Még mindig babasírás – az elviselhetetlen hiszti

július 29th, 2009 § 8 hozzászólás

hisztiHétfőn a Csak csajokban Malek Andrával, Ördög Nórival és Tóth Szabival a 10 féle babasírásról beszélgettünk. Az idő rövidsége miatt számos roppant fontos dolog nem hangzott el. Nem beszéltünk például a hisztiről. Bár Szabi megemlítette, hogy egy éves kisgyermeke már szokott.

Nem szeretnék kiselőadást tartani a hisztiről, hisz mindenkit az érdekel csak hogyan lehet kibírni, illetve kiiktatni az életünkből. Sok anyukától hallom, hogy apa nagyon rosszul viseli és ezért inkább teljesíti a gyerek óhaját, még akkor is, ha tudja, hogy ezzel a gyereknek árt.

Mik a legnagyobb hibák, amit ilyenkor elkövethetsz?

 • Tejesíted azt, amire először nemet mondtál és amiért a hiszti történik. Ha megkapja, amit akart, újra meg újra hisztizni fog, egyre hosszabb ideig, hisz a gyerek nem hülye. Így megtanítod neki, ha elég sokáig ordít, veri magát a földhöz, vágyai teljesülnek.
 • Agresszív, ideges leszel, netán te is el kezdesz ordítani. A gyermek utánozva tanul. Ezzel megtanítod neki, hogy frusztrált helyzetben agresszívnak, idegesnek, kiabálósnak kell lenni.
 • Fizikai erőszakot alkalmazol. Ezzel azt tanítod meg, hogy ha valahol felmérgesítik, nem teljesítik óhaját, akkor verekedni kell.

Láthatod, hogy ha majomszeretettel szereted gyermekedet, és teljesíted minden óhaját, akkor a személyiségfejlődésében komoly károkat tudsz okozni, sőt későbbi életének tragédiáit is előkészíted. Mire gondolok? Pl. az iskolában mivel nem fogja tudni helyesen kezelni a konfliktusokat verekedős, agresszív lesz. Akár ki is csaphatják az iskolából. Ha vágyik valamire, amit nem kaphat meg, ellophatja majd. Irány a börtön. A munkahelyén rossz konfliktus megoldási képessége miatt alacsonyabb beosztást fog kapni, mint amire szellemileg képes lehetne. A házasságában is előbb utóbb problémát okoz majd ez a fajta viselkedés. Válás. (Forrás: Kopp Mária, Berghammer Rita: Orvosi pszichológia)

 1. Ugye elég rosszul hangzik. Legyintesz rá? Majd kinövi? Bizony kinövi, ha következetes maradsz és megtanítod neki, hogy a nem, az NEM. Vigyázz ezért nagyon arra, mire mondasz nemet. Adj korának megfelelő szabadságot, döntési jogot gyermekednek és akkor nem kell folyton harcolni.
 2. Ha dührohamot kap és elragadja a hiszti, akkor próbáld megőrizni nyugalmadat és megvárni amíg lehiggad. Lehet, hogy egy órán át is eltart. Kitartás, ha következetes maradsz, akkor ritkul, és rövidebb lesz a hiszti. Majd eltűnik. (néha azért még felbukkan majd)
 3. Ha vége a hisztinek, nyugodtan szeretgesd meg, (közben is lehet ölelni, ha igénye van rá a gyereknek) nagy trauma ez neki, hogy nem tudja még kezelni a dührohamot, ő sem tudja mi történt. valószínűleg rosszabbul érzi magát közben, mint te.
 4. Ha fáradt, akkor kerüld a konfliktus helyzeteket, ilyenkor sokkal hamarabb robban a bomba.

Hallottál már az affektív apnoéról? Ez a hisztihez hasonló, ugyanis a frusztráció váltja ki, viszont nagyon ijesztő tünetekkel jár. Például elájul a csecsemő. Legközelebb erről lesz szó, illetve, olyan módszerekről, amivel meg lehet próbálni kizökkenteni a picurt a dührohamból.

