6 praktika, hogy több legyen az anyatej

augusztus 17th, 2009 § 25 hozzászólás

szoptatasSok kezdő anya stresszel az anyatej miatt. Nem elég a tej, mi van ha elapad, már nem feszül úgy a mellem, esténként sír a baba, biztos éhes és ehhez hasonló érzések kavarodnak a legtöbb anyában az első hónapok során. És valóban, ha körülnézel és beszélgetsz a többi anyukával, azt a következtetést vonhatod le, hogy a tej elapadása reális félelem. Pedig nem az, csak sokan “elrontják” a természetes folyamatot, beavatkoznak mesterségesen (pl. tápszert adnak) és akkor valóban elapad a tej. Ha megfigyeled ezeket a történeteket, akkor a legtöbb mindig egy növekedési ugrással kezdődik (pl.hallottál már ilyet: 6 hetes-2 hónapos koráig volt csak elég tejem, 4 hónapos kora után pótlás kellett…stb) Ha pedig elkezdi valaki a tápszert és utána nem törekszik az elhagyására, akkor bizony a baba a cumit fogja választani, nem az anyatejet, ebben biztos lehetsz. (Azért nem kell megdolgozni annyira, a cici csak hobbi lesz neki. Innen pedig egyenes út vezet vezet a tej elapadásához. ) A következő bejegyzésben lesz szó azokról a jelekről, amik arra utalnak, hogy kevés a tej. Az alábbiakban azokat a praktikákat gyűjtöttem össze, amivel növelni lehet a tejmennyiséget, ha tényleg kevés. Ezek alkalmazására általában növekedési ugrás, illetve elkezdett tápszeres hozzátáplálás elhagyása céljából lehet szükség.

 1. Többet kell szoptatni a babát. A fejéssel átütő sikert nem lehet elérni: ui. ha szopik a baba, akkor folyamatosan termelődik az anyatej (ha üres a cici akkor is), ha fejsz, csak a maradékot tudod lefejni. Természetesen a maradék tej lefejése hasznos lehet, de ha csak 10-20 ml jön, akkor azzal már nem érdemes kínlódni. A cici a babához fog adaptálódni, nem a mellszívóhoz. A természet csodálatos, ha többet szopik a baba, akkor több tej fog termelődni legközelebb a ciciben. A baba szopása a leghatékonyabb tejhozam növelő módszer. Hidd el, mégha túl egyszerűnek tűnik is.
 2. Minden szoptatás előtt igyál (előtte 10-15 perccel egy pohár vizet), ha szükséges közben is lehet inni. De napközben is figyelj a megfelelő folyadék bevitelre, most ez nagyon fontos!
 3. Legyél nyugodt és laza.
  Olyan testhelyzetben szoptass, ami kényelmes neked hosszú időn át. Lazíts, hangolódj rá a babára. (én pl. fekve szerettem szoptatni)
 4. A tejserkentő bogyók és tea segíthetenek valamennyit, csak sajnos folyamatosan használva a hatásuk csökken. Tapasztald ki neked melyik a leghatásosabb. (nekem pl. a gyógynövényekből (nem filteres) készült tea bizonyult a leghatékonyabbnak, sajnos nem lehet minden patikában kapni) Mellettük nagyon fontos a rendes, változatos táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel. Pihenés és nyugalom.
 5. 2 órán belül ne váltogasd a melled. Pl. megszoptatod, mikor megunja, utána böfizteted, majd pl. 20 perc múlva újra visszateszed ugyanarra a mellre, így a zsírosabb tejet is biztos ki tudja szopni. Majd 2 óra, 2,5 óra múlva újra szoptatsz a másik mellből és ugyanezt eljátszod akkor is. Ha nagyon nem elég a tej, ami az egyik ciciben van, akkor átmenetileg lehet mindkét mellel megkínálni a babát egy szoptatás alkalmával is. De ilyenkor mindig figyelj arra, hogy a következő szoptatásnál azt a mellet kapja, amiből utoljára szopott, hogy onnan is jól kiszívhassa a zsíros tejcsit. Ha nem így teszel, akkor le fogsz apadni. De ezt csak szükség esetén alkalmazd és csak néhány napig.
 6. Mellbimbó bizgerálása, ezzel a szoptatást imitálod. Állítólag, ha szoptatás előtt 10 percig a baba nézése közben ezt csinálod, akkor több tejed lesz.

