Altatatás folyt. köv.

június 6th, 2009 § 8 hozzászólás

altatasKezdjük a tojásnál! Az újszülöttektől nem lehet elvárni, hogy átaludják az éjszakát, sőt a családok többségében 11 után kezdődik csak a “buli”. Nem kell megijedni meg fogja tanulni, hogy éjszaka az alvásra való, HA következetesen éjszaka nem beszélsz hozzá, nem szórakoztatjátok, a pelenkázást is csak ha szükséges, gyorsan letudva végzed. Nappal nem hagyod, hogy pl. 5 órát egyben végig aludjon…stb…értelemszerűen. Ne feledd, hogy nem azért van ébren, esetleg sír, mert ki akar tolni veletek, hanem mert fáj a hasa, a pocakodban is ekkor volt ébren, vagy éppen ebben az időszakban született…Szeressétek, hurcoljátok ölben, szoptasd, tapasztáljátok ki mit szeret. Van, aki szereti, ha bebugyolálják, vagy kis csomagba fogják, felhúzott lábakkal (mint a pocakban volt), vagy apa vállán karját túllógatva nézelődve szeretne elszundítani. Hamar el fog telni ez az időszak. Mivel a legtöbb családban ezeket az álmatlan éjszakákat nem lehet megspórolni, ezért is nagyon fontos, hogy az első 6 hétben legyen segítséged, a házimunka, főzést végezze el valaki más. Ha nem vagy ilyen szerencsés, akkor előre fagyassz le ennivalót, még a terhesség alatt, vagy rendelj. A kupi most nem számít. Ha nappal alszik a baba, te is aludj.

El kezd hízni, egyre nehezebb a kis “csomagod”, a karod nem biztos, hogy olyan ütembe erősödik, mint a dekák mennyisége. Éjszaka ugyan alszik, de még mindig szopik. 2 hónaposan el kezdhetsz trükközni, persze próbálkozhatsz hamarabb is. Minél hamarabb próbálkozol, annál gyorsabban tanulja meg az új rendet. Népszerű az ún. álometetés, amikor hamarabb megszoptatod, jóllakatod (bár én ezzel vitatkoznék, ilyenkor keveset szopnak) és akkor nem fog felébredni, mikor szokott. Nekem ezt véletlenül sikerült gyermekemnél alkalmazni, már ébredezett, de még nem volt fenn, én meg türelmetlenségből kivettem megszoptattam, 2 nap múlva már nem ébredt fel, úgyhogy még álometetnem sem kellett többet.

Ne feledd, hogy érdemes ébren letenni a babát a kiságyba aludni, mikor csukódnak a szemei, de még ébren van. Az első félévben ezt hamar megtanulják. Előtte ringathatod, sétálhatsz vele, énekelhetsz neki, megszoptathatod (ezzel azért kell óvatosnak lenni, mert imádnak cicin elaludni és utána felébreszteni nem nagyon van szive az embernek). A lényeg, hogy mindig ugyanazt csináld. Először tiltakozni fog, ha tudod simogasd a kiságyba, azonban, ha sír, nyugodtan vedd ki, majd ha megnyugodott, újra tedd bele. Lehet, hogy először egy órát is “elszórakoztok” így, de harmadik nap, (lehet, hogy már másnap) tudni fogja, hogy alvás jön és számít rá, hogy az ágyban kell elaludni és el fog úgy aludni. Ha ez megvan, akkor van esély, hogy aludni fog éjszaka. Lehet hogy csak 5-6 órát, de már ez is nagy teljesítmény. Majd szépen alakul a saját ritmusában. Persze ha fáj a foga (vannak, akiknek egész korán el kezd kibújni és ne feledd először még nem is látszik), vagy a hasa, vagy túl sok, új élmény érte, akkor fel fog riadni. Nem lehet elvárni a piciktől, hogy úgy aludjanak, mint mi. Örülj a jó éjszakáknak, de ha egy sincs akkor se aggódj, még ha “rosszul” altatod, akkor is előbb utóbb átalussza majd az éjszakát, legfeljebb lesz néhány kemény évetek. Igazából ezekkel a szabályokkal tényleg csak akkor foglalkozz, ha nagy problémát jelent neked az altatás.

