Csecsemőgondozás tanfolyam 12. rész – Hol, miben és miért?

június 6th, 2009 § 15 hozzászólás

babaagyNagyon fontos dolog a csecsemő szobájának, fekhelyének kialakítása még a születés előtt. Egy szobában? Egy ágyban? Ágyban?

Egy szobában, ágyban aludjunk vagy nem?

Az első hónapokban a legjobb, ha az édesanya és a baba egy szobában alszanak. Miért? A babának létfontosságú az anya, a legtöbb anya pedig valljuk be őrült módon aggódik kis csecsszopójáért és legszívesebben még éjszaka is minden lélegzetvételét számolná, ha nem lenne hulla fáradt. Szóval ilyenkor még nemcsak a baba, de az anya is egynek érzi magát kis cseppségével. A kérdés inkább az, hogy apa is ott legyen e. Azaz a hálószobába költözzön be a babaszoba, vagy anya költözzön be a babaszobába. Ezt minden családnak magának kell eldöntenie, apának is nyilván lesz egy-két szava. Azért csak szükség van kicsit apához is odabújni, szinte csak ennyi idő jut egymásra a szülőknek az első időben.

Egy ágyban a babával? Aki próbálta, bizonyára erre esküszik, van is benne ráció. De nagyon figyelni kell, hogy biztonságos legyen a babának, pl. testvérek ne aludjanak ilyenkor a nagy ágyban és a párnák, paplanok elhelyezkedésre is figyelni kell, nehogy megfulladjon a baba.

Külön szobában a kezdetektől? Bizonyára ezt is kibírják a csecsemők, azért arra figyelj, hogy közel legyen a babaszoba, meghallj mindent, ilyenkor nagyobb értelme van a légzésfigyelő beszerzésének.

Miben aludjon?

Az első hónapban alhat mózeskosárban, bölcsőben. De, ne legyen egésznap benne. Adj neki teret a mozgásra. Igaz, hogy még nem nagyon tud semmit, de ha nem adsz neki lehetőséget, akkor késlelteted a mozgásfejlődését. A normál, vagy a nagyobb kisággyá alakítható rácsoságy is alkalmas arra, hogy már az első pillanatoktól ott aludjon a baba. A rácsvédő személyes véleményem szerint kidobott pénz, nincs rá szükség, nem lát ki és még veszélyes is lehet. Esetleg a fejtámlához lehet tenni, de ha nincs, akkor sem éri hátrány a babát. Semmi baja nem lesz a fejének, ha hozzáér a rácshoz. Párnára, kisállatkára nincs szüksége a picurnak, veszélyes lehet. Nem tud még forgni a baba, de a rugkapálással arrébb tudja tornászni magát, erre mindenképp számíts, ha beteszel mellé valamit az ágyba. Alternatív megoldás lehet egy hatalmas fa járóka (120×120 cm), itt biztosan semmilyen akadálya nem lesz a mozgásfejlődésének, sőt, segíti. Az első hetekben indokolt lehet egy kis válaszfal betétele, a picurok szeretnek határok között lenni. A járóka ellen azt az indokot szokták felhozni, hogy összekeveredik a játék, ébrenlét és az alvás időszaka. Ez helyes neveléssel nem igaz. A baba pontosan tudja mikor fog aludni, ha betartod az altatás aranyszabályait (jelen esetben a rutinra gondolok). A járóka funkció hamar elveszíti jelentőségét, mihelyt megindul a baba. Inkább babafranciágynak lehet felfogni ezt a megoldást.

Milyen legyen a matrac?

A matrac kiválasztásának 3 legfontosabb szempontja:

 1. Keménység. Ne legyen túl puha, eleinte veszélye lehet és a baba mozgásfejlődését hátráltatja.
 2. Vastagság. Ne fázzon, ne melegedjen túl a baba. A 6 cm az elfogadott. De figyelni kell a babát, hogy megfelő e neki az adott matrac. Nem fázik e az ágyban.
 3. Méret. Pontosan illeszkedjen a kiságyba. Ha sokkal kisebb, mint az ágy, balesetveszélyes lehet.