§ 25 Vélemény: 6 praktika, hogy több legyen az anyatej"

 • […] Comment! Sok kezdő anya stresszel az anyatej miatt. Nem elég a tej, mi van ha elapad, már nem feszül úgy a mellem, esténként sír a baba, biztos éhes és ehhez hasonló érzések kavarodnak a legtöbb anyában az első hónapok során. És valóban, ha körülnézel és beszélgetsz a többi anyukával, azt a következtetést vonhatod le, hogy a tej elapadása reális félelem. Pedig nem az, csak sokan “elrontják” Tovább olvasom! […]

 • […] Mit tehetsz, ha kevés a tejed? Olvasd el a 6 praktika, hogy több legyen az anyatej című bejgyzésemet, hátha választ kapsz. Katt ide! […]

 • LillaTündér szerint:

  A lányom a 10. napra behozta a születési súlyát, utána viszont egyáltalán nem gyarapodott egy dekát sem. Hősiesen kibírtuk 1 hónapos koráig tápszer nélkül, de a végén már tényleg kínzásnak éreztem, annyira éhes volt. Pedig a 3. héttől megtanult szépen szopizni, és gyakorlatilag non-stop a mellemen volt, amikor nem, akkor meg fejtem. Hősnek éreztem magam, de hiába… Elkezdtem Domperidont szedni, amitől 300 ml helyett most kb. 500 ml tejem van naponta, a 7 hónapos babám azóta sem látott cumit (ujjetetés, fecskendő), és a tej mennyisége a tápszer mellett is fokozatosan nőtt. Viszont a Domperidon lecsökkentette a pajzsmirigy hormonomat, és félek, hogy abba kellene hagynom. Okozhat ez egy év alatt bármilyen komoly (akár szervi) elváltozást?

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  A Domperidon szoptatás alatt nem javasolt, igaz, hogy van a tejserkentő mellékhatása, de ez csak mellékhatás, nem erről szól ez a gyógyszer. A gyógyszereket nem szokták szoptató anyákon tesztelni, ezért terhesség, szoptatás során a régóta ismert gyógyszerek javasoltak, amikről a tapasztalat azt mutatja, hogy nem okoznak problémát. Egyébként nagyon gratulálok, hogy ennyire kitartottál a szoptatással kapcsolatban. Hagyd abba a Domperidont. Már 7 hónapos a kislányod, nem kell görcsölni az anyatej miatt. Persze nagyon jó az anyatej, de a kevesebb is sokkal több, mint a semmi. A pajzsmirigy hormon szülés után szokott vacakolni, fontos vele foglalkozni.

 • Csilla szerint:

  Kedves Dokimami!

  Végigolvastam mindent szopi ügyben. A bánatom az, hogy 24 órával ezelőtt duzzadt a mellem, és a 6 bhetes kislányom gond nélkül szopott akár 140-150 grammot is egy ciciből. Mostanra ez megváltozott, épp az imént 2 ciciből se jött össze a 100 gramm (többször visszatettem, büfiztünk stb). Tudom én, hogy beáll a kereslet-kínálat, de arra nem számítottam, hogy ez ilyen drasztikus csökkenést hoz. Avagy éppen elapad a tejem?… Semmi nem más az elmúlt napban, minrt eddig. A párom szerint akkor majd eszik tápszert. Ez rendben is van, de mi történt a tejjel?! Abban biztos vagyok, hogy éhesen nem fog elaludni, tehát valószínűleg adni fogok neki tápszert.
  (Előtörténet: kicsit később jött a tejem,és a bimbóm miatt nehezen szoptattam az elején, ezért az első időkben hozzátápláltam, de kb 3-4 hete tisztán anyatejet szopik a kislányom. 3200 grammal adták haza, 4 hetesen 4200 g volt a súlya. Sok tejem is volt, szeret is szopizni. Nem fejtem, csak az elején 1-2 alkalommal.)
  Lehet, hogy nem jó helyre írtam, de nem vagyok járatos az ilyesmiben. Remélem, nem zavartam. Csak mindenhol azt írják, a tej nem apad el ok nélkül. Ez meg most nagyon úgy tűnik… Még kipróbálom a több folyadékot, és ahogy az elején nem adtuk fel a szopizást, most sem fogjuk.

