Csecsemőgondozás tanfolyam 15. rész – Rémek réme: a mellgyulladás

június 6th, 2009 § 8 hozzászólás

mellgyulladas1Hallottál már olyan rémtörténeteket, hogy ha mellgyulladásod lesz, akkor majd lehet fel kell vágni a melled, be kell fejezned a szoptatást és a fejőnőre megy majd el a fél fizu? Na ezeket gyorsan felejtsd el. Ebben a részben meg fogod tanulni, hogyan lehet elkerülni a mellgyulladást, ha mégis kialakul hogyan lehet kezelni. Fontos, hogy tisztában légy ezekkel a dolgokkal, mert legyünk őszinték nem biztos, hogy az az orvos, akihez kerülsz, sokat tud a mellgyulladásról, lehet, hogy még a régi dogmákat ismeri. Ezt nem tudhatjuk, úgyhogy Neked kell észnél lenned, hisz a tét nem kicsi.

Kezdődő mellgyulladás

 • Normális jelenség és különösebb teendőt nem igényel, ha a tejbelövelés (egyénektől függően 2.-4. nap között történik meg) idején 38 fokos lázad van.
 • Amit tehetsz: ne hordj melltartót (elzáródhatnak a tejcsatornák, pangani fog a tej és már meg is van a baj) és
 • szoptasd a babád igény szerint.
 • A mellgyulladást általában mindig valami változás váltja ki: pl. jobban aludt éjszaka, kimaradt egy szoptatás, másmilyen pózban szoptattad, mint szoktad, netán fejni szoktad magad, de most nem volt kedved. Ezért nagyon fontos, ha dugig van a cici, akkor fejni kell belőle, ha a babuci nem kér éppen enni.
 • Másik fontos dolog, hogy vigyázni kell a mellbimbó épségére, nemcsak azért, mert rettenetesen tud fájni, hanem a mellgyulladás valószínűségét is növeli. Mindig a bimbóudvart is kapja be a baba, ne csak a bimbót!!!!

Hogy ismered fel, hogy kezdődő mellgyulladásod van?

Hajnalban, arra ébredsz, hogy ráz a hideg (lázas vagy) és a melledben érzel egy csomót.

Teendők:

 • meleg borogatás a mellre (a hideg elapaszthat, de ha nagyon jól esne, akkor csak rövid ideig alkalmazd és utána feltétlenül tegyél meleg borogatást is).
 • Szétzúzott káposztalevél borogatás.
 • Végül a legfontosabb dolog, hogy a beteg mellből szoptass, szoptass és szoptass. Hiába fogsz egésznap fejni, hiába hivatod a környék legjobb fejőnőjét, a baba a legprofibb, a leghatékonyabb, hidd el ő ki tudja szívni a tejet az eldugult részből. Ha nem akarja, akkor se add fel, mindig tedd, a beteg mellre először, egyszer csak rászánja magát. Fájni fog, de ez lesz életed legjobb érzésű fájdalma, ahogy leszívja a csomót.
 • Próbálkozhatsz azzal, hogy más pozícióban szoptatod, mint eddig, a lényeg, ahol a csomó van, arról a területről szívjon. Kísérletezzetek bátran, most elfelejtheted a tankönyvi szoptatás testhelyzeteket.
 • Miközben szopik, nagyon óvatosan masszírozhatod is a csomót. Ha megoldódott a helyzet, elmúlt a lázad, akkor jön a következő lépés:
 • Mivel a beteg mellből valószínűleg fejtél, többször szoptattál..stb..több tej lesz benne, mint a szükséglet. Fokozatosan kell visszaállni a váltott mellből való szoptatásra, lehet, fejésre lesz még szükséged pár napig. Fokozatosság, ez a lényeg! Az is előfordulhat, hogy valamennyire apad a tejed és kevés lesz a babának, ilyenkor sem a tápszer a megoldás, hanem, amit a növekedési ugrásoknál teszünk: gyakoribb szoptatás és pár nap múlva megnő a tejmennyiség.

Súlyos mellgyulladás

Fertőzés okozza a bajt, általában a kisebesedett mellbimbó a kapu. Tünetei: magas láz, a mellen az érintett terület piros, fájdalmas, influenza szerű tünetek is lehetnek (végtagfájdalom). Teendők: ugyanaz, ami a kezdődő mellgyulladásnál: szoptatás a beteg mellből, szükség lehet még antibiotikumra, de ne ez legyen az első. Hátha sikerül házi módszerekkel megoldani a bajt. Ha az orvos azt javasolja, hogy ne szoptass, akkor feltétlenül keress fel egy másik orvost. A szopatatás abbahagyása csak súlyosbítja a bajt, sokkal nehezebb, szinte lehetetlen fejéssel megoldani. Ha abbahagyod a szoptatást, akkor nehéz napoknak nézel elébe. Az ágynyugalom most nagyon fontos, csak a szoptatással foglalkozz és egésznap feküdj. Segítsen valaki. A másik kérdés, ami felmerül majd benned, hogy milyen lázcsillapítót vegyél be: Algopyrint, Paracetamolt. (Aspirint ne)

Miért sír a baba? A következő lecke után tudni fogod melyik sírás mit jelent. Katt ide!

