Csecsemőgondozás tanfolyam 18. rész – Légzésfigyelőre szükség van?

június 10th, 2009 § 25 hozzászólás

sidsEz egy igazán jó kérdés, még a terhesség során el szokták dönteni a kismamák. A hirtelen csecsemőhalál, vagy bölcsőhalál egy nagyon rejtélyes, óriási megrázkódtatást okozó  csecsemő halál. A légzésfigyelőt leginkább ennek megelőzésére találták ki. Megéri e és ha igen kinek érdemes légzésfigyelőt venni? Erre csak a bölcsőhalál ismeretében tudunk válaszolni, ezért nézzük mit is tudunk róla:

Hirtelen csecsemőhalál, vagy bölcsőhalál:

Mit jelent?

 • Teljesen jó egészségi állapotban lévő baba meghal és a leggondosabb boncolás és egyéb vizsgálatok sem tudják kideríteni mi okozta a halált.

Milyen gyakran fordul elő a bölcsőhalál?

 • Magyarországon az utóbbi évtizedben csökkenő tendenciát mutát, de így is 100 000 csecsemőre több, mint 20 eset jut (kb. 0,2-0,3 ezrelék).

Mikor szokott bekövetkezni?

 • legtöbbször éjfél és a kora reggeli órák között (ilyenkor normál esetben is alacsonyabb a légzésszám és a szívfrekvencia)
 • többnyire télen (legritkábban júliustól szeptemberig), ez felveti a légúti kórokozókkal való kapcsolatát
 • több fiú csecsemő érintett, az esetek 60%-a fiú
 • 2-4 hónapos kor között szokott leginkább előfordulni a bölcsőhalál (legritkább 2 hetes kor előtt)

Mi hajlamosíthat a bölcsőhalálra?

 • rossz szociális viszonyok
 • nagyon fiatal, terhesgondozásra nem járó, nem házasságban élő anya
 • terhesség alatti dohányzás
 • elhúzódó szülés
 • koraszülés
 • méhben visszamaradt a fejlődésben a baba
 • születéskor oxigénhiányos volt a csecsemő
 • gépi lélegeztetése volt a babának
 • RDS (respiratios distress syndroma)
 • alvás közben sápadtabb, enyhén kékes a baba
 • kimaradt légzés, periodikus légzés, fokozott verejtékezés többször fordul elő a későbbi áldozatok körében
 • túlöltöztetés, túlmelegedés
 • hason altatott baba (ezért javasolt manapság a hanyatt altatás, sajnos nem minden baba hajlandó hanyatt aludni, a hason altatásnak is meg van az előnye, ha bukik a baba, biztonságosabb)

Rizikó csoportok, ha ide tartoztok, akkor mindenképpen javasolt a légzésfigyelő beszerzése:

 • Majdnem meghaltak: alvási légzéskimaradása már volt a csecsemőnek, de az újraélesztésnek köszönhetően életben maradt
 • Bölcsőhalálban meghalt babák testvérei
 • Intrauterin retardált koraszülöttek
 • újszülöttként gyakran volt apnoeja (légzés kiamaradás), esetleg gépi lélegeztetésre is szükség volt
 • bronchopulmonalis dysplasiában szenvedő babák, szinte mindegyik csecsemő hosszantartó gépi lélegeztetésben részesült
 • az esetek jelentős részében semmiféle hajlamosító tényezőt nem lehet kimutatni

Megelőzés:

 • terhesség alatt tilos dohányozni
 • legalább 4 hónapig szopjon a csecsemő
 • nem szabad túlöltöztetni a babát
 • háton, vagy oldalt altasd, ha hajlandó rá a csecsemő
 • aludjatok egy szobában a babával

ÉS a légzésfigyelő beszerzése. Láthatod, mivel megfoghatatlan a bölcsőhalál, nem lehet tudni, hogy ki lesz az áldozat.

2008-ban Magyarországon 99200 csecsemő született, (555 volt a csecsemőhalálozás). Ez azt jelenti, hogy hazánkban ebben az évben kb. 20-30 babát fenyeget a bölcsőhalál.

