Pici babával kánikulában – a leggyakoribb 9 probléma

július 22nd, 2009 § 5 hozzászólás

nyarNem egyszerű a kánikulában egy picurral. Milyen problémák léphetnek fel, mire kell nagyon figyelni, nézzük részletesen:

1. Levegőztetés: érdemes a reggeli, illetve az esti órákban sétálni menni. 11-15 óráig, picivel 10-16 óráig inkább maradjunk otthon. Legjobb, ha 9 előtt, illetve 5 óra után visszük ki a babát. Keressünk, vagy csináljunk árnyékot. Egy nagy kalapot is szerezzünk be!

2. Naptej: ha csak a reggeli és esti órákban, illetve árnyékban van a baba, nincs rá szükség. 10 percnél tovább egy huzamban nekünk sem ajánlott a napon lenni.

3. Meleg kiütések: Az izzadság miatt sok babán rengeteg apró piros pötty keletkezik, leggyakrabban a nyak körül, háton, pellusban. Amit tehetünk ellene: nem kell túlöltöztetni. Nyugodtan lehet egy szál pellusban, bodyban, pucéron, arra kell figyelni, ne legyen izzadt. Ne feledd, az izzadság is lehűti a bőrt, ezért ha hideg pl. a háta, de nyirkos is, akkor nem fázik, hanem meg volt izzadva. Hamarabb fázik meg, ha túlöltözteted, az izzadság miatt. A nagy melegben nagyon jót tesz, ha napközben is lefürdetjük, áttörölgetjük a babát, általában élvezni szokták és a meleg kiütéseket is elkerülhetjük.

Legyen minél többet pelenka nélkül, készülj fel, tuti pisilni fog egyet.

Nagyon jók, a vékony pántos napozók, amik szabadon hagyják a nyakkörüli részt.

Éjszakára sincs szükség takaróra, ha nincs klíma a házban. 26 fokos szobahőmérséklet felett, általában nem fáznak, még ha rövid ujju, rövid szárú pizsama is van rajtuk, de mivel minden gyermek más, ezért a sajátodat kell megfigyelni. Ha túlöltözteted többet ártasz vele.

4. Kiszáradás: a legtöbb picurnak hőemelkedése van ilyenkor, a kutacsát, a feje búbján rendszeresen figyelni kell: ne süppedjen be! Ha besüpped sürgősen meg kell itatni, szoptatni. A hőemelkedés miatt sem kell aggódni, 38 fok alatt annyi a teendő, hogy itatni kell a babát. A kizárólagos anyatejes babák nem biztos, hogy elfogadják a vizet, pici anyatejjel “megbolondítva” hátha egy-két kiskanállal elfogad, de erre nem biztos, hogy szükség van. Lehet, hogy a ciciből kapott anyatej elegendő lesz neki. Nagyobb babákat nem kell elrontani, nincs olyan, hogy a gyerek nem szereti a vizet. Ha szomjas lesz, meg fogja inni. Persze, ha mindig csak teát, gyümölcslét, szörpöt kap, akkor persze nem fogja meginni a vizet. Ne feledd a gyerek nem hülye, ha szüksége van rá, inni fog. Lehet, hogy az étvágy sem lesz az igazi,  főzelékből is kevesebbet fog enni, talán ebben a hónapban alig fog hízni, ne aggódj, hamar bepótolja majd.

5. Leapasztja a cicit: a nagy melegben elképzelhető, hogy nem lesz olyan nagy étvágya a picurnak, viszont szomjas lesz. Gyakrabban akar szopni, a tej elejét, a vizes tejet leszívja és a végét, a zsírosabb tejet bent hagyja. Ebből te csak annyit érzékelsz eleinte, hogy a következő szoptatásokra duzzadtabb lesz a melled, örülsz, hogy milyen sok tejed van. Aztán pedig jön a fekete leves. A melled hozzáidomul a kevesebb szopihoz, vége a kánikulának, megjön újra a baba étvágy és kevés lesz a tejed. Ilyenkor vissza kell hozni, hasonlóan a növekedési ugrásokhoz. Gyakoribb szoptatás, figyelni, hogy a végét is kiszívja (ugyanazt a mellett kis pihenő után újra kínálni), tejhozó tea…

6. Mikor szellőztessünk? Hajnalban, reggel mikor hűvösebb a levegő mindenképpen szellőztessük át a házat jó alaposan. Most a javasolt óránkénti szellőztetéseket csak nagyon rövid idő alatt tudjuk le, a legmelegebb órákban, pedig jobb, ha mellőzzük.