Az esti rituálé nagyon fontos. Ezt lehetőleg úgy találd ki, hogy te is jól érezd magad. Nagyon fontos, hogy mindennap ugyanúgy történjenek a dolgok, a babák nagyon ragaszkodnak a szokásokhoz. Itt aztán szabadon engedheted a fantáziád, közösen válasszátok ki mit szerettek mindketten. Az enyém azt szerette, ha énekelek és járkálok vele.  Nem túl energiatakarékos, de egy darabig működött. Aztán átálltunk a hintaszékre. A másik nagyon fontos, hogy NYUGODT légy. Mikor betetted az ágyba utána ne mozogj, vagy ha az a célod, hogy teljesen egyedül aludjon el, akkor gyere ki. De ilyenkor is figyelj a fokozatosságra, először csak messzebb állj meg, majd egyre távolodj, végül gyere ki a szobából.

Ha cicin alszik el, amíg birod nincs ezzel semmi gond, de amikor már egy vizihullához kezdesz hasonlítani, kezdj el harcolni ellene. Hogy ne legyen durva az átállás, egyre rövidebb ideig szoptasd, ha meg tudod tenni, ne hagyd, hogy elaludjon a cicin. Nagyon jó módszer, ha helyette adsz valami másik szokást, ami nem olyan élvezetes, de számítani fog rá és elfelejti, hogy neki szopnia is kellene. Pl. adj pár korty vizet neki, majd tedd mellre, egy idő után pedig ne tedd utána mellre. Csak egy korty vizet adj. szép lassan leszokik az éjszakai szoptatásról és a vízről is. Ugyanez vonatkozik a tápszeres babákra is.

Nagyobbacska gyerkőcöknél elő szokott fordulni, hogy még az ágyban sokáig játszanak, mielőtt elalszanak. Na ilyenkor az történt, hogy még nem elég álmosak. Próbáld meg abban az időpontban letenni, amikor el szokott aludni. Másnap persze álmos lesz, nyűgös, de ha nem hagyod, hogy a délutáni alvással bepótolja, azaz felkelted, amikor fel szokott ébredni, akkor pár nap után be áll a rend és megoldódik a probléma.

Összefoglalva:

 1. Mikor csukódik a szeme tedd be az ágyba
 2. Legyen esti rutin (mindig ugyanaz). Kialakítása először ellenállásba ütközik, utána viszont nagyon ragaszkodnak hozzá a cseppségek. Csináld mindig ugyanazt és megtanulja. Légy kitartó. Ha naponta váltogatod a módszert, ne számíts eredményre az ordításon kívül
 3. Légy nyugodt, ne mozogj, ha már betetted az ágyba
 4. Mielőtt leteszed aludni mindig legyen jó sok testkontaktus
 5. Ha fáj a foga, stb. egyéb problémája van, ne várd, hogy ne ébredjen fel éjszaka
 6. Ha éjszaka eszik, fokozatosan szoktasd le, egyre kisebb adagokat adj (adhatsz előtte pici vizet neki…)
 7. Egy új szokás kialakítása nem úgy megy, hogy anya kitalálja, meg kell rá tanítni a kicsit is. Hamar tanulnak, de azt a pár napot, nagyobbaknál hetet rá kell szánni, utólag busásan megtérül
 8. Éjszaka van, hogy álmukban hangot adnak ki, várd meg a második “kiálltást” mielőtt kiugornál az ágyból
 9. Éjszaka soha ne játsz vele, csak akkor tedd tisztába, ha bekakált, ne beszélj hozzá
 10. A szeparációs szorongás idején lehetnek gondok, légy mindig ott, ha szüksége van rád, ki fogja nőni. Ha apa is benne van, aludjatok egy szobában
 11. Ha egy ágyban alusztok, akkor is egyedül aludjon el a baba, ne a cicin…mert ugyanúgy fel fog ébredni, mint a külön ágyban alvó társai
 12. Ha gyermeked az első perctől átaludta az éjszakát örülj neki, de ne nézd le azokat, akiknek nem ilyen a gyermekük. Csodáld őket, hogy kitartanak és rabszolgaként teljesítik csecsemőjük szükségleteit.
 13. Ha már mindent kipróbáltál és mégse alszik, akkor aludj napközben, mikor ő alszik és gondolj arra, ez a túlélést szolgálhatta annak idején és egy nagyon életrevaló csecsemőd van.
 14. És nyugodtan figyelmen kívül hagyhatod az összes itt felsorolt tanácsot, ha már kitapasztaltad mi az ami mindkettőtöknek elfogadható.