Megéri e megvenni a légzésfigyelőt?

 • IGEN: Ha a rizikó csoportba tartoztok, akkor mindenképpen érdemes megvenni a légzésfigyelőt. Ha nem, akkor is megnyugtató lehet. Sose lehet tudni. Ha a légzésfigyelő megvásárlására szánjátok magatokat, érdemes tájékozódni, jó minőségűt venni, de legyetek felkészülve a téves riasztásokra és az elem kimerülésére (és csipogásra), ami hajnalban a legjellemzőbb.
 • NEM: Ha nem tartoztok a rizikó csoportba, és a megelőzésre vonatkozó javaslatokat is betartjátok, akkor igen alacsony a kockázat. 99,97% az esélye, hogy nem lesz semmi baj. Nektek nem biztos, hogy megéri megvenni a légzésfigyelőt.

Ha szülés után fáj a szex, itt a megoldás!

Tagged ,

§ 25 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 18. rész – Légzésfigyelőre szükség van?"

 • […] Vegyünk e légzésfigyelőt? Ez lesz a következő lecke témája. […]

 • Noémi szerint:

  Két kérdésem lenne: az egyik, hogy honnan származnak azok az adatok, ami alapján kiszámoltad, hogy hány csecsemőt fenyeget ebben az évben a bölcsőhalál? A másik pedig, hogy Te vettél e légzésfigyelőt? Válaszodat előre is köszönöm.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Az adatok a KSH és a HFA adatbázisból származnak.
  Mi nem vettünk légzésfigyelőt.

 • […] 18. Légzésfigyelőre szükség van? […]

 • Anita szerint:

  Kedves Enikő!

  A múlthéten téves riasztása volt a légzésfigyelőnknek valószínűleg aznap áthuzatoltam a kiságyat és rosszul tettem vissza a matracot így beriasztott többször a gyereken láthatóan semmi nem volt, apa szétszedte az ágyat újra rakta és azóta nem volt viszont azóta nem alszom nyugodtan visszaköltöztem mellé a szobájába mert rettegek, hogy megszólal. Azt sem tudom igazán, hogy van-e valami jele, ha mégsem téves a riasztás látszik a babán valami, ha mondjuk már az első csipogásra felébred mire én felkapnám őt? Van jele, hogy tévesen riaszt vagy sem a légzésfigyelő, illetve pontosan mit kell tennem felkapni és rázni vagy azonnal éleszteni? Köszönöm válaszát!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Anita!
  Semmiképpen nem szabad azonnal elkezdeni az újraélesztést, ha riaszt a készülék. Rázni meg végképp nem szabad soha a picit, agykárosodást okozhat. Ha magánál van a baba, felébredt, sír, akkor nincs semmi baj, téves riasztás volt. Ha a riasztás ellenére sem ébredt fel, akkor először meg kell nézni, hogy lélegzik e. (van olyan fázis az alvásban, amikor szinte lehetetlen felébreszteni őket) Emelkedik e a mellkasa? Ha odatartod a füledet az orrához, akkor érzel e az arcoddal légáramlatot, hallasz e a füleddel légvételt. Ha oxigénhiányos a baba, akkor a bőrszíne is elváltozik, kékes lesz. Ha nem lélegzik, akkor jöhet a “pofozgatás” és ha még mindig semmi, nem reagál, akkor ellenőrizni kell a keringését is. És el kell kezdeni a befúvásos lélegeztetést elsőként. Sokszor már ez is elegendő. A mellkaskompresszióval nagyon csínján kell bánni. Ha nincs rá szükség, ölhetünk is vele. Természetesen, ha szükség van rá, akkor nem szabad késlekedni. Valóban az újraélesztés oktatásánál az egyik első mondat, amit megtanítanak, hogy azonnal el kell kezdeni. De az azonnal, azután értendő, ha meggyőződtünk, hogy szükség van rá. Nem szabad elfelejteni, hogy a bölcsőhalál nem olyan gyakori, ha a statisztikát nézzük, megyénként évente 1-2 gyereket ha érint, nem kellene, hogy napi félelmet jelentsen a szülőknek, persze mindig ott van a sose lehet tudni. Ezenkívül még nem találkoztam olyannal, akinek a légzésfigyelője soha nem riasztott volna tévesen, aki ilyen készüléket vesz, annak fel kell készülnie ezekre a felesleges stresszes éjszakákra. A babával egy szobában alvás a készülék miatt nem indokolt, de a babának biztos megnyugtató és az első hónapokban szerintem ajánlott is. Később sem válik senki kárára, bár szerintem anyának apa mellett a helye, de ha a baba külön szobában van, nem érdemes visszavinni a szülői hálóba, átmenetileg, ha téged megnyugtat, nyugodtan aludj a babával. Ez az aggódás, amiről írsz, a legtöbb anyának átitatja az életét, igazán megtudlak érteni, én is az aggódós anyák táborába tartozom.

