Csecsemőgondozás tanfolyam 3. rész – A várva várt csoda verejtékkel, jajgatással és 3 szakasszal fűszerezve

június 2nd, 2009 § 8 hozzászólás

Igérem lassan rátérünk a leckére, de előtte szeretnék eloszlatni egy tévhitet. A legtöbb nő azt hiszi, ha nincs saját orvosa, akkor árt a babájának. Van egy jó hírem: nincs szükség saját orvosra, leszámítva néhány esetet. Sőt, sok anyának a tapasztalata alapján állíthatom, a saját orvosnak a szülésen való megjelenése nem garantált (a babák szeretnek hétvégén, ünnepnapon, éjszaka megszületni), nem biztos hogy ott tud lenni. Viszont, ha nem tud ott lenni (csalódott és rémült leszel) és ha megmondod, hogy saját orvosod van, akkor jó eséllyel a kutya se fog foglalkozni veled, csak a minimumot. Nagyon sok anya van, akinek nincs orvosa és meglepődve tapasztalja, mennyire kedvesek vele…persze ez sincs mindig így. Biztosan vannak olyan kórházak, ahol muszáj orvost fogadni a megfelelő ellátás érdekében. Ami a lényeg, hogy ha nem teheted meg, vagy nem ismersz senkit, nem kell aggódnod, ugyanolyan ellátásban lesz részed, mint a másiknak, én hiszek ebben és a tapasztalataim is ezt mutatják.

Mi miatt szorongsz jobban, hogy nagyon fog fájni, vagy hogy egyszerre pl. hárman lesznek a lábad között? Nem a legkellemesebb dolog, ilyen kiszolgáltatott helyzetben lenni, de hidd el, akkor nem fog érdekelni. Befele fogsz figyelni, minden erőddel a baba megszületésére fogsz koncentrálni. Majd meglepődsz mennyi erőd van, még akkor is ha nem voltál egyetlen terhestornán, vagy végigfeküdted a terhességed.

szules

Megérkeztél a szülőszobára, elmeséled mi alapján jöttél be, ne felejsd el felhívni a figyelmüket arra, ha valami gond volt a terhességed alatt. Nem biztos, hogy lesz idejük alaposan átböngészni a dokumentumaidat. A babák szeretnek turnusokban megérkezni, ha jön egy front, stb…a szülőszobán már készülnek a rohamra. Az orvos meg fog vizsgálni, majd ha úgy ítélik meg, hogy jönni fog a baba, akkor előkészítenek. Kapsz hálóinget, meg egy óriás betétet a lábad közé. Leborotválnak és jön a beöntés. Ez elvileg nem kötelező, de gondolom nem akarod összekakálni magad szülés közben. A beöntéstől sokan félnek előre és valóban nem a legkellemesebb dolog a fájások közepette, de nem olyan vészes. Pár percig bent kell tartani (ez a legnehezebb része), majd irány a wc. Lezuhanyozhatsz.

Nyugodtan jajgathatsz, ne szégyeld!

(1. szakasz: ) Utána mehetsz a vajúdóba apával, vagy az aktuális segítővel. Jó, ha van veled valaki, sokat tud segíteni ezekben a nehéz pillanatokban a jelenlétével, és az se rossz, ha a vizet folyton odanyújtja, ha kiszárad a szád (nem szabad sokat inni). A baba szívverését és a fájások erősségét fogják ellenőrizni, sajnos ehhez általában lefektetik az asszonyokat és ez a legrosszabb pozíció a vajúdás szempontjából. Amennyit tudsz, (meg engednek) járkálj. Próbálj különféle pózokat, de ez majd úgy is jön magától. Az első szakaszban ki kell tágulnia a méhszájnak, ezért is fogsz vérezgetni. 10 cm-re kell kitágulnia, ezt a személyzet ujjban méri, 5 ujj a cél. Ebben a szakaszban merülhet fel az epidurális érzéstelenítés szükségessége és a kéjgáz (ez nem fájdalomcsillapító, hanem elbódít. nem mindenki szereti) Az alternatív szülési módokról most nem írok, a legtöbb nőnek nincs lehetősége válogatni.