§ 8 Vélemény: Még mindig babasírás – az elviselhetetlen hiszti"

 • […] Comment! Hétfőn a Csak csajokban Malek Andrával, Ördög Nórival és Tóth Szabival a 10 féle babasírásról beszélgettünk. Az idő rövidsége miatt számos roppant fontos dolog nem hangzott el. Nem beszéltünk például a hisztiről. Bár Szabi megemlítette, hogy egy éves kisgyermeke már szokott. Katt ide a folytatásért! […]

 • Balint Ildiko szerint:

  Kedveseim.
  Nekem van egy eleg jol bevalt praktikam. Espedig…hagyom sirni, csak teszem magam, hogy nem latom. Elkezdem keresni, szolitgatom. Benezek az ajto moge, az agy ala, elmegyek mellette, akar bele is botlom. Nezek ra, de kerulom a szemkontaktust. Ettol annyira meglepodik, hogy elhatgat es probalja jelezi, hogy hol van. Ilyenkor elmagyarazom neki, hogy most lathatatlan, pontosan azert mert sir, de ha befejezi, elhalgat, akkor meglatom, beszelunk es probalom mas valamire felhivni a figyelmet vagy igerek neki valamit. Valami olyant amit mindenkeppen megcsinalunk, lehetoleg rogton.
  Ha valakinek van meg jo otlete a hiszti kezelesere, szivesen vennem.
  Koszonom: Ildi

 • Orsi szerint:

  Kedves Ildi!
  A mi babánk még csak két hónapos, így igazi hisztiről még nem is beszélhetünk szerintem, de a tanítványaim bizony tudtak hisztizni rendesen! Az én módszerem – ami minden gyereknél bevált – a következő:
  Például az a feladat, hogy rendet kell rakni az asztalon. A gyerek üvölt, hisztizik, krokodilkönnyek, stb. Szépen gyengéden, de határozottan megfogom a kis kezét és csináltatom vele a feladatot, közben halkan beszélek hozzá. Amikor kész van a feladat, nagyon megdícsérem és elmondom neki, hogy legközelebb sírás nélkül is meg fogja tudni csinálni.

  @Enikő: Van egy kérdésem azonban a baba sírással kapcsolatban:
  Dettikénk most múlt két hónapos. Mindenki azt írja, hogy egész életre szóló lelki traumát okozhat a gyereknek, ha sírni hagyjuk. Ez nagyon zavar, mert vannak olyan esetek, amikor nem látok semmilyen más módszert, mint hagyni sírni 15-20 percet… Biztos vagyok benne, hogy nem éhes, nem ette túl magát, nem szomjas, tiszta a pelus, játszottunk is, szeretgettem (sokat!!!), megszokott környezetben van, vagy az ágyikójában. Ilyenkor még is sokszor sír és bármit teszünk, az még inkább fokozza a sírást. A hát simizés sem jön be, sem a ringatás, dajkálás, vállon zötykölés, sem babakocsi, sem semmi… Néha, amikor már nagyon sokáig nem tud megnyugodni, akkor hordozókendőbe rakom és járkálunk a folyosón, de most már öt kiló felett van a drágám, nem bírom a súlyt cipelni… Ilyenkor azt vettem észre, hogy ha leteszem az ágyába és hagyom, hagy sírjon, akkor el tud aludni.
  Ha ilyenkor felveszem és büfiztetem, hogy a sírás közben lenyelt levegő kijöjjön – előlről kezdődik az egész 🙁 Volt, amikor egy egész napig nem aludt szinte semmit emiatt 🙁
  A kérdésem: Mit tudnék még tenni a babáért, hogy el is tudjon aludni egyedül és ne okozzak neki lelki sérülést?
  Szervi baja nincs, a gyerekorvos alul-felül megvizsgálta…

