Várandósan biztonságos a repülés? (legújabb tudományos cikkek áttekintése)

augusztus 6th, 2009 § 12 hozzászólás

repulesEgyre több magyar nő kerül olyan helyzetbe, hogy várandósan is repülnie kell. A második trimeszter ajánlott repülésre, ezt nagyjából mindenki tudja, a 36. hét után már a repülő társaságok nem vállalják a kismamákat, de vajon mi a helyzet az első trimeszterrel, mikor annyira vigyázni kell, mikor még a vetélés és fejlődési rendellenességek kialakulásának oly nagy a kockázata? El lehet ezt intézni egy egyszerű igennel vagy nemmel? El lehet, de én azért körülnéztem a tudományos világban. Nézzük mit kell tudni egy várandós nőnek a témáról:

 1. Miért gondoljuk, hogy káros lehet várandósan a repülés? A repülőn: alacsony páratartalom, változó kabinnyomás, oxigénszegény levegő, hosszan tartó ülés, turbulencia, kozmikus sugárzás fordul elő.
 2. Nézzük mi a helyzet a várandós légiutaskísérőkkel, náluk gyakoribb a vetélés az első trimeszterben? Csak azon légikísérők körében volt nagyobb a spontán abortuszok száma, akik több mint 74 órát repültek havonta. (Viszont menstruációs rendellenességek, illetve a meddőség gyakrabban fordult elő körükben.)
 3. Mi akkor az álláspont? Repüljek várandósan vagy nem?
 • A 36. hétig lehet repülni, DE
 • a lehető legkevesebbet, ez főleg a légiutaskísérőkre vonatkozik, egy átlagos halandó magyar nőt nemigen fenyeget a havi 74 óra felhők között töltött idő
 • egészségügyi problámák elő jöhetnek a repülőn az oxigén szegény környezetben, ez főleg a szív és tüdőbetegeket viseli meg, oxigén pótlásra is szükség lehet (pl. instabil angina, congestive szívelégtelenség, krónikus tüdőbetegség esetében)
 • trombózis veszély fokozottan fennáll, ezért nagyon gondosan tornáztatni kell a lábadat, ügyelni kell a folyadékbevitelre, egyeseknek szüksége lehet kompressziós harisnyára, vagy acetlszalicilsavra
 • akinél fennáll a koraszülés veszélye, vagy bármilyen probléma a méhlepénnyel, azok óvakodjanak a repüléstől
 • ugyanúgy be kell kötni az övet a repülőn a várandós nőnek, mint a többi utasnak, sőt a turbulencia miatt, javasolt folyamatosan bekötve lenni a kimamának
 • nem árt, ha tudatjuk a személyzettel, hogy várandósak vagyunk

Összefoglalás, a lényeg: Egészséges kismama a 36. hétig biztonsággal utazhat repülőn, nem lesz nagyobb veszélyben magzata, mint ha a szárazföldön közlekedne jelenlegi tudásunk szerint. Beteg kismama inkább ne repüljön, de ha muszáj, akkor orvosával előzetes konzultáció szükséges és meg kell tenni az óvintézkedéseket.

Online ingyenes csecsemőgondozás tanfolyam! A szülés megindulás jeleitől 1 éves korig. Gyakorlatias és hiteles! Ne hagyd ki, leendő gyermeked érdekében, katt ide és tanulj szórakozva!

§ 12 Vélemény: Várandósan biztonságos a repülés? (legújabb tudományos cikkek áttekintése)"

 • piga szerint:

  Sziasztok,

  Szerintem ideje volt már tiszta vizet önteni a pohárba ebben a kérdésben. Hiányát éreztem ennnek a témának és most egy megalapozott és korrekt választ kaptam aggodalmaimra.

  Gratula, Piga

 • Éva szerint:

  Sziasztok,

  Én 7 hetesen mentem Amerikaba, semmi bajom nem lett. Persze jobb az ovatossag, de nem szabad egybol elvetni a repules gondolatat! JO utazast a tobbi kismamanak is!

  Évi

 • eva szerint:

  Engem 11 hetesen nem engedett az orvosom egy 2 oras repuloutra,el kellett cserelnem a jegyemet

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Az újabb nézeteket tekintve kicsit talán túlzott óvatosságnak tűnik, de az első trimeszterben a rosszullétek miatt valóban nem tanácsos repülni, de ha valaki jól érzi magát, akkor nem valószínű, hogy káros lenne a magzatra és egészséges várandósra nézve, legalábbis jelenleg ezt gondoljuk. Persze a legjobb mindent elkerülni, az a legbiztosabb.