 • Dr. Deutsch Kinga szerint:

  Kedves Enikő!
  Az én kislányom 07. 14-én született 4600 grammal, 10/10-es apgarral, gyönyörű volt, erős, picit besárgult ugyan, de azon kívül minden rendben van vele. Anyatejes, gyönyörűen fejlődik. A rizikófaktorok közül csak egy áll fenn nála;a hason alvás. Nem igazán tudom máshogy altatni- már próbálgattam-, de mindig rövid idő múlva felkel így.
  Mindenki riogat, és fejcsóválva kérdezgeti a védőnő rokonunk is, hogy : ” Hason altatod???”. Mindezek hatására egyre többször fog el a félsz, ill. gondolkodom a légzésfigyelőn.
  Egy szobában alszom vele, éjszaka kétszer kel szopizni, néha kis horkoló hangokat ad ki. Ezen már morfondíroztam sokat, hogy mi lehet, nem-e egy apnoes szak utáni nagy levegővétel???
  Mi a véleményed, te vennél a helyemben légzésfigyelőt?
  Válaszodat előre is köszönöm:
  Kinga

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Kinga!
  Képzeld el az én kislányom sem volt hajlandó hanyatt aludni. Régebben a bölcsőhalál elkerülésére a hason altatást javasolták. Szerintem a böfi szempontjából pl. biztonságosabb a hason alvás. Ha kemény matracon alszik, nincs semmi a kiságyban, nem öltözteted túl, nem dohányoztok, akkor nagyon kevés az esélye, hogy bekövetkezik. Az, hogy vele alszol és éjszaka még kétszer szopik szintén védőfaktor. A babák légzése nem mindig egyenletes. A horkoló hangocska nem jelent rizikófaktort. Nagyon sokat aggódnak főleg az első gyerekes szülők, köztük én is ilyen voltam. Mi nem vettünk légzésfigyelőt (racionális okokból), de bevallom, voltak olyan időszakok, amikor örültem volna neki. Megfogadtam, hogy a második gyerekemnél venni fogunk, de most hogy hamarosan megérkezik a második is, mégsem fogunk venni. Most már tudom, mennyire összevagyunk hangolódva a kislányommal és hiszek abban, hogy ha baj lenne és én ott alszok a közelében, megérezném és felébrednék. Nagyon sok családban alszik a baba hason, mert máshogy nem hajlandó. Lehet bíznunk kellene kicsit a babákban, és elhinni, hogy nekik így a jó. Azt nem mondhatom, hogy ne vegyetek, de azt sem, hogy igen. Láthatod én hasonló helyzetben voltam és nem vettem, de sokat aggódtam. A kritikusabb időszak még egy hónapig tart nektek, ha tényleg nagyon aggódsz, akkor akár kölcsönözhetsz, vagy ha tudsz kölcsön is kérhetsz, hogy kipróbáljátok, nem zavarja e a babát. De szerintem a legjobb, ha hallgatsz az anyai megérzésedre. Ne foglalkozz vele, mivel ijesztgetnek, ha úgy érzed hasznotokra válna, nyugodtabb lennél, és van rá felesleges pénzetek, akkor vegyél. De ha csak azért vennél, mert mesterséges félelmet ébresztettek benned, akkor ne. Ha a vásárlás mellett döntesz, akkor pedig mindenképpen tanuld meg, mit kell tenni, ha baj van, különben semmit sem ér.
  Sajnálom, hogy nem tudtam neked egyértelmű választ adni. Az a baj a statisztikával, hogy az a pici százalék, akinél bekövetkezik, annál 100%-ká válik. Sajnos az élet soha nem biztos, bármikor a fejünkre eshet egy féltégla, bár igen kicsi a valószínűsége, mégsem járunk védőöltözetben. Nehéz józanul dönteni, ha az ember csodálatos kisbabájáról van szó, főleg ebben a pénzéhes, hatásos reklámokkal teli világban.
  Szerintem próbálj meg csak kicsit aggódni, hallgatni a megérzéseidre és élvezni minden pillanatot a kis csodával.
  Sok boldogságot kívánok nektek!
  Enikő