  Ettől függetlenül is hadd mondjam el, nagyon tisztelem, amit csinál.

  Ui: írtam egy emilt is, némileg véletlenül 🙂

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  E-mailben küldöm a választ.

 • Csilla szerint:

  Kedves Dokimami!

  Megkaptam, köszönöm, különösen a gyorsaságot. Utólag 🙂 belegondolva azt hiszem, a legnagyobb gondot az jelentette, hogy a megelőző napon szinte semmi folyadékot nem ittam. Hátha okulásul szolgál másoknak… Elkezdtük a gyakoribb szopizást, ami persze még kevés tejet jelent, viszont az erkélyen, a friss levegőn a kocsijában ringatva el tud aludni két etetés között. Arra az 1-2 órára… 🙂
  Még egyszer minden tiszteletem, további szép napot!

 • Mari szerint:

  Hozzáfűznék. 5 hónapos a kisbabám, pár hete már nem volt elég neki a tej, próbáltam az itt leírtakat, nem jött össze. Semmi gond, úgy 200 ml/nap pótlásba nem hal bele. Két nappal ezelőtt a terhességből megmaradt Schüssler-sókat elkezdtem megenni, gondoltam, tán jó lesz a csontjaimnak, ártani nem árt, ne dobjuk ki. Másnap döbbenten vettem észre, hogy tökéletesen elég a tejem. Azóta is. (Minden más ugyanaz.) Nem tudom, valóban lehet-e ilyen hatásuk, de úgy látszik, van :)) Remélem, nem gond, hogy kiírtam a márkanevet.

 • pm szerint:

  1 hónapos a babám. Eddig szinte fulladozott a tejben, azonban az utóbbi időben ritkábban eszik és tegnap óta azt érzem, nem elég neki, ami van. Azóta 2 mellből szoptatom, de félek, ez sem elég. A melleim megereszkedtek, kisebbek is, amiről azt olvasom, hogy normális, de félek, hogy ő nem szívja ki rendesen, lusta a végét megenni, mert eddig nagyon jött neki, most meg dolgozni kell érte. Ráadásul a tejleadásnál nagyon erősen fájnak a melleim, sajgat, amikor szoptatok. Ez normális és csak a kereslet-kínálat állt be, vagy aggódnom kell, hogy elapad a tejem? Egyébként semmi változás nem történt az életvitelemben, csak az utóbbi 2 nap 3-4 óránként evett. Viszont mostanra már azt érzem, hogy 3-4 óránként sem telik meg a mellem, közel sem. Hogyan tudok rájönni, hogy minden rendben van, vagy aggódnom kellene?

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Pm!
  Nem tudhatom, hogy valóban elegendő-e a tej, de a leírtak részei a normál folyamatnak. Figyelni kell van-e elegendő pisi, milyen a baba hangulata…ekkortájt van egy növekedési ugrás is, az a lényeg, hogy igény szerint kell szoptatni a kicsit, ha gyakrabban kéri, akkor úgy. Akkor újra lesz annyi tej, amennyire szüksége van. Ez pár nap kellemetlenséggel szokott járni, de többnyire nincs szükség tápszer kiegészítésre. De már soha nem lesz annyi tej és olyan mértékű mellduzzanat, mint az elején volt. Ha úgy érzed, hogy nem szopja ki a végét, kis pihenő után vissza teheted ugyanarra. A fájdalom idővel csökkenni fog, de arra figyelni kell, hogy jól legyen a baba szájába a mellbimbó, nehogy kisebesítse. http://www.dokimami.hu/category/csecsemogondozas/szoptatas-csecsemogondozas/ itt írtam bővebben a szoptatásról. Kitartás!

 • pm szerint:

  Köszönöm a választ. Most nem térnék ki, miért nem szeretnék már igény szerint szoptatni. Úgy kezdtem, de bizony az én babámnak nem ez a legjobb, rá kellett jönnöm, akármennyire is szeretném. A melleim a múltkori hozzászólásom óta talán “rendbejöttek”, viszont lenne egy újabb kérdésem, ha szabad feltennem. Amióta ez a mellváltozás történt, a babám sokszor cuppog a mellemen. Ezt miért csinálja és mit jelent? Nem jöttem még rá, hogy mikor csinálja. Mert akkor is előfordul, ha duzzadt a mellem, vagy ha puhább, ha eszik, meg ha cumizik rajta is, ha álmos, vagy ha éber, akkor is, de néha ritkábban. Félek, hogy ekkor sok levegőt nyel, vagy kevesebbet eszik. Ezzel foglalkoznom kell, vagy ez nem probléma? Hogyan tudok ellene tenni?
  Rengeteg pisi van minden nap. A baba hangulata sajnos erős hasfájás és bélproblémák miatt nem a legjobb. Néha ficánkol a mellemen, de néha meg gyönyörűen eszik teljesen ráharapva és egyenletesen. Minden babánál ennyire változó, vagy valami gond van a technikájával?
  Előre is köszönöm az újabb választ!

 • pm szerint:

  Még egy dolgot szeretnék hozzáfűzni az előzőekhez. Mostanában rengetegszer nyel félre a baba szopás közben.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Pm!
  A pocin talán ez kicsit segíthet: http://www.dokimami.hu/2009/06/06/csecsemogondozas-tanfolyam-9-resz-hasfajas-enyhitese-gyogyszer-nelkul/. Mindenkinek ki kell tanulnia a kisbabáját, minden gyermek kicsit más. Kipróbálhatsz esetleg többfajta szoptatási pozíciót, vagy ha szükségét érzed szoptatás közben lehet böfiztetni, majd folytatni a szopit. Nem tudom így megítélni, hogy van-e bármi probléma a szopási technikával, ha nagyon aggódsz miatta, vagy rossz érzésed van, akkor érdemes lenne megkérdezni a védőnőt, netán megmutatni neki a szoptatást, vagy elhívni egy szoptatási tanácsadót, ha szükségét érzed. Minden jót kívánok!

 • nocy szerint:

  Nekem mar mindjar 5honapos lessz a kicsi…azonban egesz mostanaig nem is volt semmi gond csak hogy mostanara mar nagyon elapadtta tejem,pedig tenlegesen nem adttam neki tapszert sem egyaltalan. De mar odaig jutottunk h az este pl mikor a mellemre tettem mge csak meg sem akart idlni a tejem…szegeny pedig csak szivta szivat….Kb egy olyan honapja elkeztem tornazni eleg nem konnyu tornakat.Esetleg lehet a torna az oka? lehetseges ???

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Igen, a kemény torna csökkentheti a tejmennyiséget.

 • cicc szerint:

  Kérdésem az lenne milyen gyógyszer emeli a prolaktinszintet biztonságosan?Felírja-e a háziorvos?
  Már minden tejszaporító praktikát kipróbáltam,( Urtica, Ricinus Communis, görögszéna, macikávé, Ovomaltine, ételek amik serkentik a tejet, fejés) de a menses miatt mindig lecsökken a tejem. Most már csak 5-10 ml van. Fejem is és szoptatok is kitartóan, tápszeradás előtt.
  Szeretném visszahozni a tejcsikét de már tanácstalan vagyok. 3 hónapja kezdődött és azóta csak apad.Minden menses után egyre kevesebb. Most lesz 6 hónapos a pici lányom. A gyógyszert azért kérdeztem, mert olvastam, hogy adoptált gyerekeknél is be lehet indítani a tejet az örökbefogadó anyánál. Még a szoptanítot kipróbálom, de ha az sem segít akkor teljesen kiakadok.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Cicc!
  A védőnőtől vagy szoptatási tanácsadótól kértél már tanácsot? Nem lehet, hogy a babád a ciklusod bizonyos időszakában nem szereti a tejed (ezt úgy veszed észre: először olyan, mintha több tejed lenne, mert nem szívja ki, utána hozzáapad, majd mikor újra szereti, akkor meg már kevés van) és leapaszt. A leghatékonyabb tejhozamnövelő a baba szopása szokott lenni, amikor maximálisan kiszív mindent, sokszor van cicin. Nem tudom, hogy a háziorvos hajlandó lenne-e kiírni bármit is emiatt, hiszen már 6 hónapos a kicsi, elkezdődött a hozzátáplálás. Én látatlanban nem tudok semmit sem tanácsolni neked, mivel ennyire elszánt vagy, jó lenne megbeszélned ezt a védőnővel vagy egy szoptatási tanácsadóval.
  Kívánom a legjobbakat.

 • Orsi szerint:

  Kedves Dokimami!

