Terhesvitamin körkép

június 6th, 2009 § 11 hozzászólás

terhesvitaminMelyik a legjobb terhesvitamin és miért? Bárcsak olyan egyszerű lenne a válasz, de azért remélem kicsit tudok segíteni a döntésben ( a cikk végén árlistát is találsz):

A legfontosabb szempont, hogy elegendő folsav (400-800 mikrogramm, más forrás szerint 1 mg) legyen benne. Ez a 12. hétig fontos. Azaz, ha nem vagy vitaminhívő, akkor vehetsz pl. folsav tablettát és figyelj oda a táplálkozásodra és a szervezeted igényeire. (Nem tudsz táplálkozással ennyi folsavat megenni!) Újabban az a nézet, hogy a 400 mg folsav kevés, inkább 800 mg kell, metafolinnal kombináltan (pl. ilyen kombináció a Femibion), terhesség előtt egy hónappal kellene elkezdeni a pótlást.  A B12 vitamin is a figyelem középpontjába került a folsav mellett a kora terhesség idején, de még a kutatások nincsenek olyan fázisban, hogy tudjuk mi az a mennyiség, ami a velőcsőzáródást segíti azon esetekben, ahol a megfelelő mennyiségűnek titulált folsav sem segített. A halolaj (omega 3) a mazgzati idegrendszer fejlődése miatt került bele néhány vitamin készítménybe. A 12. héttől az omega 3 zsírsav nemcsak a magzat kognitív és pszichomotoros fejlődése, de az anya lelki egészsége (depresszió) miatt is javasolt. Várandósoknak a nehézfémektől tisztított változat, DHA ajánlott (pl. a Femibion400 tartalmazza). Allergénmentes diéta nem indokolt, csak ha Te magad vagy allergiás, nincs hatása a megszületendő baba későbbi allergiás megbetegedéseinek előfordulási gyakoriságára.

A folsavat, vagy terhesvitamint már a fogantatás előtt kezdd el szedni (min. egy hónappal, de ha felmerül a terhesség gyanúja azonnal).

Magyarországon az sem árt, ha van benne jód. Ez az Elevitben és a Pregnavit Ratiopharmában (ez kapszula) nincs. De ha te ragaszkodsz hozzá, használj jódozott sót a konyhában, vagy van jód tartalmú víz is.

A többi vitaminhoz kiegyensúlyozott táplálkozással (zöldség, gyümölcs, tejtermék, … de a hús is szükséges) hozzá tudsz jutni, a baba nem ismer kegyelmet, elveszi a szervezetedtől azt, amire szüksége van. Természetesen, ha Te a nem tudományosan táplálkozó vegetáriánusok közé tartozol, akkor lehet olyan hiányod, ami miatt a baba nem tud hozzájutni bizonyos fontos összetevőkhöz. Ilyenkor különösen fontos lehet a terhesvitamin szedése.

Ha gondjaid vannak a nagy tabletták lenyelésével, akkor a Femibion 800-t javaslom neked a 12. hétig, ezt pl. még én is le tudom nyelni, ráadásul ez metafolint is tartalmaz. A 3. hónap után a Femibion 400 javasolt, ez már alkalmanként két tablettát jelent (egy halolaj és egy vitamin).

A Gravidára sokan panaszkodnak, hogy hányingert okoz nekik, személy szerint én azért utálom, mert majdnem megfulladtam tőle, de ez ne riasszon el tőle, ha neked ő a szimpatikus.

Tabletta utálóknak nagyszerű megoldás lehet a Hipp Natal gyümölcskoncentrátum, ebben szintén van jód és folsav is. Sajnos az íze pocsék.

Az Eurovit annyiban különbözik a többitől, hogy halolajat is tartalmaz, emelett a jódra és folsavra is gondoltak. Igaz a folsav mértéke a tudományosan ajánlottnak az alsó szintje.

A Pregnacare is tartalmaz jódot és folsavat, annyit, mint az Eurovit.

Nem az összes terheseknek szánt vitamint tekintettem át, ne feledd a lényeg a folsav az elején, a végén meg vashiányod lehet, de erre nem feltétlenül kell terhesvitamint szedni, vannak kiváló vaspótló tabletták. Jól fog még jönni a Magne B6 is, mikor izomgörcseid lesznek. Itt jobban elmerülhetsz az egyes vitaminkészítmények összetevőiben.

Árfekvés (lelőhelyenként lényeges különbségek lehetnek):

Folsav tabletta: 50db: 798 Ft

Pregnavit Ratiopharm kapszula: 60db: 1490 Ft

Eurovit: 30db: 1394 Ft, 60db: 2275 Ft

Pregnacare kapszula kismamáknak: 30db: 1809 Ft

Gravida: 30db: 1922 Ft, 90db: 4774 Ft

Elevit: 30db: 1995 Ft, 100db: 5325 Ft

Centrum Materna: 30db: 2490 Ft, 90db: 6570 Ft

Hipp Natal: 1000 Ft körül (ez kb. 12 adag)

Femibion 800: 30db: 3600 Ft, 60db: 5858 Ft

Tagged

§ 11 Vélemény: Terhesvitamin körkép"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Terhesvitamin körkép at Dokimami.

meta