Csecsemőgondozás tanfolyam 6. rész – 3 teendő az újszülött körül a kórházban

június 2nd, 2009 § 3 hozzászólás

p1010023A kórházban számos vizsgálaton fogtok résztvenni. Újszülött babádnak lesz vérvétel (veleszületett anyagcserebetegségek szűrése), hallásvizsgálat, csípőficam szűrése, látás vizsgálat, ideggyógyászati vizsgálat, méretek (testtömeg, testhossz, fej-mell-körfogat), fejlődési rendellenességek szűrése. Sárgaságát, súlyát mérni fogják minden nap. Megkapja az első oltását is (BCG).

A kórházban Te is szemmel leszel tartva, vizsgálni fognak nap mint nap, (has, betét és hőmérséklet). Figyelj rá, ha Rh negatív vagy és apa Rh pozitiv, hogy megkapd az anti D-t.
A pelenkázás, köldök szárazon tartása és a szoptatás lesz a feladatod. Meg kell tanulnod szoptatni, majd ha már a colostrum átváltozik tejjé, kezelned ezt a helyzetet. Eleinte több tejed lesz, mint amennyi szükséges, fejésre is szükség lehet. De erről majd később beszélünk. Ne feledd a nővérkék mindenben segítenek, csak kérned kell, ne félj, hogy hülyének néznek. Ez a dolguk.
Hálóinget nem nagyon érdemes vinned a kórházba, mert a tejtermelés ha beindul, csöpög össze-vissza, egyszerűbb a kórházit cserélni gyakran. Köntösre, papucsra viszont szükséged lesz. Népszerűek az eldobható bugyik, nem mindenkinek válnak be. Ha mindenáron el akarod dobni, olcsóbban kapsz kínai rendes bugyit. A kórházban általában nagy betétet adnak, azt a régi fajtát. Jobban jársz, ha viszel be sajátot, a legnagyobb változatot. De ezt majd kitapasztalod, arra van a család, hogy megvegyen, bevigyen minden szükséges dolgot. Babaruhát sem árt bevinni, a kórházi sokszor nagy, meg csúnyácska is. De ezt is kitapasztalod majd, ez sem a legfontosabb.
Most az a fontos, hogy örüljetek egymásnak, az igazi “munka” majd otthon kezdődik. A papírokat meg intézze apa, ezzel most ne törődj. Nem győzöm hangsúlyozni, de a legfontosabb dolgotok az első napokban a szoptatás megtanulása lesz. Azt hinné az ember, menni fog ez, mint a karikacsapás. Nem tűnik túl bonyolult dolognak: bedugom a szájába a mellbimbót és kész. Reméljük Te ilyen szerencsés leszel, de azért nem árt felkészülni előre a nehézségekre. Utólag is korrigálni lehet a rossz szoptatási módból következő problémákat, de az sokkal nehezebb, mint rögtön jól csinálni. Az anyák 1%-a nem tud szoptatni, mégis alig 50 % szoptatja csecsemőjét legalább féléves koráig Magyarországon és ez a fejlett országokat nézve még jó aránynak is számít. Az elkövetkező részben a szoptatásról lesz szó. Könyvek, tanfolyamok vannak a szoptatásról, én csak a lényegről szeretnék írni Neked, ha ezt megjegyzed és nincs szervi bajod, akkor sikerülni fog. Csodálatos érzés szoptatni a babádat, annak ellenére, hogy az elején fájdalmaid is lehetnek, kár lenne, ha kimaradnál belőle. Érdemes érte küzdeni, persze csak az ésszerűség határain belül!

Tagged ,

§ 3 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 6. rész – 3 teendő az újszülött körül a kórházban"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 6. rész – 3 teendő az újszülött körül a kórházban at Dokimami.

meta