  Nekem az elejétől fogva volt bőven tejem, sőt több is a kelleténél. Most lesz 6 hónapos a kisfiam, 5 hónapos korában megkezdtem a hozzátáplálást, mert költözés után, egyre kevesebb lett a tejem. Egyszer be is gyulladt, akkor nagyon lecsökkent, de vissza tudtam hozni, nem mondom, hogy ugyan annyi lett, mint régen, de elég volt neki, akkor csak egyszer kapott bébiételt egy nap. Talán a költözéssel járó stressz miatt, de újra lecsökkent a termelés. A tápszert nem hajlandó elfogadni, sokfélét kipróbáltam, de egyik sem tetszett neki. Igazából én sem szeretném neki adni, hisz az anyatej a legjobb neki, de aggódom, hogy elég-e neki az az anyatej mennyiség, amennyit kap, ez kb. 300ml egy nap. Már ötször kap bébiételt egy nap, nagyon jó étvággyal, mindent megeszik, de aggódom, hogy elég fehérjéhez jut-e. Próbálom a tápszert belecsempészni az ételébe vagy a gyümölcslevébe, de többnyire nem kell neki, kiérzi az ízét, inkább nem is próbálkozom már, nem akarom elvenni a kedvét az evéstől. Elég neki ennyi tejcsi? Mikor adjak neki húsit? Köszönöm a segítséget! Orsi

 • Zsófi szerint:

  Kedves Doktornő!

  A kisfiam 5 és fél hónapos, anyatejes baba. Nem az az “éhenkórász” típus, mert ha nem etetem meg, ő sem kéri az adagját, viszont bármikor képes (lenne) szopizni, ha mellre rakom. Azaz nekem kell figyelni az órát. Viszont – mivel eleinte nagyon erős volt a tejleadó reflexem, a másik mellemből is dőlt a tej – ha türelmetlen vagy nem elég éhes, nem hajlandó megvárni, hogy beinduljon a reflex (ami sokszor 1-2 percbe is beletelik), és ilyenkor inkább nem próbálkozik kitartóan, hanem inkább ordít. Úgy tűnik, mintha egyre nehezebben tudná kiváltani a tejleadó reflexet. Én szívesebben szoptatnám gyakrabban, hogy legyen bőven tejem, de nem várja ki a babám, hogy beinduljon a tej, és csak kínlódás mindkettőnknek, így nem tudom fokozni a tejtermelést. Mit tehetnék? /Félek, ha megkezdjük a hozzátáplálást és kiváltjuk a szoptatást, elapad a tejem. (Egyébként már nagyon érdekli az evés, kinézi a falatot a szánkból :))/
  Hozzáteszem, minden alkalommal két mellből szoptatok kb. 4 hónapja, mert csak így elég neki, viszont így még elég. Egy nap 5X szopik, napközben kb. 4-4,5 óránként (4 alkalom)+ hajnalban, amikor eszébe jut (kb. 4 és 6 között valamikor).
  Lehet valahogy erősíteni/gyorsítani a tejleadó reflexet?
  Köszönöm a segítségét!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Orsi!
  Van egy összefoglaló cikkem a hozzátáplálásról: http://www.dokimami.hu/2010/07/28/csecsemogondozas-tanfolyam-44-resz-a-hozzataplalas-62-gondolat-es-a-hivatalos-ajanlas/, ennél nem tudok többet most sem mondani. A tejpépet nem próbáltad? Azt talán jobban elfogadja, mint a tápszert. Minden jót nektek!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Zsófi!
  A hozzátáplást lassan tényleg ideje lenne elkezdeni, különösen, ha ennyire érdeklődő. A tej pedig majd úgy alakul ahogy alakul, felesleges előre aggódni. Keveset tudok rólatok, ha úgy érzed segítségre van szükséged a szoptatáshoz, akkor érdemes lenne a védőnővel vagy egy szoptatási tanácsadóval személyesen beszélgetni. Én így nem tudom megmondani, mi lehet a probléma gyökere, lehet, hogy gyakrabban kellene mellretenni, nem megvárni, amíg nagyon éhes lesz, vagy el kellene kezdeni a hozzátáplálást, lehet, hogy már előre stresszelsz, amikor a szopi jön, vagy elő bizgerálni a mellbimbót…sok minden lehet. Sajnos én nem tudok a távolból segíteni, a védőnővel kellene beszélned. Kívánom a legjobbakat.

