A lázmérés és lázcsillapítás helyes menete csecsemőkortól kezdve

június 3rd, 2009 § 8 hozzászólás

lazLázmérés, lázcsillapítás annyira hétköznapi dolgok, mégse tudjuk hogy kell helyesen. Sajnos ez a tapasztalatom. Bár gyemekeink igazán sok mindent kibírnak, de azért jobb tisztában lenni néhány alapvető dologgal. Van egy tendencia a világban, ami a lázcsillapítás feleslegességét, a láz hasznosságát hangsúlyozza, nem szeretnék döntőbíró lenni, ebben a cikkben a régi ajánlások vannak felsorolva:

(SZERK: azóta változtak az ajánlások, van az oldalon egy frissebb, teljesebb cikk a lázról, lázcsillapítáról, lázgörcsről. Kattints ide hozzá!)

Kezdem a lényeggel, a lázról magáról, majd a végén írok.:

 Lázmérés:

 •  A csecsemők hőmérsékletét a végbélben mérjük. Sok friss szülő aggódik, hogy ezzel fájdalmat okozhat babájának, de nem kell aggódnunk, ha kicsit beolajozzuk, vagy némi popsikrémet teszünk a lázmérő hegyére, nem fog fájni neki. (sőt néha még a kakálást is megkönnyíthetjük vele szeles babánknak)
 • Nagyobbacska babák már nem mindig olyan együttműködőek, náluk beválhat ha a combunkon hasra fektetjük őket és ilymódon dugjuk be a lázmérőt. Persze ha akadályba ütközünk, ne toljuk tovább, a lázmérőnek könnyedén kell becsúsznia, nem kell túl mélyre dugni, de ha csak pár mm-re van a végbélben, az kevés.
 • A legjobbak a flexibilis végű digitális lázmérők (de egy sima végű is vígan megteszi). A fül és a homlokhőmérő (ez a legkevésbé pontos) pontossága alulmúlja az előbbit. Akkor már jobb a cumihőmérő, de ez nem minden babánál válik be.
 • 38 fok alatt nem szükséges a hőcsökkentés. Felette csecsemőknél elengedhetetlen, sőt 39 fok felett a görcsveszély miatt elsősegélyt jelent.
 • Ne feledkezzünk meg a lázas gyerek itatásáról, piciknél gyakoribb szoptatásáról.
 • A láz hajnalban a legalacsonyabb és délután a legmagasabb (többnyire).

 Lázcsillapítás:

Soha ne adjunk Aspirint, Demalgont, Algopyrint 12, de inkább 18 év alatt. Kivéve ha az orvos másképp nem rendeli. Reye-szindrómát, anaemiát okozhatnak. (Reye szindróma: Halmozott előfordulását influenza B vírusok és varicella járványokban észlelték aspirin kezelés során. A betegség lefolyása röviden: encephalopathia (agyvelőbántalom) melyhez a fulmináns májelégtelenség klinikai tünetei társulnak. A gyermekek 25-50 %-a meghal, de a gyógyultak 20%-ában is írtak le maradványtüneteket.) A mai modern lázcsillapítás gyermekeknél a paracetamol készítményeken nyugszik. Soha ne adjunk az előírásnál nagyobb adagot gyermekünknek. A paracetamol is vezethet májelégtelenséghez! Csecsemőknél a kúp, míg nagyobbaknál a szirup javasolt. Természetesen, ha hasmenés van, a kúp, hányás esetén a szirup nem hatásos. Ha pl. a sziruptól van hasmenése a gyermeknek, próbálkozhatunk egy másmilyen ízetésű sziruppal (pl a málnás helyett narancsossal). 3 hónapos kor alatt nem a paracetamol készítményeket alkalmazzuk. A gyermekorvos Germicid C-t szokott kiírni, mely egy lázcsillapító és egy görcsoldó hatású szer kombinációja. A kúpot melegítsük meg kicsit ujjbegyünkkel, síkosítsuk a lázmérőknél említett módon mielőtt bedugjuk a végbélbe.

Legjobb, ha a lázcsillapítást fizikális módon kezdjük. Mire gondolok? Pl. hidegvizes borogatás, vagy hűtőfürdő. Ezek szakszerű alkalmazását a legtöbb szülő nem ismeri.

