Csecsemőgondozás tanfolyam 13. rész – Útravaló az első hetekre, a lényeg

június 6th, 2009 § 9 hozzászólás

Ebben a mai részben összefoglalom a legfontosabb gondolatokat, amit feltétlenül tudnod kell, ha a kisbabád hamarosan megszületik.

 1. Szülés után az első 6 hét a lábadozásod ideje. Ehhez ragaszkodj, segítsen a család vagy a kedves. A Te dolgod kizárólag az újszülött ellátása legyen, a többi fakultatív. És nem kell utánozni azt a családot, ahol apát a reggeli vizit szedte le tegnap szült nejéről. A szex, mosogatás, főzés, takarítás most nem aktuális. Bocs apa.
 2. A legfontosabb a szoptatás megtanulása lesz. Sikerülni fog, csak akarni kell, de nagyon. Aranyszabályok: Nyugalom, Sok folyadék, Gyakori mellretevés (a bimbóudvart is kapja be a baba), különféle pózok kipróbálása, valamelyik csak tetszeni fog neki. Ha az elején nem megy, akkor fejés, legalább napi 3 alkalommal (a bimbóudva szélén túl kicsit alá nyomva kell kézzel fejni, nem egyszerű, tanulni kell). Ha úgy tűnik tovább tart a babának a szopi tanulása érdemes egy jó mellszívót beszerezni. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. A fekvő pozíció nagyon kényelmes, a császárosoknak ajánlott. Álomszuszék babák, befelé forduló mellbimbók esetén is az idő mindent megold, ha nem adod fel. Tápszeres hozzátáplálás csak végszükség esetén és ne add fel az anyatejet, vissza lehet állni. Ha mégsem sikerül a szoptatás, akkor se süllyedj depresszióba, ugyanolyan egészséges kisbabád lesz, nem kell mást tenned, mint nagyon szeretni.
 3. Elegendő a mérleget kölcsönözni. Ne mérlegeld minden szopi után, értelmetlen (na jó, néha van értelme). Elég az első hónapban naponta, majd ha szépen fejlődik, hetente. A súlygyarapodás sok anyukából előhozza a versenyszellemet. Bibi az enyém hetente fél kilót hízik. Na bumm, az enyém meg annyit amennyi a születési súlyának megfelelő.
 4. Milyen gyakran szoptasd? Amilyen gyakran kéri. De arra figyelj, hogy ne minden nyikkra cici a szájba legyen a válasz. Van akik 2,5 óránként megéheznek, vannak akik 4 óránként. Majd megtanulod a nyelvét. Arra érdemes figyelni, hogy 2 órán belül ne váltogasd a melled, mert elapaszthatod a tejed. Ha 2 órán belül szoptatsz, akkor mindig ugyanazt a cicit add neki (kivéve pl. növekedési ugrás idején, amikor kevés a tej, ilyenkor nem kell 2 órát várni). Vannak picurok, akik akár 30-40 percet is elnyámnyognak, majd 10-20 perc pihenő után folytatják. Úgy tűnhet, hogy az egész nap egy gigantikus szoptatás. Nem baj, most ez a dolgotok. Élvezzétek egymást. Bár valószínű, hogy az elején még több fájdalmad (méhösszehúzódások, tejbelövellés, érzékeny mellbimbó…) lesz szoptatás közben, de később javulni fog a helyzet, talán még élvezni is fogod ( a szó szoros értelmében :).
