Csecsemőgondozás tanfolyam 9. rész – Hasfájás enyhítése gyógyszer nélkül

június 6th, 2009 § 5 hozzászólás

hasfajasAz első hónapokban a legtöbb újszülöttet, csecsemőt hasfájás kínozza. Lehet rögtön gyógyszerekkel próbálkozni, ami van akinek beválik, van akinek nem. Orvosként mégis azt tanácsolom, először próbáljunk máshogy segíteni a babánkon.

Szoptatás előtt tornáztasd meg, egyik lábat behajlítva felhúzod a hasához, majd másikat is, utána pedig mindkettőt. Ezt csináld kb. 1 percig, vagy ameddig a baba türelme engedi. Általában tudják, hogy szopi jön és türelmetlenek. (Ha nagyon hatékony akarsz lenni, egy kis csípő tornával is kegészítheted- néhány csípőkörzéssel.)

A másik módszer a has maszírozása, ami először nem fog tetszeni a babának, hiszen fáj a hasa és te azt akarod simogatni, de nagyon hasznos. Segíted a szelek távozását, így könnyebbedik a fájdalom. Alapszabály: mindig legyél nyugodt, melegítsd át a kezedet előtte és mondd el  a babának, mit fogsz csinálni.

  1. Vízikerék: Váltott tenyérrel a hason föntről lefelé irányuló vízimalomszerű mozdulatokkal simogasd a hasát hatszor.
  2. Nap és hold: Bal kézzel folyamatos óramutató járásával megegyező mozdulatokkal köröket (napcskát) simogass a hasára. Jobb kézzel pedig holdszerű félkörívet (mintha az óra számlapján 9-17 óráig) rajzolj. Egy nap, egy hold, majd nap-hold mozdulat kövekezik, ezt is hatszor végezd el.
  3. A 2 térdét nyomd a hasára 6 másodpercig.
  4. Majd az egészet ismételd meg háromszor.
  5. Hasfájós időszakban akár minden tisztába tevéskor , ha nem fáj a hasa, akkor megelőzésképpen reggel és este végezd el.

(Forrás: Csordás Ágnes szerkesztette: Csecsemő-, kisdedgondozás, gyereknevelés)

Vannak olyan babák, akiknek a lázmérőzés segít. A lázmérőt, ahogy bedugod a végbélbe, segít a szeleknek távozni és beindul a székelés. Ez néha tényleg nagy segítség, de óvakodj, hogy rendszeresen használd, mert megtanulja a baba és csak így fog tudni kakálni. A helyes pelenkázás fontosabb, mint gondolnád. A következő részben erről lesz szó.

Tagged

§ 5 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 9. rész – Hasfájás enyhítése gyógyszer nélkül"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 9. rész – Hasfájás enyhítése gyógyszer nélkül at Dokimami.

meta