Vannak, akik a földre letesznek egy matracot és azon alszik a baba, később a kisgyermek. Ilyenkor mindenképpen indokolt egy polifoam vagy valami hasonlóan jó hőszigetelő anyag a matrac alá. A matracra, ha egy bárány derékaljat, vagy paplant teszel a lepedő alá, akkor biztosan kellemesen meleg lesz a fekhely. Érdemes egy éjszaka valamelyik szülőnek a matracon aludni, hogy kiderüljön elég meleg-e.

Mire figyelj a kiságy vásárlásakor?

A lakkozás, csiszolás megfelelő legyen. Lekerekített, sima szélei legyenek. Szálka, csavar, szeg ne álljon ki belőle. Ne legyen sok domború minta, nehezíti a tisztántartást. A rácsozás sűrűsége megfelelő szokott lenni a boltban kapható kiságyaknál. Hosszútávon praktikusak azok a kiságyak, amelyekből ki lehet majd venni néhány rácsot. A rácsok megfelelő keménységű fából legyenek, ne hajoljanak el.

A következő részben egy kissebfajta összefoglalás következik, ne izgulj, nincs vége a tanfolyamnak, csak a lényeget szeretném kiemelni, hogy biztosan a legjobbat tudd adni a babádnak.

Tagged

§ 15 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 12. rész – Hol, miben és miért?"

 • […] Legközelebb megtárgyaljuk, hol aludjon a baba? […]

 • […] miben és miért aludjon a baba, következő rész, kattints ide! Címkék: babaruha, csecsemőgondozási […]

 • […] 12. Hol, miben és miért? […]

 • […] fekhelyének kialakítása még a születés előtt. Egy szobában? Egy ágyban? Ágyban? Katt ide a cikkhez! Címkék: babaágy, csecsemőgondozási […]

 • […] idő is kell, amíg kitalálod, megemészted neked mi tetszik, mit szeretnél. Ideje elgondolkodni hol, hogyan aludjon majd a baba, babakocsis leszel e és ehhez hasonlók. Ezenkívül érdemes előre meghatározni, […]

 • […] Babaszoba kitalálása, berendezése: a babaágyról már írtam, katt ide. A szoba is megér egy külön cikket, erről most nem ejtenék […]

 • […]  Kiságy és matrac (vagy valamilyen alternatívája) […]

 • eva szerint:

  Kedves Dokimami!
  A segítségedet szeretném kérni alvásügyben, bár az én kisfiam már elmúlt 10 hónapos 🙂
  Az első hónapokban szépen teltek az éjszakáink, szinte percre pontosan 3 óránként jelzett, hogy evésidő van és vissza is aludt egyből, így semmi okom nem volt panaszra. Azonban ahogyan elkezdett fordulni, elkezdődtek a nyűglődéseink is éjjel, ha hasra fordult álmában, azonnal jelzett, hogy nem tud visszafordulni és szépen lassan elkezdett az éjszakai felkeléseink száma nőni. 5-6-nál megálltunk, de nagyon nehezen viseltem néhány hónap után, főként amiatt, mert nappal sem ment tigrismódra az alvás, 3×30 percben kimerült az alvással töltött idő. Abban reménykedtem, hogy ahogy megtanul hátrafordulni, változik a helyzet és valóban változott is, de sajnos csak átmeneti időre. Aztán beindult a fogzás, a mozgásfejlődés, jött a nagy meleg nyár, a hozzátáplálás és még ezer dolog, amire rá tudtuk fogni, hogy miért kel a kisfiunk annyiszor éjjel és egyszercsak besokalltam és úgy döntöttünk a férjemmel, hogy nem szoptathatom meg minden alkalommal, hanem csak egy szopi lesz ezentúl éjszaka és a többi ébredésnél édesapa megy át hozzá. Ez remek stratégiának bizonyult, de sajnos szintén csak átmenetileg, néhány hétig 1-2 alaklommal keltünk csak éjjelente, de most megint “rákapott” a fiatalember az 5-6 ébredésre, megspékelve az egészet azzal, hogy már nem is alszik vissza mindig olyan gyorsan, előfordul, hogy 1-1.5 órát is ott vagyunk vele, hogy el tudjon aludni. Jellemzően nem sír, csak forgolódik, nem képes visszaaludni, hiába próbál, amint kiesne a cumi a szájából, megébred és újra kezdődik az elalváspróbálás. Gyakran kivesszük őt, a kezünkben szinte azonnal elalszik és változó, hogy ha letesszük, akkor felébred-e vagy sem.
  A kérdésem az, hogy szerinted lehet-e ennek a lassan már 6 hónapja tartó nemalvásnak valami olyan orvosi magyarázata, ami miatt érdemes lenne bármilyen vizsgálatot kérnem a doktornőnktől vagy egyszerűen csak a rossz szoktatás (amivel tisztában vagyok) az oka ennek a rengeteg ébredésnek. A kicsi nappal egyébként kompenzál, 2x alszik, délelőtt 1,5-3 óra között, jellemzően 2-t, délután 1,5-2-t, sokszor 5-6 között ébred és ez biztos nincs jó hatással az éjszakákra (bár este elaltani sosem okoz gondot), 9 körül kerül este ágyba. Enni a második ébredés után szokott közvetlenül még főzeléket és este anyatej van 2 ciciből. Úgy veszem észre, hogy ha éjjel kap enni (már nem feltétlen szoptatom meg egyszer sem), akkor nem igazán éhes, inkább megnyugvásra kell neki a cici. Jó súlyban lévő, jó étvágyú kisfiúról van szó, az éjszakai alvási nehézségektől eltekintve kiegyensúlyozottnak mondható, szépen fejlődő kiskölök, mászik, felül és feláll egyedül, gügyög, játszik, ahogyan kell. Jellemzően 3,5 órát van ébren, az igaz, hogy minden alkalommal az első 1-1,5 óra után rátör egy nyűgösségi “roham”, ami 30-60 percig tart, nagyon fáradtnak tűnik ilyenkor, dörzsöli a kis szemét és csavargatja a fülecskéjét, szóval álmosnak tűnik, de ezen egyszercsak túllendül és utána jól elvan. Reggel és este szopik, aztán van egy gyümölcsös-zabkásás tízórai 1,5-2 órára a reggeli szopás után, majd 4 óra múlva egy húsos főzelék, újabb 4 óra múlva egy hús nélküli főzelék és kb 3 óra múlva jön az esti tej, fürdés előtt egyik cici, fürdés után másik cici. Hálózsákban alszik egy bodyban és zokniban, nem szokott hideg lenni a tarkója, bár volt, hogy tettünk rá egy extra takarót a biztonság kedvéért, de nem vált be, mert ahogy pörgött-forgott összegyűrte és kényelmetlen lett neki 🙂
  Úgy tűnik, hogy nem vágyik az együttalvásra és olyan nagyon én sem szeretném ezt erőltetni, megpróbáltuk néhányszor, de nem volt átütő siker.
  Nem tudom, van-e még szükség más infóra, ami alapján meg tudod ítélni, hogy lehet-e a háttérben valamilyen orvosi tünet vagy sem. Köszönöm!
  éva

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Éva!
  A leírás alapján teljesen normálisnak tűnik a kisfiad, de hogy van e valamilyen orvosi probléma nála, azt csak a gyermekorvosotok tudná kideríteni, ha aggódsz, érdemes beszélni vele. Azt kihagytad a leírásból, hogy hogyan altatod napközben, este, éjszaka vissza és az esti elalvás után mikor ébred először, aztán milyen időközönként jön a többi felkelés. Különszobában van? Ezt még fontos lenne tudnom.