 5. A baba hőszabályozása labilis, most fejlődik ki, nagyon fontos a megfelelő öltöztetés. Amellett, hogy kényelmes legyen, ne irritálja a bőrét. Arra is figyelni kell, hogy ne melegedjen túl. Ha a nyaka izzadt, akkor vegyél le róla egy réteget. A keze, lába hideg szokott lenni normál állapotban is, ne aggódj.
 6. Az első hónapokban nem lehet elvárni a babától, hogy egyedül elaludjon, vagy hogy végig aludja az éjszakát. Ennek ellenére előfordulhat, hogy már az első perctől sokat alszik éjszaka és nem kell ringatni és egyéb trükköket bevetni az alatatásához. Engedd szabadon a fantáziádat most még bárhogy altathatod, a helyes szokások kialakítása még várhat, konkrétan arra gondolok, hogy magától aludjon el az ágyában. Arra figyelj, hogy éjszaka ne beszélj hozzá, ne játszatok, ne szórakoztasd, ne kapcsold fel a nagy villanyt. Viselkedj a napszaknak megfelelően, hogy megtanulhassa ilyenkor az alvásnak van itt az ideje. Sokan használják az éjjeli fényt, pedig semmi értelme ekkor még. A baba nem fél a sötétben, ha felébred és pelenkáznod…kell, akkor ráérsz tompa fényt kapcsolni.
 7. Az első egy-két hétben az újszülöttet nem visszük sétáltatni. Nyáron, ha jó idő van, akkor ezután már lehet, de csak fokozatosan. Először nyitott ablak mellett szellőzik, majd kint, 5 percről fokozatosan növeljük az időtartamot. Szélben nem szabad kivinni.
 8. Az újszülött a hordozóban csak addig legyen, amíg a kocsiban utazik. Ha sétáltatni viszed vízszintes, 180 fokban lehajtaható babakocsiba, mózeskosárba tedd bele. Hordozóba lehetőleg ne sétáltasd!
 9. A köldökápolás nagyon fontos, hisz ez egy nyitott kapu a kórokozóknak. Tartsd szárazon, sebhintőporozd, alkoholozd, ahogy azt tanultuk. Ne felejtsd, amíg nem gyógyul meg vizet nem kaphat!
 10. Fürdésnél mindig zsírozd vissza a bőrét, vagy zsírozd elő, mindegy, a lényeg, hogy ne legyen száraz a bőre.  (az első hetekben ez általános probléma szokott lenni, de 3-4 hét múlva már javul a helyzet). A köldök tudod, nem kaphat vizet!
 11. A nagykutacs (a feje tetején) nem csak szülés alatt volt hasznos (kicsit összehajlott, hogy kisebb legyen a fej), hanem most is. Figyeld, hogy szintbe van e. Ha dudorodik, azonnal hívj mentőt, orvost, kóros agynyomásra utal. Ha besüpped, akkor szoptasd meg, szomjazik.
 12. Soha ne dohányozz a lakásba, a baba közelébe, meg egyáltalán sehol. Mindenkit pironkodás nélkül kérj meg erre a családban is. Kerüld el a dohányfüstös helyeket. A dohányfüstöt nem a babának találták ki.