7. Autózás: nagyon fontos, hogy a gyermeket nem szabad az autóban hagyni egyedül, megölheted! Nagyon hamar felmelegszik az autó, ahogy rásüt a nap. Minden évben vannak ilyen balesetek!!!

8. D vitamin: 1 éves kor alatt nyáron is lehet adni a napi egy csepp  D vitamint. 1 éves kor után nyáron nem szükséges, esetleg, ha hosszabb ideig rossz idő van.

9. Rossz éjszakák: a baba ha eddig át is aludta az éjszakát, most elképzelhető, hogy fel fog kelni, mert szomjas lesz. Érdemes már este odakészíteni a babavizet. A legkisebbeket pedig meg kell szoptatni. Ha túlöltözteted és melege lesz, akkor is fel fog ébredni.

§ 5 Vélemény: Pici babával kánikulában – a leggyakoribb 9 probléma"

 • Á. szerint:

  Kedves Enikő
  Olyan országban lakunk, ahol gyakorlatilag állandó a kánikula (35-38 fok), és így a légkondi használat is. Szeretném kérni segítségét abban, hogy ilyenkor hogy érdemes öltöztetni egy újszülött csecsemőt bent a légkondiban hogy ne fázzon meg ( ez általában 24 fok), illetve kint a nagy melegben. Tűző napra értelemszerűen nem mennénk a picivel de este sötétedés után is még 28-30 fok körül van. Sokszor hallja az ember azt a szabályt, hogy egy réteggel több mint amiben mi jól érezzük magunkat, de mi a helyzet akkor ha olyan meleg van, hogy mi legszívesebben meztelenül lennénk??? Másik kérdésem, hogy anyatejes picinél szükséges e más folyadék pótlás?

 • Á. szerint:

  Elnézést, de a levél vége valahogy elszállt 🙂 Előre is köszönöm a esegítségét.
  További jó munkát
  Á.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Nem tudom mennyire picurról van szó. Az első hetekben-hónapban fázósabbak a kicsik és mozogni se sokat szoktak, ezért ilyenkor még több ruhát igényelnek, mint mi. De később már az egyéni alkattól is függ, hogy ki mennyire fázós, vagy izzadós. Ezért általános szabály nincs, úgy kell öltöztetni a kicsit, ahogy neki jó. Ha bent 24 fok van, akkor ha nagy mozgásban van, lehet elég egy napozó. Mikor nyugalmasabb időszak van egy pamut hosszú tipegő, de igény szerint body is szükséges lehet alá. Vagy kisnadrág akár zokni nélkül is elég. Esti sétához 30 fokban max egy body/napozó, de ha pl. az udvaron van egy pléden, akkor pucérkodhat is. Ha izzad akkor kevesebb ruhára van szükség, ha hideg a háta, akkor többre. De arra figyelni kell, hogy az izzadás lehűti a bőrt, azaz, ha nyirkosan hideg, akkor nem fázott a baba, hanem melege volt. Ha nagyon nagy a meleg, akkor szükség lehet az itatásra egyeseknél. Egyébként a cici fedezi a szükségletet, ha melege van és szomjas, akkor gyakrabban kérhet cicit és csak az elejét szívja ki, a vizes tejet. De vigyázni kell erre, nehogy leapassza a tejet, később a zsírosat is oda kell neki adni. A babát kell figyelni mindig és arra reagálni. Ha elfogadja a vizet egy pici baba, akkor biztosan szomjas, szoptatások között, ha úgy érzed szüksége van rá, nyugodtan meg lehet próbálni, de többnyire a cici is elegendő szokott lenni, ha gyakrabban szophat.

 • Á. szerint:

  Kedves Enikő

  Egész pici babáról van szó, ui. pár nap múlva fog születni:)
  Nagyon köszönöm a gyors válaszát!
  Üdvözlettel
  Á.

 • […] Milyen nyári ruhát érdemes venni? Milyen szandált?… Nem szeretném ismételni magam, egyszer már írtam erről a témáról. Igyekeztem összeszedni a legfontosabb […]

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Pici babával kánikulában – a leggyakoribb 9 probléma at Dokimami.

meta