 • eva szerint:

  köszi a választ, Dokimami!
  külön szobábba alszik a kezdetektől. az altatás napközben a kiságyban zajlik. vagy egyből el tud aludni kvázi egyedül, ami azt jelenti, hogy leteszem, megkapja a cumikáját, befordul és kicsit énekelek neki, közben fogja a kezem és 1-2 percen belül elalszik vagy több segítségre van szüksége és ilyenkor egy kicsit sétálok vele és énekelek, amíg be nem lassul és utána kerül a kiságyba. az esti altatás is hasonló, azzal a különbséggel, hogy ott édesapa működik közre. 9 tájt elalszik és változó, mikor jön az első ébredés, jellemzően éjfél körül, talán kicsit utána, de néha már elalvás után 1 órával kukorékol, hogy hol vagyunk 🙂 de jellemzőbb az éjfél környéke és ilyenkor nem tud mélyen visszaaludni, olyan 30 percenként ébred 2-3x, majd utána jön egy-két kétórás alvás és végül reggel lesz. éjfél és hajnal 5 között produkálunk 5-6 felkelést. az éjjeli visszaaltatásoknál első körben csak a cumit adjuk oda neki, alőfordul, hogy ettől megnyugszik és sikerül neki visszaaludnia, de ez a ritkább eset. inkább addig megy a nyűglődés, amíg ki nem vesszük, egy kis séta és szinte azonnal elalszik, ha letesszük a kiságyba akkor vagy nem ébred fel szerencsés esetben vagy kezdődik a “cumivadászat”, látszólag alszik, de megébred arra, amikor a cumi kiesne vagy mi kiszednénk a szájából, akkor újra bekapja a cumit, újra megnyugszik és vagy bealszik vagy folytatjuk ezt fél órán, egy órán keresztül. néha van nagy sírás, ilyenkor egy kis víz mindig segít, máskor nem nagyon igényli a folyadékot. ha ciciztetem, akkor is kétesélyes, vagy bealszik vagy mintha egy sima ébredés lenne, a szokásos rituálé szerint járunk el.
  egyik barátunknál most derült ki, hogy refluxos a baba, ő is 10 hónapos és azért gondoltam, hátha nálunk is van valami olyan a háttérben, ami nem engedi ezt a kisfiút rendesen bealudni, hogy 1-2 ébredéssel végigcsináljon egy éjszakát.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Szerintem szépen altatjátok, nem hiszem, hogy a rossz szokatás okozza a problémát. Egyedül a cumi az, ami nem biztos, hogy a legjobb, de gondolom, amennyit elvesz, annyit ad is. Milyen kisbaba volt? Sokat böfögött vissza tejcsit, sokszor volt olyan mintha nyelne vissza valamit? A reflux miatt tényleg sok baba rosszul alszik. És tényleg úgy tűnik, hogy valami problémája van. Hogy ez most pontosan mi, azt végig lehet zongorázni. Fogzás, a szeparációs szorongástól kezdve sok minden lehet. Éhes, szomjas is lehetne, de azt írod, nem mindig igényli ezt. Ha melege van, az kiderül, ha megnézed a nyakát és izzadt. Ha refluxos talán segíthet, ha esti szopi előtt kap valami pépeset. Az ágy fejrészének megemelése ilyen nagy babáknál nem feltétlen kivitelezhető, bár nem tudom mennyit mozog éjszaka, ha nagyjából egy helyben marad, akkor jó lehet. Ha az ínye fáj, akkor elvileg, ha kapna fájdalomcsillapítót este, akkor jobban kellene aludnia, de ezt max. próbából, nem általános gyakorlatként lehet kipróbálni. Mivel kezdetektől külön altatjátok, feltételezem, hogy a lakás és egyéb adottságok miatt nem jön szóba, hogy a ti szobátokba aludjon, ami a szeparációs szorongáson segíthetne, márha ez okozza a gyakori ébredéseket. Van valamilyen idegesség a családban? Pl. vizsga…olyankor is előfordul, hogy rengeteget kelnek a kicsik, nagyon érzékenyek a család lelkiállapotára. Ha rossz helyen van az ágya a szobában, az is rossz hatással lehet, pl. ablak, radiátor, ajtó közelében (ha lefekszel ott, akkor megfigyelheted az érzéseidet, hogy megnyugtat, tudnál e ott aludni, vagy izgatott leszel). Minden szobában vannak olyan helyek, ahol rosszabb vagy jobb aludni. Nem pukizik éjszaka? Has bántalmak is ébreszthetik. Amire még számítani kell: ha véletlenül elmúlik, az az ok, ami miatt nagyon sokszor ébredt, akkor is napokig maradhat a gyakori kelés, a megszokás miatt. Sajnos a baba altatás a csecsemőgondozás legproblémásabb és legkevésbé megoldott része a nyugati társadalmakban és sok mindenkinek nem jön össze a jó alvó baba. Szerencsére nem tart örökké a dolog, és előbb utóbb javulás következik be. Az együttalvás ilyen sokszor kelő babáknál azért segít, mert nem kell kimászni az ágyból és ezért hamarabb vissza tud az ember aludni, kevésbé fárasztó. De egy 10 hónaposnál már az együttalvás is több napos szokatást igényelne. Tudom nagyon nehéz életben maradni ennyi alvás mellett, addig is a napközbeni alvásnál próbálj meg aludni, az kicsit segít. Sajnos nem tudok többet segíteni, nektek kell kizongorázni az okot, ha van és a saját életetekhez passzoló megoldást kitalálni.

