Kevés a tejed? – teszteld le

augusztus 18th, 2009 § 0 comments

szopi

Sokan hiszik azt, hogy kevés a tejük és tápszerpótlásra van szüksége a kisbabájuknak. Pedig ez a jelenség sokkal, de sokkal ritkábban fordul elő, mint gondolnád. Az alábbiakban leellenőrizheted, hogy tényleg kevés e a tejed? De ne feledd, ha tényleg kevés, akkor sincs veszve minden, a legtöbb helyzetre van természetes megoldás.

Ha ezekre igennel válaszolsz, akkor NEM kevés:

 1. A baba egészségesnek látszik.
 2. 4 óránál többet ébren van, aktív (az első hetekben normális, ha többet alszik, főleg, ha a kiírt időpont előtt több héttel született)
 3. korlátozás nélkül szopik és csak anyatejet kap
 4. napi 6 nedves pelenkája minden nap van
 5. laza, sárga a széklete
 6. szépen gyarapodik, min. 12 dkg-ot hetente, de ha többet hízik sem baj, ahogy telnek a hónapok, a hízás mértéke csökken és egyénenként nagymértékben változik, nem lehet csak a hízás alapján megítélni, hogy kevés e a tej, ha a baba szépen fejlődik, hangulata, érzelmi, szellemi állapota, mozgásfejlődése megfelelő, akkor elég a tej.
 7. a tejleadó reflex működik. Megtévesztő lehet, hogy intenzitása idővel gyengül. Vannak olyan anyák, akik soha nem érzik a tejleadó reflexet és mégis sikeresen szoptatnak.

Igennel válaszoltál a legtöbb kérdésre, de mégis úgy érzed, hogy kevés a tejed, nem lehet, hogy ez tévesztett meg?:

 1. A melled már nem olyan telt, mint eleinte. Eleinte majd szétdurrantak, Pamela Anderson szilikon melle meg se közelítette a tiedet? Az első napokban nemcsak a tej, hanem a vérbőség, és a szövet közötti folyadék felgyűlése is okozza a mell teltségérzetét. A cici lágyabb, könnyebb és sajnos lógósabb is lesz az idő múlásával. Ráadásul, a tejmennyiség is a baba igényeihez apad. Tehát, ha már nem duzzadtak olyan mértékben a cicik szopi előtt, az még nem azt jelenti, hogy nincs elég tejed, csak annyit, hogy beálltál egy egyensúlyi állapotra.
 2. Eleinte még simán spriccelt a tej a másik ciciből is, ha szoptattál. Netán napközben is csöpögött spontán. Mostmeg már nem. Ez teljesen normális, nem azt jelenti, hogy nincs elég tejed. Örülj neki, hogy nincs már szükség az anyatejgyűjtő kagylóra, vagy párnácskára a melltartóba.
 3. Délután sír a baba, biztos éhes. Egyáltalán nem biztos. Ajánlom figyelmedbe a 10 féle babasírás című bejegyzésemet. Katt ide!
 4. Nem kakál minden nap. Az anyatej szinte tökéletesen emészthető, alig hagy salakanyagot maga után. Vannak olyan babák, akik már pár hetes korukban nem kakálnak minden nap. Ez teljesen normálisnak tekinthető, persze ennek is van határa. A pisi jobb jelző, legalább 6 nedves pellusnak kell lenni naponta. (A közeljövőben tervezek cikket a pisiről, kakáról, mert nem is olyan egyszerű kérdés ez.)

Kevés az anyatej, vajon mi okozhatta?

 1. Nem volt elég ideig és elég gyakran a cicin a baba. Pl. túlzott módon ragaszkodtál egy napirendhez, vagy cumit adtál a szájába?
 2. Váltogattad a melled és nem tudta kiszívni a zsírosabb tejet a ciciből?
 3. Dohányoztál? Fogamzásgátlót szedsz? Ergotamin származékot szedsz?
 4. Mellműtéted volt? Főleg a mellkisebbítő műtétek után fordul elő, hogy kedvezőtlenül befolyásolják a tejmennyiséget.
 5. Tápszer pótlást adtál neki és ahelyett, hogy fokozatosan csökkenteted volna a napi mennyiséget és visszatértetek volna az anyatejre, minden nap egyre többet és többet adtál a babának.
 6. Rosszul kapja be a mellbimbót, nem kapja be az udvart is.

Mit tehetsz, ha kevés a tejed? Olvasd el a 6 praktika, hogy több legyen az anyatej című bejgyzésemet, hátha választ kapsz. Katt ide!

Tagged ,

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Kevés a tejed? – teszteld le at Dokimami.

meta