Csecsemőgondozás tanfolyam 16. rész – Hogy megértsd a babád: a 10 féle sírás

június 6th, 2009 § 5 hozzászólás

siras1A baba nem tud beszélni még, nem ismeri a jelbeszédet, írni meg pláne nem. Tud viszont sírni, ordítani, bömbölni. Ennél hatékonyabb eszközt nem is nagyon lehetne kitalálni, biztos innen vette az ötletet az autóriasztó kitalálója is. Szóval ez a sírás nagyon ki van találva, mert cselekvésre ösztönöz. Tapasztalatom szerint az apukák rosszabbul bírják, de az biztos hogy anya reagálni fog rá és ha nem is sikerül elsőre kitalálni őfelsége óhaját, azért valami történni fog. Olyan sok mindenért még nem sírhat, az előzmények ismeretében rögtön ki lehet zárni pár dolgot, a testbeszéd megfigyelésével szintén, a végén már nem is lesz olyan nehéz kitalálni, majd meglátod. Egy dolgot jól jegyezz meg: ha valami régi könyvben olvastad, vagy valaki mondta, ezt ne hidd el. Ha sír a baba, a legrosszabb, ha nem csinálsz semmit. Nem tudod még elkényeztetni, szüksége van rád. Nem lehet elrontani. S ha kicsit utána olvasol, meglátod, mindenki egyetért ebben minél hamarabb reagálsz a sírásra, annál kevesebbet fog sírni. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: boldog baba lesz. Tudni fogja, hogy ő a legfontosabb a világon, szeretik és ez neki elég. A boldog babák pedig jókedvűek és tele vannak szeretettel. A legfontosabb, hogy ezekben az első, mindent meghatározó években mindennél jobban szeresd a gyermekedet és légy a rabszolgája, persze mindezt okosan, az ő érdekében téve. De még a nevelésnél nem tartunk, az újszülöttet még nem nagyon lehet elrontani. Néhány baba elképesztően sokat tud sírni és senki sem tudja kitalálni, hogy miért. Ha úgy érzed, hogy mindent megtettél és már legszívesebben kihajítanád az ablakon, akkor kérj valakitől segítséget, semmiképpen ne vágd földhöz a babát, ok? Tanácsot a védőnőtől, gyermekorvostól, babafelügyeletet valamelyik még nem kikészült családtagtól, barátnőtől…

Miért sírhat ez a kis csöppség?

  1. Nagyon fáradt, de nem tud egyedül elaludni. Sokat segít ennek felismerésében a testbeszéd: nagyokat pislog, távolba réved, ásítozik. Karmolászhatja az arcát, hátát ívbe feszítheti, rúgkapál. Ölben izeg-mozog befúrja magát. Eleinte csak nyafog, nyűglődik, majd a kimerült szakadatlan sírás következik. Ha nem segítenek rajta, egyszercsak magától elalszik, de kérlek te segíts rajta. Gyakran azt hiszik, hogy éhes ilyenkor a baba, vagy hasfájással is összetéveszthető. A baba napirendje, utolsó etetése lehet segítségünkre ennek eldöntésében. Nagyot nem hibázhatsz, ha pl. megszoptatod, hisz cicin nagyon szeretnek elaludni. (ezzel még meggyűlhet a bajod a későbbiek során).
  2. Túl sok inger érte. Hasonló a sírás és a testbeszéd a fáradt babáéhoz. Elfordítja arcát, ha játszani próbálnak vele. Akkor fordul elő, ha nem veszed észre (gyakran az apák, tesók és rokonok esnek ebbe a hibába), hogy elege van a szórakoztatásból. Itt jegyzem meg, hogy sokan azt hiszik egésznap szórakoztatni kell a babát, de ez nem igaz. Szeretnek csak úgy ellenni, kicsit viccesen hangzik, de nekik is jár egy kis magánélet. Vedd észre, ha pont nincs rád szüksége. Hagyd egy kicsit békén, ne szólj hozzá, ha szüksége van, vedd ölbe és csak úgy legyetek.
  3. Unatkozik, új látványra vágyik. Nem igazán sír, inkább csak nyafog, nyűglődik. Ujjaival játszadozik. A következő részben lesz majd arról szó, mivel lehet szórakoztatni, fejleszteni már egy csepp kis babucot is.
  4. Hasfájás. Teste megfeszül, merevvé válik. Térdét a mellkasához felhúzhatja, arca eltorzul. Éles folyamatos ordítás, még a lélegzetét is visszatarthatja.
  5. Éhes. Nem olyan nehéz kitalálni, ha tudjuk mikor evett utoljára és kb. mennyit. Sokan a legtöbb sírásra megoldásnak a cicit kínálják, pedig láthatod, ez csak az 5. a listán. Nyalogathatja a száját, nyelvét kidugja, öklét bekaphatja. Halk köhögésszerű hangot ad ki, majd sírni kezd. A végén ritmikusan sír.
  6. Fázik. Ritkán fordul elő, mert az anyák inkább túl szokták öltöztetni a babákat. De fürdés után, öltöztetésnél előfordulhat, hogy nagyon fázik. Libabőrös lesz, esetleg reszkethet is. Teli tüdőből ordít. Csak akkor fog sírni, ha nagyon fázik.
  7. Melege van. Kipirult, izzadt. Ne felejtsd el, hogy az izzadság előbb utóbb lehűti a bőrt (hisz ez a célja), és tévesen azt hiheted fázik. Ha nedves, akkor nem fázik. Az izzadság a legtöbb babán apró kis kiütéseket okoz. Először csak nyöszörög a baba, de ha nem segítenek rajta, hangos sírás lesz a vége. Ha csak kicsit van melege, vagy kicsit fázik, nem fog riasztani, azt neked kell magadtól felismerni.
  8. Anya hiány. Babusgatásra vágyik. Lehet, hogy nem is kell kivenni, elég megsimogatni, beszélni hozzá. De nyugodtan ölbe veheted, szeretgetheted. Honnan ismered fel, hogy erre vágyik? Nézelődik, téged keres. Hirtelen abba marad, amit addig csinált és mint egy kismacska nyávog, de ha ölbe veszed azonnal abba hagyja.
  9. Túlságosan tele a poci. Ha fáradt volt, vagy túlpörgött és megeteted, akkor így végezhetitek. Sokszor bukik, az evés befejezése után nyűgös, esetleg sír is.
  10. Kakálás. Abbahagyja az evést, feszeng, evés közben nyög, még sírhat is. Hamar megtanulod, ha erről van szó. Akkor is sírhat, ha tele a pellus, ezt egy szempillantás alatt kiderítheted.

A következő leckében a játékos fejlesztésről lesz szó.

Tagged

§ 5 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 16. rész – Hogy megértsd a babád: a 10 féle sírás"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 16. rész – Hogy megértsd a babád: a 10 féle sírás at Dokimami.

meta