Csecsemőgondozás tanfolyam 8. rész – Első napok otthon a babával: fürdetés

június 3rd, 2009 § 6 hozzászólás

p10101581Elérkezett a nagy nap, hazatértek a kórházból. Talán örülsz, hogy végre nem kell a szomszéd anyuka rokonsága előtt fejned, de lehet, hogy a kórház a biztonságot jelentette számodra. A sebeiddel most nem foglalkozunk, hisz annyi minden vár most rád. A Te anyukád és nagymamád is szeret etetni téged? Netalán tömni? Most meg fogod érteni, miért. Sok anyuka aggódik, főleg, akiknek a tejbelöveléssel, szoptatással gondjaik vannak, hogy éhen fog halni a baba. Igen, az újszülött és csecsemő gondozás legközpontibb témája az evés. Erről most nem írok, a szoptatás, hozzátáplálás egy külön tanfolyamot is megédemelne (talán majd a későbbiekben).
A köldökápolás nagyon fontos, erről már írtam.

A fürdetés lesz még az első napokban izgalmas. Ennek egyedül ne kezdj neki, még most. De ketten már bátran megpróbálhatjátok, sikerülni fog, nem szükséges segítséget hívnod. Amit érdemes tudni előljáróban a bababőrről.

Fürdetés:

