Köldökápolás

június 3rd, 2009 § 4 hozzászólás

pupiA köldök ápolás nagyon fontos, a köldökcsonk az újszülöttek egyik legjellemzőbb fertőzési kapuja. A köldökzsinór átvágása után egy köldökcsatot helyeznek a köldökcsonkra. Majd a csonk elkezd mumifikálódni és hamarosan leesik.

Mik a teendők?:

  1. Szárazon kell tartani, mivel a nedvesség késlelteti a gyógyulást. Füredetésnél ne kapjon vizet!
  2. A váladék 70%-os gyógyszertári alcohollal letörölhető.
  3. Gyógyulásig 1%-os hexachlorophenes vagy Dermaphorin hintőporral szórjuk be a csonkot (emeljük meg, hogy mindenhova jusson hintőpor), majd steril gézlappal fedjük a köldököt. A pelenka korcát visszahajthatjuk, hogy a köldök ne kerüljön be a pelenkába.
  4. Várandósoknak üzenem, ne aggódjanak a védőnő mindent meg fog mutatni. Lehetnek kisebb helyi eltérések, szokások a köldökápolásban.

Ha nem gyógyul szépen:

  1. Nedvedző, fertőzésre gyanús köldököt 3%-os hidrogénperoxid oldattal lehet áttörölni. Vigyázni kell hogy a bőrre ne csorogjon, mert felmarja.
  2. Ha a sebalap túlsarjadna: 1%-os ezüstnitrátoldattal ill. lápiszpálcával (vigyázni kell vele, kiégetheti az egész köldököt) kezelhető.
  3. Figyeljük a nedvedzést, bőrpírt, váladékozást, köldök körüli duzzanatot, mert sepsis jele is lehet és azonnali antibiotikumos és egyéb kezelést igényel.
  4. Az imént felsorolt kezelési módokat bízzuk a védőnőre és a gyermekorvosra. Minden gyanús jelet mutassunk meg.

Tagged

§ 4 Vélemény: Köldökápolás"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Köldökápolás at Dokimami.

meta