 • Dr. Deutsch Kinga szerint:

  Kedves Enikő!

  Köszönöm szépen a gyors választ! Nagyon kedves, és megnyugtató volt.
  Örülük, hogy rátaláltam erre az oldalra. Több topikot is olvasgattam az engem érintő témákban, és régen találkoztam, ilyen ” anyukabarát”, kedves válaszokkal, meglátásokkal. Nagyon közel áll ez a szemléletmód az enyémhez.
  Szerintem mostanában sok fiatal anya azért lesz depressziós, v. pánikbeteg, mert mindenki a tökéletességre törekszik ( miközben egész nap teljesen egyedül van a csöppség(ek)kel), próbája úgy csinálni, ahogy a védőnő, jót akaró rokonok, könyvek tanácsolják. Bőszen méregeti a szopásokat, a heti gyarapodást, stb, pedig sokszor elég lenne a babájára, és magára figyelnie. Én is ezt próbálom (persze hozzá tartozik, hogy ez a másodiknál már sokkal könnyebb) több-kevesebb sikerrel. A férjem- aki szintén orvos, szeret visszavezetni szinte mindent az ősemberekhez, és ilyenkor mindig megnyugszom egy darabig, mert hát az ősasszony sem méregetett ugyebár… Mondjuk néha ő is átesik a ló másik oldalára, mert ha valami szakkönyvben( ami most a Gyermekgyógyászatot jelenit) olvas valamit, azt képes szentírásként értelmezni 🙂 ).
  Továbbra is olvasni fogom az írásaidat, közvetlen tanácsaidat, valószínű még kérni is fogok.
  Maradj ilyen sokunk örömére, és nagyon sok boldogságot a meglévő, és születendő apróságokhoz!
  Üdv,
  Kinga

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Köszönöm.

 • Mészáros Annamária szerint:

  Kedves Enikő!

  Kisfiam március 30-án született normál súllyal, hüvelyi úton, komplikációk nélkül. A várandósság nem volt egyszerű; két vetélés után jött a baba, és végig feküdnöm kellett, egy hónapot voltam kórházban is.
  Viszont azóta minden rendben van, hála Istennek. Egyedül a szoptatással volt gond, mert bár három hónapos koráig szoptattam meg fejtem, gyakorlatilag egyhetes kora óta szüksége volt kiegészítésre. Aztán teljesen elapadt a tej, így tápszert eszik július óta. A hozzátáplálást szept. elején kezdtük, jelenleg két étkezésre kap szilárdat (tízórai-gyümölcs, ebéd-főzelék).
  Azért írtam ennyit előljáróban, mert fogalmam sincs, mi adhat támpontot egy orvosnak, ha kérdést intéznek hozzá. A kérdés a következő: mi lehet Gabócka (a fiam, Gábor) baja, ugyanis a légzésfigyelőnk az utóbbi három hétben négyszer is riasztott. Sokat olvastam neten a bölcsőhalálról, tudom, hogy a szoptatás hiánya kockázati tényező, de ez ellen sajnos nem tudok mit tenni. Gabóckát látta gyermekorvos, nem talált semmit.
  Az a helyzet, hogy teljesen tanácstalan vagyok, és nagyon félek. Mit tehetnénk a megelőzés érdekében? Egyáltalán, hogyan lehet kivédeni ilyesmit egy majdnem hét hónapos, látszólag teljesen egyészséges kisbaba esetében?
  Előre is köszönöm a választ, és miden jót kívánok.
  Mészáros Annamária, Celldömölk