Tagged

§ 8 Vélemény: Altatatás folyt. köv."

 • […] Most biztos azt gondolod, ezért aztán felesleges volt elolvasni ezt a cikket, hisz a csapból is ez folyik, altatási rituálé és ébren betenni az ágyba. Mégis sokan pénzt adnak könyvekért, tanfolyamokért, hogy az ő gyermekük is aludja végig az éjszakát. Pedig minden könyvnek ez a lényege, mondom, csak a körítés különbözik. Folyt. köv. […]

 • […] első hónapokban nem lehet elvárni a babától, hogy egyedül elaludjon, vagy hogy végig aludja az éjszakát. Ennek ellenére előfordulhat, hogy már az első perctől […]

 • Hajni szerint:

  Kedves Enikő!
  Most én is hozzád fordulok segítségért ,mert kezdek zombianyuka lenni.Kisfiunk 5 hónapos és 3hós kora óta katasztrófa az éjjel.Addig 1szer kelt enni és aludt szépen tovább.De azóta 5-6 alkalommal kel,de nem sír csak mocorog meg kicsit nyöszörög.Ha visszaadtam a cumiját elég gyorsan visszaaludt,de volt hogy óránként kelt.Fogzásra gondoltam,de semmi sem látszik.Vagy gondoltam éhes hát megszoptattam,de 2 órára rá megint ébredt és akkor még biztos nem volt éhes.Akkor a mozgására ébredés is felmerült,tehhát beszereztem alvózsákot.Azóta 2-3szor ébred,de szopizás után jön a fekete leves.Teljesen felébred elkezd kúszni megfordul a kiságy másik végéhez gagyog és vígan elvan néha 2 óra hosszat is.És én ettől teljesen kikészülök.Sírás az nincs csak ha már megunta magát és nem tud visszaaludni.Akkor hát simogatás,fenék veregetés és elalszik.De mért csinálja ezt és meddig? Egy ideje nappal is nehezen alszik el.Kb 3 hónapos volt mikor sikerült megtanítanom cumival egyedül a kiságyban aludni.Addig kézben altattam .Most néhány napja a nappali elalvás is kinlódás.Kezd elfáradni,ásítozik felveszem kis ringatés és teszem a kis ágyba,cumi szájba,de feltámaszkodik a kezeire kiveszi a cumiját és elkezd vele játszani.Mondjuk ha a játszószőnyegre teszem akkor nagyon tud kiabálni.Én nem értem ha álmos mért játszik az ágyban,vagy ha nem álmos akkor a szőnyegen mért nem játszik(velem sem tud már olyankor játszani,csak nyafizik).Nálunk az esti rutin megvan szinte első naptól kezdve.Cicin sosem aludt el tehát az nem működik.Az esti elalvás is általában gyorsan megy,fürdés szopi és alvás.Csak az éjszakai játszás! Elég borzasztó.Különben nagyon aranyos gyerkőc,kiegyensúlyozott vidám,gyorsan fejlődik és nagyon ügyes.Ő nem is fáradt csak én,egyre jobban.Pedig nem vagyok az a feladós ember (8 évig versenyszerűen sportoltam),de most már a kimerültség határán vagyok.A nappali alvás nekem csak néha működik,nemtudom kikapcsolni magam és mire elalszok a Manóm már kel.
  Bocsánat hogy egész regényt írtam,de már így kicsit könnyeben érzem magam.Előre is köszönöm ha valami jó tanácsot tudsz adni.
  Üdvözlettel Hajni!
  U.Í. Nagyon jó a blogod! Kitarást,erőt kívánok a folytatásához, a családodnak pedig megértést.Szép napot!