 • eva szerint:

  kedves Dokimami!
  nagyon köszönöm a gyors választ és hogy komolyan foglalkoztál velünk. sokkal többet kaptam Tőled, mint a háziorvosunktól, aki azzal zárja le a témát, hogy biztos nem elég határozottan teszem le a kicsit és ő ezt megérezve nem tudja, hogy aludnia kell…
  nagyon köszönöm még egyszer és sok-sok boldogságot és sikert kívánok Neked!
  éva

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Remélem hamarosan javul a helyzet, én azért az éhséget nem zárnám ki. Este egy 1/3 vagy 1/2 adag tejpéppel tennék egy próbát (szopi előtt valamennyivel, pl. egy órával), vagy mikor először ébred megszoptatnám, nem e ez a baj.

 • Ildi szerint:

  Kedves Dokimami!
  Véleményedet szeretném kikérni a következő problémámra.
  Kisfiam 10 hónapos lesz hamarosan. Eddig az volt a rend, hogy éjszaka velünk alszik a franciaágyon. Nappal pedig a rácsos ágyában, ami 60×120-as méretű. Az a problémám, hogy kinőtte a kiságyát. Szeret oldalt aludni, megfordulni alvás közben…stb. A kiságyában nem tud, felébred, felsír. Mostanában nappal is a mi ágyunkon alszik. De ezt nem tartom túl biztonságosnak. Balázs még nem mászik, csak kúszik meg forog. De rohamosan fejlődik. Az ágyunk sarokban van, 3. oldat egy leesésgátló, 4. oldalt pedig a takaróinkkal elzárom az útját. Attól tartok, hogy átmászik a takarón, leesésgátlón és lepottyan. Amikor felébred, gyakran csendben játszik. A nappali altatás biztonságossá tételére kérném a tanácsod.
  Előre is köszönöm.
  Ildi

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Ildi!
  Szerintem a legegyszerűbb megoldás egy nagy matrac a földre (akár a kiságy matracot is ki lehet venni kezdetnek a déli alváshoz, csak tegyél alá valamit, hogy ne fázzon meg), szélén valami akadály, vagy körbepárnázva/takarózva…ami éppen adódik, vagy egy játékos ládát mellé tolni…arra kell figyelni, hogy nehogy hideg legyen, érdemes alá tenni valami polifoamot/ágyrácsot, vagy a lepedő alá egy birkapaplant, persze most meleg van, lehet nincs rá szükség. Ha csak délután alszik a matracon és a földön van, akkor még akadály sem nagyon kell köré. Én úgy tapasztalom, hogy a nappali alvásnál kevésbé kell félni a leeséstől. Kevésbé forognak, mint éjszaka a rövidebb időtartam miatt, viszont mivel nem szól ébredésnél, ezért így egy kicsit necces, nekiindulhat. Ennek ellenére nekem sem lenne egy nyugodt percem, ha nélkülem aludna 10 hónaposan a nagy ágyon, megértem hogy aggódsz.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 12. rész – Hol, miben és miért? at Dokimami.

meta