Csecsemőgondozás tanfolyam 22. rész – Otthoni 1 hónapos ellenőrző vizsgálat

július 8th, 2009 § 5 hozzászólás

1honapSokan hiszik azt, az orvosnak olyan csodaképességekkel kell rendelkeznie, hogy ránéz a gyerekre és máris tudja  mi a baja. Az igazság az, hogy a körülmények, tünetek elmondása és a vizsgálatból együttesen lehet felállítani bármilyen diagnózist. Ha az anya nem panaszkodik, nem meséli el gyanúját, hogy pl. nem hall a baba, az orvos nem fogja észre venni. Persze bizonyos időközönként vannak szűrővizsgálatok, de nem érdemes addig várni, míg a gyermeket hátrány éri. Ezért roppant fontos, hogy tisztában légy mit várhatsz el a picitől, mit kell figyelned, milyen problémákat kell feltétlenül jelezni az orvosnak. Azaz neked kell lenned gyermeked első számú orvosának. A mai leckében megtanulod megvizsgálni az egy hónapos csecsemődet.

1. Hallás: A hangodat már néhány hetes korában felismeri, megnyugtatja. A halláskárosodás korai felismerése rendkívül fontos. Szerencsére hazánkban  már a szülészeten átesnek a babák egy objektív hallásvizsgálaton. Ha itt eltérést találtak, akkor ne hanyagold el, mindenképpen kövesd az útmutatást, amit majd mondanak neked a további teendőkről. A hallásvizsgálat másik formája a szubjektív, ezt te magad is kivitelezheted. pl. Különböző irányból jövő hangokra fejfordítással válaszol e a gyermek? Ha a gyermek jól hall, azt általában észre szokták venni a szülők. Ha nem hall jól, akkor megtévesztő lehet, hogy figyel, ha beszélsz hozzá, lehet hogy csak részleges halláskárosodása van és bizonyos hangokat meghall és reagál. De előbb utóbb, ha figyeled a babád és gond van a hallásával, akkor észre fogod venni. Ha bármilyen gyanú felmerül benned, akkor mindenképpen fontos, hogy orvos is lássa a csecsemőt, hiszen a beszédfejlődés és a későbbi életben való boldogulása a tét. Ha a gyermek jól hall, akkor is a fejlődése során mindig figyelni kell a hallását, mert későbbb is kialakulhat halláscsökkenés. Mi hajlamosít rá? pl. újszülöttkori sárgaság, ototoxikus gyógyszerek (aminoglikozidák), felső légúti infekciók, fülgyulladások. Nézzük a részletesen a rizikófaktorokat: terhesség alatti anyai fertőzések (pl. rubeola, CMV, herpes), terhesség alatti toxikus hatás(pl. gyógyszer), terhesség alatti anyai cukorbetegség. Koraszülöttség, 1500 g alatti születési súly, hyperbilirubinaemia, 4 alatti Apgar érték születéskor, tartós gépi lélegeztetés születés után, szülési traumák, hypoxia. Fertőzések (meningitis, mumps), ototoxikus gyógyszerek, koponyatrauma, anyagcsere-betegségek, autoimmun betegségek, leukaemia, daganat. Ha a családban előfordul veleszületett nagyothallás.

2. A súlyát, hosszát, fejkörfogatát, mellkörfogatát ellenőrizni tudod a Növekedés … című lecke alapján. A 2.-4. héten 150-200 g-t szoktak hízni, nagy egyéni eltérések lehetnek, 100 g a minimum követelmény. Az 1-3. hónaban havonta 600-900 g hízás az átlagos. Az első hónapban átlag 2-4 cm szoktak nőni a babák. A fejkörfogat havonta átlag 1 cm-rel nő.

3. Ellenőrizd, hogy egyforma hosszúak e a lábai. Csípője szimmetrikusan mozog e, ha csípőkörzést végzel, vagy az egyik oldalt nehezebb mozgatni?

4. Nagymozgás: Egy hónapos korban még mindig inkább behajlítva vannak végtagjai a csecsemőnek. Már megszületésekor a baba egy sor akaratlagos és reflexes mozgásformát tud, több, mint 70 primitív reflexet fedeztek eddig fel. Szimmetrikus a baba testtartása. Hason fekve állát másodpercekre elemeli az ágyáról. Ölben tartva fejét néhány másodpercig képes megtartani, majd elbillen. Oldalára gurulhat.

5. Finommozgás: még az újszülöttkori jellemző rá: kezét ökölben tartja, a fogóreflex miatt a tenyerébe helyezett tárgyakra, ujjakra rámarkol.

6. Szociális tevékenység: Az idegeneket észreveszi, még mindig a középvonalban és a szeme előtt kb. 20 -30 cm-re lát jól, csengő hangra aktivitása csökken.

7. Kancsalság az első hetekben még normális lehet, most tanulja a két szemmel látást. Ha még néhány hónap múlva is fennáll, akkor kell szemorvoshoz vinni.

7. Beszédfejlődés: torokhangot hallat

8. A csecsemő hasa a mellkas szintje fölött helyezkedik el normál állapotban is. De ha ez túl feltűnő, vagy nő a hasa a korábbi állapotokhoz képest, vagy a hasában szokatlan tömöttséget éreznél, akkor feltétlenül mutasd meg az orvosnak.

Az előttetek álló hónapok, roppant izgalmasak lesznek, minden nap felfedezel majd valamit, ami eddig még nem volt. 6-8 hetesen megjelenik az első szociális mosoly, ez már nem afféle izomrángás, ez neked fog szólni, leírhatatlan élmény. 6 hetesen már fejét 45 fokig emeli, kezével lábával kalimpál, megnyúlik a baba, már nem tartja behajlítva a végtagjait. Nyitogatja majd a pici kis kezecskéit. Legközelebb letesztelheted, hogy neked van e szülés utáni depressziód, ezt a tesztet a szülés utáni 6-8. héten érdemes elvégezni. Kattints ide!

Tagged

§ 5 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 22. rész – Otthoni 1 hónapos ellenőrző vizsgálat"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 22. rész – Otthoni 1 hónapos ellenőrző vizsgálat at Dokimami.

meta