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Amikor riaszt a készülék és bementek Gabócához, akkor láttok valamit rajta? Ha igen, akkor mit? Nem lehet, hogy téves riasztásról van szó? Nagyon nagyon kicsi a valószínűsége, hogy baj történjen nálatok. Nagyjából a megelőzés a ti esetetekben annyi lehet, hogy nem tesztek semmit (párnát, plüss állatotot, rácsvédőt…) a kiságyba és a légzésfigyelő használata. Az sem árt, ha egy szobában alszotok, de ha már megszokta a külön szobát, véleményem szerint már nem szükséges beköltöznöd, csak akkor, ha az megnyugtat téged.

 • Mészáros Annamária szerint:

  Köszönöm a gyors választ. Nem, semmi furcsát nem láttunk rajta. Álmos volt, és a legutóbb (ez tegnap éjjel történt) egy kicsit mintha gyorsabban vette volna a levegőt miután felébresztettük. Elkékülés, tónustalanság nem volt.
  Ami a külön szobát illeti, épp az “elválást” terveztük (eddig vele aludtunk), és az első külön töltött éjszaka volt az első riasztás. Úgyhogy azóta a szétköltözés lekerült a napirendről.
  A gyerekorvos ma azt ajánlotta, vigyem el alvásvizsgálatra Szombathelyre. Nem tudom. Ha nem muszáj, igazság szerint nem tenném ki egy 24 órás korházasdinak Gabóckát.
  Még egyszer köszönöm a választ, illetve köszönjük (a férjem is csatlakozott)
  Annamari és Gábor

 • […] kiválasztásának legfontosabb szempontjairól itt írtam: Klikk!, a babakocsikról pedig ITT. A légzésfigyelőről pedig ebben a bejegyzésben olvashatsz, katt ide! Bevásárló lista az újszülöttnek, 55 dolog, katt […]

 • Erika szerint:

  Kedves Dokimami!

  Mi a párommal úgy döntöttünk, hogy mindenképpen veszünk légzésfigyelőt, mert a páromnak alvási apnoéja van és géppel kell aludnia. Kb. másfél éve derült ki nála.
  Azt szeretném kérdezni, hogy az a betegség vajon öröklődhet-e a babára, vagy nincs semmi összefüggés?

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Erika!
  Több dolog is állhat az alvási apnoe hátterében, és van, hogy a hajlam örökölhető. Hogy az estetekben kell-e erre számítani, arról a kezelőorvost érdemes megkérdezni, ő bizonyára tudja, hogy a párod problémájának mi a háttere. Ilyen esetben szerintem is hasznos a légzésfigyelő beszerzése, már csak a nyugalom érdekében is.

 • Gyorkos Ágnes szerint:

  Ez hülyeség az egész az én gyerekem apnoés és jártam terhes gondozásra és nem rossz a szociális hejzemem és nincs tul öltöztetve,szelöztetek is.Csak épp a fehérállomány halt el a kötelező oltástol

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Igazán sajnálom, hogy az oltásnak mellékhatása volt gyermekednél. A cikkben a hirtelen csecsmőhalálról van szó, aminek ismeretlen az oka. A Ti esetetekben pedig egy ismert ok miatti apnoeról, a leírásod alapján, a kettő nem ugyanaz.