Nyugodtan jajgathatsz, ne szégyeld!

(2. szakasz:) Ha megvan az 5 ujjnyi tágulás, akkor irány az a szoba, ahol a szüléseket szokták levezetni. Van ahol nem kell menni sehova. Mehetsz gyalog is, ha bírsz, vagy áttolnak. Na mostmár nyomhatsz. Ha eddig semmit se kaptál, akkor most beköthetnek egy oxytocin infúziót, hogy erősítsék a méhösszehúzódásokat. Mondani fogják mikor nyomj, próbáld követni az utasításokat. A filmekben mindig középpontban van a légzés, ahogy az apák fújtatnak, hát igen, érdemes megtanítani őket, lehet, hogy neked nem fog eszedbe jutni. Térjünk vissza a szülésre. Nyomni akarsz, de még azt mondják, ne most, kicsit később…olyan mintha bekakálnál (persze nem fogsz, ha kaptál beöntést, csak olyan érzésed lesz) és ehhez hasonló dolgokra kell számítanod. Ha a fej kint van, hamarosan kigördülnek a vállak, majd kicsúszik a test is. Megszületett. Ő. Ha minden rendben, akkor ráteszik a mellkasodra és végre megérted életed értelmét és részed lesz a világ legnagyobb boldogságában. CSODA. Nem kell sírnia a babának, van, hogy csak nyöszörög. A problémás szülésekről most nem ejtek szót, bízzunk a legjobbakban. Reméljük 10 pontos Apgarral születik. (a légzés, pulzus, bőrszín, orr leszívásra érintésre adott válaszreakció, izomtónus alapján osztályoznak, az 5 perces 7-10 pont a normálisnak tartott) Apa elvághatja a köldökzsinórt. Majd elviszik a babát: megvizsgálják, megtisztítják, felöltöztetik, apa természetesen elkíséri, megy a fotózkodás.

(3. szakasz:) Te pedig megszülöd a méhlepényt, lehet, hogy észre se veszed, majd jön a varrogatás, ha szükséges. Leggyakoribb szövődmények nem meglepő módon a szétszakadás. A gátmetszést vagy szakadást (ha volt) össze kell varrni, lehet hogy a hüvelyt is, ha szükséges. Ezek sem a legkellemesebb dolgok. (Előtte azért kapsz lidocaint.)

Ha minden rendben, mehettek a pihenőbe és ismerkedhet a kis család. A császárosoknál más szabályok vannak, azokról most nem írok. Oh igen, szülés után le kell zuhanyoznod és pisilned is kell majd. Térjünk vissza a babádhoz. Mellre kell tenned. Lehet, hogy a terhesség során úgy érezted, ez a világ legtermészetesebb dolga. Akkor előfordulhat, hogy csalódni fogsz, nem minden anyának és babának megy könnyen a kezdet. Meg kell mindkettőtöknek tanulnotok. A szülészeten azt szokták mondogatni nem a szülés, hanem a szoptatás, ami igazán nehéz. Azért nem kell megijedned, menni fog, csak gyakorlás kérdése. A nővérkék szerencsére mindig segítenek, csak kérned kell. Itt folytatjuk legközelebb. Huh, a nehezén túl vagyunk, most jön a java. Katt ide!

Tagged ,

§ 8 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 3. rész – A várva várt csoda verejtékkel, jajgatással és 3 szakasszal fűszerezve"

 • […] A folytatás: A várvavárt csoda verejtékkel, jajgatással és 3 szakasszal fűszerezve […]

 • […] 3. A várva várt csoda verejtékkel, jajgatással és 3 szakasszal fűszerezve […]

 • […] Igérem lassan rátérünk a leckére, de előtte szeretnék eloszlatni egy tévhitet. Katt ide a folytatáshoz! Címkék: csecsemőápolás, csecsemőgondozási tanfolyam, szülés, […]

 • LillaTündér szerint:

  Jó dolog olvasni egy orvos tollából, hogy nem kell orvost fogadni a szüléshez. Tényleg, mekkora tradíció ez nálunk! Az is nagyon igaz, csak nagyon elszomorít, hogy: “Az alternatív szülési módokról most nem írok, a legtöbb nőnek nincs lehetősége válogatni.” Azért indítottam el a blogomat, hogy egyszer elérjük, hogy minden nőnek kínáljanak alternatívát a kórházak, amennyire csak megengedi az infrastruktúrájuk. Sokszor nem pénz, hanem orvosi hozzáállás kérdése.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Nagyon egyetértünk. Első szülésem során én is a legnagyobb problémának azt láttam, hogy fekve kell kivitelezni ezt az egészet, ami valljuk be nonszensz. Most a második szülésem után a legnagyobb csalódást az újszülöttosztály ápolói, a takarítónők okozták, és nem vagyok túl érzékeny, az összes többi anyuka is fel volt háborodva. Hozzáállásuk, viselkedésük véleményem szerint botrányos volt, ez viszont tényleg nem pénz kérdés. Ha első babás lettem volna, nem is tudom hogy vészeltük volna át azt a néhány napot (ráadásul látogatási tilalom is volt). Nagyon felkészültnek kell lenni egy leendő anyának, mert a támogatás nem mindig megfelelő, mindenki csak magára számíthat.

 • Felicitász szerint:

  Gratulálok a Goldenblog 50-es listához, onnan jöttem ide olvasni 🙂 És megint elmondom – minden orvosnak a hasonló jellegű oldalán elmondom – hogy mennyire örülök, amikor egy orvos a szabadidejét ( – hogy MIJÉT??) tanácsadásra és képzésre áldozza.
  Nagyon vegyes érzésekkel olvasom, hogy egy orvost, aki mégiscsak szakmabeli, és ráadásul maga is nonszensznek tartja a protokollt, is rá lehet kényszeríteni, hogy háton fekve szüljön. Közben viszont tetszik az oldal egészének “józan paraszti ész” – szemlélete, és az is, ahogyan a pozitív hangvétellel kifejezed, hogy a rendszert sokszor egyszerűen csak “túl kell élni”, és ami igazán fontos, az bennünk van.
  Én a saját “felkészülésem” nyomán kezdtem el írni, és teljesen egyetértek abban, hogy “nagyon felkészültnek kell lennie egy leendő anyának”. Remélem, egyszer mindenkinek elérhető lesz közvetlenül is a támogatás, amire szüksége van, és lesz szava és választása abban, hogy mire van szüksége.

 • Dr. Jurás Enikő szerint:

