Csecsemőgondozás tanfolyam 2. rész – Hurrá, megyünk szülni! 4 jel

június 2nd, 2009 § 6 hozzászólás

nov2008203rdHonnan tudom, hogy mikor indul be a szülés, mikor kell bemenni a kórházba?

Csak egészségesen megszülessen, utána már tudok rá vigyázni. Talán Te is így sóhajtozol és igazad van. A csecsemő halálozás a születéskor a legnagyobb, majd egyre csökken, minden megélt nappal felére csökken az elhalálozás esélye az előző naphoz viszonyítva. 100 évvel ezelőtt a csecsemő (az anya is) még fogyóeszköz volt. Szerencsére ma már ezrelékben mérjük a csecsemőhalálozást.

Néhány szó a tanfolyam menetéről. Nem fogok a terhességről sokat írni és a szülésről sem. Végig a babaszempontjait veszem figyelembe. Sokan a szülésre koncentrálnak, megjegyzem érthető módon, pedig azon mindenki túl lesz, akár felkészült rá, akár nem.

Honnan tudom, hogy mikor indul be a szülés, mikor kell bemennem a kórházba?

  1. Elfolyik a magzatvíz, azonnal induljatok (előtte azért gyorsan lezuhanyozhatsz). Jó, de honnan tudom, hogy ez az? Ha nagy mennyiségű tudni fogod. Ha csak csordogál, akkor is felmerül majd benned a gyanú, hogy nem pisiről van szó. (olyan mintha kicsit bepisiltél volna, de mégsem olyan). Ha nem tudod eldönteni, akkor is inkább menjetek be. Általában 12 órán belül megindul a szülés. (Ha nem volt még egyetlen fájásod sem, ne aggódj, majd lesz, induljatok)
  2. Összehúzódások: ha rendszeressé válnak, mérd: fájás kezdettől fájás kezdetig. Azt szokták tanácsolni, ha 5 percesek és 40 másodpercig tartanak legalább egy órán keresztül, akkor kell indulni a kórházba. De ez egy nagy általánosság, nem biztos hogy nálad így lesz. Különbözőek vagyunk, hagyatkozz az érzéseidre. Inkább hamarabb menjetek be, mint később. Van, akinek nagyon hamar megszületik a gyermeke, ki tudja te nem fogsz e közéjük tartozni? (megsúgom, én 2 db fájással kopogtam be a szülőszoba ajtaján és 8 óra múlva született meg az első gyermekem) Mindenkit az izgat, hogy milyenek ezek a fájások? Ezt senki nem fogja tudni elmondani pontosan, bizonyára mindenkinél kicsit más. Van, aki egy sokkal erősebb menstruációs görcshöz hasonlítja, van aki meg úgyérzi menten szétszakad a keresztcsontja. Egy dologban mindenki egyetért: nagyon fáj, semmihez sem hasonlítható, de elmúlik és akkor olyan csodálatos élményben lesz részed, hogy az leírhatatlan…Egy dologra azért figyelj, ne programozz be ilyen dolgokat előre: nekem nehéz szülésem lesz, én császármetszést akarok, epidurális érzéstelenítést akarok…stb…mert akkor jó eséllyel úgy is lesz. A császármetszés néhány esetben életmentő, de ha a fájdalomtól akarod megkímélni magad, akkor rossz úton jársz. Utána sokkal rosszabb lesz. A babának szüksége van a szülőcsatornán való átpréselődésre, része a felkészülésnek a kinti életre. Lélekelemzések is azt mutatják, hogy egy császármetszés sokkal nagyobb trauma. Van amikor elkerülhetetlen, ilyenkor adj hálát, hogy a 21. században szülsz és mindketten megmaradtatok. Az epidurális érzéstelenítés nagyon jól hangzik, nem részletezném előnyeit, hátrányait, ezt sokan elfelejtik, de fájásgyengeséget okozhat és nagyobb a valószínűsége, hogy császárral kell befejezni a szülést.
  3. A nyákdugó kilökődése (véres-kocsonyás váladék): na ezzel nem kell rohanni a szülőszobára, ha egyáltalán észreveszed. Még napok, de akár 2 hét is eltelhet mire beindul a szülés. Azért érdemes a nőgyógyászhoz elmenni, hogy megállapítsa, tényleg erről van e szó. Mert ha igen, akkor úgy kell készülni, hogy hamarosan jön a baba.
  4. Könnyebedés: a baba feje lesüllyed, rögzül a medencében. Könnyebbedik a levegővétel, de gyakrabban kell pisilned. Többedszer szülőknél van, hogy ez csak közvetlen a szülés előtt következik be.

A vajúdás első gyermeket váróknál 12-16 óra szokott lenni, de ez, ne feledd, az átlag, azaz, van akinél több mint 24 óra, van akinél meg mondjuk 2. A többedik gyermek már gyorsabb 6-8 óra. Igazából ez az információ nem lényeges számodra, csak akkor, ha az első terhességed gyors volt, mert akkor a másodiknál rohamtempóba kell bemenned, ha nem akarsz otthon, vagy a kocsiban szülni. 

Mit vigyél a szülőszobára? Katt ide!

A folytatás: A várvavárt csoda verejtékkel, jajgatással és 3 szakasszal fűszerezve

Tagged

§ 6 Vélemény: Csecsemőgondozás tanfolyam 2. rész – Hurrá, megyünk szülni! 4 jel"

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Mit csinálok most?

Most ezt olvasod Csecsemőgondozás tanfolyam 2. rész – Hurrá, megyünk szülni! 4 jel at Dokimami.

meta