 • Nagy Veronika szerint:

  Kedves Doktornő!

  3 és fél hetes a babám. Eddig szinte fulladozott a tejben, azonban az utóbbi 2 napban azt érzem,h alig van tejem. Azóta 2 mellből szoptatom, de félek, ez sem elég. Többnyire így a kettőből összejön a 100-120 ml. A melleim megereszkedtek, kisebbek is, amiről azt olvasom, hogy normális, de félek, h valami miatt elapadtam vagy hogy ő nem szívja ki rendesen, lusta a végét megenni, mert eddig nagyon jött neki, most meg dolgozni kell érte. Ez normális és csak a kereslet-kínálat állt be, vagy aggódnom kell, hogy elapad a tejem? Egyébként semmi változás nem történt az életvitelemben. Azt érzem, hogy 3-4 óránként sem telik meg a mellem, közel sem. Hogyan tudok rájönni, hogy minden rendben van, vagy aggódnom kellene?

  Válaszát előre is köszönöm
  egy aggódó anyuka

 • Nagy Veronika szerint:

  ismét én 🙂
  lemaradtak az előző hozzászólásomból a következő tények még:
  tehát kb 2 napja vettem észre, h jelentősen csökkent a tejmennyiségem. egy ciciből bőven meg tudtam etetni, aztán elég sokat tudtam is fejni. most pedig kettő kell, h jól lakjon, és így is szinte üresre szívja mindkettőt. rengeteget iszom, folyamatosan készítem a lactoherb teát, abból is napi 1 liter az adagom. Fejem a melleimet, de már csak szűk 10 ml jön belőlük szopi után. Az előző hetekben mindkét mellem egyformán majd szét robbant a tejtől, most pedig aránytalanul kevésbé is telődik a bal cicim. Minden szoptatás után mérem a babát és megeszi a maga 100-120 grammját, de borzasztóan aggaszt, h el fog fogyni a tejem vagy nem lesz elég és tápszeres kiegészítésre lesz szükségünk. Mindent megteszek, h legyen elég tej, nem tudom, h fog-e javulni ez a helyzet vagy csak átmeneti állapotról van szó. Mi lehet ennek az oka? az is igaz, h kis mellekkel rendelkezem, bár tudom, h ez nem igazán számít. Teljesen kiborít, h lehet, h nem fogom tudni a saját melleimből táplálni a kisfiamat.

 • Dokimami szerint:

  Kedves Veronika!
  Normális, ha úgy érzi, hogy csökkent a tejmennyiség, ez mindenkinél így szokott történni, aki nem fej direkt, nem tejleadó anya…stb…annak hozzáapad a babához. Hogy ez történt-e, vagy netán kevés-e a babának most a tej, azt abból lehet sejteni, hogy hogyan alakulnak a pisis pellusok, hogyan gyarapodik a baba. Személyreszabott tanácsot, választ én innen a távolból nem tudok adni ennyi információ alapján, a védőnő, vagy egy szoptatási tanácsadó tud segíteni ilyen kérdésekben.
  Minden jót kívánok!

 • Dokimami szerint:

  Kedves Veronika!
  Sok mindenkit megriaszt, amikor a mellek a babához apadnak és már nem ömlik a tej…nem baj, ha szopi után már nem lehet fejni. Ha nem tejleadó anya, akkor felesleges időpocséklás, macera. Szükségtelen minden szopi után mérni a babát, roppant idegesítő. A pisis pellusokat kell figyelni, a hangulatát, a heti gyarapodását. A jövőn aggódni felesleges. Ha netán tápszerre lesz szükség egyszer, az sem a világvége, ugyanolyan egészséges baba lehet úgy is, mint így. Persze jó lenne, ha nem lenne erre szükség, de ezen előre aggodalmaskodni felesleges, a jövő még nem látszik. Valószínüleg a mellek hozzáapadtak a babához. Hamarosan jönni fog egy növekedési ugrás is, ami egy újabb nehézség lesz, akkor tényleg nem lesz elég a tej, de ezt is sokan át tudják vészelni tápszer nélkül. Nyugalom, ez nagyon fontos. Az idegeskedés tejapasztó hatású. Kitartás!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod 6 praktika, hogy több legyen az anyatej at Dokimami.

meta