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Szia Hajni!
  Hát igen, ez a: http://www.dokimami.hu/2010/08/29/segitseg-elromlott-a-kisbabam-nem-akar-elaludni-ejszaka-ujra-felkel-es-egy-percig-sincs-el-egyedul/…című történet. Az alváshiány mindenkit kétvállra fektet, ahhoz nem lehet elég edzettnek lenni, bár néhány hónap és némi kitapasztalás után elviselhetővé válik. Éjszaka, ha teljesen felébrednek, az bizony 2 óra ébrenlétet jelent az esetek jó részében. Ha éjszaka csendben van, játszik, akkor hagyd és feküdj le, pihenj addig is, mégha nem is alszol (persze az már nem biztos, hogy tetszeni fog neki). Az a lényeg, ne legyen semmi olyan, amiért érdemes legyen felkelni éjszaka. Mivel nálatok a cicin elalvás nem szokás és éjszaka sem, ezért így elég nehéz dolgod van. Csak akkor szoptasd meg, ha tényleg szükségét érzed. Éjszaka ne beszélj hozzá, ne szórakoztasd…azt sugározd felé, hogy aludni kell és pont. A játszószőnyeg ha már forognak nem olyan érdekes, meg ha nem, akkorsem köti le a babákat túl sokáig. Este próbálj meg hamar lefeküdni. Végszükségben az együttalvás segíthet, de a 2-3 kelés nem olyan durva, tudom ez nem sokat segít, de ennél sokkal rosszabb alvó babák is vannak (bár mint írtad már ehhez is volt szerencséd). Az éjszakai kakukkolás ha egyszer előfordul, akkor könnyen válik szokássá néhány napra, egy hétre, de ha te nem vagy benne partner, akkor előbb utóbb visszaalszik hamarabb és megtanulja azt. Egyébként a legjobb tényleg a panaszkodás, mert megváltoztatni ezeket a kis tökéletlenül-tökéletes miniemberkéket nem lehet. És a meghallgatás néha többet segít, mint a tanács. Úgyhogy csak annyit tudok mondani, kitartás, lesz ez még jobb (és rosszabb) is!

 • Hajni szerint:

  Kedves Enikő!
  Köszönöm a válaszod,csak most jutottam a számítógéphez hogy válaszoljak.
  Éjszaka sosem játszottam vele,csak mindig visszatettem amikor elmocorgott.De mint hogy írtad még ezt sem csináltam csak akkor amikor már jelezte hogy nem kényelmes pózban van.Az éjszakai szopizásról én is le akartam szoktatni,de aztán elolvastam a bejegyzésedet és meggondoltam magam.Mikor olvastam a válaszod hát kipróbáltuk újra evés nélkül az éjszakát.Első éjjel oké is volt,de a második éjjel 5kor lett szopi.Aztán a 3 éjjel meg már 4kor.Utána pedig 4 éjszaka keservesen sírt.Ezt a sírást még nem ismerem így még nem sírt.Először azt gondoltam az ínye fáj,de megmaszíroztam és akkor is sírt(máskor ez segített).Így hát már éjjel 1 kor evett mert sehogy sem nyugodott meg.Aztán gyorsan el is aludt.Most megint 2 napja 5-6 között szopizik,talán valami kialakul,de ez mellett még 2szer ébred,rövidebb időre.
  Volna 2 nem ide illő kérdésem.Első nagyon szeret ülni a kis Manó,már szépen megtartja magát,de egyedül még nem ül föl.Szabad e ültetni és mennyit?Van etető székünk abba néha kicsit beletesszük.Kinti hintát is kaptunk azt is kipróbáltuk és tetszett neki.Használhatjuk? A másik kérdésem pedig,elkezdtük az ételek kóstolgatását. Már megeszik egy adagot répából,krumpliból,barackból banánból.Utána még szopizni is szokott kicsit.Az lenne a kérdésem hogy adjak csak vizet vagy szoptasam is meg?Hogyan kell elhagyni egy szoptatást?Vizet csak most kezdte inni,eddig nem kellett.Tegnap kapott kb 120g főtt répát és aztán lecsuszott 80ml víz.Ez így rendben van?
  Válaszod előre is köszönöm!
  Jó munkát és szép napot! Hajni