Tagged

§ 8 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 15. rész – Rémek réme: a mellgyulladás"

 • […] Legközelebb egy gyakori és ijesztő kórképet fogunk megszelidíteni, a mellgyulladást. […]

 • […] következő részben a rémek réméről a mellgyulladás otthoni kezeléséről fogunk tanulni. Címkék: csecsemőgondozási tanfolyam, fejkörfogat, mellkörfogat, testhossz, […]

 • […] 15. Rémek réme: a mellgyulladás […]

 • […] dogmákat ismeri. Ezt nem tudhatjuk, úgyhogy Neked kell észnél lenned, hisz a tét nem kicsi. Kattints ide a leckéért! Címkék: csecsemőgondozási tanfolyam, […]

 • Abigél szerint:

  Kedves Enikő,

  a te blogod az első, amit megnézek, ha kérdésem támad baba-mama témában. Most is lenne egy, amit viszont kommentben tudok csak megkérdezni.
  9 hetes a kisbabám, az első perctől szoptatom, szerencsére minden rendben megy. Viszont találtam egy kemény csomót a mellemben, olyan, mintha egy csontos valami lenne, ami kinőtt a bordámból. Tudom,hülyén hangzik, de jobban nem tudom körülírni. Persze egyből tejcsomóra gondoltam. Nem fáj, csak ha erősen nyomogatom, de ez ugye minden testrészére igaz az embernek… 🙂 A mérete állandó, a mellem felső részére esik, a bordámon közvetlenül, legalábbis így érzem. Hiába masszírozom, borogatom, gyakran szoptatok (igény szerint, néha óránként), mégsem múlik el. Ennek már három hete. Vajon biztos, hogy tejcsomó? Vagy el kellene mennem megnézetni orvossal??
  KÖszi a válaszodat!

  A.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Abigél, a biztonság kedvéért jobb lenne megnézetni valakivel. Minden jót kívánok!

 • Nagy Nóra szerint:

  A többiek okulására leírok egy esetet:
  3,5 hónapos a kislányom, csak részben anyatejes, 2 hete vészhelyzet volt, azt hittem be van gyulladva az egyik mellem, látványosan nagyobb lett, és nagyon kemény. A baba nem tudta szopni, én nem tudtam fejni, kézzel sem, a pumpással sem, délelőtt kezdődött, kora délutánra már nagyon fájt, anyósomnak nem volt ötlete, ő annak idején nem sokáig szoptatott, felhívta egy 3gyerekes ismerősét, ő azt mondta, hogy valószínúleg elfeküdtem, és pang a tej, fejni kell, akkor is ha fáj, és szoptatni, majd a gyerek megoldja… de azért elmentem az ügyeletre, 1 méterről ránézésre doktornéni megállapította, hogy mellgyulladás, a gyerek szájában lévő baktérium a megsérült mellbimbón kersztül bejutott a tejcsatornába, antibiotikumot kell szedni, (augmentint, nekem erről hallomásból csak rossz tapasztalatom van), 1 hétig, közben nem lehet szoptatni, utána sem pár napig, fejni kell, lehetőleg motorossal, a babának meg tápszer kell, mivel amúgy is kap tápszert, azzal úgysem lesz gond…. elindultam motoros mellszívót venni, 20.000et is adtam volna érte, annyira fájt. Ahol néztük, nem volt, mondtam, hogy akkor menjünk, szedjük össze a babát meg a cuccot, menjünk haza (másik város) és vegyünk, visszamentünk anyósomhoz, persze nem foglalkoztam az antibiotikummalt meg az orvos tilalmával, hogy ne szoptassak, elkezdtem szoptatni. Kb fél óra alatt a baba megoldotta, teljesen visszapuhult, olyan lett, mint a másik, azóta sincs semmi gond.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Köszönöm Nóra, hogy leírtad, ez a cikk is erről szól, nem szabad abbahagyni a szoptatást, mert a baba a legprofibb, kár hogy nem mindenki tudja ezt.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 15. rész – Rémek réme: a mellgyulladás at Dokimami.

meta