 • Marianna szerint:

  Kedves Enikő!
  A kisfiam 3610 grammal természetes úton vákummal jött a világra 2011 augusztus 2.-án.Szerencsére van tejem így nagyon ritkán kell neki pótlást adni.A párom rokonságában volt csecsemőhalál és amióta megtudtam tiszta stressz vagyok.Van légzésfigyelőnk és egy szobában vagyunk vele viszont hason alvós baba.Kókuszmatracot használunk.Csak így tud nyugodtan aludni.Kérdésem hogy van aggódni valóm amiért a párom családjában volt csecsemőhalál vagy nem befojásoló tényező.Ja nem dohányzunk és várandosság alatt sem dohányoztam viszont elötte doohányoztunk.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Marianna!
  Ebben a helyzetben mindenképpen jó, hogy használtok légzésfigyelőt. Megértem, hogy stresszes vagy emiatt, én is biztosan az lennék, hogy van-e rá okod, azt sajnos csak az élet tudja eldönteni, reméljük nincs. A hasonalvás miatt én nem aggódnék, nyugodtan aludjon úgy, ahogy ő szereti. Minden jót kívánok!

 • Dr. Móré Viktória szerint:

  Kedves Enikő,

  18 hónapos a kisfiam (1 hét múlva 19), és még mindig használunk légzésfigyelőt, ami sajnos már sokszor (tévesen, Hála Istennek) becsippantott, vagy beriasztott. 🙁 Hadd ne mondjam, infarctus közeli élmény erre ébredni… Legutóbb az elmúlt napokban csippantott be (= 20 mp-ig nem érzékel levegővételt), többször, ekkor berohantunk a szobájába, ahol a 87 cm, 12 kg kisfiam békésen alszik szétvetett karokkal a hálózsákjában, vagy a sarokba gubózva, pl… A férjem szerint már nem indokolt használni, szerinte vegyük ki, de engem rettenetesen nyugtalanítanak az elmúlt napok becsippanásai. 🙁 Tanácstalan vagyok!!!!
  Írod, hogy legyen üres a kiságy. Ez még a majdnem 19 hónaposokra is érvényes? Puha hálózsákban alszik a kicsikém (70×140 a rácsos kiságyban), de van körbe téve a 4 oldalra összegörgetve 4 pihe-puha kistakaró, amikhez imád hozzábújni, + van még 2 puha plüssállatka is. Vegyünk ki mindent?
  Mikor tegyek be neki ágyneműt (párna, paplan) a hálózsák helyett? Ficánkolva alszik, körbejárja álmában az ágyat, szerintem hamar lerúgná a paplant, de nem tudom…
  Várom válaszod, amit előre is köszönök!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Viki!
  Bár nem tudom milyen volt az életkezdete a kisfiadnak, van-e valamilyen betegsége…mindenesetre ő már nem csecsemő. Már nem indokolt a légzésfigyelő használata, előtte is csak fakultatív, természtesen ezt neked kell érezned, nem tudhatom az okát, miért használjátok. Ha nagyon aggódsz, akár a közelében is alhatsz. Ekkor már nem fontos, hogy üres legyen a kiságy, hiszen mozgásképes a kicsi, ágyeműt is használhatsz, bár az nem jelent semmit, mert az első adandó alkalommal lerúgja majd a paplant, a párnával is igen sok mindent lehet csinálni, bár az enyémeknek ilyen idősen még nem volt rá szükségük. A hálózsákot lehet addig használni, ameddig elviseli, utána pedig télen egy melegebb pizsamával tudod ellensúlyozni a kitakarózást, illetve őrjáratozhatsz éjszaka, ha olyan típus vagy. A gyerekek jelezni szokták nekik hogyan jó, és többnyire csak mi aggódjuk túl a dolgokat. Én nem használtam légzésfigyelőt, a hálózsákot soha nem viselték el, folyton kitakaróznak…kezdetben még aggódtam, de még soha nem lett semmi bajuk emiatt, gyönyörűek, egészségesek. Összefoglalva: ugyan nem ismerem a részleteket, az előzményeket, de én hallgatnék a férjedre. Minden jót nektek!