 • Zsuzsi szerint:

  Kétszer 5 órás repülőútra van jegyünk 10 nap múlva. 8 hetes terhes leszek, kis bevérzésm van, hormon gyógyszert írt fel az orvos a papíron diagnózisként fenyegető vetélés szerepel. Amúgy nincs bajom, hányingerem. Mit tegyünk – bár ez nem pénzkérdés, de a jegyet visszaváltani nem lehet…

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Ebben a kérdésben nektek kell dönteni. Nagyon korai még ez a terhesség, ha nem lenne kis bevérzésed, akkoris bármi megtörténhetne (bár ez később is igaz, de ekkor még sokkal nagyobb valószínűséggel). Mivel nem tudom mennyire várt terhesség ez, mi célból lenne a repülés…kétszer 5 óra azért eléggé megterhelő egy nem várandósnak is. Amit én tennék a helyedben, feküdnék és néhány nappal a tervezett repülés előtt felkeresném az orvosom egy vizsgálatra és megkédezném mit tanácsol. Ha nem lehet visszaváltani a jegyet, akkor elvileg ráér a döntés, bár én ezt nem tudhatom. Kívánom, hogy minden rendben legyen!

 • ANita szerint:

  SZiasztok!
  Most vagyok 8 hetes terhes, és kb a 14. héten utaznánk Amerikába. Sajnos mivel az American Airlines nem indít Európába járatokat, így 2 hét alatt 14le-felszállás lenne, valamint 22 óra alatt jutnánk ki. A terhesség szerencsére komplikációmentes, de sok rosszat hallani…
  Inkább mondjuk le?
  Köszi, ANita

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Anita!
  Sajnos ebben a kérdésben nem dönthet senki helyetted, csak Te tudhatod mi mennyire fontos, hogyan vagy, a 22 órás repülőút egyébként is igen megterhelő, de sok mindenkinek sikerült már gond nélkül átvészelni, de tragédiák is történnek, repüléstől függetlenül is…garanciát senki sem tud adni se ide-se oda.
  Kívánom a legjobbakat!

 • Era87 szerint:

  Sziasztok!
  Tervezzük a babát párommal,és már egy ideje dolgozunk is rajta,sajnos eddig nem sok sikerrel 🙁 Októberben mennénk ki Németországba és mivel rajta vagyunk a babán,addigra akár össze is jöhet,de még annyira az elején lennék,hogy félek,hogy esetleg baj lehetne belőle.A jegyünk már most megvan véve,úgyhogy érdekelne,hogy a terhesség elején nem e lehet belőle baj.Nem hosszú útról van szó,csak 1óra 20perc.Az orvostól már elején is kell papír a terhességről? Csak úgy repülhetek?
  Köszönöm!
  Erika

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Erika!
  Nem kell az orvostól papír róla. Az terhesség kezdetén még sok minden eldőlhet. Nem lehet százszázalékos garanciát adni, hogy nem lesz baj, és ha mégis, akkor azt mi okozta. Ezért nem tudok többet mondani, mint ami a cikkben van. A döntést csak ti hozhatjátok meg.
  Kívánom a legjobbakat!

 • Borka szerint:

  Sziasztok!
  En is a repulessel kapcsolatban szeretnek kerdezni.
  Lombikos babaim vannak. De egyenlore meg csak egy pozitiv teszten vagyok tul. Szerdan megyek vissza az orvosomhoz ultrahangra. Es csutortokon utaznek a ferjem utan, Kanadaba(akkor leszek kb 6 hetes terhes). Ez kb 14 oras ut plusz az atszallasok.
  Erdeklodni szeretnek, hogy ez mennyire lehet megterhelo a szamomra? Es szamit-e valamit, hogy lombikos babaim vannak?
  Eddig nyugodtan alltam a repuleshez, hisz a ferjem is pilota es megnyugtatott, hogy minden rendben lesz, de az egyik ismerosom megijesztett. Az o egyik ismerose 9 hetesen repult, (az orvos nem mondta neki, hogy nem repulhet) es a pici nem elte tul a repulest. Mar nem volt szivhang, miutan uh-ra ment. Allitolag bizonyitottan a legnyomas nyomta ossze a picit.
  Megmondom oszinten en kicsit ketkedve allok a dolog mellett ezert is kernem ki az on velemenyet.
  Koszonom a segitseget elore is.
  Borka

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Borka!
  Sajnos nem mondhatok többet, mint ami a cikkben van. Kérje ki a nőgyógyásza véleményét.
  Kívánom, hogy minden rendben legyen!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Várandósan biztonságos a repülés? (legújabb tudományos cikkek áttekintése) at Dokimami.

meta