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Hajni!
  Vannak babák, akik hamar tudnak ülni, így látatlanban nem tudom megmondani, hogy jó-e ha ül, rövid ideig elképzelhető, hogy ülhet már. A szopi elhagyása megy majd magától. Nem sürgős. Ha kéri megszoptatod, amikor meg nem kéri, akkor majd elmarad. Régebben havonta lett elhagyva egy-egy szopi, de ma már nincsenek ilyen tanácsok. Nem elválasztás, hanem hozzátáplálás történik. Nyugodtan ihat vizet, szophat, ahogy neki jólesik, ahogy kéri. Olyan is előfordul, hogy egy ideig nem szopik délelőtt, aztán megint. Rajtatok múlik hogyan csináljátok, tudatosabban vagy ösztönösen. Kellő figyelemmel bármelyik jó lehet.

 • Eszter szerint:

  Kedves Dokimami!

  Kisfiam kilenc hónapos múlt. Éjszakai alvásával kapcsolatban érdekelne a véleményed.
  Nagyon jó napirendünk van hónapok óta. Reggel 8-9 körül ébred 2-3 órákat van ébren, majd alszik fél-másfél órát, néha du 5-6 körül még 20 percet. Elalvással már nincs gond, amikor megtörli a szemét megkérdezem álmos-e. Ilyenkor ált. az ölembe mászik, ezt igennek veszem, beviszem a szobájába, be az ágyba, maci, cumi, befordul és alszik. Este f9 körül fürcsi, szopi és alszik. De éjjelente folyton megébred kb 5 hónapja. Néha csak 2-3x, de néha fél-egy óránként. Nem megyünk be első nyekkenésre, mert néha visszaalszik. De ha elkezd sírni bemegyek, ált. csukva a szeme, de térdel v áll a kiságyban és sír. Ilyenkor visszafektetem, betakarom, cumi, és azonnal alszik,nem kell órákig ringatni. De ha nem megyek be felébred, felhergeli magát és képtelenség visszaaltatni. Szopizni 5-6 körül kér, inni nem kér éjjel, tulajdonképpen mindent eszik, amit ehet, darabosat szereti, jó evő, 4 foga van és karácsonykor elindult:)
  Szeparációs szorongásra nem gyanakszom, mert bárki (jól ismert családtag) megy be visszaalszik. Szerinted mitől ébred meg éjszakánként, baja van vagy csak rossz szokás? Ő kiegyensúlyozott, kipihent így is, csak én fáradok. Van megoldás vagy kinövi?
  Válaszodat előre is köszönöm.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Eszter!
  Szerintem nektek is ugyanez a problémátok:http://www.dokimami.hu/2010/08/29/segitseg-elromlott-a-kisbabam-nem-akar-elaludni-ejszaka-ujra-felkel-es-egy-percig-sincs-el-egyedul/. 9 hónapos kor után javulni szokott kicsit a helyzet és ahogy nő egyre jobb alvó lesz, de a gyereknek sokáig szüksége van a szülő közelségére megnyugvásként éjszaka, nyilván egyénfüggő és korszakfüggő is hogy milyen mértékben. Nem hiszem hogy rossz szokásról van szó, idővel egészen biztosan jobb lesz. Kitartást kívánok!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Altatatás folyt. köv. at Dokimami.

meta