A sétáltatás 4 alapszabálya

június 3rd, 2009 § 10 hozzászólás

babakocsi

 

1. A csecsemőt fokozatosan kell hozzászoktatni a levegőztetéshez.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

 

 • az első életnapokon 3-5 percig nyitott ablak mellett levegőztetjük, s ez fokozatosan növelhető 15-20 percre, de vigyázzunk a csecsemőt ne érje közvetlenül légáram
 • nyáron 1-2 hetes kortól, télen 2-4 hetes korától lehet szabad levegőre kivinni
 • kezdetben 5-10 percig legyen kint, majd fokozatosan növeljük az időtartamot

2. Ha már hozzászokott a sétáltatáshoz a baba

 • -5 fokig lehet kivinni télen, azonban 15-30 percnél ne legyen tovább kint
 • 0 és 5 fok között kint lehet 1/2-1 órát is a baba
 • 5 fok felett órákon át kint lehet (de nem a tűzőnapon)

3. Nedves, esős időben, erős szélben, ködös, füstös, szmogos levegőben ne vigyük ki a csecsemőt a szabadba. Ha védett helyen van a gyermek, az eső és a hó nem akadály, ilyenkor kint lehet a gyermek. Altatható is kint 0 fokig, megfelelő öltözetben.

4. A levegő páratartalma is fontos szempont. A túlzottan nagy páratartalmat (melegben és hidegben egyaránt) rosszul tűrhetik a csecsemők. A csekély páratartalom is diszkomfortot jelenthet (erre a lakásban is nagyon figyeljünk oda)

Tagged

§ 10 Vélemény: A sétáltatás 4 alapszabálya"

 • […] még a sétáltatás helyes módja is vitát váltott […]

 • […] séta a gyermeknevelés része. Már a kis csecsemők is sok élményt gyűjtenek. A totyogókat pedig […]

 • […] A csecsemőt fokozatosan kell hozzászoktatni a levegőztetéshez. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Katt ide a folytatáshoz! Címkék: csecsemőápolás, dokimami, egészség, levegőztetés, […]

 • […] nem lehet sétáltatni vinni a csecsemőket? Nedves, esős időben, szmogban, ködben nem visszük ki a csecsemőt. Ne […]

 • Viktória szerint:

  Kedves Dokimami!
  Nagyon tetszenek a témák, és sok hasznos információt találtam. A levegőztetéssel kapcsolatban nekem eddig mást mondtak (védőnő is, ismerősök is), nevezetesen hogy mínuszban is nyugodtan vigyem ki órákra a babát, sőt altassam is kint mert jót tesz neki. A -5 fok alatt is voltunk már kint rövidebb ideig, de 0 és -5 között 1-1,5 órát is sétálunk, persze jól bebugyolálva. És látok rendszeresen más anyukákat is babakocsival, ami megnyugtatott. Eddig nem lett baja (most 5 hónapos), de ezek szerint veszélyes? Milyen idős korig igaz ez a -5 fokos szabály?
  Köszönettel: Viktória

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Kedves Viktória!
  Kicsit furának találom, hogy a védőnő azt tanácsolta, hogy -5 fok alatt is vidd ki a babát, ugyanis hivatalosan az alatt a csecsemőt (1 éves korig számít annak) nem ajánlott. Azért is érdemes ezt betartani, mert a kis nyála, orrváladéka, esetleg egy böfi, akár fagyási sérülést is okozhat, ha nem veszed észre és nem törölöd le. Természetesen a tankönyv általában mindig kicsit szigorúbb, mint a valóság. Ha hozzá van szokva a baba a hidegben való sétáltatáshoz, jól be van bugyolálva, figyelsz a váladékok letörlésére és jól érzi magát kint, akkor nem feltétlenül a hőmérőt kell sasolni. Szerencsére azért napközben ritkán van -5 fok alatt.

 • […] első egy-két hétben az újszülöttet nem visszük sétáltatni. Nyáron, ha jó idő van, akkor ezután már lehet, de csak fokozatosan. Először nyitott ablak […]

 • Dirge szerint:

  Nekem is azt mondták, hogy vigyem mínuszban is nyugodtan, de nekem nem lenne szívem, mert ha meg túlságosan bebugyolálom akkor odabent beleizzad, a kis arcát meg amúgy sem tudom betakarni. Mindenesetre a kislányom szeret sétálni, bár eddig nem sokat voltunk vele, de ha kimegyünk, azonnal elalszik (pedig a környéken nem túl egyenletes a talaj, és kicsit rázkódik is).

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  A minusz 5 fokos szabály minden évben előjön. Ez tankönyvi adat. Nem értem miért tiltakoznak sokan ellene, hiszen Magyarországon alig szokott olyan dél-délután lenni, hogy ne melegedjen fel efelé az idő. Egyébként meg minusz 5 alatt már olyan hideg van, hogy szinte fáj a levegővétel. Arról nem beszélve, hogy a szobai 22 fok után mondjuk egy minusz 7, azért elég kemény. Szerintem ilyenkor az ember még a kutyáját is beengedi az előszobába. Nem értem miért kellene kockáztatni egy meghűlést, hisz a hideg levegőt belélegzi a baba, nemcsak az arcát éri. Ez most nem neked szólt Dirge, ne haragudj, de ezért már olyan sokan támadtak, nemcsak online, kikívánkozott. Nyilván különbözőek vagyunk, van, aki rövidnadrágban havat lapától, más meg egy nyalintás fagyitól is beteg lesz. A babák sem egyformák, és valószínűleg ha rövid ideig van kint, nem is lesz semmi baja, de van olyan, hogy nem éri meg kísérletezni. Szerintem.

 • Dirge szerint:

  Igen, szerintem sem, én is pont ezért nem akarom vinni nagy hidegben vagy esős nyálas időben, mert szerintem egy dolog az, hogy szinte elő van írva hogy KÖTELEZŐ vinni minden nap, de ha tényleg a szobába fészkelt pókot sincs szíve kitenni az embernek olyan hideg van, akkor minek?

  ps.: olyan jó hogy ez egy olyan oldal ahogy az ember választ is kap a felvetéseire, köszönöm:)

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod A sétáltatás 4 alapszabálya at Dokimami.

meta