ilyen keményen, hogy nagyon elrontottátok a kislányod altatását. Egyáltalán nem rontottátok el, csak jelenleg elegetek lett abból, hogy köztetek alszik, kényelmetlenné vált. Legyünk őszinték. A gyerekek a szüleik közelében szeretnek aludni (minél közelebb), sokan (bár kicsit tabu téma) ébrednek arra reggel, hogy a gyerek beköltözött hajnalban az ágyukba (pedig ezek már jóval nagyobb, óvodás, iskolás gyerekek). Visszatérve. Mivel már ízelítőt kapott a jóból, ezért kicsit nehéz dolgotok van. Olyan kérdéseket tettél fel, melyekre mindenkinek más a válasza. Mivel én nem vagyok a drasztikus módszerek híve, ezért én nem tudom neked azt mondani, márpedig hagyd sírni éjszaka és majd megtanulja. De kétségtelen ez a módszer is működik. Én csak azt tudom leírni én mit csinálnék, de ez nem jelent semmit, egyáltalán nem biztos, hogy nektek ez a jó megoldás. Én nem hiszek az egyetlen helyes megoldásban, hiszen olyan különbözőek vagyunk. Először is lefektetnék néhány szabályt, majd egyesével elkezdeném bevezetni. A szabályokat minden esetben meg kell beszélni a gyerekkel, sokszor el kell neki mondani. Nem tudom vetttetek-e ki rácsot az ágyból, de 2 évesen már nem szükséges rácsos ágyban altatni. Akár a kicsi matracot is le lehet tenni a földre, ha biztosítva van az alászigetelés, hogy ne legyen hideg. Első lépés beszoktatni az ágyába. Ha ez már csak egy matrac, akkor az vonzó lehet neki (persze rá fog jönni, hogy szabadság van, de következetességgel előbb-utóbb megtanulja mire való). Ha be akar mászni hozzátok, akkor ne engedd, hanem inkább feküdj/vagy ülj mellé a matracra és simogasd, dúdolj neki…ahogy szoktad altatni. Ha hiszti van, akkor is ragaszkodj a szabályhoz. A külön szobát is meg lehet próbálni, és ha ébred, akkor vissza kell kísérni az ágyába és ott maradni vele, míg visszaalszik (melléfekvés, vagy ülés simogatás, dúdolás, vagy semmi…ahogy szoktad). Arra számíts, hogy a szokás egy dolog, de a gyermek természetes igénye, az aktuális problémái, félelmei…ahogy fejlődik bezavarhatnak az alvásba, az éjszakákba. Ha valóban változtatni akarsz, akkor el kell kötelezned magad valami mellett és kitartanod. Ha minden nap máshogy csinálod, akkor abból csak káosz lesz. A másik fontos dolog még, van, hogy célszerűbb egyesével kialakítani az új szokásokat. Ha kiegyensúlyozottan telnek a napjai, jókedvűen alszik el, akkor jobbak szoktak lenni az éjszakák is. Persze az is lehet, hogy titokban szeretitek, hogy ott alszik köztetek és valójában nem is akartok változtatni, én azt is megérteném. Sajnos nem ismerlek annyira benneteket, hogy meg tudjam mondani nálatok hogyan lenne a legjobb, ezt neked kell kitalálnod.

 • Virág szerint:

  Kedves Enikő!

  Idáig könnyen elalvó fiunk, aki most 6 hónapos, teljesen kifordult magából az esti elalvás terén. De igazából a napközbeni sem olyan már, mint idáig. Idáig mindig elaludt de 11 táján és aludt 3-4 órát, este pedig fél 10 tájban aludt el könnyen és gyorsan, szoptatás közben, majd éjszaka 3-4 körül felkelt egyszer, megszoptattam és azonnal visszaaludt, majd pedig 7 tájban kelt. Bár a védőnő szerint egy ilyen korú babának ez az alvásmennyiség sem elegendő, de nem tudtam rávenni többre. Van olyan, hogy egy baba sokkal kevesebbet alszik, mint más babák? Ez normális? De a fentebb leírt eddigi alvásmennyisége és alvási szokásai teljesen felborultak. Cikkét olvasva mindent kipróbáltunk már, illetve az esti rituálé is mindig ugyanaz, nem változtattunk semmit, amivel összezavartuk volna. Ennek ellenére csak hosszas hiszti árán 11-fél 12 táján alszik csak el, ami azért egy ekkora kisbabánál szerintem nem egészséges dolog. Este elalszik szoptatás közben ugyanúgy, majd amikor leteszem az ágyába, felébred vagy pedig leteszem és rá fél órára kel fel megint, és nagy vígan jár a keze-lába és esze ágában sincs aludni. Viszont nagyon álmos, látszik rajta, de aludni nem akar. Ha megpróbáljuk elaltatni, akkor dobálja magát ide-oda az ágyban, tekereg, hisztizik, ideges, mérges. Az altatásnak már mindenféle módját próbáltuk. Ha felvesszük ringatni, akkor is hisztizik, illetve férjemnél nem, nálam igen. Férjem szerint azért, mert olyankorra már ideges vagyok és ezt érzi rajtam. Ezt megértem, de nekem is nagyon nehéz lenyugodni, amikor sorozatosan nem alszok, állandóan fáradt vagyok a fiunk megváltozott alvása miatt, próbálok nyugodt lenni, de nem olyan egyszerű ez… ráadásul én ringatni már nem is tudom, lassan 10 kiló, korához képest nagy baba, én viszont nem vagyok túl erős alkat. Este csináltuk azt is, hogy hagytuk, hagy játsszon még, ha nem álmos, letettük a játszószőnyegére vagy csak simán az ágyában játszott, és így elaludt legkorábban 11 tájban. De nem szeretnénk, hogy így maradjon, ne legyen “”éjszakai bagoly”.
  Éjszaka is ha felkel, van hogy 2-3 órába telik visszaaltatni, iszonyú hiszti árán. És nem úgy tűnik, hogy a foga vagy bármi más fájna neki, azt észre szoktuk venni.
  A napközbeni alvása is teljesen összezavarodott, mindig máskor alszik el, és van, hogy csak fél órát alszik.
  Ön szerint mit rontottunk el? És hogy lehetne helyrehozni? Igazából ott kezdődött a dolog, amikor volt a legnagyobb kánikula, akkor nehezen aludt el miatta. Mi pedig igazodtunk hozzá, később mentünk sétálni, később fürdettük, ha egyszer úgysem tud korán elaludni a meleg miatt. Most visszaálltunk a sétával, fürdetéssel, de akkor sem tud korábban elaludni.
  Már homeopátiás bogyót is adunk neki (chamomilla), hatását egyelőre még nem vettük észre, mert csak tegnap kezdtük el. De nem szeretném, ha ilyeneken kellene “élnünk”, szeretném, ha bogyók nélkül is szépen aludna.
  Köszönöm szépen, ha esetleg tudna valamilyen tanáccsal vagy “trükkel” segíteni nekünk…

