Csecsemőgondozás tanfolyam 5. rész – Az újszülött további 15 tulajdonsága

június 2nd, 2009 § 4 hozzászólás

Folytassuk az ismerkedést a kisemberkénkkel:

 1. Turgor (a bőr alatti kötőszövet és folyadéktartalomtól függ): A belső combon vizsgálhatod meg. Normál esetben a baba bőre kicsit ráncolható és alapjától elemelhető. Miután elengeded kisimul.
 2. Légzés: Az első napokban nem egyenletesen veszi a levegőt. Hasi típusú légzése van, ez azt jelenti, hogy a rekeszizom dolgozik, nem a mellkas tágul. Ha feltűnően emelkedik a mellkas, az légzészavar jele lehet. Ugyancsak meg kell orvosnak azonnal mutatni, ha nagyon szapora, kapkodó a légzése, minden másodpercben levegőt vesz (percenként 60) és a baba sápadt, szürkés. Normális jelenség egy-egy horkantó, hüppögő lélegzetvétel.
 3. Tüsszentés: Nem náthás, nincs semmi baja, ha tüsszent. Csak az orrában levő váladékot, koszt igyekszik eltávolítani, mivel máshogy nem tudja.
 4. Vérkeringés: 110-120-at ver a baba szíve normál állapotban. A születéssel a vérkeringés is óriási változáson megy át. Az addigi fő, a köldökerek elveszítik jelentőségüket, összehúzódnak. A foramen ovale záródik a szívben(változik a véráramlás iránya, ez volt az áteresztő rés, már nincs rá szükség). A teljes záródás 4-8 hetet is igénybe vehet. Enyhe formában a kékes ajak normális lehet az újszülöttnél. Ha más tünetek is vannak, akkor viszont a kékes ajak szívbetegségre utalhat.
 5. Sírás: Ez az egyetlen amivel kommunikálni tud felénk a baba. Sajnos az elején még nem fogod érteni. De pár hét múlva már te is egész jól be fogod tudni határolni, hogy miért sír. Többfajta sírás van a tarsolyába és a körülmények elemzése is sokat segít a gondolatolvasásban. Azért ne hagyd sírni, próbáld kitalálni mi az ami megnyugtatja, mi okozta az elégedetleséget. Pellus tele?, éhes?, szomjas?, túl sok az inger?, melege van?…stb…anya ölébe szeretne lenni? szopizni szeretne?…
 6. Alvás: eleinte rendszertelen, de sokat alszik 20-23 órát. Van hogy csak 10-30 percet, de lehet hogy 4 órát is átalszik egyhuzamban. Ne várjuk tőle, hogy átaludja az éjszakát, mert akkor nagyon csalódni fogunk. 6 hetes korára azért a legtöbb babánál kialakul a rendszeres alvás ritmus. Erről még később beszélünk.
 7. Testtartás: Már az előző részben is volt róla szó, most még fokozott izomtónus van, behajlítva tartja a végtagjait, ez a tegnapi fotón is jól látszott. Idővel, ahogy az idegrendszer egyre érettebb lesz, oldódik a tónus és szépen kinyújtja a lábait, kezeit. Ha túl sokáig fokozott marad a tónus, nem oldódik, asszimetrikus, vagy már az elején ellazult, petyhüdt, az betegség jele, idegrendszeri sérülésre utalhat.
 8. Koponya: A szülés során alakváltozáson megy át, nagy nyomásnak volt kitéve. Kisebb deformációk pár nap alatt, a nagyobbak pár hét alatt eltűnnek. Elhúzódó szülésnél előfordulhat akár vizenyős duzzanat, bevérzés is, nem kell szomorkodni, el fog ez is tűnni. Pár hónap múlva már nyoma sem lesz.
 9. Kutacs: A koponyacsontok találkozásánál vannak, lágy részek. Későbbiek folyamán össze fog csontosodni. A kiskutacs, mely hátul van, 6-8 hét alatt, a nagykutacs a fejtetőn az arc felé eső részen van 12-18 hónapos kor körül záródik. A kutacs pulzálása normális jelenség. Viszont, ha besüpped, az szomjazás, folyadékhiány jele, meg kell szoptatni! Ha kidomborodik, akkor azonnal vidd orvoshoz, az agyban zajló kóros folyamatra utal.
 10. Szem: A legtöbb baba szeme szürkéskék és féléves korára nyeri el végleges színét. A szülés során kitett nagy nyomás miatt sok újszülöttnek megduzzadhat a szemhéja, netán piros foltok láthatóak rajta, ne aggódj, hamarosan elmúlik. Az előforduló szemváladékozás magyarázata is többnyire a szülés, hiszen a hüvely tele van baktériumokkal. A gyermekorvos majd ír ki szemcseppet. Minden babának 1%-os ezüst-acetáttal vagy Erythromycin oldattal cseppentenek a szemébe születés után. Az ezüst-acetát is okozhat szemváladékozást.
 11. Széklet: Az első széklet sötétzöld, feketés, ragacsos, sűrű (bélnedv, bélnyálka, lenyelt magzatvíz – Hókuszpók biztos ölni tudna érte). Ahogy elkezd szopni mindennap kicsit másabb lesz a széklete. 3.-4.-ig napra általában már kenőcsös, sárgás, jellegzetes illatú. Nagy egyéni variabilitást mutat a székletek napi száma. Eleinte lehet, hogy minden pellusban van. 6 széklet ekkor még normálisnak számít. Később már naponta csak egy-kétszer lesz, majd van, hogy napokig semmi. Ezt majd a későbbiek folyamán megtárgyaljuk.
 12. Testtömeg: Az első életnapokban (max. 4-5. napig) a baba veszít a súlyából, hisz nincs még elég anyatej ilyenkor. A 14. napra általában mindenki visszanyeri a születési súlyát. Akkor kóros a testtömeg veszteség, ha több, mint 10 %.
 13. Köldök: Születés után 1-2 perccel steril kölökcsattal lefogják és elvágják. A köldökcsonk megfelelő kezeléssel, szárazon tartással 5-10 nap alatt leesik. A köldökseb a 14. napra meggyógyul, behámosodik. Steril gézlap, hintőporozás, szárazon tartás a legtöbb, amit tehetünk.
 14. Anyai hormonok hatása: Emlők duzzadtak, esetleg váladékozhatnak is, fiú és lány csecsemőknél is megfigyelhető. Ne csinálj vele semmit, elmúlik magától! Fehér, pattanásszerű kiütések lehetnek az arcán, ezekkel sem szabad semmit csinálni, elmúlik magától. Kislányoknál hüvely váladékozás, akár vérzés is lehet. Ez egy ártalmatlan jelenség, magától megszűnik néhány nap alatt.
 15. Elenállóképesség: Nem tud még elég ellenanyagot termelni az újszülött. Azért mi védjük: a méhlepényen keresztül kapott és a szoptatás során felszívódott ellenanyagokkal. Ezért kell óvni minden idegentől, beteg embertől. Ezért annyira fontos a higiene és a szoptatás.

A következő lecke: 3 teendő az újszülött körül a kórházban!

Tagged ,

§ 4 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 5. rész – Az újszülött további 15 tulajdonsága"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 5. rész – Az újszülött további 15 tulajdonsága at Dokimami.

meta