 • Dr. Móré Viktória szerint:

  Köszönöm, hogy ilyen hamar válaszoltál!!! 🙂
  A kicsikém 38. héten született császárral, 2720 gr, 48 cm volt. Csenevész volt újszülöttként, de nagyon hamar pótolta… 🙂
  Hallgatok Rád, és a férjemre (aki szintén orvos), és kikapcsolom a l.figyelőt. És ezzel is véget ér egy korszak..
  Köszönöm még1x!

 • Weich Eszter szerint:

  Nekem még nincsen gyermekem, de azon a véleményen vagyok, hogy nem jó ha a baba egy helyiségben van az anyával, apával. Szerintem kell a szülőknek egy külön hely, ahol csak ketten vannak. Ráadásul párom kemény fizikai munkát végez, felületesen alszik, mindenre felébred, emiatt is gondolkodom így.
  Ugye a megelőzésnél fel van tüntetve, hogy aludjunk együtt a babával. Az lenne a kérdésem, hogy ha az anya egy szobában alszik a babával, minden esetben felriad, ha a babával baj van? Mert ha nem akkor miért is előzi meg avval? Én úgy gondolom, hogy a légzésfigyelő elengedhetetlen, meg persze a tudás is, amivel segíteni tudunk, mert anélkül tényleg nem érünk el vele sokat.
  De aztán ki tudja, lehet mire oda érünk, hogy babánk legyen, annyira bepánikolok, hogy egy percre sem hagyom egyedül(remélem nem így lesz) 🙂

 • Dokimami szerint:

  Kedves Eszter!
  Hogy a baba megszületése milyen érzéseket, ösztönöket fog előhívni azt előre nem lehet tudni, egyénfüggő, éppen ezért vannak dolgok, melyeket nem túl praktikus előre eldönteni, mert ha nem úgy alakulnak az események, akkor sok szomorúságot és csalódást okozhatnak. Legjobb tiszta lappal, lélekkel neki indulni a baba projektnek, hogy minden úgy legyen, ahogy az a babának a legjobb, ami persze összefüggésben van azzal, hogy a családnak hogyan a legjobb. Figyelembe kell venni az apukákat is, de az anyai ösztönt is. De ezek csak a születés után derülnek ki. A babával való egy szobában alvás nem csak a bölcsőhalál elkerüléséről szól, hanem egy természetes válasz arra a jelenségre, hogy egy magatehetetlen csepp ember érkezik egy ismeretlen világba, akinek legalapvetőbb igénye a testi szükségletein kívül a biztonságérzés, az anya közelsége, és az anyai ösztön is ugyanezt diktálja. Valami olyasmi érzést képzeljen el, mint a mindentelsöprő szerelem, amikor egymásnélkül hiábavaló minden és folytonos a testkontaktus igény. Ezen kívül az éjszakai szoptatás igen hasznos a tejmennyiség fenntartásában és a babák is igényelni szokták, de ettől függetlenül a fogzás, szeparációs szorongás, mozgásfejlődés okozhat rossz éjszakákat, extrém esetben óránként ébredéseket, ezt a másik szobából való átrohangálással igen nehéz túlélni, rendkívül fárasztó tud lenni. A születést követő kezdeti izgalmas, nehezebb hónapok elteltével viszont valóban fokozottabb figyelmet kell szentelni a párkapcsolatnak, mert ekkor szokták az apukák elhanyagoltnak, mellőzöttnek érezni magukat. Az átalakulás nehézségei elkerülhetetlenek, bár fokozott figyelemmel minimálisra csökkenthetőek, de ez nem feltétlen a külön szobán szokott múlni. Az apa alvását biztosítani fontos, hiszen a munkahelyen kialvatlanul nem tud helytállni, ilyenkor célszerű az anyának a kezdő illetve a rosszalvó időszakban a gyerekszobába költözni. Természetesen vannak kisangyal, jól alvó babócák, akikkel a külön szobában alvás is könnyen kivitelezhető. De ehhez is ismerni kell a gyermeket, ezért nem célszerű előre eldönteni a dolgokat, mert nem tudjuk ki fog érkezni és neki mire lesz szüksége. Kívánom a legjobbakat!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 18. rész – Légzésfigyelőre szükség van? at Dokimami.

meta