10-es bevásárló lista az első trimeszterre

július 20th, 2009 § 4 hozzászólás

elso-trimeszter

 

Az első trimeszter (a terhesség első harmada) nem túl megterhelő anyagilag, hiszen még nagyjából beleférsz a ruháidba, a pocak észrevétlen a beavatatlan szemek számára. Ám ez nem jelenti azt, hogy nincs szükséged semmire. Nézzük azokat a dolgokat, amit feltétlenül be kell szerezned:

 

1. Terhesvitamin.Sokféle van a piacon, de segítek dönteni.  A lényeg az elején a folsav. Olvasd el a terhesvitamin körképet! Katt ide! 

Csecsemőgondozás tanfolyam! Ingyenes, online és még regisztrálni sem kell! Ha érdekel, katt ide!

2. Terhesnadrág.Ha már szorít a nadrág, akkor nem érdemes kínozni magadat benne. Nagyon jó érzés a terhesnadrág, kényelmes és nem is látszik, hogy az van rajtad. Egy szépséghibája van, nagyon drága. A piac rendesen élősködik a várandósokon.

De, ha tud valaki varrni a családban, vagy ismersz varrónőt (persze kereshetsz újat is), akkor egy már meglévő nadrágodból (amit nem sajnálsz) minimális költséggel lehet terhesnadrágot varázsolni. Első terhességemmel beruháztam egy terhesnadrágra, majd ennek mintáján anyukám varrt még nekem néhányat a régi farmerjaimból. Ha nem hízol csak normális mértékben (akkor a feneked, combod nem fog sokat vastagodni), akkor jó lesz rád a szülésig.

 Másik megoldás az első trimeszterre, hogy szétnézel a kicsit jobb súlyban lévő rokonok, barátnők szekrényeiben és próbálod meszerezni a nem hordott, de számodra használható ruhadarabokat.

Most igazán klassz leárazások vannak az üzletekben, érdemes már most az őszre gondolni, a héten pl. láttam terhesnadrágot már 1500-ért is.

3. Rágcsi. Ha hányingered van, esetleg hánysz is, akkor hamar rá fogsz jönni, hogy az üres pocak ezt csak fokozza. Nálam mindig volt puffasztott rizs, nekem az vált be. Ha eddig nem volt, most állandó társaddá válik a fogkeféd.

4. Táplálkozás. Mostantól nagyon oda kell figyelni a táplálkozásodra, ha eddig nem így lett volna. Gyümölcs, zöldség mindig kerüljön az asztalra. A terhesség alatti táplálkozásról hamarosan indítok majd egy minitanfolyamot.

5. Mikor menjünk el utoljára kettesben nyaralni? Érdemes megvárni a nyaralással, de legfőképpen a repüléssel a második trimesztert, mikorra már nagyjából kifejlődött minden létfontosságú szerv, lecsökken a vetélés kockázata és te is sokkal energikusabb és hányinger mentes leszel.

6. Buli. Az első trimeszterben (persze a többiben is) tilos alkoholt inni, drogozni és cigarettázni. Javasolt a cigeratta füstös helyek kerülése.

7. Falak festése. Nem a legokosabb dolog az első trimeszterben, ha kifestitek az otthonotokat. A kipárolgó festék vegyszerei veszélyt jelethetnek a fejlődő magzatra. Várj vele még. Ha muszáj, akkor is figyelj arra, hogy te a legkevesebbet szagolj belőle. Pl. nem az egész ház egyszeri kifestése, hanem csak egy-egy helyiség és annak lezárása, szellőztetése míg teljesen ki nem szárad, ki nem párolog. A babaszobát sem kell még elkezdeni berendezni, kifesteni, ráértek még vele. Minden vegyszertől, mérgező behatástól óvakodnod kell a terhesség alatt, az első trimeszter pedig különösen veszélyes ebből a szempontból.

8. Terhestorna. Ha eddig nem sportoltál, akkor most sem kell elkezdeni, de olyan klassz dolog a terhestorna, hogy szerintem kár lenne kihagyni. Csak egészséges terhesek végezhetik.

Remek terhestorna videót lehet kapni, igazán nem megerőltető és a hátad, derekad nagyon hálás lesz érte. Az ára sem egy rettenet kb. 2200 Ft-ba kerül.

Ha jársz tornázni, akkor jelezd az oktatónak, hogy babát vársz, meg fog változni a edzésterv.