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Virág!
  A kisbabák efféle “elromlása” teljesen általános, az idegességet és türelmetlenséget is maximálisan megértem. Egy elhúzódó altatásnál tényleg nincsen rosszabb. Ha már ilyen nehéz, akkor a sétafikálva altatás tényleg nem túl praktikus. Helyette lehet próbálkozni az ölben ringatással, vagy ha hanyattfekszik és a melkasára veszi vagy maga mellett öleli, simogatja. így kevésbé fárasztó talán. Altatni csak olyankor érdemes, amikor már tényleg fáradt, de még nem pörgött túl. Ha túlpörög, akkor legalább egy-két óra míg újra el tud aludni és csak hiszti árán. Az éjszakai hosszas ébrenlétek is általánosak, ha nem alszik azonnal vissza, hanem felébred, akkor nem jellemző, hogy másfél-két óránál hamarabb vissza tudnának aludni. Ez élattani, nem pedig az altatási módszert minősíti, mindenkinél így van. Ha túlságosan felébred a kicsi vegye maga mellé és feködjön le, pihenjen, majd mikor újra elálmosodott a baba, akkor próbálja elaltatni, de semmiképpen ne játszon, ne szórakoztassa. A nagyon rosszalvó babáknál (az önökénél vannak még sokkal rosszabbul alvók is) segíthet az együttalvás. Nem írta, hogy külön szobában van-e a kicsi, mert az sem szokott tetszeni az ilyen korú babáknál, a szeparációs szorongás már elkezdődhetett. A napközbeni alvásnál is érdemes már besötétíteni, elmondani neki mi fog következni…mindig hasonlóan csinálni. Egy új szokás kialakítása akár két hetet is igénybe vesz, eleinte nagy tiltakozás lehet, érdemes olyat választani, ami azért a babának is bejön, úgy könnyebb. Vannak babák akiknek az átlagnál kevesebb az alvásigényük, nem tudom megítélni, hogy az önöké ilyen-e. Homeopátiás végzettségem nincs, még nem találkoztam olyannal, akinek ilyen pici babáján bármit segítettek volna a bogyók, de persze nem zárható ki semmi. Soha nem adtam ilyet gyermeimnek, saját tapasztalatom nincs vele, nem tudom megítélni van-e értelme. Szintén nem tudom megítélni, hogy a gyermek étkezése milyen, nem-e bántják pukik éjszaka, nem-e szomjas…milyenek az éjszakai zajok…
  A trükk az, hogy el kell fogadni a gyermeket, figyelni kell igényeit, ki kell ismerni, rá kell hangolódni, ez eltart egy ideig, ráadásul mivel a baba egyre értelmesebb, mire valamibe beleszokik, jön egy újabb korszak, ahova más megoldást kell kieszelnünk. Hogy önöknél mi az ami a legjobban beválna, azt ennyi információ alapján lehetetlen kitalálni, csak ön tudja kitapasztalni,hiszen folyamatos visszajelzést kap és a saját (meg)érzéseinek a megfigyelése is segíthet. Ekkora babánál a délutáni alvást már gyakran le kell kicsit szabályozni, hiszen, ha a délutáni alvás ébredése nagyon kitolódik, akkor nem várható, hogy este időben elaludjon. Nem tudom megítélni, hogy önök mit “rontottak el”, elképzelhetőnek tartom, hogy semmit, egyszerűen elkezdődött ez a korszak:
  Ajánlom figyelmébe ezt a cikkem, itt még több info van erről a jelenségről:
  http://www.dokimami.hu/2010/08/29/segitseg-elromlott-a-kisbabam-nem-akar-elaludni-ejszaka-ujra-felkel-es-egy-percig-sincs-el-egyedul/
  Kitartást kívánok!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Az esti altatás felér egy kivégzéssel – legyen a nap fénypontja (10 tipp) at Dokimami.

meta