  • Mikor? Az újszülöttnek mindegy mikor fürdeted az elején. Amikor már ki lehet vinni sétáltatni, akkor már mindenképp érdemes utána, este fürdetni. Az esti fürdetés mellett az szól leginkább, hogy ilyenkor már apa is otthon van és ez igazán neki való feladat, tarthatja a kezében a csöppséget a kádban, amíg Te leöblögeted.
  • Hol? Ez a lakás adottságaitól függ. Ha tágas a fürdőszoba akkor ott a legcélszerűbb, de a szobában is nyugodtan lehet. Most még nem fog pancsolni. Érdemes a kádat, teknőt kényelmes magasságban (pl. asztalon, fürdetőszekrényen) elhelyezni.
  • Hány fokos legyen a szoba és a víz? Nem kell emiatt 30 fokra felfűtni a házat, elég ha 2-3 fokkal van melegebb, mint általában (kb. 25 fok legyen). A fürdővíz testhőmérsékletű legyen (36-38 fok), könyökkel vagy vízhőmérővel ellenőrizheted.
  • Miben fürödjön? Bármi jó, ami tiszta, nem borul fel és belefér a baba. Kiskád, nagy lavór, teknő. A lényeg, hogy ezt az edényt másra ne használd és ha örökölted, akkor ki kell fertőtleníteni első használat előtt. (2 Neomagnol tabletta 1 l vízben feloldva). Ha nagyobb lesz a baba és már ül, akkor a fürdőkádban is lehet füröszteni.
  • Mit készítsünk elő? Gyakorlatilag mindent, amire szükség lehet. A legfontosabb a törülköző. A legpraktikusabb a nagy pelenkaanyagból készült kifogók, ezek szívják fel leghamarabb a vizet. Készíthetünk alá frottír törülközőt is, hogy melegen tartsa a babát. Ez utóbbi nem feltétlenül szükséges. Legyen ott a pelenka és a tiszta ruhája. Ezenkívül az ápolási kellékek hada is legyen kéznél: kamillatea, gyógyszertári napraforgóolaj, steril vatta, alkohol, popsikrém, testápoló(ez a fürdetőkrém is lehet), sebhintőpor, kisolló, kefe, vízhőmérő, fürdőkesztyű.
  • Fürdetés előtti tisztogatás: Ha a szeme váladékos, akkor a langyosra lehűtött kamillateába mártjuk a steril vattát a halántéktól az orr felé haladva áttöröljük a szemhéjakat. Soha ne használjuk a másik szemre ugyanazt a vattát, átvihetjük a fertőzést. A legjobb ha megszokjuk, egy törlés és mehet a kukába. Száját nem kell kitörölni, csak ha szájpenésze van. Egy icipici szájpenész még normális anyatejes babáknál, ezzel nem kell foglalkozni. Ha mégis szükség van bavatkozásra, akkor egy steril gézt az ujjad köré csavarva határozott, erőteljes mozdulattal töröld ki a száját. Nem kell finomkodni, akkor semmi értelme az egésznek. Az orrnyílás környékén ha van beszáradt váladék, akkor vagy kamillateás, vagy olajos vattával lazítsd fel, s töröld le. Hasonló módon kell a fülkagylót tisztogatni. A fülzsírt nem kell fülpiszkálóval eltávolítani, csak amikor már kijött és könnyen elérhető. A fülnek van egy öntisztító mechanizmusa, lassan kifele jön a fülzsír, a fülpiszkálóval jó eséllyel sikerülne visszatolnod. Ha felrakódás van a baba fejbőrén, akkor olajos vattával fürdetés előtt tisztogasd meg (ez a koszmó) majd mosd le. Ezért kell a baba fejét hajkefélni minden nap. Végül olajos vattával töröld át a hajlatokat: nyak, végtagok, nemi szervek, utoljára a végbélnyílás. Szeméremnyílásba szigorúan tilos belenyúlni, beletörölni ilyenkor.
  • Fürdetés: Az első hetekben pár percnél ne tartson tovább a fürdés. Lehet babafürdetőt használni vagy a  testét szappanozni (ilyenkor nagyon csúszik). Ha nagyon száraz a baba bőre, akkor mellőzük ezek használatát. A fürdetőkrém (Unguentum hydrophilicum nonionicum) nagyon praktikus (akár felesleges lefejt anyatejjel is helyettesíthetjük), diónyit kis vízzel megmikrózunk és a vízbe borítjuk. Fürdés előtt akár a testét is bekenhetjük vele, de ilyenkor nem kell olajozni, ezenkívűl vigyázzunk, mert nagyon csúszós lesz a baba. Ha nem szeret a baba fürödni, igyekezzünk a leggyorsabb, legkíméletesebb módszert kitalálni, ne legyen rossz élmény fürdetés. Fürdés után azonnal bugyoláljuk be a fürdetőlepedőbe és törölgessük szárazra, különösen figyelve a hajlatokra.
  • Hogy kell tartani a kádban? Egyik kéz ujjaival a baba vállát átölelve, az alkarral támasztva a fejét, gerincét, másik kézzel fartájékon megfogva lehet betenni a kádba, majd ha egyedül vagyunk, akkor a fenekénél lévő kezünket szabaddá téve, lehet a fürdetést elvégezni, miközben a vállánál fejét, hátát támasztva tartjuk. Ne feledjük a köldök, amíg be nem gyógyul, addig nem kaphat vizet.
  • Fürdés utáni ápolás: Ha száraz a baba bőre, akkor testápolóval kell bekenni, popsikrémezés, pelenkázás és felöltözés jön. Kislányoknál, ha a szeméremajkak között piros, vagy a popsikrém összegyűlt, akkor nagyon óvatosan kamillás steril vattával, gézzel kell megöblögetni, kitörölni. Minden törlés után dobjuk el és használjunk új steril vattát, vagy gézt. Ezt csak fürdés után lehet elvégezni és nagyon óvatosan. Kislányoknál fokozottan be kell tartani a mindig elölről hátra és eldobom szabályt.
  • Köldökápolás: Ahogy a nap folymán többször, fürdés után is steril alkoholos vattával körbetöröljük, a csonkot megemelve, alányúlva is. Majd sebhintőporozzuk, steril gézzel fedjük.

A következő, egy nagyon fontos lecke lesz: Hasfájás enyhítése gyógyszer nélkül!

Tagged ,

§ 6 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 8. rész – Első napok otthon a babával: fürdetés"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 8. rész – Első napok otthon a babával: fürdetés at Dokimami.

meta