 13. Fontos a tisztaság. A gyerekek immunrendszere 10 éves korukig fejletlenebb, az újszülöttekre ez fokozottan igaz. Még a kis bőrük is sokkal átjárhatóbb kórokozó, vegyi anyag, … számára. Tisztaság fél egészség ez egy picibabás családnál tényleg igaz. Főzőprogrammal mosott ruhát elvileg nem szükséges vasalni, de selymesség miatt is hasznos az első hónapokban. Jól legyen kiöblítve a babaruha. A kiságyát, lepedőjét is tartsd tisztán. Az otthoni ruha amúgy is nagyon hasznos, de babás családoknál meg fokozottan igaz ez. Apa, ha hazajön, öltözzön át, cipővel ne menjen be a gyerekszobába. Az anyatejből sok sok védőanyag átmegy a babába és néhány hónapos koráig ez fel is tud szívódni a bélrendszeréből.
 14. Kínzó hasfájás, ezt a legtöbb család nem kerülheti el. Ajánlom figyelmedbe az erről szóló részt, talán már rájöttél, bár orvos vagyok, mégsem szeretem gyógyszeresen megoldani a dolgokat.
 15. Vizsgálgasd meg cseppségedet. Egyforma hosszúak e a lábai? Csípője, ha kihajlítod, szimmetrikusan mozog, vagy az egyik oldalt nehezebb kihajtani? Szemével követi a mozgást? Hangokra reagál? Talán az első hetekben nem egyértelműek a reakciók, de napról napra okosabb lesz, ha kétségeid vannak, fordulj orvoshoz.
 16. Pici csecsemő, ha taknyos, nincs mese, le kell szívni az orrát. Tele orral nem tud szopni, nem kapna közben levegőt. A porszívós orrszívó a legjobb. Nem szeretik, de hasznos. Sőt azt is elárulom neked, hogy még meg is szeretheti. Közel 2 évesen már olyan okosak, tudják, hogy utána jobb lesz és kérhetik is az orrszívást. Gondolj erre, ha sajnálnád picurodat, neki teszel jót.
 17. Láz csillapítása, mérése…nagyon fontos.
 18. A D vitamin KÖTELEZŐ, megrökönyödve tapasztaltam, hogy vannak akik nem adják, pedig roppant fontos. Azt hiszik a rachitis már a múlté (bár nem is tudják mi az), és valóban annak is kellene lennie, de nem az. Szóval adj minden nap egy cseppet és szépen fejlődő csontozata lesz gyermekednek. Átmenetileg 2 csepp is szükséges lehet, fogzás, gyakori széklet esetén. A K vitamint csak anyatejes babáknak kell adni, addig, amíg csak anyatejet kapnak.
 19. Pelenkázz rendszeresen, kakát azonnal el kell távolítani, mihelyt észreveszed, popsikrémezz mértékkel!
 20. Ha kismama korodban észrevetted, hogy a memóriád, összpontosításod nem a régi, akkor megérted, hogy miért tanácsolom ezt. Csinálj egy olyan excel táblázatot (majd nyomtasd ki és készítsd akár már a kórházi csomagodba), ahol a következő rubrikák vannak: dátum, idő, jobb mell, bal mell, D vitamin, K vitamin, súly, esetleg kaka, pisi. Ez azért fontos, hogy minden nap megkapja a vitaminjait és hidd el, el tudod felejteni, hogy néhány órája melyik mellből szopott. Ha tápszeres, akkor az elfogyasztott mennyiséget érdemes írni az első hetekben. Utána már nem fontos. De az első hetek elég kaotikusan zajlanak, olyan sok mindent kell megtanulni, át kell állni egy teljesen más életre.
 21. Ne feledd a legfontosabb, hogy szeresd mindennél jobban gyermekedet, hallgass az ösztöneidre, a józan eszedre és akkor csodálatos gyermek és évek várnak rád.