A törzsborogatást NORMÁL testhőmérsékletű vizes ruhával negyedóránként cserélgetve végezzük. Hiszen még ez is hűvös a forró, lázas testhez képest. A vizes ruha felé szárazat is kell tenni, hogy a gyermek ágya ne legyen nedves.
A hűtőfürdővel vigyázni kell, mindig szakszerűen végezzük. Nagyon fontos, fokozatosan hűtjük le a vizet. Hirtelen hideg vízbe téve a gyermek görcsöt kaphat. Itt is testhőmérsékletű vízbe tesszük be a gyermeket, majd lába felől adagoljuk a hideg vizet, de vigyázva hogy lassan hűljön a víz és 28 fok alá ne menjen. 15 percnél ne tartson tovább az egész. Váladékozó bőrkiütéseket pl. bárányhimlőt, nem szabad hűtőfürdőztetni, inkább zuhanyozzon.
Még egyszer szeretném kihangsúlyozni, a lázcsillapítás bármelyik módját választjuk, óvakodni kell a hirtelen lázcsökkentéstől, ájulást, görcsöt válthat ki.

 A láz:

A csecsemő hőszabályozása az újszülöttkoron túl is egy ideig labilis.

A túlzott felmelegedést leginkább:

 • folyadékhiány
 • túl magas szobahőmérséklet
 • túlöltöztetés
 • tartós napozás következménye
 • fürdetés
 • erős sírás
 • kiadós testmozgás is okozhatja.

Székletet érő vagy tartós itteni hőmérőzés jelentősen megnöveli a leolvasott értéket. A kánikulában a legtöbb csecsemőnek hőemelkedése van, nem kell tőle megijedni, a megfelelő folyadékpótlásról gondoskodni kell. A tartósan fennálló, visszatérő, vagy egyszeri kiugróan magas láz orvosi vizsgálatot igényel!

 Miért fontos a láz?

Egyszerűen azért, mert lázas állapotban jobban működik az immunrendszer. Aktiválódnak a fehérsejtek, pusztítják a kórokozókat. Ennek az az ára, hogy megterheli a keringést, növeli az energiafelhasználást és folyadékveszteséget okoz. Mégegyszer nagyon fontos, ezért ismétlem magam, ne feledkezzünk meg a lázas gyerek itatásáról. És persze az ágynyugalomról. Tudom nem egyszerű örökmozgóinkat az ágyban tudni, de ilyenkor célszerű meséskönyvekkel és egyéb statikus játékokkal lekötni a figyelmét.

Tagged ,

§ 8 Vélemény: A lázmérés és lázcsillapítás helyes menete csecsemőkortól kezdve"

 • […] megfelelő fájdalomcsillapító (lsd. A lázcsillapítás helyes menete című bejegyzésemet) szükség […]

 • […] Nem tudják, hogyan kell a lázas csecsemőt hűtőfürdőztetni… […]

 • […] Comment! Lázmérés, lázcsillapítás annyira hétköznapi dolgok, mégse tudjuk hogy kell helyesen. Sajnos ez a tapasztalatom. Bár gyemekeink igazán sok mindent kibírnak, de azért jobb tisztában lenni néhány alapvető dologgal. Kattints ide a folytatáshoz! […]

 • […] kötelező védőoltások (Prevenar, influenza). A legtöbb családban előkerül az orrszívó, a lázcsillapítók (Germicid-C, Panadol, Nurofen, Cataflam, hűtőfürdő) és a védőoltások kérdése, na meg […]

 • Dirge szerint:

  Szia!

  A kisbabánk nagyon hirtelen lázas lett tegnap este 39,4-gyel. Kúppal, Nurofennel levittük 27,9 alá, végigaludta az éjszakát, ma reggel jó volt a hőmérséklete aztán folyamatosan emelkedett. orvoshoz vittük, aki szerint megfázott, adott antibiotikumot és Normaflore-t. Hazajőve prizniceztük, de nem nagyon ment le a láza, 38,3 volt. A Normaflore-t nem akarja se kanálból, se cumisüvegből (a cumisüveget nem is ismeri, anyatejes baba). Szerinted mit tudok tenni? Nagyon aggódom!

  Bármi tanácsért hálás köszönetem!

 • Dirge szerint:

  Mármint 37,9 alá, természetesen…

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Mibe próbáltad keverni? Enyhén cukros langyos tea, langyos anyatejet sem fogadta el (ne legyen hideg, a langyosat szívesebben elfogadják többnyire)? Próbáld elterelni a figyelmét, szórakoztatni és úgy bekanalazni. Amikor egy babának magas láza van, akkor nagyon nehéz levinni, de ha 38,3 nem kell aggódni, dolgozik a szervezet. Néhány nap szokott ilyen lenni, aztán javul a helyzet. Sajnos a betegség ilyen pici babáknál. jobbulást kívánok!

 • Dirge szerint:

  Nagyon nagyon köszönöm! Most mértem, priznic, Nurofen után és egy óra alvás múlva 36,8 volt, a Nurofen adagolójával sikerült apránként beadnom a Normaflore-t, igaz egy része félrement:)
  Remélem igazad lesz és hamar megjavul a helyzet!
  Még egyszer nagyon köszönöm a gyors választ!

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod A lázmérés és lázcsillapítás helyes menete csecsemőkortól kezdve at Dokimami.

meta