Babakocsi

június 3rd, 2009 § 5 hozzászólás

levegoztetes1

 

Várandósan az egyik legnehezebb feladat a babakocsi beszerzése. Óriási a választék, csaknem lehetetlen a legjobb ár-érték arányút kiválasztani. Persze a forgalmazók rengeteg hasznos tanáccsal látnak el minket, de vajon az ő szempontjaik mennyire a baba szempontjai is?

 

1. Az első 6 hónapban a babának teljesen vízszintesre lehajtható  (180 fokban dönthető) babakocsira van szüksége. Az autós hordozó nem ilyen. Az csak egy szükségmegoldás az utazáshoz.

2. Aki emeleten lakik, annak fontos szempont lehet a babakocsi súlya, ha nincs tároló a földszinten. Persze nehéz megállapítani a kocsi súlyát, hisz nagypocakkal nem szabad emelni, ami apának könnyű nekünk nem biztos, hogy az lesz. Ráadásul babával minden kocsi nehéz. Minél könnyebb egy babakocsi, annál drágább a legtöbb esetben. De nem kell kétségbe esni, a nehéz babakocsi is legurítható a lépcsőn, vagy felráncigálható, természetesen a baba ilyenkor nincs benne. Egy következő körben le lehet hozni a babát is. Valószínűleg a baba túléli, ha 2 percig egyedül van az ágyában és talán a kocsit sem 2 perc alatt fogják ellopni.

3.  Őszi, téli születésű babáknál szokták emlegetni, hogy meleg kocsit kell venni, igazából bármilyen kocsiban is fekszik a baba egy overálban, vagy bundazsákban nem túl valószínű, hogy fázni fog. -5 fok alatt pedig egyébként sem szabad kivinni a csecsemőt sétáltatni.

4. Ha a baba fel tud ülni, érdemes sportbabakocsit venni. Ez annyival könnyebb, jobban használható, hogy megéri az árát. 10-12 ezerért már jó minőségűt lehet venni. Nagyon figyeljünk arra, hogy kemény legyen a háta. Sajnos gyártanak olyan (főleg a nagybevásárló központokban kaphatók) sportbabakocsikat, amiknek puha a háta és a kisgyermek összegörnyedve gubbaszt benne, rettenetes látvány.

5. Ha szeretünk kisebb boltokban mászkálni, unalmasnak tartjuk a környéken való tologatást, akkor jól jöhet a kenguru, hordozókendő, erszény…Ezeket akár mi magunk, vagy ismerőseink is megvarrhatják. Ezeket nagyon szeretik a babák, sokkal jobban, mint bármely babakocsit, még ha az első alkalommal tiltakoznak is ellene. Ha tiltakozik a baba, szép fokozatosan kell beleszoktatni. A fokozatosság nem csak a babának fontos, hanem a mi hátunknak is. Először lehet 10 perc után kipurcanunk, de idővel 1 óra sem fog megkottyanni. A legjobbak az olyan hordozók, amivel a baba a mellkasunkra tud felfeküdni. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy az adott hordozó megfelelő e a babafejlettségi szintjének, kérjünk nyugodtan tanácsot a védőnőtől, vagy orvosunktól.

6. A babakocsiknak leghamarabb a kerekük szokott leamortizálódni. Vásárlásnál mindig tanulmányozzák meg az apukák, érdemes az eladót kikérdezni, hogy milyen arányban szokták visszahozni garanciális javításra az adott márkát…stb…

7. Ha költségtakarékosak akarunk lenni, akkor legjobb az első hónapokra kölcsönkérni egy vízszintesre dönthető kocsit, vagy ha nincs ilyen ismerősünk, akkor ha nem viszolygunk a használt dolgoktól, akár használtan is vehetünk nagyon jó kocsikat, de itt is figyeljük meg a kerekek állapotát. Nem érdemes túl sokat áldozni egy babakocsira előre, mert még nem tudjuk a baba és a mi leendő anyaszokásainkat. A másik csapda, a multifunkcionális babakocsi. Hidd el, ha nagy babakocsis leszel, a végén úgyis fogsz venni egy másik babakocsit, egy sportbabakocsit.

8. A nagykerekű kocsik a terep viszontagságait jobban bírják, de a kiskerekűvel is el lehet boldogulni.

9. Ne tévesszenek meg minket a gyártók és eladók nagyon meggyőző és logikus szempontjai. A lényeg: 6 hónapos korig 180 fokban legyen dönthető, a sportkocsinak pedig kemény háta legyen. Ezek a legfontosabb baba szempontok. A többi már leginkább csak részletkérdés, látszat. Ne feledjük a babakocsira is van legalább 1 éves garancia, szóval ha mellényúlnánk, sem kell kétségbeesni.

10. Igazából nem mindenkinek van szüksége sportbabakocsira, mert mikor már járnak a gyerkőcök nehéz bent tartani őket. De amikor szükség van rájuk, akkor nagyon jó, hogy van. Vannak olyan anyák, akiknek nincs is szükségük sportbabakocsira és sikerül kihúzniuk a nagykocsival az első évet. Sőt kertes házban élők akár babakocsi nélkül is elboldogulhatnak.

Tagged

§ 5 Vélemény: Babakocsi"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Babakocsi at Dokimami.

meta