Csecsemőgondozás tanfolyam 4. rész – Csak 4 hétig újszülött?

június 2nd, 2009 § 4 hozzászólás

p10100012Minden újszülött gyönyörű, vannak akik kicsit pirosabbak, sárgábbak, ráncosabbak, de mégis csodálatosak. 4 hét után búcsút kell mondanod újszülött babádnak, hiszen immár átváltozik csecsemővé. De ezzel még várjunk. Hiszen még csak épp hogy megszületett, még hiper szuper újdonságról van szó.

Azt nem kell részleteznem, hogy mekkora változás az anyaméh után a levegő (tüdőnek) és az anyatej (emésztőrendszernek) a baba számára. Ezek azok a szervek, amelyek egész máshogy működtek a pocakban. A vese és a szív a legérettebb születéskor. 3000-3500 g és 48-52 cm az időre éretten született babák többsége. Lehetnek nagy eltérések, ez csak az átlag. Ha a 37. hét előtt születik meg a kisember, akkor koraszülöttnek számít, róluk most nem ejtünk szót.

Először sokan nem is merik kézbe venni gyermeküket,  ne aggódj, nem porcelánból van, nem tudsz neki ártani, ha felemeled, csak arra kell figyelni, hogy megtámaszd a fejét és gerincét. Ismerkedjetek, ha a kórház engedi, akkor aludjatok egy ágyban egész nap. Használd ki ezt az időt, ez a pár nap, hét csak a kettőtöké. Ne kérd, hogy vigyék el, szüksége van rád, képzeld magad az ő helyzetébe. Te szeretnél az anyaméh után egy síró csecsemőkkel teli szobában üveg kalitkában feküdni minden eddig ismert dologtól távol, úgyhogy gyakorlatilag magatehetetlen vagy? Nem hiszem.

Mit fog csinálni ez a kis csoda? Eleinte egésznap alszik, ha pedig fent van nem alkalmazkodik a te bioritmusodhoz. Sok baba akkor aktív, amikor a születése volt. Ha ébren van, a hangokra, fényre összerezzen. Ha hasra fordítod (ne feledd, nyugodtan hasra fordíthatod, nem lesz semmi baja) a fejét emeli, lehet, hogy át is fordítja (majd meglátod milyen édes). Végtagjait úgy tartja, mint az anyaméhben, behajlítva. Szopik, keresi a mellbimbót. A szája körül, ha megérinted kereső mozdulatokat tesz, nyitja az ajkait. Leginkább az zavarja, ha éhes, szomjas, puffadt, ezeket hangos sírással közli.

Mire figyelj?:

  1. Ha megérinted arcát, ajkát keresi e a mellbimbót?
  2. Próbálja e fejét emelni, ha ébren van és hason fekszik?
  3. Szereti, megnyugszik, ha kedvesen beszélsz hozzá fölé hajolva?
  4. Fájdalmasan sokat sír, nyugtalan?
  5. Aggaszt valami a viselkedésével kapcsolatban?

Nézzük részletesebben a baba tulajdonságait:

Bőr: A magzatmáz nem egy szépségdíjas dolog, de nagyon hasznos, ez védte a pocakban a felázástól. Nem minden babán van, ha túlhordták, (a 41, 42. héten születik) akkor valószínűleg már felszívódott és ráncos lehet a bőre (hamarosan ki fog simulni). Vannak ideiglenes elváltozások, de ezek el fognak idővel múlni. Ezek pl. a vörös foltok, legtöbbször a szemhéjon, orrnyergen, tarkón találhatóak, (hát igen, nem autópályán át vezetett az út kifelé).

Sárgaság: A magzatnak sokkal több vörösvértestje van, mint nekünk, ráadásul kicsit másabbak is (gondolj bele, a méhben az oxygénhez kicsit más mennyiségben tudott hozzájutni). Ezek születés után el kezdenek pusztulni, lebomlani, ezt a még nem teljesen érett máj lassan tudja csak lebontani. Az újszülött a 3-5. napon babánként változó mértékben sárga lesz, lehet, hogy még a szemefehérje is besárgul. Aluszékonyabbá teheti, az amúgy is rengeteget alvó csöppséget. Segíteni ezen a normális folyamaton a folyadékkal lehet. Anyatej a gyógyír mindenre még sokáig. A kórházban majd mérik a sárgaság mértékét, és ha nem haladja meg a kóros szintet, nem kell vele foglalkoznod. Ha még 2 hét múlva is sárga, akkor fordulj orvoshoz.

Hőszabályozás: A sarkvidéki pingvinek nagyok, az egyenlítő környékén élők meg aprók. Miért? A hőszabályozás miatt. A testfelület testtömeg aránya a kulcs. Egy kis testtömeghez (újszülött) sokkal nagyobb felület tartozik, jobban tud párologtatni, hűteni a testet. Ez a kispingvineknek a trópusokon jól jön, de nem úgy a mi babánknak. Aki ráadásul még csak sokat mozogni sem tud. Éretlen az idegrendszer, a vérkeringés védőreakció sem tökéletesek. A verejtékezés általában a 2-5. napon jelentkezik először az arcon, tenyereken és a test többi részén. Állandó környezeti hőmérséklet és megfelelő öltözködés, amire szüksége van. De figyelni kell, nehogy túlöltöztesd, túlmelegethet! A keze, lába általában hideg, ez nem azt jelenti, hogy fázik. Ha a nyaka izzadt, akkor melege van.

A többi 15 tulajdonság itt található!

Tagged ,

§ 4 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 4. rész – Csak 4 hétig újszülött?"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 4. rész – Csak 4 hétig újszülött? at Dokimami.

meta