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Két hónapos kor után szokott nehezebbé válni az altatás. Ilyen pici babáknál általában segíteni kell az elalvásban. Elképzelhetőnek tartom, hogy már annyira fáradt volt, hogy túlpörgött és olyankor már nagyon nehéz elaludni, csak ordítás mellett megy. Amit én megpróbálnék, amikor látod, hogy álmosodik, nagyokat pislog, ásít, dörzsöli a szemét, akkor elkezdeni ringatni, sétálni vele, dúdolni, vagy ahogy szoktad altatni. Ha már csukódik a szeme, akkor betenni az ágyába, simogatni, ha szükséges, így lehet megtanítani egyedül elaludni. Persze, ha sír, akkor ki kell venni és elölről. Vagy ha nem tudod letenni, akkor megvárni amíg mélyebben elalszik. Persze ez utóbbi fárasztóbb. A baba cipelő izmoknak sajnos ki kell fejlődni, egyre nehezebb lesz, és még sokat kell majd cipelni 8-10 kg-os korában is. A napirend sokat segít az altatásban is, hiszen a baba megtanulja mikor mi következik, persze csak rugalmasan, minden nap kicsit más. Ha mindig ugyanúgy altatod, akkor pár nap alatt pozitív változás fog bekövetkezni, a baba tudni fogja, hogy mi következik és annak megfelelően fog viselkedni. Azaz, ha mindennap más módszerrel akarod elaltatni, akkor nagyon nehéz dolgod lesz. Ha nem az álmosság miatt sír, és semmi nem válik be, akkor végszükségben szóba jön a cumi, bár én ennek nem vagyok híve, de biztosan sok családnak segítenek. Szopis babáknál, előfordul, hogy jobban beválik, ha anya fordítva fogja, azaz az arca nem a cici felé van, így hamarabb meg tudnak nyugodni, nem izgatja őket a cici.

 • Orsi szerint:

  kedves Enikő!
  Köszönöm a választ!
  Huhh…A hétvége eredményei:
  Kitárólag egyetlen pozícióban nem sír a babánk születése óta: ha a vállunkon van és járkálunk vele. (Ha a vállamon van és leülök a hintaszékbe a sírás folytatódik)
  Párommal ezen a hétvégén mindkét napon reggel kb 5-6-tól este 11-ig dajkáltuk a gyereket, a vállunkon cipelve sétáltunk. Csak addig nem volt így, amíg etettük, pelust cseréltünk, vagy játszottunk egy kicsit.
  Sajnos a baba a vállunkon sem aludt napi másfél óránál többet nappal.Ha mégis elszunnyadt, letenni nem mertük, mert azonnal felébredt…
  Az esti fürdetés után – mint mindig – gyönyörűen aludt 5-6 órát egy huzamban (sírás nélkül egy-két perc alatt alszik el minden este az ágyikóban, miközben simizzük a hátát), majd felébredt enni, és visszaaludt még vagy 4 órára, utána az egész sírás dolog kezdődött előlről… Szerintem ez nem jó a babának, mert így nem pihen semmit napközben. Félek, annyira ki fog merülni, hogy enni sem fog rendesen…
  Mint írtam, ha dajkálás után letesszük az ágyába és ott sírdogál pár percet, akkor el tud aludni.
  Ma is ez volt. 8-kor ébredt, mint az óramű, hogy éhes. Pelusoztunk, tornázunk, hogy kijöjjön a puki, megetettem, megitattam (biztosan nem maradt éhes sem szomjas, mert evés után már nem fogadta el a cumisüveget és csukott szemmel, békésen feküdt az ölemben néhány percig) utána elkezd fészkelődni, mert büfiznie kell. Felveszem, büfizünk szép nagyokat. Ellenőrzöm a pelust, ha kell lecseréljük megint. Utána játszunk, ameddig el nem kezd ásítozni. Idáig nincs semmi gond! Mosolygós, jókedvű baba, szépen gagyog, rugdalózik, játszik a játékokkal! Aztán egyik másodpercről(!) a másikra elkezd sírni és nem hagyja abba, akármit is csinálunk, főleg nem alszik el. A cumit kiköpködi (hála Istennek, mert nagyon utálom…)
  Igazából ezt a sorrendet tartjuk születése óta, a dajkálási módszereket próbálgattuk végig egyenként 4-5 napon keresztül, szóval nem cserélgettük naponta…
  Sajnos 90%-ban tápszeres baba, de ha már nagyon kimerült, akkor a cicin biztosan megnyugszik – viszont ott sem alszik el, max szunyókál 10 perceket.
  Ha beteszem az ágyába vállon ringatás után és simizem a hátát akkor is sír, amíg bárkit is lát a környezetében. Ha kilépek a látóköréből, akkor – ugyan sírás közben – de pár perc alatt elalszik. Ha alvás közben felébred mondjuk egy kis zajra és nyüszögni kezd, ha odamegyünk és felvesszük vagy megsimizzük éktelen sírás a vége, ha nem megyünk be hozzá, akkor szinte azonnal visszaalszik.
  Nagyon rossz hallgatni, ahogy sír, ugyanakkor úgy látom, hogy csak így tud elaludni. Még rosszabb érzés, hogy akkor is sír, ha simogatom, dédelgetem, ringatom.
  Végig néztük a lakást, hogy mi lehet, ami nappal zavarja, nem találtunk semmi kirívót (elég csendes helyen lakunk, szóval mág az autók zaja sem lehet gond) Éjszaka egy szobában alszunk vele, de a mi mocorgásunk, horkolásunk sem zavarja. Elég kicsi a lakás, így nappal sincs “elszeparálva”.
  Nem értem ezt az egész dolgot :-(((( Tudom, hamarosan el fog múlni a sírós időszak, de addig sem szeretném, ha ennyit sírna a babuci 🙁
  Valami más ötlet még? Hátha az javít a helyzeten…
  Előre is köszönöm!!!!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Ha magának alszik el, kicsit sír, az nem baj, inkább örüljünk neki. Ha alvás közben felsír, kicsit megébred, nem kell berohanni hozzá, érdemes megvárni mi lesz belőle. Sokszor ilyenkor visszaalszanak maguktól, ha mégse, és kitör a világháború, akkor ráérsz felvenni. A kisbabák szeretnek ölbe lenni, ez a fő programjuk. Ha elvan magának 10-30 percet, akkor az már nagyon jó. Próbáld meg, amikor jól érzi magát (kipihent, pocak tele, pl. reggel szokott ez beválni…) akkor kicsit magára hagyni, tehetsz ki neki képet, hogy nézegesse, vagy forgót, vagy semmit. Ha hív téged, akkor ne vedd fel rögtön, játsz vele úgy, hogy a kiságyban marad. Aztán ott hagyhatod újra…de ha téged akar, akkor kezdődik a hurcolászás. Hogy most a ti babátoknak ennyi az alvás igénye, vagy csak nem tud elaludni, mikor kellene, azt nem tudom. Viszont az bizonyos, hogy már 2 hónaposan hamar hozzászoknak a jóhoz és várják másnap is. Persze rendjén is van ez, érthető egy szinte magatehetetlen kiszolgáltatott kis porontytól, hogy szinte egész nap ölben akar lenni. Nektek azért nehezebb, mert közben meg keveset alszik és ezért soknak tűnik az ölben levés. Akkor sem alszik jobban, ha sokat van levegőn? Ha melegük van a babáknak, akkor is előfordul, hogy felébrednek idő előtt, de ezt nem tartom valószínűnek, ui. a amit az éjszakai alvásról írtál, az teljesen megfelelő ritmusról árulkodik. Ha egésznap szól a tv, vagy a radió, az is zavarni szokta őket egy idő után. Azért szoktuk azt mondani, hogy nem szabad sírni hagyni a babát, mert a sírás a baba legfőbb kommunikációs csatornája. Akkor okozhat maradandó lelki károsodást a sírni hagyás, ha sose kapja meg a problémájának megfelelő választ, ha elhanyagolják, ha anya nem a baba igényének, hanem a saját kedve szerint reagál. Azaz, nem hiszem, hogy egy kis sírás bárkinek is derékba törné a jövendő életét. Ugyanakkor az is könnyen lehet, hogy van egy teljesen normális, az átlagnál érdeklődöbb, kevesebbet alvó babátok, csak még meg kell szoknotok egymást. Az első évben tényleg nagyon sokat akarnak ölben lenni, amit lehet tenni, elfoglaltságot adni nekik, vinni magunkkal mindenhova játszószőnyegen, cipelni a vállnunkon vagy felkötni magunkra, mikor mi működik.

