Csecsemőgondozás tanfolyam 17. rész – Játékok az első hónapban

június 9th, 2009 § 3 hozzászólás

babajatekLehet, hogy meg sem született még, de a rokonság már a játékok beszerzésén töri a fejét. Mit szoktak leggyakrabban venni az újszülöttnek? Nyálkendő, csörgő, zenélő forgó, állatkák, de olyanról is hallottam, aki már a biciklijét is megkapta születése előtt. Én azért kis türelemre intenélek.

Nagyon divatos téma manapság a csecsemőfejlesztés számtalan program, játszóház specializálódott erre. Szükség van rá? … Őszintén?…Biztos van, akinek szüksége van rá.

Egy dolgot azért mindig tarts szem előtt: a gyerekek egyszerűen azt szeretnék megtanulni, hogy hogyan élünk a földön.

Hiába fogod a legdrágább játékokat megvenni gyermekednek, ha még nem érett rá, ha nem foglalkozol vele, semmit sem fog érni. Nem a játék a lényeg, hanem Te. A tanfolyam során, majd ahogy haladunk minden hónapban megbeszéljük az aktuális játékokat, fejlesztési módszereket.

Kicsit nevetségesek lesznek az elején a játékötletek, hiszen sok anyuka ezeket magától is tudja, de azért egy kis inspiráció, lehet, hogy nem árt.

  1. Az első hetekben nincs szükség semmiféle tárgyi szórakoztatási eszközre, hiszen aludni és szopni fogtok nagyjából egész nap. Amit már ilyenkor is érdemes: mindig beszélj a babához, ha pelenkázod, ha öltözteted, ha szoptatni viszed…Mindig mondd el a dolgokat, meg kell valahogy tanulnia a nyelvet, máshogy nem megy. Nem lehet elég korán kezdeni.
  2. Énekelj, ne szégyeld magad, még ha hamisan is énekelsz, az  is sokkal többet ér, mintha megvonod tőle. A zenei hallás kifejlődéséhez szükség van az anyai énekre (még ha hamis is). Persze hallgathattok baba zenét, komoly zenét is, ami tetszik a babának és apa sem mászik a falra. Eleinte az egyszerűbb altató dalok, mondókák, népdalok szoktak bevállni. Most még nem kell sokfélét megtanulnod, néhánnyal is el lesztek egy darabig.
  3. Szeretik a fekete-fehér vonalakat nézegetni. Rajzolj ilyeneket, nem kell művészinek lenni, nem kell hozzá egyéb, mint néhány A4-es lap és egy fekete vastag filc. (párhuzamos egyenesek, cikk-cakk vonalak, négyzetek, rombuszok, téglalapok, háromszögek, hullámos vonalak, kör…) Figurát is rajzolhatsz, innen lehet ötleteket meríteni.
  4. Szeretik az arcokat nézegetni, fényképeket.
  5. Akár már most is lehet neki felolvasni, ha van kedved.
  6. Nézelődni a lakásban, talán ez lesz az egyik kedvenc foglalatossága az elején. Hurcold a válladra fektetve, így megismeri az otthonát. Neki még minden új, ne felejts el közben magyarázni.
  7. Hasznos, ha a babaszobában nem csupasz falak vannak, szeretik nézegetni a képeket. A forgó lógattyús játékokat még ráérsz később felszerelni.
  8. A baba bár magatehetetlennek látszik, de a pici fejében sokkal több van. Tekintsd értelmes, egyenrangú partnernek és úgy bánj vele, ahogy te is elvárnád a saját anyukádtól.
  9. A másik aranyszabály, hogy mindig az érettségének megfelelő játékot adj a babának.
  10. A csörgőnek most még semmi értelme sincs, nem tud érte nyúlni, tudatosan megfogni, ráér pár hónap múlva elővenni, megvásárolni.

Vegyünk e légzésfigyelőt? Ez lesz a következő lecke témája.

Tagged

§ 3 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 17. rész – Játékok az első hónapban"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 17. rész – Játékok az első hónapban at Dokimami.

meta