A következő részben a hossz, súly növekedés lesz a fókuszban és a bejegyzés különlegessége, hogy nemcsak a nagy átlag, hanem a születési súly és hossz alapján számolt adatokat is megadom. Kattints ide !

Tagged

§ 9 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 13. rész – Útravaló az első hetekre, a lényeg"

 • […] következő részben egy kissebfajta összefoglalás következik, ne izgulj, nincs vége a tanfolyamnak, csak a lényeget szeretném kiemelni, hogy […]

 • […] 13. Útravaló az első hetekre, összefoglalás […]

 • […] a legfontosabb gondolatokat, amit feltétlenül tudnod kell, ha pocaklakód hamarosan megszületik. Kattints ide a leckéért! Címkék: útravaló az első hetekre, csecsemőgondozási […]

 • Vagyokakivagyok szerint:

  1. Dokimami….
  Nézzük:
  Ragaszkodj a 6 hét lábadozási időhöz….
  Fakultatív… Igenis ragaszkodj, ha kedved lenne se tegyél semmit. Feküdj le az ágyba, lehetőleg háttal, így a tüdőgyulladásod is biztosított. – a blog írót, vagy az édesanyját amikor a blog írója gyermek volt, valószínűleg magára hagyták már az első héten, és ezen gyermekkori emléke így jelenik meg a jelenlegi felnőtt korában.
  A megfelelő időtartamban elvégzett, de semmi féle képp sem megterhelő házimunka, mozgás, segít a gyorsabb felépülésben. Mondom mindezt azzal, hogy a párom nincs túl jól császár után, és mindent megcsinálok helyette, hiszen ez így természetes.
  “És nem kell utánozni azt a családot, ahol apát a reggeli vizit szedte le tegnap szült nejéről. A szex, mosogatás, főzés, takarítás most nem aktuális anyának”
  Sztereotípia…
  Apának teljesen természetes, hogy a szexen jár az agya, meg egy finom vacsorán, hiszen pasi, és genetikailag így van kódolva, nem beszélve arról, hogy valószínűleg egy jó erős hónapja már nem voltatok együtt.
  Mindemellett egy értelmes felnőtt férfi, megfelelő kommunikációval megérti, hogy ez most nem erről szól, már ha önmaga nem látja át. De minden képp csak óvatosan, és szeretettel közeledjünk apához ezen a területen, mert apa mégiscsak egy buta pasi…
  -Eszembe nem jutna egyszer sem anyát ilyenért felzaklatni, és szerintem nagyon sok nagyfiú társam van ezzel így, bár a vélemény szubjektív.
  ” A bimbó udvart is kapja be a baba”…
  Azért ne félj. Nagyon sok olyan nő van, akinek a bimbó udvara az átlagosnál nagyobb, így a babával képtelenség “bekapatni”. Inkább kerestesd vele a cicit, ne add neki egyből oda, várd meg amíg elég nagyra nyitja a kis száját, és ekkor “rakd cicire”. Reflexből fogja tudni, hogy hogyan jó. Azért vigyázz, mert a nagy bimbó udvar mellett, könnyen szívhat levegőt, amitől fájhat a pocija.
  “Ne mérlegeld minden szopi után”…
  Még az első két három hétben sem… Kit érdekel mennyit evett…
  6…. A Waldorf módszert kezdjük már a csecsemő korban alkalmazni…
  Szinte biztos a napi rutin kialakulásának késése, hosszú távon pedig személyiség zavarhoz vezethet a pontos “utasítás”-nevelés hiánya.
  És ez nem azt jelenti, hogy hagyd a kisbabádat órákig sírni, hiszen a kettőtök közötti személyes kontakt a legfontosabb.
  7. A kórházból pedig inkubátorban kell hazavinni. Vigyázz, hogy kombi autóval menj.
  Üdvözlettel, egy családját imádó, gyakorló apuka.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Vagyokakivagyok!
  Igazán kedves meglepetés, hogy apukák is olvassák az oldalamat. Ha megsértettem valamivel férfiúi mivoltában elnézést kérek. Azt hiszem van némi félreértés közöttünk. Ha már ilyen precízen pontokba szedte a “hülyeségeimet” legjobb lesz, ha én is így próbálom kicsit megvilágítani mit is akartam mondani, mert úgy látszik nem voltam teljesen egyértelmű.