 • Orsi szerint:

  Kedves Enikő!
  Ismét nagyon köszönöm a választ és tanácsokat!
  Úgy néz ki, hogy tegnap csoda történt! Vettünk egy játszószőnyeget.Ugye Dettike egész délelőtt reggel hattól megint nyűgös volt, nem aludt csak háromnegyed órát. Na, mondom, most megpróbálom a lehetetlent és kipróbálok valamit. Azt csináltam, hogy letettem a játszószőnyegre, 10 percig egyedül nézegette, utána még kb 20-25 percig együtt játszottunk rajta. Amikor elkezdett nyűgösködni felvettem a hordozókendőbe és úgy raktam bele, hogy a vállamon legyen, mint amikor kézben fogom (így sokkal, de sokkal könnyebb cipelni!) mászkáltam vele úgy 5 percet, aztán leültem a nagy fittness labdára, hogyn ne fájjon a derekam. Ahogy ott rugóztam, ringatóztam rajta Detti nézegette a szoba egyik oldalát. Aztán fordultam egy kicsit, hogy a szoba másik felét lássa. Mivel még mindig nem aludt, de legalább csendes volt, visszatettem a játszószőnyegre. Úgy csinált, mintha most ébredt volna :-O megint vagy 10 percet egyedül, majd jó 20 percet együtt játszottunk (ekkorra már kb 2 óra telt el evés óta). Amikor megint nyüszizett, megint kendő-labda. Magam is nagyon meglepődtem, de kb 10 perc múlva édesen aludt a vállamon, még egy kicsit hortyogott is!!! :-O Ha ez a módszer holnap is bejön, akkor egy időre megvan a csodaszer :-))) Lehet, hogy ennyire le kell fárasztani ahhoz, hogy aludni tudjon?
  Egyébként a kiságyban sírós dolgot úgy szoktuk csinálni kb, ahogy írtad: ha igazi bömbivé fajul a nyüszizés, akkor mindenképpen bemegyünk hozzá, megsimizzük, megnézzük, hátha peluscsere kell, nem éhes-e, nem szomajs-e stb. Még sajnos nem tudom mindig pontosan, hogy éppen akkor miért sír, így a szokásos dolgokat leellenőrzöm először.(kutacsa horpad-e, szájacskáját húzogatja-e vagy cuppog)
  Általában ha álmából felébred, mert éhes/szomjas stb akkor nagyon halkan szól, és nagyon sokára kezd el csak sírni. Mondjuk én az első nyüszre felébredek, így éjjel sosem sír a babuci.
  TV/Rádió: A TV megy ugyan, de fülhallgatóval hallgatom, amikor a baba alszik.Neki babazene megy, meg azok a zenék,amiket a pociban is hallgattunk.
  Friss levegő: most nem merem sokszor kivinni sétálni, mert vagy nagyon hideg van, vagy szmogriadó 🙁 Várom már a tavaszt, hogy mehessünk sétálni végre, akkor biztosan sokat fog aludni a babakocsiban, vagy a kendőben.
  Azért mindenképpen nyugodtabb vagyok a magyarázat után, hogy nem csinálok pszichopatát a gyerekből 😉 Annyira tökéletes kisbaba, nem akarom elrontani semmilyen irányban…

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Örülök, hogy javult a helyzet. Úgy látszik unatkozott. Jó is, ha játszószőnyegen tornászik, nézelődik, vannak akik ilyen idősen már sutyiban forogni próbálnak, persze ha nem teszi, ne aggódj, van rá még jópár hónapja. Nem olyan könnyű elrontani egy kisbabát, ne aggódj, nem hagyja magát.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Még mindig babasírás – az elviselhetetlen hiszti at Dokimami.

meta