Csecsemőgondozás tanfolyam 11. rész – Babaruha: 17 szempont

június 6th, 2009 § 10 hozzászólás

p10100541A gyerekszoba berendezése mellett a babaruha beszerzése a legkedvesebb foglalatossága a legtöbb kismamának. Csodásabbnál csodásabb ruhácskák vannak, ici-picik és csodálkozva fogod észrevenni, hogy az áruk a méretükkel fordított arányban nő. Nehéz, de próbálj meg józanul gondolkozni. Ezeket a szempontokat érdemes szem előtt tartanod:

 

 1. Könnyen lehessen ráadni. A babák eleinte nem szeretnek öltözködni, de van, hogy (főként a fiúk )még később se. Ráadásul, ha kislányod születik és szeretnél neki fülbevalót, akkor  a fülét az első hónapban érdemes kiszúratnod (akár a kórházban is megteszik), hiszen utána babrálhat vele, kitépheti…Fülszúrás után néhány napig olyan ruhákat kell ráadni, amik alulról, tehát nem a fejen keresztül is felmennek.
 2. Finom anyagból, legjobb, ha pamutból készült.
 3. Egyszerű, ne legyen rajta sok fodor, kapucni, zseb és egyéb olyan dolog, ami fekvéskor nyomhatja.
 4. Az első néhány hónapban mosás után jó ha kivasalod, nemcsak a fertőtlenítés miatt, de selymesebb, finomabb tapintatú lesz tőle a ruhácska.
 5. Öltöztesd ízlésesen (ez midenkinek a javára válik), rétegesen (ha nedves a nyaka, akkor végy le róla egy réteget) , kényelmesen (egésznap fekszik szegényke, legalább azt kényelmes ruhába tegye) csecsemődet.
 6. Ne legyen kicsi rá a ruha (naponta 1 mm-t is nőhet), de a túl nagy se jó.
 7. A csecsemők keze, lába általában hideg, ez nem azt jelenti, hogy fázik. Ha a kis teste finom meleg és a nyaka nem izzadt, akkor pont jó neki. Ha izzadt a nyaka mindenképp vegyél le róla egy réteget, instabil még a hőszabályozás, nagyon kell figyelni, hogy se túl, se alulöltöztetve ne legyen. Általános szabály, hogy plussz egy réteg, mint ami rajtad van, persze ez 30 fokban nem biztos hogy igaz, mindig használd a józan eszed és kérlek, ne öltöztesd túl gyermeked.
 8. Ha elmentek otthonról mindig legyen nálad valami tartalék réteg (takaró, kardigán, ha már nemcsak szopik, akkor egy váltás ruha is jól jön a tarsolyba, balesetek mindig vannak, de még a szoptatós babáknál is előfordulhat egy kiadósabb böfi, ami után ruhát kell cserélni). Ráadásul, az idő is változik, árnyékban, egy boltba, épületbe belépve hidegebb lehet.
 9. Hogyan ismerheted fel egy ruháról, hogy könnyen ráadható a babára? Az atléták, bodyk nyaka legyen tágítható pl. két oldalt a váll felett patent, vagy szétnyílós. Ezeket alulról is fel lehet adni. Ha a nyaka csak önmagában nyúlik, azt nem fogjátok szeretni. A gombos ruhákat utálni fogod, a patent könnyebben kezelhető. A tipegőknél ha elől és a lábnál is végig patentos, azt nagyon könnyű ráadni. Van ami hátul patentos, ezt az elején lehet nem fogod szeretni, mert hasra kell hozzá fordítani a babucit, de amikor már tartja a fejét, erősebb a háta, esetleg hason szeret aludni, akkor akár kedvencé is válhat. A zipzáros ruháknál a fogantyú nyomhatja a babát, ha rajta fekszik. Praktikusak a kantáros nadrágok, hosszúujjú pólóval (aminek a nyaka szintén tágítható). A pólók, atléták mindig legyenek alul patentosak, különben felcsúszhatnak.
 10. Ne vegyél sok ruhát először, elég kb. 6 váltás, mert nem tudod, hogy mekkora lesz a kisbabád, lehet az 56-os egyből kicsi lesz rá. Másrészt ki kell tapasztalnotok milyen típusú ruhákat szerettek. Hidd el babaruhát minden nap, sőt ha nagyvárosban élsz, minden napszakban lehet kapni, és egy mosás után már fel is veheti a baba.
 11. Mindig legyen jól kiöblítve a ruha, figyelni kell, mert érzékeny lehet a bőre a mosószerre és az öblítőre is. Ki kell tapasztalnod.
 12. A címkék, cérnaszálak zavarhatják, ha kell, távolítsd el.
 13. Roppant gyorsan nő az első félévben a babuc, úgyhogy, nem érdemes sok drága ruhát vásárolnod. A tiszta egyszerű ruhában sokkal szebb lesz, mint egy csicsa kényelmetlenben.
 14. Sapit is kell majd venned, évszaknak megfelelőt. Nyilván, az évszaknak megfelelően szükség lehet overállra, kabátkára, meleg holmikra, ezeket most nem részletezem. Józan ésszel ezt mindenki el tudja dönteni.
 15. Általában a babaruhák méretezése az alábbi módokon történik: a baba testhossza szerint (ez alapján 56-ostól szokott kezdődni, de van, ahol lehet még kisebbet is kapni). Vagy a kora szerint: itt a newborn (újszülött) a nyerő, vagy a 0-3 (ez a hónapot jelenti).
 16. A pólya már kiment a divatból szerencsére, nincs rá szükség, többet árt, mint használ. A hálózsák (amiben jó sok hely van a rugkapálásra) viszont nagyon praktikus, de itt is figyelj rá, nehogy túlmelegedjen, mindig a hőmérsékletnek megfelelőt adj rá.
 17. Mint mindig, itt is nagyon fontos, hogy beszélj közben a babához. Meséld el mi történik éppen, lehet, hogy eleinte az öltözködés tortúra lesz mindkettőtöknek, mégis próbálj meg nyugodt lenni, mondd el éppen mit csinálsz és puszilgasd, simogasd meg gyönyörű kis testecskéjét.

Legközelebb megtárgyaljuk, hol aludjon a baba?

Tagged

§ 10 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 11. rész – Babaruha: 17 szempont"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 11. rész – Babaruha: 17 szempont at Dokimami.

meta