  1. A fakultatív szó az én ismereteim szerint azt jelenti, hogy nem kötelező, de ha kedve tartja és jól esik neki, akkor házimunkázhat a kismama. Az egész napos fekvést soha nem javasoltam az oldalamon, egy újszülött mellett ez nem is lehetséges, igen sok tennivaló van és miután Ön is segít a párjának, nem értem ez a mondatom miért is fájt önnek annyira. Sértésnek veszem amit az anyukámról írt, márcsak azért is, mert az édesanyám a legodaadóbb anya és nagymama akivel valaha is találkoztam, igazi ősanya, anyatigris, olyan aki az anyaságra született. Ha a feleségében csak a szikrája megvan annak, ami az én anyukámba, akkor szerencsésnek mondhatja a gyerekük magát. (egyébként nagyon sokat segített nekem anyukám és segít a mai napig)
  2. A szoptatásnál a bimbóudvart is kapja be kifejezés nem azt jelenti, hogy az egész bimbóudvart kapja be a baba, hanem: ne csak a bimbót, hanem a bimbóudvart is. Igen nagy különbségek vannak a női mellbimbók között és bár már gyakorló apaként úgy érzi mindent tud a szoptatásról, higgye el, nagyon sok nőnek okoz problémát a szoptatás az elején, mégha a világ legtermészetesebb dolga is. Adjon hálát, hogy önöknél ez nem így volt. Mikor a baba csak a mellbimbót kapja be és valaki hagyja úgy szopni, ami utána jön, azt az ellenségemnek sem kívánnám.
  3. Érdekes ellentmondás a levelében, hogy míg a szoptatást a világ legtermészetesebb dolgának tartja és úgy gondolja semmilyen tudatosságra nincs szükség, ennek ellenére az első 3 hétben az egyes evések mérlegelését roppant fontosnak tatja. Vajon az ősember ezt hogy oldotta meg? És mit csinálnak, ha éppen nem annyit szopott a baba, mint amennyit önök elképzeltek? Megtömik? Azonnal tápszer pótlást adnak, mert az annyira természetes? Kíváncsi lennék. Az első hetekben naponta egyszer szoktuk mérlegelni a babát. De néhány naponta is elegendő, ha nincs probléma. Az egyes szoptatások előtti és utáni mérésére csak probléma esetén van szükség értelemszerűen. Persze, ha valaki élvezi, hogy minden szoptatás előtt és után mérlegel, annak semmilyen ellenjavallata nincs. Senkinek sem árt. De ha idegessé teszi a mamát és képtelen megbízni a saját testében és gyermekében és mindent a mérlegtől tesz függővé és elkezdi tömni a babát, elkezdi indokolatlanul a tápszerpótlást és még sorolhatnám, akkor igenis káros az állandó mérlegelés. Nincs 2 egyforma gyerek, van aki többet eszik, többet hízik, van akinek kevesebb is elég. Vannak irányadó számok, de ezek csak irányadó számok, nem szentírás. Ráadásul a babának is változik az étvágya, nem eszik kétszer ugyanannyit, kicsit mindig más a mennyiség.
  6. A baba szokásainak kialakításáról amit írt, azt nem egészen értem. Miért vezetne személyiség zavarhoz az, hogy az újszülöttet alkalomadtán álomba ringatják? Ráadásul, ha figyelmesen elolvassa amit írtam, az éppen arról szólt, hogyan alakítsuk ki a helyes szokást az újszülöttnél. Konkrétan az altatási módszerről írtam azt, hogy nem gond, ha az első hetekben nem tud magának elaludni a baba, mert a későbbiek folyamán majd megtanítjuk neki, hogy kell, ha eljön az ideje. A napirend szerintem is fontos a babának és az anyának is, én speciel a rugalmas napirendbe hiszek. A szokások egy normális családban természetes módon kialakulnak és folyamatosan alakulnak, ahogy fejlődik a baba.
  7. A baba hőháztartása amíg kifejlődik, addig nem szoktuk sétáltatni vinni a babát. És lefogadom, hogy önök sem buszon, vagy gyalog vitték haza a picurt, hanem autóval és bizonyára az évszaktól függően szépen alaposan felöltöztetve. Ne velem vitatkozzon a levegőztetés helyes módjáról, hanem az egyetemi tankönyvekkel. Lehet nehéz elhinnie, de az orvosi egyetemen ezt így tanítják, nem én találtam ki.
  Ha feldúlt, kötekedő emberekkel találkozom, akkor arra szoktam gondolni, hogy valami bánthatja, biztos problémája van. Kicsit önnél is azt érzem, hogy vagy pihennie kellene, vagy kicsit kettesben lenni a feleségével, egy nagy, felnőtt, okos férfinak is kiürül a szeretettankja, azt javaslom kérjen feltöltést bele. (Ha jól sejtem a szex ideje még nem jött el önöknél, de egy finom vacsora rendelése hátha belefér a családi költségvetésbe.)