A veszélyes sportokat kerülni kell, ide tartozik a biciklizés is! Nem érdemes kockáztatni, ismerek olyat, aki 6 hónaposan veszítette el magzatát, mert nem volt hajlandó lemondani a kerékpározásról.

A terhes jóga is nagyszerű dolog.

A terhesség során, ahogy alakul a tested, egyensúly problémáid lesznek. Könnyen elképzelhető, hogy ha 10 éve nem estél egyet sem, majd nagypocakkal leesel a lépcsőn. Szóval figyelned kell nagyon, ne feledd a baba az első mostmár! Nincs jogod veszélybe sodorni a saját kedvtelésed miatt!

9. Terheskönyv. Nagyonsokféle van a piacon, néhányat elfelejtettek frissíteni, és a másik probléma, hogy sok pl. nem a magyar viszonyokra íródott.

Akár veszel, kölcsönkérsz, a könyvtárból kölcsönzöd, mindig nézd meg, hogy mikor íródott és frissítették e a tartalmát. Ha nem a magyar viszonyokra íródott, ne csodálkozz, ha nem minden megvalósítható abból, ami le van írva.

Az interneten is sok ellenkező dolgot lehet olvasni, sajnos mivel az oldalak bizonyos mértékig egymásból merítenek, nem támaszkodhatsz arra, hogy ami sok helyen le van írva az biztos igaz is.

Sokan a szájról-szájra elterjedt praktikákat szívesen adják közre, de ha nagyon más, mint amit szakkönyvekben, vagy orvosodtól, védőnődtől hallasz, akkor valószínűleg hülyeség. Egészen elképesztő dolgokat is olvasni.

10. Szemüveg, kontaklencse. A terhesség alatt valószínűleg romlani fog kicsit a látásod, folyamatosan figyelj rá, ha szükséges cseréld le a szemüveged, kontaklencséd. (Szülés után általában visszajavul.)

A következő trimeszterben megint újabb dolgokra kell beruháznod, hamarosan azt is végig zongorázzuk.

Csecsemőgondozás tanfolyam! A szülés megindulás jeleitől 1 éves korig! Ingyenes és online! Katt ide!

Tagged

§ 4 Vélemény: 10-es bevásárló lista az első trimeszterre"

 • […] Comment! Az első trimeszter (a terhesség első harmada) nem túl megterhelő anyagilag, hiszen még nagyjából beleférsz a ruháidba, a pocak észrevétlen a beavatatlan szemek számára. Ám ez nem jelenti azt, hogy nincs szükséged semmire. Nézzük azokat a dolgokat, amit feltétlenül be kell szerezned: Katt ide a folytatáshoz! […]

 • […] 10-es bevásárló lista az első trimeszterre […]

 • Imola szerint:

  Kedves Enikő!

  Most, 6 hetesen kezdtem böngészni a kismamás honlapok között, úgy találtam ide.

  Az a kérdésem, hogy mindenképpen kell-e terhesvitamint szedni?
  Épp külföldön vagyunk, itt sikerült hosszas várakozás után áldott állapotba kerülnöm, és amint pozitív lett a teszt, emaileztem az otthoni orvosomnak, hogy mit szedjek.
  Csak a folsavat és a progeszteronpótlást említette (tavaly volt egy korai missed ab-om), egyéb kiegészítőt a második rákérdezésemre sem javasolt.
  Folsavat már több hónapja szedek, szóval azzal nincs gond, meg vashiányos is vagyok, azt is rendszeresen szedek, pajzsmirigy-hormonnal és D-vitaminnal együtt.

  Láttam egy másik hozzászólónál, hogy a szintetikus tabletták ellen volt, és igazából nekem is lenne más tippem, amit a szintetikusok helyett lehetne szedni, de egyáltalán tényleg feltétlenül szükséges, ha kiegyensúlyozottan és eleget táplálkozom?

  Köszönöm a választ!

 • Dokimami szerint:

  Kedves Imola!
  írtam régebben a terhesvitamonokról, nagyjából ugyanazt tudnám megismételni, benne van a kérdésre a válasz is: http://www.dokimami.hu/2009/06/06/terhesvitamin-korkep/.
  Kívánom a legjobbakat!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod 10-es bevásárló lista az első trimeszterre at Dokimami.

meta