  Nagyon nehéz dolog a magyarországi szülesztés gyakorlatról ítéletet mondani. Annyival egészíteném ki a hozzászólást, hogy engem nem kényszerítettek a háton fekve szülésre, önként feküdtem fel a szülőszékre. Utólag könnyű okosnak lenni, amikor már tudja a ember, hogy képes rá, hogy gyönyörű, egészséges gyermeke születik… Otthon szülést bevállaltam volna első szülésnek az orvosi egyetem elvégzése után? Semmiképpen sem. Két sikeres szülés után, könyvélmények után, ha újra terhes lennék már igen, sőt mondhatni lehet, hogy még vágynék is rá. Lenne rá lehetőségem? Nem biztos.
  Amíg olyanok szülesztenek többnyire és oktatnak, akik soha nem szültek és nem is fognak, és a női nemi szervnél nem sokkal látnak tovább, addig nem sok esélyét látom, hogy változni fog a helyzet. Szerintem már az is nagy eredmény, hogy apát beengedik, szülés után ránk teszik a babát, a kórházban együtt lehetünk nonstop, segítenek a szoptatás megtanulásában…Anyukám még egyedül vajúdott, egy lepedő választotta el a többi vajúdótól, szülés után engem elvittek a többi baba közé, ő pedig két összetolt vaságy közepén feküdt a vason két másik frissen szült között. Szörnyű lehetett. Ahhoz képest egy szavam sem lehet. Persze lehetne jobb a helyzet, pl. a vajúdót be lehetne otthonosra rendezni (ha más nem a zöld függöny helyett egy szép színes mintás textil, ikeába 1000 Ft méterért már lehet kapni) és nem kellene egyfolytában monitorozni a magzatot…Ezek nem költségigényes dolgok és még a hagyományos gyakorlatot sem rengetné meg, de pl. nekem sokat jelentett volna. Szerintem az a legnagyobb baj a jelenlegi egészségügyi szemlélettel, hogy nem egyben nézi az embert. Nem veszi figyelembe a lelkét, a körülményeit, hanem csak a konkrét tünetre koncentrál és tüneti, nem oki terápiát folytat. Pl. magas a vérnyomásod? egyél vérnyomáscsökkentőt. Jobb esetben étkezz egészségesen, mozogj…Ja, hogy rossz a munkahelyed? Ja, hogy válófélben vagy? Ja, hogy az utóbbi 5 hónapban senki nem ölelt meg? Ja, hogy azt sem tudod mi az életed értelme…Ja, hogy nem tudod fizetni a számláidat…? Oh, igen, valóban ezeket nem az egészségügynek kell megoldani, egyéni szoc. problem, mégis hogyan lehetne úgy gyógyítani, hogy figyelembe vegyük az egész embert? És egy emberre néhány perc jut. Sehogy. Mindenkinek egyéni felelőssége, hogy mit kezd az életével. De azt gondolom ezt meg is kellene tanítani nekik. Az iskolában, a gyerekeknek, mert mire rájönnek, addigra lehet késő lesz. Kicsit elkanyarodtam az eredeti felvetéstől, a jelenlegi szülés gyakorlatról, de valójában, egy szűk réteg, aki fel van készülve, aki tudja mit akar és azért ha nagyon utána mennek a dolgoknak, sikerülhet is megvalósítani, mégha nem is mindig legálisan. Én az óvodai, iskolai egészségnevelésben, lelki nevelésben és az egészségügyi szakemberek szemlélet váltásában (az egész embert nézzék, ne csak a “bibírcsókot”) látom, persze nem könnyű a folyamat, hiszen a pénz uraknak ez nem érdekük. A lebutított, függő, megfélemlített embertömeg a cél, nem az, hogy az ember igazi, természetes valóját megélő emberré váljon. Azt gondolom a probléma sokkal komplexebb, mint a szülés pozíciójának önkéntes megválasztása. Viszont vallom, hogy szabad emberek vagyunk és megváltoztathatjuk a saját kis világunkat, ha már a nagyot nem tudjuk. És ha nem is sikerül tökéletesen, de azért meg kell próbálnunk!

 • Felicitász szerint:

  Ugyanott látjuk a megoldást (egészségnevelésben, lelki nevelésben, egészségügyi szakemberek szemléletváltásában). Sok minden történt anyáinktól mostanáig, és sok minden fog még történni ezután is. És igen, szerintem is minden eredmény nagy eredmény, és ez pont a probléma-szimbólumok változásán látszik – korábban az apa és a rooming-in; most a szülési pozíció és helyszín, és remélem, nemsokára lesz más.
  Továbbá, ha sokan egyszerre változtatnak a kis világukon, akkor óhatatlanul változni fog az eggyel nagyobb világ is.
  Az otthonszülés egy érdekes kérdéskör. A saját tapasztalatom tükrében az a véleményem, hogy jelenleg Magyarországon… hát ha nem is felelőtlenség, de mindenesetre nagyon-nagyon kockázatos dolog kórházon kívül szülni. Úgy gondolom, hogy a törvényi szabályozás (legalizálás) kell hogy legyen az első lépés, és ahhoz pedig, azt hiszem, elkerülhetetlen lesz lefolytatni a (hosszadalmas) társadalmi és szakmai vitát.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 3. rész – A várva várt csoda verejtékkel, jajgatással és 3 szakasszal fűszerezve at Dokimami.

meta