  Üdvözlettel:
  egy családját imádó, csodálatos gyermek gyakorló anyja

 • Vagyokakivagyok szerint:

  Kedves Doktornő!

  🙂
  Ez aranyos volt. Nem vitázom én, csak próbáltam annyira sarkítani, mint amennyire sarkosnak éreztem soarit az első 3 mondat után.
  Egyébként igen. Direkt kötekedtem egy kicsit. Jól esett. Felvállalom.
  Kíváncsi voltam, hogy csak az információ egyes részeinek megfoglamazásánál nem volt túl jó passzban, vagy tényleg azt gondolja, ami az első soraiból egy apukának átjön.
  Örömmel konstatálom, hogy nem házisárkány-már amennyire ezt 17 és fél sorból érezni tudom.
  Mindösszesen arra szerettem volna egy kicsit rávilágítani, hogy érdemes lehet figyelni arra, hogy írásait esetleg apukák is olvassák.
  Szubjektív véleményem szerint egyébként az újdönsült apukák legalább annyi támogatást és információt igényelhetnek, mint az anyukák.
  Az édesanyját nem állt szándékomban bántani, nem is tettem, ha figyelmesen végig olvassa, akkor Ön is láthatja, hogy az a rész az apukáját próbálta inzultálni, de hagyja nyugodtan figyelmen kívül, mert a cél mindössze annyi volt, lássam: Egy ilyen kijelentés után tud-e higgadtan reagálni. Örömmel látom: Igen.Egyébként az írásai nagyon hasznosak, szívből ajánlom mindenkinek.
  Nem igazán szeretnék én kötekedni az orvosi egyetem könyveivel sem, tőlem sokkal okosabb emberek írták azokat, viszont nagyon komolyan gondolom, hogy ezt az egész vigyázzunk a babára című dolgot túl lihegjük. Ön mondta: Az őskorban…
  Hát ott nem volt se mérleg, se tápszer, de még meleg takaró sem.
  Nem beszélve arról, hogy mindannyian tudjuk, hogy melyik az a népcsoport, akik a legkevesebb figyelmet fordítanak az előírt dolgokra, és mégis túléli minden gyermekük a csecsemő kort.
  Nagyon aranyos, ahogyan vissza dobja a labdát.
  Információként közlöm, hogy a szex ideje valóban nem jött még el, de igazából a kicsink mellett és amellett, hogy a kedves gondozza Őt – bármennyit is segítek akkor is mindíg az Ő dolga lesz nehezebb, ha másért nem, akkor azért mert nem én szoptatok- nem is nagyon jut ilyesmi az eszembe függetlenül attól, hogy más módon nyilván meg oldaná a szerelmem, ha annyira igényelném ezt most. Tudja… Együtt sírunk, együtt nevetünk.
  A családi költségvetésbe természetesen bele férne egy vacsora rendelés, ha nagyon meghúzom a nadrágszíjat… :-DDDD
  Én azért inkább azt választom/választottam hogy saját magam főzök Neki valamit, és megesszük együtt.

  Talán még egy gondolat ahhoz, hogy milyen tankönyvekkel kell,lehet, vagy érdemes egyáltalán vitatkozni, hiszen ez igaz az élet majdnem minden területére.
  Ezzel kívánok Önnek szívből nagyon sok sikert a blogjához, ami lassan már honlap / hozzá teszem szívesen beszélgetnék egyszer erről Önnel, mert komoly potenciál van a blogjában/:

  “Lehet a gyermeket könyvből neveleni, de minden gyermekhez más könyv kell”
  Thomas Gordon

  Üdvözlettel,

  A kisherceg

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Köszönöm, azért a pihenést mégiscsak javasolnám (a hozzászólás idejéből ítélve). A vigyázzunk a babára dolgot valóban úgy tűnik mintha túllihegnénk, de sajnos nagyon rossz tapasztalataim vannak: a termékismeret óriási, viszont alapvető, fontos dolgokkal nincsen tisztában sok szülő. Sokkoló élményekben volt részem. Ezért is indítottam el az oldalamat, hátha pár gyerkőcnek hasznára válik. Nagyszerű, hogy ilyen támogatásban részesíti a párját, kívánom, hogy az újdonsült boldog apából, majd a hétköznapok taposómalma, esetleg éjszakázásai ne öljék ki a szerelmet, a lelkesedést és váljanak igazi szép boldog családdá. Mert bár már most is azok, de ez még csak a kezdet, a java még most jön.

 • Judit szerint:

  Kedves Dr. Jurás Enikő!
  Tudom, nem ez a legfontosabb rész a cikkből, de mindenképp javaslom, hogy a 2. pont pirossal kiemelt részét olvassa át még egyszer, és ha gondolja, javítsa ki:)
  Judit

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Nagyon köszönöm, javítottam.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 13. rész – Útravaló az első hetekre, a lényeg at Dokimami.

meta